ÖRÖKLÉS - KÖVETELÕZÉS?

polmamuci # 2009.05.12. 18:47

Kedves olvasók!

Párom nagymamája, Editnéni 1974-ben férjhez ment Istvánhoz, aki elvált volt ,Ő mindent a volt feleségének hagyott és az egy fiúknak (Gábornak ) aki a házasságból született. Edit nagymamával vettek lakást 94-ben. Istvánnak az volt a kérése a lakás egésze Edit tulajdona legyen, ő csak a haszonélvezeti jogot kéri. közös gyermekük nem születette mert nem akartak mert Editmamának is volt már két fia. Nagyon szépen éltek, saját gyermekeként szerette Edit mama fiait unokáit.Merthogy István fia Gábor soha nem látogatta apját nem tartotta kapcsolatot 25 évig! István bácsi 1 éve kicsit kezdett lerobbani a fia egyszercsak felbukkant egy éve és néha látogatta. 4-xer talán volt nála meg a kórházban puncsolt... most a István bácsi meghalt ! Kérdésünk hogy most a Gábor vinni fogja a lakás felét?????? Ami Edit mama nevén van????????
Kérem segitsenek minél hamarabb mert szeretnénk tudni mire számithatunk tudunk e elllene tenni valamit????
Köszönennettel, polmamuci

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.12. 19:03

Ha nem készült végrendelet akkor a fele a saját gyermeké, ha készült, akkor a kötelesrészre tarthat a fiú igényt, vagyis a lakás negyedére.

A nem látogatta dologra most nem reagálnék, de mégis, szerintem az a szégyenletes, hogy a saját gyerekére rá sem nézett, Editnéni ebben biztos nagyban közrejátszott.

polmamuci # 2009.05.12. 19:20

Kedves Immaculata!
Köszönöm a választ! Mi az a köteles rész????

Edit néni nem járult hozzá még egy ilyen ilyen nagymama nincs a világon!!!!! A fia egyszer meglátogatta jó pár évvel ezelőtt egyszer, és mondta huuuu mennyi mindenetek van és legalább lesz mit örökölni!!! Ekkor István bácsi kizavarta a lakásból a fiát és azóta nem jött, csak most hogy megtudta hogy beteg!!! egyértelmú hogy haszonleső!!!

És az Edit mama most mi lenne ha eladná az egyik unokájának, fiának a lakást amíg nincs meg a hagyatéki! Ezzel ki lehetne e kerülni hogy a Gábor vigye a felét???

Léccives irjatok! köszönöm

ObudaFan # 2009.05.13. 10:20

Nem lehet. HA nincs végrendelet, akkor a fele odamegy.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.13. 12:17

Hú polmamuci! most látom, milyen kegyetlen voltam.
Bocsánatot kérek. Néha belém bújik a kisördöt.

Egy jó hírem van. Edit néni a feleség jogán özvegyi haszonélvezetet élvez a férje tulajdonrészén. Tehát István bácsi fél házrésze papíron Gábor tulajdonába kerül, de Edit néni addig használhatja azt a fél házrészt is, ameddig újra férjhez nem megy, vagy el nem halálozik.
Nem kell átadni, megosztani a házat Gáborral, ugyanúgy használhatja Edit néni továbbra is a házat, ahogy eddig.

luck66 # 2009.05.13. 12:29

˝Edit nagymamával vettek lakást 94-ben. Istvánnak az volt a kérése a lakás egésze Edit tulajdona legyen, ő csak a haszonélvezeti jogot kéri.˝

Azt kellene tudni,hogy kié is volt pontosan a lakás

Pontos választ talán csak a jogvégzettek adhatnak,de az Ó véleményük is sokszor különbözik!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.13. 12:36

Azt kellene tudni,hogy kié is volt pontosan a lakás

Nem kell tudni, tv-i szabályozás, hogy a házasságban szerzett vagyon, közös vagyon.

Nem is különböztünk ObudaFannal. Te mit olvastál?

luck66 # 2009.05.13. 12:40

˝Istvánnak az volt a kérése a lakás egésze Edit tulajdona legyen, ő csak a haszonélvezeti jogot kéri.˝

nem tudható,hogy annak idején milyen adásvételi szerződést írtak

Pontos választ talán csak a jogvégzettek adhatnak,de az Ó véleményük is sokszor különbözik!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.13. 12:44

Mi a lófaszt kötekszel?

Ingatlannyilvántartáson kívüli szerzésmódba tartozik a házassági közös vagyon.

