ÖRÖKLÉS - KÖVETELÕZÉS?

31525602 # 2010.09.30. 06:38

Helló, bocsánat, de időközben felmerült még egy kérdésem:
A temetési számlán rajta kell lennie az elhunyt nevének vagy a temetkezési vállalatnál nyilván tartott "ügyszámának" ahhoz, hogy annak a felét jogosan kérhesse a testvér? Ha ezek valamelyike nincs rajta, akkor is kérheti a költség ránk eső részét vagy akkor - jogilag nézve - már nem?
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.30. 07:40

Miért ne kérhetné? Legfeljebb vita esetén nehezebb a bizonyítás.

Ilyen remek a viszonyotok, hogy a testvéred feltételezné rólad, hogy valaki mást is eltemettetsz csak azért, hogy őt lehúzhasd? Vagy csak te feltételezed a testvéredről, hogy ő ezt feltételezné rólad?

Tusi63 # 2010.09.30. 08:13

Üdvözlök Minden Kedves Segítőt!

Lenne pár jogi kérdésem örökléssel kapcsolatban.
Meghalt egy nagynéni, akinek a bankban kb.10 millió Ft-ja volt .
Egyetlen egy 1 élő testvére van itt Magyarországon, a többi mind kinn él Amerikában, illetve elhunytak.
Elmúlt év októberében történt a haláleset, a külföldi rokonok miatt elég nehezen zajlott a hagyatéki eljárás, de az Amerikában élők lemondtak a Magyarországon élők részére.
A kérdésem az alábbiakban rejlik:

• a hagyatéki tárgyaláson és a közjegyzőnél részt kellett venni az élő testvérnek (80 éves), mint a külföldiek képviselőjének
  • örökösnek pedig a lányát írták be, akinek 2 millió Ft után 400 ezer Ft illetéket kell fizetni az örökségért, mivel nem egyeneságú örökös.
  • hogy lehet, hogy nem a testvér örökölt, akinek nem kellene illetéket fizetni, hisz él, s ő az egyenságú örökös.
  • lehet-e ezzel kapcsolatban lépni?

Várom segítségeteket!!

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.30. 08:16

Ezt most komolyan tőlünk kérdezed?! Kérdezd a közjegyzőtől meg az örökösöktől!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.30. 08:17

Egyébként a tesvér sem egyenesági rokon. ("Egyeneságú" éppen lehet - de akkor faiskolában végzett. Dr. Tölgy)

Tusi63 # 2010.09.30. 08:34

Tisztelt kbs!
Én azért fordulok Hozzátok, hogy segítséget kérjek, s nem azért, hogy kigúnyoljál!!
Ezt nem vártam Tőled.
Köszönöm.

31525602 # 2010.09.30. 09:10

Nem a saját testvérem, hanem elhunyt édesanyámé. Vele ilyen "jó" a kapcsolat és abból az illetőből minden rosszat kinézek, mert bizonyítottan olyan is.
Csak védeni szeretném magam a felesleges anyagi lenyúlás miatt, ezért kérdeztem, hogy ha nincs a számlán semmi "azonosító" a halottról, akkor jogosan kéri-e a pénz felét és úgy is kötelezhet arra, hogy fizessek/fizessünk?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.30. 09:28

Ja, hogy a másik oldalon állsz. Most figyelj ide. Eltemették a néhait? Eltemették. A temetés pénzbe kerül? Pénzbe kerül. A felét neked kellett volna fizetned? Neked kellett volna.
Nem értem, mi a problémád. (Azon kívül, hogy utálod az illetőt, ami végül is magánügy.)

31525602 # 2010.09.30. 09:54

Köszz.

ObudaFan # 2010.10.02. 18:49

Tusi63

Például lehet, hogy végrendelet volt. Egyébként ha a közjegyző nem a valós örökösnek adja át a hagyatékot, egy éven belül a hagyatéki eljárás megismétlését kérheti a valós örökös, azon túl öröklési pert indíthat.

Niki26 # 2011.01.20. 16:52

Üdv!

Lenne egy problémám, most volt a hagyatéki végzés, ott derült ki, hogy amit édesapánktól örököltünk ingatlant azt nem csak mi, testvérek, hanem 1/3 részt édesapám apjának a két testvére még 1979-ben. (Ez a tulajdoni lapon van feltüntetve. Mindig a mama és apám dolgozott a házon ők költöttek rá, a nagyapám testvérei viszont még nem is segítettek.) Én, és a testvéreim viszont el szeretnénk adni az ingatlant, de miattuk nem tudjuk. Kérdésem az lenne, hogy lemondhatnak a részükről, és ilyenkor mi a teendő?
Köszönettel.

ObudaFan # 2011.01.20. 18:47

Persze, elajándékozhatják neked.

Niki26 # 2011.01.21. 08:06

Üdv!

És mennyi az ajándékozási illeték?

