Gyerektartás

monalisa1 # 2006.04.26. 16:55

Hugi04:
idézek egy részt ObudaFan 2006.04.24. 18:37:05-kori írásából: " A gyerektartás vonatkozásában ha a másik fél dolgozhatna, de nem dolgozik, akkor ez nem mentesíti a tartás fizetése alól, de nyilvánvaló a megitélt összeg nem lesz magas, és a végrehajtás is nyögvelős lesz."

Fordulj ismét a bírósághoz!

Az állami megelőlegezés akkor áll áll be, ha a tartásra kötelezett ismeretlen helyen tartózkodik.

monalisa1 # 2006.04.26. 16:57

Tartásdíj tartós nem fizetése miatt akár le is csukhatják...

monalisa1 # 2006.04.26. 17:01

Az önkormányzattól a család anyagi helyzetére tekintettel lehet kérni lakásfenntartási támogatást (min. 2.500 Ft/hó), valamint nagycsaládosként - a gyerekekre - méltányossági alapon közgyógyellátási igazolványt.

pappa # 2006.04.26. 18:53

Monalisa, légy szíves, ne irj félrevezető dolgokat. A tartásdij megelőlegezése nem "áll be", ha a tartásra kötelezett ismeretlen helyen tartózkodik.
Hugi, először is indíts pert a biróságon a tartásdíj emeléséért.

monalisa1 # 2006.04.26. 19:06

Pappa, itt a fórumon olvastam, hogy ha az apa ismeretlen helyen tartózkodik, és az ezzel kapcsolatos eljárást a bíróság lefolytatta, akkor külön kérelemre az állam max. 3 évre megelőlegezheti a tartásdíjat. (Amit aztán ha utóbb csak előkerült az apa, bevasalnak majd rajta.)

Ha rosszul emlékeznék, bocs.

ObudaFan # 2006.04.26. 20:00

Tartásdíj előlegezésére akkor van lehetőség , ha a tartásra kötelezett átmenetileg nem tud tartásdíjat fizetni, erre az ismeretlen helyen tartózkodás azért nem jó, mert ismeretlen hely lehet olyan állam is, amellyel nincs jogsegélyegyezményünk a behajtásra. Ez az eset azonban jó lehet rá. Emellett az elsőfokon eljárt bíróságon végrehajtást lehet kérni.

bronco # 2006.04.27. 11:27

Előlegezéssel kapcsolatban szeretném megtudni, hogy amikor megállapítják, hogy az illető jogosult rá, akkor onnantól kapja, mikortól a másik félnek fizetnie kellett volna vagy csak a határozat napjától? Mármint onnantól, hogy lecsengett a bírósági beadvány, végrehajtó kirendelése és eredménytelenesség megállapítása....

monalisa1 # 2006.04.27. 13:28

Amikortól a jogosultságot megállapítják.

ObudaFan # 2006.04.27. 20:19

űHa a gyermektartásdíj megelôlegezését jogerôsen megállapítják, az a kérelem benyújtásától esedékes. A folyósítás idôtartama a kérelem benyújtásának napjától az alapul szolgáló ok elôrelátható fennállásáig, legfeljebb azonban három évig tart. Indokolt esetben a megelôlegezés folyósítása - egy alkalommal - legfeljebb további három évre ismételten elrendelhetô. Nincs helye a megelôlegezés ismételt elrendelésének, amennyiben az adók módjára történô behajtás 3 éven át nem járt eredménnyel.

bronco # 2006.04.29. 13:34

ObudaFan, tehát akkor ha jól értettelek, először a bírósági eredménytelen végrehajtást meg kell várni, mert ugye csak azzal a papírral lehet elindulni a gyámhivatalba.... Október 1-től lenne esedékes a gyerektartás :-( Akkor ezek szerint a visszamenőleges időszakra semmi esély....

ObudaFan # 2006.04.30. 08:11

Igen , a végrehajtást meg kell kísérelni.