ObudaFan # 2009.05.13. 12:45

Az speciel teljesen mindegy, hogy az adásvételiben mi volt. Ha lett volna házastársi vagyonjogi szerződés, akkor lenne már a helyzet, de azt a kérdező csak leírta volna.

luck66 # 2009.05.13. 12:47

Talán,kulturáltabban is lehetne!

polmamuci # 2009.05.13. 20:41

Kedves obudafan, luk66? imaculata...!
Köszönöm a válaszokat ismét! De érthetően leirtam a kérdést:-)!

Tehát Editnéniék 74-ben házasodtak, 95-ben vettek lakást. A István bácsi kérése az volt 100 % os tulajdonosként az Edit néni szerepeljen a tulajdoni lapon, István bácsi csak a haszonélvezeti jogot kéri.!!!

Tehát az adásvételi szerződés ez alapján jött létre Edit néni mint tulajdonos és István bácsi mint haszon élvező az adásvételi meg van!!!!

Egy ügyvéd úr azt mondta, hogy elméletileg ha István bácsi nem rendelkezik vagyonnal akkor hagyaték sincs mivel nincs ingósága ingatlana...

Tehát a megkapott halotti anyakönyvi kivonattal azonnal lehet menni a földhivatalba és lehet töröltetni István bácsi haszonélvezeti jogát. Edit néni kikéri a friss tulajdoni lapot melyen már csak ő szerepel mint tulajdonos majd eladja a házat még a hagyaték megtartása előtt, ez lehetséges?? Mi az igazság??

Mi az erősebb a házassági jog, vagy a tulajdon jog. Ez esetben jár-e István bácsi gyermekének / mint jogos örökös / a köteles rész??? Ha igen miből, hiszen hivatalosan nincs tulajdona???

Kovács_Béla_Sándor # 2009.05.14. 09:11

Már többen is leírták: a házassági vagyonközösség ideje alatt szerzett vagyon 1/2-1/2 arányban közös tulajdon, akkor is, ha az ingatlannyilvántartásban más szerepel. Az örökös erre eredményesen hivatkozhat.
Lehet ugyan trükközni azzal, hogy a nyilvántartás szerinti tulajdonos eladja az ingatlant, még mielőtt a hagyaték átadására sor kerülne, de ezzel csak magát keverheti bajba, az örökség kiadása alól nem mentesül.
(Megjegyzem, az örökös a trükközésnek is könnyen elejét veheti, ha pert indít, és perfeljegyzést kér az ingatlanra.)

nicolasjoneten # 2010.09.13. 20:44

Sziasztok!
Tudjátok e a választ arra, ha végrendelet született a részemre, amelyben minden ingó és ingatlan vagyonát rám hagyja az örökhagyó, aki nem rokonom, de van örökös rokon a testvérének a gyereke, mert a többiek már meghalltak. Akkor van e törvényes rész, vagy az enyém az örökség?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.13. 22:02

Oldalági rokon nem jogosult köteles részre.

kismuk # 2010.09.14. 04:51

Kérdésem a következő lenne: Édesapám elhunyt, én első házasságából született gyermek vagyok. Második házasságából született 2 gyermekének lakást vett, ő saját családi házzal rendelkezik. Kérhetek e osztályra bocaátást, mert cél, hogy féltestvéreim kisemmizzenek.
Köszönöm

ObudaFan # 2010.09.14. 11:26

Kérhetsz, hacsaknem vonható le a körülményekből az a következtetés, hogy az örökhagyó szándéka az volt, hogy te kevesebbhez juss. Persze, minimum a kötelesrész még ebben az esetben is jár.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.26. 16:51

Senki nem tud eladni egy olyan ingatlant, amelynek nem ő a nyilvántartásba bejegyzett tulajdonosa. Tehát vagy abban tévedsz, hogy az illető nem tulajdonos, vagy abban, hogy érvényesen eladta.

Egyébként ez nem öröklési jogi kérdés egyáltalán.

MajorDomus # 2010.09.26. 18:39

Ha a papa 32 éve halt meg akkor ennyi idő alatt 2 szer is elbírtokolhatta. Ajánlatos a tulajdoni lap kikérése s elolvasása.

31525602 # 2010.09.27. 12:07

Üdvözlet mindenkinek!

