Gyerektartás

Bodó # 2007.02.02. 02:10

Sziasztok fórumozók!Szeretném kérni a segítségeteket.Elöző kapcsolatomból van egy nagykorú(22éves)fiam, aki után 18éve fizetek tartásdíjat ill. most már rokontartást.Nappali tagozaton jár egyetemre, de az elöző iskoláiból van már szakmája.Bírói végzés nem volt csak szóbeli megállapodás.A jelenlegi kapcsolatomban van két kiskorú gyermek. Azt szeretném kérdezni, hogy jár-e Neki ez a fajta tartásdíj, s ha igen akkor meddig?Valamint, ha Õ úgy dönt, hogy halaszt az egyetemen ill. kihagy szemesztert akkor erre a kieső időre is fizetnem kell?S, hogyha már nem tudom anyagilag támogatni, akkor egy esetleges per esetén milyen eséllyel indulnék?Vagy egész egyszerűen menjen el dolgozni és fejezze be estin az egyetemet, ha van rá módja.Mert szerintem informatikusként el tudna helyezkedni,bár lehet,hogy Én látom rosszul.Előre is köszi a segítséget!

helga07 # 2007.02.02. 09:26

Kedves Bodó!
Fogalmam sincs erre mit ír elő a jog, de ha ezen az alapon indulsz el, csak feleslegesen töltöd az idődet a bíróságon. Saját tapasztalat. Inkább döntsd el fontos-e számodra elsőszülött gyermeked és akarod-e támogatni abban, hogy
egyetemi végzettsége legyen, egyezz meg vele, szabj pontos feltételeket!

_Wasp_ # 2007.02.02. 12:06

Olvasd végig a fórumokat (törvényt esetleg):
saját, illetve kiskorú gyermekeid tartásának rovására nem kell tartásdíjat fizetned.

Ha évet halaszt, ez idő alatt a hallgatói jogviszony szünetel.

Azonban nem biztos, hogy érdemes perre vinni a dolgot. (semmiféle értelemben nem érdemes)
Ismerni kellene az összes lényeges körülményt.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

ObudaFan # 2007.02.02. 19:55

A szükséges tanulmányok folytatása szempontjából a tanulmányok folyamatos végzésének van jelentôsége, ami azt jelenti, hogy a nagykorú gyermek általában csak tanulmányainak folyamatos végzése esetén követelhet jogszerûen tartásdíjat. A folyamatosságot azonban nem szakítja meg a fôiskolai, egyetemi tanulmányok végzését megelôzôen megkívánt egy-két éves gyakorlati munka, a sorkatonai szolgálat, a betegség vagy más rendkívüli ok. Azt a kérdést, hogy a megszakítás idejére tartásdíj a gyermeket mennyiben illeti meg, az alapul szolgáló ok figyelembevételével kell megítélni. Szünetel a tartási kötelezettség, ha a megszakítás ideje alatt a gyermek megélhetése biztosítva van, vagy arról maga képes gondoskodni.
Ha a középiskolai tanulmányok végzését követôen hosszabb idô telt el, az összes körülmény mérlegelésével kell állást foglalni abban a kérdésben, hogy a tanulmányoknak a fôiskola, egyetem nappali tagozatán való folytatása idejére a tartásdíj fizetése a szülôtôl elvárható-e, vagy pedig a gyermekkel szemben jogosan támasztható-e az a követelmény, hogy a továbbképzéséhez szükséges anyagiakat részben vagy egészben maga teremtse elô. E vonatkozásban jelentôsége van annak, hogy a hosszabb megszakításnak mi volt az indoka, a nagykorú gyermek életpályája a kiesô idôben hogyan alakult. Ha a gyermek a továbbtanulást megelôzôen hosszabb idô alatt akkori életkörülményeinek megfelelôen választott életpályán már elhelyezkedett, rendszerint nem várható el a szülôtôl, hogy több évi megszakítás után fedezze a továbbtanulás (újabb tanulás) költségét, és erre az idôre újból tartásdíjat fizessen. Ilyen esetben kivételesen a tartási kötelezettség megállapítására akkor kerülhet sor, ha az életpályától eltérô vagy magasabb képzettség megszerzését igénylô újabb életpálya a gyermek összes körülményére, különösen egészségi állapotára tekintettel feltétlenül indokolt, és a kötelezett kereseti, jövedelmi viszonyai alapján a társadalmi felfogás szerint továbbtaníttatása a kötelezettôl elvárható (pl. a megszerzett képesítés az idôközben bekövetkezett változás folytán megélhetését nem biztosítja).
A gyermektartásdíj mértékének további tényezôje a tartásra kötelezett szülô teherbíró képessége. Amint arra már utalás történt, a szülô a munkaképes nagykorú gyermek tartása érdekében nem köteles saját szükséges tartását és kiskorú gyermekének szükséges tartását megszorítani. A tartásra kötelezett szülô és kiskorú gyermekének szükséges tartását illetôen jelentôsége van a kereseti, jövedelmi és vagyoni viszonyoknak, a családi és személyes körülményeknek, s ezek gondos mérlegelésével kell elbírálni, hogy adott esetben a nagykorú munkaképes továbbtanuló gyermek részére a szülô tartásdíj fizetésére milyen mértékben képes.