Sousse # 2006.05.08. 11:22

Tisztelt Obuda Fan!
Szeretnék segitséget kérni. Jelenleg aktiv koru segélyen vagyok.
Van egy kiskoru gyermekem akinek a gyerektartását szeretném felemeltetni.
Viszont a volt férjemnek még van az én fiamon kivül is még két kiskoru gyereke.
A mostani fizetése 85 ezer Ft.
Ebböl mennyit itélhet meg abiróság az én kisfiamnak és azonkivül lehet e hat hónapra visszamenöleg kérni?
Hogyan kell letitltatni a fizetéséböl a gyerektartást
Ugyanis már tartozik 188 ezer Ft.al
.
Azonkivül ebben az évben egyszer kaptam tőle gyerektartást a mult évben meg kb. 3 szor
Mit tehetek?
Kérem adjon tanácsot.
Köszönöm segitségét
Tisztelettel: Sousse

Sousse # 2006.05.08. 11:56

Sziasztok!
A gyermektartás végrehajtását hol kell kérni
A Bajza utcában vagy a Pesti Kerületi Biróságnál?
Mert nekem is van hátralékos gyermektartási összegem, hol járhatok utána és mikor fogom megkapni.
Én legalább 12 szer jelentettem fel a rendőrségen. Voltam végrehajtani is de azt sem tették holott berendezett lakása kocsija volt és azt irta rá a végrehajtó hogy egy ágy és asztal holott nem igaz mert én jártam a lakásán is. Volt ugy hogy az élettársa lakására mentek végrehajtani. Volt férjem kijátsza az összes hatóságot.
Igaz most volt egy büntetőügye amiben megbüntették 30000 Ft.re
Hiába büntetik meg nekem nem a büntetése kell hanem a pénz. De ugyanakkor ott van neki a 188 000 Ft. tartozása amiböl semmit sem kapok. Sőt a jelenlegi gyerektartást sem kapom meg.
Vagy mindig ujra és ujra kell kérni a végrehajtást?
De hol és a végrehajtói papiron rajta van, hogy a biróság által helyben hagyott . Tehát nekem elöször a sima biróságra kell mennem és ott kérhetem a végrehajtást ujra. Hogyan fogom megkapni ezt az összeget holott még az alapot sem fizeti?
Ezért szeretnék egy olyat hogy automatikusan levonják a fizetéséböl.
A legutobbi végrehajtást kb. 10 éve kértem .
Hol kell ujra kezdeni, hogy végrehajtható legyen.
Azonkivül valami illetéket is kell fizetni?
Vagy csak ugy három példányba beirni a kérelmet?
Rendkivül szükségem lenne a felemelt gyerektartásra és az elöző gyerektartásokra is.,
Kérlek segitsetek hova és kihez forduljak és hol találom meg ezeket a helyeket cimmel szeretném.
Előre is köszönöm.
Sousse

pocak # 2006.05.09. 07:00

Kedves Sousse!
Ha a legutóbbi végrehajtást 10 éve kérted, akkor a 188 ezernek búcsút mondhatsz. Ugyanis a tartásdíj fél évre visszamenőlegesen követelhető, ennél is korábbi akkor, ha annak érvényesírtésében téged mulasztás nem terhel. Ha viszont 10 éve nem kérsz végrehajtást, az a te mulasztásod.
A lakóhelyed szerinti illetékes bíróságra menj be (a legjobb, ha panasznapon teszed, mert akkor ingyen segítenek, hogy az mikor van, arról telefonon érdeklődhetsz) és végrehajtási lapot kérj és tölts ki az exed hat hónapra visszamenőleges tartozásáról. Ezt el kell juttatni a bírósági végrehajtónak. De a panasznapon erről fogsz tudni kérdezni. Ekkor mondd, hogy ezentúl letiltás útján kéred az aktuális havi tartásdíjakat.
Ha a végrehajtás sikertelen lesz, akkor fordulj a gyámhivatalhoz tartásdíj megelőlegezése iránt. De ehhez kelleni fog a három hónapnál nem régebbi sikertelen végrehajtásról szóló határozat. Ekkor a gyámhivatal max. 3 évre havonta utalni fogja a végzésben szereplő összeget. (A hátralékosat nem.)
Ha nem akarod, hogy a hátralékosak elvesszenek, akkor hat havonta végrehajtásért kell folyamodnod.