Segítséget szeretnék kérni, a helyzet S.O.S., pénteken kell mennem a közjegyzőhöz az alábbi témában:
Anyai nagypapám meghalt, a mamám pedig szociális otthonba került. Anyukámnak van egy nővére. A nagyszülői lakást eladtuk. Mivel anyukám a lakás eladásakor már elhalálozott, ezért testvérem és én lettünk a törvényes örökösök. Akkor úgy állapodtunk meg, hogy a lakás részét a következőleg osztottuk fel: 50% a mamáé, a maradék 50% (az apai rész) pedig 25%-ban anyu testvéréé és 25%-ban anyujé volt (ez esetben anyu 25%-át a testvérem és magam köztük osztottuk fel).
A mami most meghalt és a maradék 50%-on megy most a „haragszom rád”. Ugyanis a mami 2003 óta szociális otthonba volt (a lakáseladás óta). Ma kaptam a közjegyzői papírt kézhez, hogy a mami augusztus 2-án halt meg. Ma szeptember 27. van. A temetés megvolt. Se a halálesetről sem pedig a temetésről nem tudtunk. Azért többes szám, mert testvérem se tudott róla. A mami „kedves” lánygyermeke „elfelejtett” tájékoztatni bennünket, pedig minden elérhetőségünket tudja.
A közjegyzői levélben bele van foglalva a temetés összege, számlával igazolva, hogy ezt teljes mértékben a „kedves lánygyermek” (anyu testvére) fizette ki. Oké, felezzük a költséget, semmi probléma.
A gond az, hogy anyu testvére előadta (ez a szó van használva a levélben), hogy 2009 és 2010 évekre saját maga fizette a mami szoc. otthoni költségeit, ugyanis a maminak állítólag 83 ezer Ft havi nyugdíja volt és ez NEM fedezte a havi ellátási költségét az otthonban.
Kérdéseim:

• erről a befizetésről-kiadásról, és/vagy a mami havi ellátásairól kérhetek-e valamilyen igazolást a szoc. otthontól?
  • ha tényleg nem volt elég a havi nyugdíj az ellátásokra, akkor miért nem kaptunk valamilyen írásos vagy szóbeli felhívást, hogy mi is fizessünk a havi ellátási díjba? Kérheti-e ezt visszamenőlegesen a testvér? Ha igen, akkor is, ha nincs róla semmilyen megállapodás, hogy ki a „gondozó”? Visszaigénylés esetén milyen hivatalos papírral bizonyíthatja igényét?
  • az a gyanúm, hogy a „kedves testvér” végrendelet is íratott alá a mamival, aki köztudottan szenilis volt. Orvosi igazolás szerintem nincs róla, de a szoc. otthontól kérhetek-e erről is valamilyen igazolást vagy hasonló dokumentumot?
  • végrendelet tanúja lehet-e rokon?
  • "mentességnek" bizonyul-e az, hogy se a testvérem sem én nem tudtunk a temetésről és a halálesetről, ezzel is bizonyítva azt, hogy "esélyünk sem volt" a temetési költségek arányos kifizetésére?

Mindennemű választ köszönök szépen!

ObudaFan # 2010.09.27. 14:02

# erről a befizetésről-kiadásról, és/vagy a mami havi ellátásairól kérhetek-e valamilyen igazolást a szoc. otthontól?

Te azt kérheted, hogy ő igazolja, hogy mennyit költött erre.

# ha tényleg nem volt elég a havi nyugdíj az ellátásokra, akkor miért nem kaptunk valamilyen írásos vagy szóbeli felhívást, hogy mi is fizessünk a havi ellátási díjba? Kérheti-e ezt visszamenőlegesen a testvér? Ha igen, akkor is, ha nincs róla semmilyen megállapodás, hogy ki a „gondozó”? Visszaigénylés esetén milyen hivatalos papírral bizonyíthatja igényét?

Kérheti. Nyilván a szociális otthon igazolásával, illetve nyugtákkal próbálhatja igazolni. Kérdés, hogy ezzel azt is tudja-e igazolni, hogy ezeket ő fizette.

# az a gyanúm, hogy a „kedves testvér” végrendelet is íratott alá a mamival, aki köztudottan szenilis volt. Orvosi igazolás szerintem nincs róla, de a szoc. otthontól kérhetek-e erről is valamilyen igazolást vagy hasonló dokumentumot?

Ha megtámadod a végrendeletet, akkor a bíróság útján kérhetsz.

# végrendelet tanúja lehet-e rokon?

Lehet. Ennyi a megkötés:
Ptk. 631. § Az írásbeli magánvégrendelet érvénytelen, ha a tanú

1. a végrendelkező személyazonosságának tanúsítására nem képes;
  2. kiskorú, vagy cselekvőképességet érintő gondnokság alatt áll;
  3. írástudatlan.

632. § (1) Az írásbeli magánvégrendelet tanúja vagy más közreműködő személy, illetőleg ezek hozzátartozója javára szóló juttatás érvénytelen, kivéve ha a végrendeletnek ezt a részét az örökhagyó sajátkezűleg írta és aláírta.

