Kft. - s kérdések


Sherlock # 2018.12.15. 17:56

Valószínűleg kényszertörlés környékén van, de nem öröm az nektek. Menj ügyvédhez.

Szomorú örökös # 2018.12.15. 21:49

zkomadi

Ez elvileg jelentheti azt, hogy a kft törölt vagy törlés alatt áll nem?

Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy az adószám már törölve van, felszámolási eljárásra vár a Kft. Még ha okos vagy és meg tudod lépni, akkor időben ki lehet belőle szállni, ha valamelyik másik tag megveszi „jelképes” összegért a tulajdonrészedet. Akkor téged nem fognak zaklatni a felszámolási eljárásban.

zkomadi # 2018.12.16. 07:46

Köszi a válaszokat.

Jelenleg annyit szeretnék, hogy az ingatlan címéről tűnjön el a kft székhelye.
Kedden úgyis találkozok az ügyvéddel, akkor mindent megbeszélek vele.
Ilyen lassan mennek a dolgok cégfelszámolás ügyben?
Már több mint 10 éve nem megy a cég.

Szomorú örökös # 2018.12.16. 09:06

zkomadi

Ilyen lassan mennek a dolgok cégfelszámolás ügyben?
Már több mint 10 éve nem megy a cég.

Évekig is eltarthat egy felszámolási eljárás, sőt alapból az adószám-törléstől a felszámolási eljárásig is rengeteg idő eltelhet. Nekem pl. kb. 2 évig semmi nem történt, tavaly indították el az eljárást, most meg hamarosan a felszámoló lezárja és onnan kezdve a cégbíróságon múlik a történet, hogy mikorra is hirdeti ki a cégjegyzékből törlést.

Az, hogy soha sehonnan nem kaptatok levelet, az is kétséges, mert az adószám felfüggesztésről, majd a törlésről kellett mindenképpen kapni tértivevényes értesítést, max. a tesód nem kereste és így kézbesítési vélelem léphetett életbe.

A székhelymódosítással kapcsolatban mindenképpen az üzlettárssal egyetértésben kell dönteni, anélkül szerintem nem fog menni, kell az ő aláírása is hozzá. De én egy laikus vagyok, aki szintén felszámolás alatt álló cégtulajdonos. A tutit majd jogászoktól kapod meg.

zkomadi # 2018.12.16. 14:37

Szomorú örökös

Köszi szépen a válaszokat.
Meglátjuk mit mond kedden az ügyvéd.

Krisz74 # 2018.12.18. 08:41

T segítők !
A következő esetben kérem a tanácsot:

Egy 2 tagú kft (60-40 %) tagjai közül a többségi tagságot gyakorló és egyben egyedüli ügyvezető hosszas betegség következtében elhunyt. A halála előtt "állítólagosan" adott egy meghatalmazást egy személynek, aki be is jegyezte magát és jár el a cégügyekben, sajnos nem túl nagy hozzáértéssel.
A kérdés az lenne, hogyan és miként lehet leváltani a jelenlegi ügyvezetőt és újat kinevezni? A kisebbségi tulajdonos szándéka ez lenne. Lehet-e taggyűlést tartani és dönteni egy új ügyvezető személyéről?

A hagyatéki tárgyalásik működtetni és jól kellene működtetni a céget!
Köszönöm a segítséget !

nonolet # 2018.12.18. 17:37

A halállal a meghatalmazás érvényessége is megszűnt.

Ezt betudod jelenteni tulajdonosként.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.18. 17:59

De ez nem meghatalmazás volt, hanem ügyvezetővé választás. Az nem szűnik meg az egyik tag halálával. (Megjegyzem, ha a cég nevében adták a meghatalmazást, az sem veszíti hatályát sem a tag, sem az ügyvezető halálával.)

ObudaFan # 2018.12.18. 22:20

Taggyűlést azt lehet tartani, de egy kisebbségi tag a többség meggyőzése nélkül nem tudja leváltani az ügyvezetőt.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.19. 05:54

A kisebb üzletrésszel rendelkező tag most a többség, mert a másik tag meghalt, a hagyatékot a közjegyző még nem adta át. (Persze, így is van már másik tag - vagy vannak más tagok - de a személyük bizonytalan.)

Sherlock # 2018.12.26. 17:01

Lehet kérni a közjegyzőtől hogy sürgősséggel tartson hagyatéki tárgyalást, ahol csak a cég vonatkozásában dönt a jogutódlásról a többi részben pedig halaszt, ebben partnerek szoktak lenni. Akkor semmi gond nincs az ügyvezető lecserélésével.