A felemelés miatt keresetet kell benyújtanod ugyanahhoz a bírósághoz.
Ha három kiskorú gyerekről kell gondoskodnia, akkor a nettó fizetésének a felét osztják három részre, tehát max. 16,6%, (85 ezer esetében max. 14000Ft)-ot ítélhetnek meg.
Ennél többet csak akkor, ha bizonyítást nyer, hogy jóval jobb életszínvonalon él, mint ami ebből a keresetből elérhető. Tehát plusz jövedelme van.

Sousse # 2006.05.09. 11:06

Kedves pocak!

Köszi a tanácsot akkor sok gyerektartásnak bucsut mondhatok.
Viszont erröl az összegröl hivatalos birósági iratom van hogy ennyivel tartozik nekem., akkor amikor gyermektartás nem fizetése miatt megbüntették 30 000 ft. re.
Igy ezt az összeget akkor végrehajtatnom kell ugye,?
Jaj de lehet hogy ha már eltelt hat hónap nem tudom.
Mindenesetre köszönöm a tanácsokat.
Tisztelettel Sousse

pocak # 2006.05.09. 12:05

Próbáld meg végrehajtatni a hat hónapnál régebbit is, lehet, hogy sikerül. Nem mindig, mindenki szemfüles a tapasztalatok alapján.

kicsicsira # 2006.05.09. 18:07

Sziasztok!
Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de lehet kérni ingyenes kirendelt ügyvédet pl gyerektartás emelésével kapcsolatban ha mindenképpen szeretnék jogi képviseletet? És mi ennek a feltétele.

Köszi.

ObudaFan # 2006.05.09. 21:53

Lehet, az illetékes helyi bíróságon panasznapon kérj költségmentességi kérelemhez szükséges formanyomtatványt, azt töltsd ki, illetve töltesd ki munkáltatóval, APEH-hel, önkormányzattal. Panasznapon segítenek.

pocak # 2006.05.10. 11:22

Szerintem nem kell hozzá formanyomtatvány, nem kell kérni az alanyi költségmentességet, mert tárgyi költségmentes per, és így pártfogó ügyvéd kirendelését kérheti, akit az állam fizet.

6/1986(VI.26.) IM rendelet 2.§ 1 (e) bek.
Tárgyi költségmentesség
2. § (1) A feleket jövedelmi és vagyoni viszonyaikra tekintet nélkül költségmentesség [tárgyi költségmentesség, Pp. 84. § (3) bekezdés] illeti meg az alábbi perekben:

1. az apasági és a származás megállapítása iránti egyéb per;
  2. a szülői felügyelet megszüntetése vagy visszaállítása iránti per;
  3. a gondnokság alá helyezés és a gondnokság alá helyezés megszüntetése iránti per;
  4. a gyermek elhelyezésével és átadásával kapcsolatos per;
  5. a törvényen alapuló tartással kapcsolatos per, ideértve a tartásdíjnak a kötelezett járandóságait folyósító szervtől vagy más személytől való behajtása, a tartásdíj megszüntetése vagy összegének megváltoztatása, továbbá a tartásdíjra irányuló végrehajtás megszüntetése vagy korlátozása iránti pert is;

3. § (1) Tárgyi költségmentesség esetén a feleket - a (2) és (3) bekezdésben felsorolt kivételekkel - a Pp. 84. §-ában meghatározott kedvezmények illetik meg.

Költségmentesség
Pp. 84. § (1) Azt a felet, aki jövedelmi és vagyoni viszonyai folytán a perköltséget fedezni nem tudja (88. §), jogai érvényesítésének megkönnyítése végett az alábbi kedvezmények illetik meg (költségmentesség):

1. illetékmentesség;
  2. mentesség az eljárás során felmerülő költségek (tanú- és szakértői díj, ügygondnoki és tolmácsi díj, helyszíni tárgyalás és szemle költsége stb.) előlegezése, illetőleg - ha e törvény másként nem rendelkezik - megfizetése alól;
  3. mentesség a perköltség-biztosíték letétele alól;

d) pártfogó ügyvéd kirendelésére való igény.

kicsicsira # 2006.05.10. 15:48

Köszönöm a válaszokat.

