elővásárlási jog


Majordomus # 2022.06.06. 19:53

Ilyen birka legyen valaki!

Egy vevő helyett hárman is megvennék,erre ahelyett hogy árfelhajtó licitet rendezne inkább visszalép?!

drbjozsef # 2022.06.07. 05:11

Egy vevő helyett hárman is megvennék,erre ahelyett hogy árfelhajtó licitet rendezne inkább visszalép?!

Ezt, mármint a licitet legfeljebb a szerződéskötés előtt tehette volna meg. Már nem - legalábbis, ha valamelyik tulajdonostárs hajlandó pert indítani.

s_peter67 # 2022.06.28. 15:49

Üdv.

Adott egy belterületi ingatlan gazdasági ingatlan 2 darab tulajdonossal (kifejezetten nem ápolnak jó viszonyt) az egyik tulajdonos értékesítené a tulajdonrészét III. személy részére.

Lehetséges olyan kikötést tenni a szerződésbe, hogy a köteles az elővásárlásra jogosult XY ügyvédnél (okiratszerkesztő) letétbe helyezni az összeget? Attól tartok, hogy az értékesítés megakadályozása érdekében tenne elfogadó jognyilatkozatot, majd peres eljárásban lenne szükséges a vételárat kikényszeríteni. (Tudom, hogy semmi értelme nincs, sőt extra költségei lennének de sajnos hajlamos a másik tulajdonostárs hasonlóakra.)

Amennyiben ez a kikötés szerepel nem lenne részlegesen érvénytelen a szerződés?

Üdv.
P.

osztap # 2022.06.28. 18:49

s_peter67,

Nem lehet speciálklauzulákat beletenni. Az elővásárlásra jogosult a vevőjelölt helyébe lép be, pontosan ugyanolyan feltételekkel.

De szerintem nem is kell. Az elővásárlási jog megsértése miatt csak akkor lehet sikerrel perelni, ha valódi jogsérelmet bizonyít a jogosult. Azaz gyakorolta volna a jogát, ha lehetőséget kapott volna rá. Ezért az ügyvéded közli a szerződéstervezetet az elővásárlásra jogosulttal. Ő elfogadja. De határidőben nem fizet. Ekkor tértis levélben póthatáridőt tűzöl neki, mondjuk kézhezvételtől számított három napot, és felhívod a figyelmét, hogy ha addig nem fizet, akkor az eredeti vevőjelöltnek adod el az ingatlant. Arra sem fizet. Akkor szerződsz az eredeti vevőjelölttel, ugyanazzal a szerződéstervezettel.

Csak előre át kell beszélni a vevőjelölttel, hogy számítson erre, és ne szaladjon el.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.28. 19:06

Nem kötelezhetsz szerződésben harmadik személyt semmire. De az elővásárlásra jogosult pont azokkal a feltételekkel szerződik, mint az eredeti vevő.

(Paranoia rulez!)

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.28. 19:07

(Bocs, osztap, nem láttalak.)

s_peter67 # 2022.06.28. 20:48

Köszönöm a válaszokat.

KBS:
A paranoia rulezre válaszolva, a kedves tulajdonostárssal szemben egyéb okok miatt már 2 pert megnyertünk - harmadik folyamatban van, negyediket meg nem akarunk :)

Stachelbeere # 2022.08.20. 13:44

Kedves Fórumozók,
osztatlan közös tulajdonban lévö (zartkerti müvelés alól kivett) földterületre ajanlatot kaptunk, tulajdonostarsammal mind a ketten. Tulajdonostars jelezte, a felajanlott összegért inkabb megveszi tölem.
Vevö szerint mar nem él az elövásárlási jog....nehez elhinnem, de kerek megerösítést.

Valamint vevö nem szeretne, ha az immar egy kezben levö földterületre tulajdonostarsamtól egy magasabb eladási ajanlatot kapna. Ezt meg tudom erteni.
Van erre valamilyen javaslat?

Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2022.08.20. 14:42

Pardon?
Nem felejtettél ki valamit?

Majordomus # 2022.08.20. 19:41

Ha neked eladó,akkor egyezz meg a tulajdonostársaddal mert -szerintem- osztatlan közösnél van elővásárlási joga.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.08.21. 07:18

De csak elfogadott ajánlatra. És ha már mind a ketten elfogadták az ajánlatot...

Majordomus # 2022.08.21. 18:07

Vagyis mindketten fogadják el a vevő ajánlatát,s azon az áron a társ megveheti tőle?

drbjozsef # 2022.08.21. 19:00

De csak elfogadott ajánlatra.

A tulajdonostárs nem elővásárló akar lenni, hiszen még nincs is szerződés.
Simán neki adja el a kérdező - harmadik félnek viszont nem lesz elővételi joga.

Stachelbeere,
Pont annyiért adod el a tulajdonostársadnak, amennyiért akarod.
Még az az ajánlat sem köt. Kárhetsz akár többet is.

Szomorú örökös # 2022.08.21. 19:19

drbjozsef

Még az az ajánlat sem köt. Kárhetsz akár többet is.

Szerintem a tulajdonostárs már ismeri az ajánlatot. Aztán majd a tulajdonostárs közli szóban, hogy legyen akkor a külső személyé, majd mikor létrejön a szerződés, közli, hogy mégis csak ő venné meg elővásárlási joggal, ráadásul azon az áron, amin a külső személy venné meg. Szóval ha esze van a tulajdonostársnak, akkor nem enged a trükközésnek.

oligaliga # 2022.08.22. 05:54

Stachelbeere

Ahogy a kollégák mondják: amíg nincs a részedről elfogadott ajánlat, addig szerződéskötési kötelezettség sincs, és az elővásárlási jog sem értelmezhető. Magyarul: ha neked elég az, amit a tulajdonostársad kínál és el akarod adni az ingatlanrészedet, senki sem akadályozhat meg benne. Hogy a harmadik személy, aki ajánlatot tett, mit lép ezután, nem a te problémád.

drbjozsef # 2022.08.22. 06:14

Sz.ö.,

Ez igaz, a kérdés, hogy a külső vevő, vagy a tultárs szeretné-e jobban ezt az ingatlant, és hogy a kérdezőnek mennyire fontos az eladás. Mert ha tud várni, a tultárs meg megszüntetné a közöst, akkor mindketten jobban járnak +10-20% felárral. Eladó a pénz miatt, tultárs meg azért mert nem másik, ismeretlen tultársat kap a nyakába.