Krisz74 # 2019.01.06. 18:22

Köszönöm szépen a megtisztelő válaszokat !
Az hagyatéki ügyet bonyolítja, hogy a mind az elhunyt, mind a vélelmezhető kiskorú örökös nem magyar állampolgár.
Ezért, a hagyatéki eljárás inkább hosszadalmasabb lehet, mert nem MO kerül lefolytatásra.

Szerencsére az elhunyt (60%-os) ill. a 40%-os tagsággal rendelkező családi kapcsolatban voltak.

A lényeg, hogy az "érdekes módon "vélelmezhetően" önhatalmúlag magát kinevező és bejegyző személy leváltásra kerülhessen mielőbb. Az elgondolás az, hogy egy taggyűlés tartásra kerül sor, ahol nem képviselteti magát csak a 40%-os tulajdonos érthető és ismert okokból, ezért nem lehet érvényes határozatokat hozni, de értelmezésem szerint a következő "megismételt" taggyűlésen már törvényesen meghozhatóak a kívánt és szükséges határozatok. Természetesen az elhunyt -vélelmezett örökös vagy képviselője is bevonásra kerülne. A 40 %-os tag és az elhunyt (60%) tag vélelmezett örökösének képviselője között teljes egyetértés van.

ObudaFan # 2019.01.07. 08:00

A cégbíróság általában nem követel meg a jogutódlás bejegyzéséhez hagyatékátadó végzést, tehát ha úgy ítélitek meg, hogy nem lehet vita az öröklés felől, és így nagy bajt nem csinálhattok vele, akkor meg lehet próbálni egy változásbejegyzést.

George04 # 2019.01.12. 09:39

5 éven belül eladott KFT esetében (utólag kiderült, hogy az Ügyvezető adót csalt, sikkasztott.. stb.,) a Tag milyen felelősséggel tartozik ez esetben, hogy nem dolgozott a cégben, osztalékot nem vett fel, aláírni nem írt alá semmit és mindent az Ügyvezető intézett és írt alá. Amennyiben bebizonyosodik az Ügyvezető felelőssége, mekkora ennek a cselekménynek a büntethetősége (Tag, illetve Ügyvezető)? Amennyiben csak az Ügyvezető felelőssége állapítható meg, indíthat-e a Tag polgári jogi igényt az Ügyvezetővel szemben? Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2019.01.12. 11:21

A tagnak sok mindent nem kell aláírnia, az ügyvezető megválasztása, a társasági szerződés esetleges módosítása, a mérlegek elfogadása mellett jellemzően nincs feladata.
A cég indíthat az ügyvezetővel szemben pert.
A többségi tagnak lehet felelőssége, de az is kivételesen.

ZsAnit # 2019.01.21. 11:41

Üdvözletem!

Szeretném kérdezni, mi a lehetőségem.KFT-vel rendelkezem,azonban szeretnék KATA-kisadózó lenni.
A KFT. esetén,tudom, nem lehet KATA adózás.Szüntessem meg a céget vagy lehet változtatni, hogyan,hol, mi kell hozzá? Mikortól lehet?
Köszönöm a választ.

Sherlock # 2019.01.21. 12:04

Olcsóbb eladni/megszüntetni, aztán csinálni egy egyéni vállalkozást vagy egy bt.-t, mint átalakítani bt.-vé.

ZsAnit # 2019.01.22. 07:53

Köszönöm a választ.Igen..eladnám,de kinek?Nem megy olyan gyorsan.Azért megpróbálom..

Üdv,Anita

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.22. 09:26

Azt írta ifjú kollégám, hogy "eladni/megszüntetni"...

vabuaaa # 2019.01.30. 13:18

Tisztelt Tanácsadó!

A segítségét szeretném kérni egy jogi kérdésben. Az alábbiakról lenne szó:
Ha van két egyéni vállalkozó akik szoftverfejlesztéssel vagy készítéssel foglalkoznak, de szeretnének egy két személyes kft t létrehozni ugyan ezen tevékenységekkel akkor az egyéni vállalkozás során készített szoftvereket vagy a jogokat hogyan tudnák átruházni a kft-re? Egy tulajdonátruházási szerződést kellene írniuk? Ez alá esne az illetékfizetési kötelezettség alá? Vagy mennyibe kerülne mindez? Ingyenesen megoldható lenne?