Bodó # 2007.02.03. 13:47

Üdv a segítőknek és nagyon szépen köszönöm a kimerítő válaszokat.Tulajdonképpen azért vetemedtem erre, mert az utóbbi időben úgy beszélt Velem a srác, mintha onnan rángatott volna elő.S hát arra lettem volna kíváncsi, hogy az érettségi és az informatikus képző iskola kimeríti-e az életpályára való felkészítés fogalmát.Közben kiderült az is, hogy nem halaszt, hanem abbahagyta azt a szakot amire jár, mondván, hogy az túl nehéz Neki és úgy 3 hónapja otthon csücsül és megoldást keres a sorsára.Jogviszonyban van még az egyetemmel, de végül is a folyamatosság megszakadt.S hát emiatt kérdeztem, hogy ha nem segítem Õt tovább,jogosan követelhetne-e Õ tartásdíjat és, hogy van-e erre bírói gyakorlat?Mégegyszer köszönöm a segítséget Mindenkinek!

ObudaFan # 2007.02.03. 13:57

Ha jelenleg nem tanul, akkor itt a történelmi pillanat egy tartásdíj megszüntetési perre.

Bodó # 2007.02.04. 22:56

ObudaFan! Nagyon köszi a jóságodat és fontolóra veszem a tanácsot.Üdv!

Patti # 2008.08.08. 21:37

Üdv. 17 éves vagyok barátommal úgy döntöttünk hogy még az évben eljegyzés lesz. és jövőre szeretnénk az esküvőt. de én attól függetlenül tovább tanulok mert még nincs szakmám. az esküvő ellenére ugyan úgy itthon maradok. ilyen esetben fog még járni a tartásdíj vagy már nem? előre is köszönöm

ObudaFan # 2008.08.09. 11:02

Csak ha a férj eltartani nem tud.

Anyatigris2 # 2008.10.17. 13:19

Kedves Fórumozók!
Tanácsot szeretnék kérni:férjem előző kapcsolatából származó gyermeke elmúlt 16 éves, nappali tagozatos tanuló, de emellett dolgozik.Csökkenthető-e a gyerektartás összege?(nem nemfizetni akar, de mostanában megélhetésünk leromlott,néha minimálbér körül keres a férjem)Bírósági itélet nincs a gyt.összegéről.Van-e értelme bírósági perbe kezdeni - gondolom, min.1 év,2 év múlva nagykorú lesz.(+ gyereknek sem lenne jó, ha pereskednének)
Másik kérdésem: köteles-e a munkáltató adatokat kiadni a gyerekkel kapcsolatban a szülőknek?(ledolgozott napok száma+bér)
Köszönöm!

ObudaFan # 2008.10.17. 19:11

Ezt ennyiből nem lehet megmondani. Ha a gyermek szükségletei, vagy bármelyik szülő vagyoni helyzete változik, akkor nem lehetetlen a változás.