Köszönöm

ObudaFan # 2011.01.21. 11:35

Ha lakóingatlan, akkor 18 millió forintig 10%
18 millió forint feletti rész után
35 millió forintig 21%
35 millió forint feletti rész után 30%.

Ha nem lakóingatlan, akkor 18 millió forintig 21%
18 millió forint feletti rész után
35 millió forintig 30%
35 millió forint feletti rész után 40%

Magdi56 # 2011.03.01. 16:19

Üdvözlöm!
Következő lenne a kérdésem:Második férjemmel 1995.-ben kötöttem házasságot.Ekkor volt 1 családi házam,2003-ban eladtam és egy másikat vásároltam ugyanabban az értékben.
Nekem is van 2 gyermekem,férjemnek is van 2 gyermeke előző házasságából.Kérdésem az lenne,hogy a férjem halála után gyermekei örökölnek-e az ingatlanból,ha a tulajdoni lapon 1/1-ben az én nevem szerepel?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.01. 16:23

Ezt ennyiből nem lehet teljes biztonsággal megmondani, de valószínűleg nem tudnának igényt érvényesíteni.

ibolya84 # 2011.03.01. 18:09

Üdvözletem!
Szüleim elváltak,édesapám újra megnősült ebből a házasságából született még 2 gyermeke,ezután végrendelkezés nélkül hirtelen elhunyt.A házuk felét a 3 gyermek örökölte 1/6-1/6-1/6 részben,a másik fele az özvegyé.A ház haszonélvezeti joga az özvegyé.Kérdésem,hogyan juthatok hozzá az örökségemhez?Voltam már bíróságon és ügyvédnél is,de nem tudták egyértelműen megmondani nekem,hogy a ház akkori értékét kapnám-e meg vagy a mostanit.És hogyan tudom a többi tulajdonost arra kérni,hogy fizessék ki a részemet?
Előre is köszönöm válaszukat!

tündibündi # 2011.03.01. 21:08

Tisztelt Fórumozók!

Ha esetleg tudnának segíteni, azt megköszönném. Adott egy ingatlan, melynek hárman vagyunk a tulajdonosai, három testvér. Ketten szeretnénk eladni, valamint édesanyánk is, aki a haszonélvező. A harmadik testvér időközben "családot" alapított. Összeköltözött a közös házunkba egy nővel, plusz a négy gyerekével és időközben lett egy közös gyerek is. Az lenne a kérdésem, hogy van-e arra valamilyen lehetőség/mód, hogy valahogy rávegyük a testvéremet az ingatlan eladására? Vagy erre nem kényszeríthetem?
Előre is köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2011.03.01. 22:12

tündibündi

Van. Pert lehet indítani a közös tulajdon megszüntetése iránt.

ibolya84

A mostanit. A közös tulajdon megszüntetése iránt indíthatsz pert.

ibolya84 # 2011.03.01. 22:29

Köszönöm válaszát kedves ObudaFan!
Lenne még kérdésem az üggyel kapcsolatban,az utolsó perben odáig jutottunk el,hogy az özvegy kapott fél évet arra,hogy megegyezzen velem,de semmi nem történt ilyenkor ha újra elindítom a pert ennek lesz-e valami következménye?A lakáson van jelzálogjog és elidegenítési és terhelési tilalom ezekhez nekem van-e valami közöm,mert az özvegy azzal válaszolt a tárgyaláson,hogy ezeket is követeljem,mert ez is az enyém.Édesapám halála után történt még jelzálogjog bejegyzés a házra ehhez van-e közöm és megtehette- e úgy,hogy én erről nem tudtam?

marcika # 2011.03.02. 11:55

Ami édesapád halála előtt került bejegyzésre, bizony azt is örökölted (a hagyaték erejéig)

ibolya84 # 2011.03.02. 15:49

Köszönöm marcika!És az jogszerű volt-e,hogy a beleegyezésem nélkül vett fel hitelt a házra?

monalisa1 # 2011.03.02. 16:02

Pontosítalak: a saját 1/2-ed tulajdoni hányadára vette fel azt a hitelt, ergo nem kellett az örökösök hozzájárulása.

ObudaFan # 2011.03.02. 16:05

Viszont ami az ő hányadát terheli, annak az értékcsökkentő hatását ő is viseli a közös tulajdon megszüntetésekor.

ibolya84 # 2011.03.02. 16:21

Köszönöm Mindenkinek!
Most már értem!Volt még egy kérdésem az előző hozzászólásomban,mégpedig az,hogy az özvegy kapott fél évet arra ,hogy megegyezzen velem,de nem tett semmit.Ennek lesz valami következménye ha újra elindítom az ügyet?És még valami fontosat kihagytam az előzőekben:az özvegy elég jelentős APEH és közüzemi díj tartozást halmozott fel,amit ráterheltek az ingatlanra,ez érint engem?