# „mentességnek“ bizonyul-e az, hogy se a testvérem sem én nem tudtunk a temetésről és a halálesetről, ezzel is bizonyítva azt, hogy „esélyünk sem volt“ a temetési költségek arányos kifizetésére?

Ettől még be kell szálnod a temetési költségekbe.

31525602 # 2010.09.27. 15:40

Köszönöm válaszát, azonban sajnos még maradtak kérdéseim.

• Tudom, hogy a temetési költségekbe be kell szállni. Azt korrekt dolognak tartom. Azonban a közjegyzői jegyzőkönyvbe bele foglaltathatom-e, hogy erkölcsi és/vagy morális sérelmeim lettek az által, hogy nem voltam időben értesítve a halálozásról és a temetésről, hogy az elhunyttól való utolsó tiszteletadásban gátolva voltam?
  • Hogyhogy csak ő kérhet a szoc. otthontól igazolást a befizetésekről? Én, mint az elhunyt hozzátartozója, vagy jogi örököse miért nem kérhetem meg az otthont, hogy adjon ki nekem egy okmányt (akár kimutatás, akár igazolás vagy elismerés vagy bármi hasonló), amit a "kedves" testvér befizetett?
  • Sajnos a halotti anyakönyvi kivonatból másolatot se kaptam/kaptunk. Ezt is tudom valahogyan hivatalos úton sérelmezni?
  • Továbbá mi a teendő akkor, ha mondjuk a testvér géppel megíratott egy végrendeletet, azt letanúztatta és esetleg ügyvédhez is elvitte? Érvényesnek számít, annak ellenére, hogy a mami és a modern technika ég és föld távolságra voltak? Ilyen esetben ha megtámadom a végrendelet, azt hol kell kezdeményeznem és mi az anyagi vonzata? Kell-e már hozzá ügyvéd?
  • És ha bírósági úton kérem az orvosi igazolást, annak mi a menete? Hogy tudnak utólagosan egy halottról orvosi igazolást adni a szellemi épségéről???

Bocsánat, ha körülményes vagyok, de a testvér elég "dörzsölt" alak és mire találkoznom kel vele a közjegyzőnél, minden esetleges húzására szeretnék jogilag felkészülni.

ObudaFan # 2010.09.27. 17:09

# Tudom, hogy a temetési költségekbe be kell szállni. Azt korrekt dolognak tartom. Azonban a közjegyzői jegyzőkönyvbe bele foglaltathatom-e, hogy erkölcsi és/vagy morális sérelmeim lettek az által, hogy nem voltam időben értesítve a halálozásról és a temetésről, hogy az elhunyttól való utolsó tiszteletadásban gátolva voltam?

Belefoglaltathatod.

# Hogyhogy csak ő kérhet a szoc. otthontól igazolást a befizetésekről? Én, mint az elhunyt hozzátartozója, vagy jogi örököse miért nem kérhetem meg az otthont, hogy adjon ki nekem egy okmányt (akár kimutatás, akár igazolás vagy elismerés vagy bármi hasonló), amit a „kedves“ testvér befizetett?

Valószínűleg neked is adnak, csak nem te akarsz bizonyítani egyelőre.

# Sajnos a halotti anyakönyvi kivonatból másolatot se kaptam/kaptunk. Ezt is tudom valahogyan hivatalos úton sérelmezni?

Az önkormányzattól kérelemre fogsz szerintem kapni.

# Továbbá mi a teendő akkor, ha mondjuk a testvér géppel megíratott egy végrendeletet, azt letanúztatta és esetleg ügyvédhez is elvitte? Érvényesnek számít, annak ellenére, hogy a mami és a modern technika ég és föld távolságra voltak? Ilyen esetben ha megtámadom a végrendelet, azt hol kell kezdeményeznem és mi az anyagi vonzata? Kell-e már hozzá ügyvéd?

Lehet ettől még érvényes, de ha a testvér javára rendelkezik a végrendelet, és ő volt az, aki mindezt intézte, akkor ez a juttatás már érvénytelen. Bíróság polgári perben dönt erről. Nincs ügyvédkényszer, de nem ártana, ha ügyvédhez fordulnál.

# És ha bírósági úton kérem az orvosi igazolást, annak mi a menete? Hogy tudnak utólagosan egy halottról orvosi igazolást adni a szellemi épségéről???

Arról már nagyon egyértelmű eseteket leszámítva sehogy.

31525602 # 2010.09.27. 17:33

Köszönöm szépen a segítséget! :)

ObudaFan # 2010.09.28. 08:27

Nincs mit.