Anyatigris2 # 2008.10.18. 09:55

A gyerek - a gyt-al együtt -"keresett" kb.50-70 e ft-ot. Ez egy véletlen elszólás miatt derült ki, ezért kérdezem, köteles-e felvilágosítást adni az édesapának a munkahely?(ebből problémát nem akarunk,hogy otthon leszidják)Gyámügyes azt a felvilágosítást adta,hogy -ha peres ügy lenne-erre nem lehet hivatkozni.
A szükségletekbe mi tartozik bele?(ruházatának nagy részét az édesapa vásárolta,+ajándékba dezodorok,parfüm stb.)
Köszönöm!

ObudaFan # 2008.10.18. 10:41

Meg lehet próbálni egy leszállítási pert. Mondom: ennyiből biztosan nem lehet mondani, hiszen a perben mindkét szülő jövedelemigazolsáa rendelkezésre fog állni, itt meg nem.

sysike # 2008.10.20. 06:53

Tisztelt Fórumozók!
2006. márciusában elváltam férjemtől.Két gyermekünk van egy 20 és egy 11éves,akik megosztva kerültek elhelyezésre (nála a 20,nálam a 11 éves).A váláskor 15-15% gyermektartásban egyeztünk meg,a fizetés azóta is folyamatos,viszont az én fizetésem csökkent 10ezer ft-ot, a volt férjemé pedig emelkedett 60ezret.Jelenleg én 105ezret kapok készhez a 15%-om levonásával,ő pedig közel 300ezret(szintén levonással).Ezen felül még segítem a nála elhelyezett 20 éves lányomat havi 15ezer forinttal,amit a gyerek folyószámlájára utalok,illetve közösen fizetjük a gyermekek megtakarítási számláját is.Mindketten új kapcsolatba léptünk,de az én élettársam szintén elvállt és fizet gyerektartást 20%-ot (jóval kevesebb fizetésből mint a volt férjemé).Kérdésem a következő leene: van-e lehetőségem a gyerektartási díjat 15-ről 20%-ra megemeltetni,ha igen milyen módon tehetem ezt meg?Látnak-e esélyt arra esetemben hogy sikerrel járjak az ügyben?A válaszokat előre is köszönöm.
Tisztelettel:sysike

monalisa1 # 2008.10.20. 07:35

Ha meg tudnak egyezni az 5%-os emelkedésben akkor rendben, amennyiben nem jön létre a megállapodás, akkor bírósághoz kell fordulni t.díj megállapítása (= felemelése) iránti kérelemmel. Az indok: a körülmények- a jövedelmek időközbeni lényeges megváltozása, az egyikőjüknél csökkent, a másikójuknál jelentős emelkedés történt. (A t.díj-különbözet visszamenőleg a kereset beadásától számított legfeljebb 6 hónapra jár, illetve kérhető.)

Esetleges harmadik variáns: a nagylány tanulmányi költéségéhez és/vagy a megtakarítási számlájához Ön a továbbiakban az 5%-nak megegyező összeggel kevesebbet fizet be, az apa arányosan ennyivel többet.

Monalisa
laikus hozzászóló

_Wasp_ # 2008.10.20. 08:09

(csak zárójelben: az apa fizetésemelkedése ponthogy nem a tartásdíj százalékos arányának emelése mellett szóló érv. ugye?)

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

monalisa1 # 2008.10.20. 08:15

A kérdező kérné direktben azt az 5%-ot - ha ő megelégszik ennyivel -, de ha bírósághoz lesz kénytelen fordulni, akkor mint írtam: t.díj megállapítása (= felemelése) iránti kérelem lesz majd. És ott már nem biztos, hogy csupán ennyit fog kérni...

Egyébként köszönöm az észrevételt.

ObudaFan # 2008.10.20. 17:00

Meg lehet próbálni.

esther1 # 2008.10.22. 15:51

Üdvözlök minden Fórumozót!