További szép napot

gulyi # 2006.05.18. 13:20

Sziasztok!
Gyermektartásdíj ügyben kérnék segítséget.
Férjem 9 évi házasság után februárban elköltözött!
Három kiskorú gyermekünk van, én a legkisebbel aki nyáron lesz 3 éves, GYES-en vagyok otthon.
Férjem foglalkozása nemzetközi kamionsofőr, a cégnél minimálbérrel van bejelentve, ezen felül „zsebből” kap a főnökétől utanként 50.000 Ft.-nak megfelelő eurót.
Így a fizetése kb. 260.000Ft. egy hónapban.
Kérdésem a következő lenne:
Hogyan tudnám bebizonyítani hogy nem csak a minimálbért kapja?
mert így a bíróság csak a minimálbérre állapítja meg a gyerektartást!

Kovács_Béla_Sándor # 2006.05.18. 13:34

Nem kell mindjárt perben, bizonyításban gondolkodni. Szerintem előbb próbálj meg az apával megállapodni egy méltányos, elfogadható összegű havi tartásdíjban. (Tehát nem százalékosan megállapítottban.) A bíróság az erre vonatkozó egyezséget - ha a gyermekek érdekét nem sérti - jóvá fogja hagyni.

Ha mégis bizonyítani kellene, úgy szvsz szóba jöhetnek a tanúk. Idéztesd meg a munkáltatót! Majd elválik, hogy a hamis tanúzás ódiumát vállalja magára vagy megtagadja a vallomást arra hivatkozva, hogy azzal magát bűncselekmény elkövetésével vádolná. Aztán megpróbálhatsz olyan tanúkat keresni, akik munkatársai voltak a férjednek, de ma már nincsenek annál a munkáltatónál. Hátha hajlandóak elmondani, hogy a cégnél szokásos a feketén javadalmazás.
Végül megpróbálkozhatsz azzal is, hogy bizonyítod közös háztartásotok átlagos havi fogyasztását (számlák, főleg tartós fogyasztási cikkekről, rezsi, stb.), ha az feltűnően nincs arányban a férjed bevallott jövedelmével.

fraulaine # 2006.05.18. 14:52

Na igen ezt mind megpróbálhatod végig zongorázni de ha százalékos levonást akarsz akkor nincs sok értelme mert csak a minimálbér után tud a bíró levonni és ha be is bizonyítja hogy többet keres azzal se ér semmit! Max annyit hogy megbüntetik adócsalásért a férjedet is meg a munkáltatót is!!! Sokra nem mész vele szerintem!!
A további jó viszony fentartásáért, ami a gyerekeid érdeke, inkább próbálj vele tényleg megegyezni!! Ha tényleg ennyit keres csak nem fog akadékoskodni!!! Arra viszont ne számíts hogy a fele fizetését odaadja!! szerintem olyan 60-80 ezer Ftot ha oda ad akkor már rendes! Nem találtam rá más szót:)))
Bár ehhez még tudni kéne hogy hol laktok saját vagy albérlet mert az a megélhetés miatt nagyon nem mindegy!!!
Bocs hogy tudatlanul beldumálok a dolgodba:)))

Kovács_Béla_Sándor # 2006.05.19. 06:32

Mndom: "nem százalékosan megállapított"!

A bíróságnak módja van a gyerektartást összegszerűen és nem százalékosan megállapítani. (Olyannyira, hogy a %-os tartás mellett mindig ott olvashatod: "de legalább X Ft.) Ez az összeg jelentősen eltérhet a papíron kimutatott jövedelemből következőtől, ha az ellenfél bizonyítja, hogy a valódi jövedelem magasabb.

Nyilvánvaló, hogy a bizonyítás nehéz - de nem reménytelen -, magam is a megegyezés keresését javasoltam elsősorban.

fraulaine # 2006.05.19. 06:39

Valószínűleg igazad van!!! Ennyire még nem mélyedtem bele a témába!!!