A kérdésem az lenne, hogy hogyan történik a nagykorú gyermeket nappali tagozaton folytatott tanulmányai során megillető tartásdíj megállapítása?
Ha az apa kiskorú gyermeke tartását mindvégig fiztette, akkor automatikusan kötelezettsége nagykorúvá vált és továbbtanuló gyeremeke támogatása is, vagy ehhez újabb bírói döntésre van szükség? Számít az, hogy az utóbbi 10évben sem a szülő sem a gyermek nem kereste egymást?
Egyébként a nagykorú gyermek tanulói jogviszonya folyamatos.
Köszönöm előre is a segítséget!!

monalisa1 # 2008.10.22. 16:27

Nagykorú gyermek esetében már un. felnőttartás van. A külön élő gyermek köteles szemeszterenként bemutatni az apának az aktuális iskolalátogatási igazolást, különben ő honnan tudná, hogy gyermeke ténylegesen folytatja a főiskolai/egyetemi tanulmányokat - bizonyítandó a tartásra való jogosultságot.

Az előzőekről megállapított t.díj összegét mind a kötelezett mind a jogosult kérheti megváltoztatni, a ténylegesen felmerűlő költségek/kiadások függvényében. Ugyanakkor egy nagykorútól már elvárható, hogy részben- egészben gondoskodjon magáról (...) vagyis akár saját keresettel is rendelkezhet már... A tanulmányok ellenére...

A keresőben találhatsz ezzel kapcsolatban topicot - esetleírást - valamint arra jogász által írt választ.

Monalisa
laikus hozzászóló

kgyula99 # 2008.10.22. 16:27

Segítségre lenne szükségem! A feleségemmel, úgy döntöttünk, hogy elválunk. Van egy két éves kislányunk. Szeretném a továbbiakban én nevelni. A feleségem szintén ezt szeretné. Ő a válás után a gyermekkel az édesanyjához szeretne költözni, aki több mint 10 éve alkoholista. Én az saját szüleimhez mennék a lányunkkal. Mindketten dolgozunk. Ha a feleségemnél lenne a kislány, akkor bölcsődébe járna. Ha nálam maradhatna, akkor az édesanyám vigyázna rá, míg én dolgozom, mert Ő háztartásbeli. Mik az esélyeim? Egyébként a kislány 1 hetesen szívműtéten esett át. Azóta jól van, felépült. Az én véleményem szerint nem tenne jót neki a bölcsőde. Előre is köszönök minden segítséget!

monalisa1 # 2008.10.22. 16:40

A válási elhatározásotoktól függetlenül, ha a gyermekelhelyezés dolgában meg tudtok állapodni - valamint a t.díj összegében és fizetésének módjában + a cs.pótlék dolga, továbbá a láthatás/kapcsolattartás is a létező legrészletesebben leszabályozott lesz általatok, és ezt le is írjátok és mindketten alá is írjátok -, akkor a bíróság a döntésteket jóvá fogja hagyni. Tehát annál a szülőnél lesz a gyermek elhelyezve akinél ti együttesen akarjátok.

Egy nagymama féltő gondoskodásától nemigen van jobb, azonban ha a kislány 1-2 év alatt kellően megerősödik, és nem lesz orvosi ellenjavallat, akkor később már bizonyára járhat óvodába - minden gyereknek hasznára válik.

Ha nálad lesz a kislány, és az anyja jár majd őt látogatni, az utazási/ közlekedési költségeihez kérhet tőled több-kevesebb hozzájárulást, lévén közös a gyermek: közös az öröm de közös a gond is...

Monalisa
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2008.10.22. 16:45

Vélelmezhető, hogy a különélés ellenére közös lesz majd a szülői felügyelet, vagyis az anyának is teljes jogköre lesz beleszólni a gyermekkel kapcsolatos minden lényeges dologba - utóbb ezen köztetek vita ne keletkezzen...

A keresőben nem is egy topic foglalkozik a közös felügyelettel., mások esetéből és az azokra írt válaszokból sokat lehet tanulni - ezért javaslom olvass vissza.

kgyula99 # 2008.10.22. 17:05

Sajna nem úgy tűnik, hogy meg tudnánk állapodni. Eléggé elmérgesedett kettőnk között a dolog. Csúnyán kifejezve Ő is a gyereket akarja és én is. Ezen van köztünk a legnagyobb vita.

monalisa1 # 2008.10.22. 19:04

Gondosan olvassad el ObudaFan által a gyermekelhelyezés - SOS c. topicban beidézett egyes jogszabályokat és azok részletezését.