Köszönöm a válaszát: Barbara

Sherlock # 2019.01.30. 17:21

Nem jó ötlet. Mikor osszevesznek (nem "ha", hanem amikor), akkor nagyon nagy probléma lesz a céges szoftverek sorsa. Kössenek licenszszerződést a céggel, hogy "x ideig" fejlesztheti, stb a meglévő szoftvert, ez meg is újulhat évente, aztán ha gebasz van, akkor mindenki csak viszi a motyóját.
Érdemes lenne erre szakembert keresni (ha ér valamit a program).

Juhúka # 2019.02.07. 00:25

Üdvözletem!
Segítséget szeretnék kérni. Jogi dolgokról semmi fogalmam sincs.
Egyedül nevelem a 2 gyerekemet(14 eves fiú és 9 hónapos lány). Nem túl jó anyagi körülmenyek közt vagyunk. Bár lehetne rosszabb is. Kaptam egy "ajánlatot" 2016 júliusában. Legyen egy cég a nevemen(kft), megnyerünk vele egy eu-s pályázatot, kapunk 50 millió ft-ot, teljesítjük a pályázat feltételeit, így nem kell visszaadni a pénzt és te kapsz belőle 1.5 milliót. Azt mondták hogy teljesen legális. Az akkori párom, aki a lányom apja, tette ezz az ajánlatot a könyvelőjével. Nyilván az akkori párom a teljes bizalmamat élvezte, 2,5 éve laktunk akkor már együtt. "Elfogadtam" az ajánlatot. Megcsinálták a nevemre a céget, a lakásom a telephely, nyitottunk bankszámlát a cégnek. Egy hónap múlva a párom elhagyott. Bennem megszólalt a veszcsengő és kértem hogy a pályázati jelentkezést töröljék és szüntessék meg a céget, vagy vegyék le a nevemről. Ez 2016.szeptembere. Azóta is a nevemen van. Most kapott a cég végrehajtást, adó tartozás miatt. Én úgy tudom, hogy nem csinál semmit a cég, nullás bevallásai vannak azóta is. Most a könyvelő közölte, aki egyébként az értelmi szerző volt, hogy oldjam meg ahogy tudom. Szeretnék megszabadulni a cégtől, féltem a gyerekeimet, magamat és a lakásomat is. Teljesen tanácstalan vagyok hogy mit tehetnék ilyen esetben. Nem tudok kihez fordulni, ügyvédre nincs pénzem. 2016 óta voltak e-mail váltások a könyvelővel, talán ez lenne bizonyíték arra, hogy semmit sem tudok. Nincsen nálam semmilyen papírja a cégnek, hiába kértem. Csak a cég nevét tudom.
Kérem segítsenek, hova menjek, mit csináljak és hogy rám terhelhetik-e, mint magánszemélyre a cég adó tartozását!
Előre is köszönöm!

Szomorú örökös # 2019.02.07. 03:50

Juhúka

Legyen egy cég a nevemen(kft), megnyerünk vele egy eu-s pályázatot, kapunk 50 millió ft-ot, teljesítjük a pályázat feltételeit, így nem kell visszaadni a pénzt és te kapsz belőle 1.5 milliót. Azt mondták hogy teljesen legális.

Hát ebben óriásit tévedtek szerintem. A „nagy halak” ezt meg szokták úszni, viszont a „kis halak” általában elbuknak vele. Én úgy gondolom, hogy te nem az előbbi vagy. Nyilván a maradék 48,5 milla már rég nincs meg. Egy kft. nem kis költségekkel jár havonta még akkor is, ha nullás bevallásai vannak. Nagy valószínűséggel a volt párod és a könyvelője jól belehúztak a csőbe. :-O

Egyébként ha a leírtakat bizonyítani tudod, lehet érdemes lenne egy ügyvédet meglátogatni élőben is, aztán eldöntitek, lehet-e feljelentést tenni a volt párod és a könyvelő ellen, mert gyanús, hogy ez költségvetési csalás és súlyosan büntetik. Ha te teszed meg a feljelentést, akkor jó eséllyel enyhítő körülmény lesz számodra. De ez csak az én kívülálló laikus véleményem.

Juhúka # 2019.02.07. 09:28

Kedves Szomorú örökös!

Köszönöm a gyors választ.
Pályázatot nem nyert a cég, a ceginfóban folyamatosan nézegetem. Én sem kaptam semmi pénzt. A cég számlájára egy forint bevétel sem érkezett, volt annyi eszem, hogy azonnal bementem és visszavontam a könyvelő hozzáférését, csak én férek hozzá. Az adótartozás, amire jött a végrehajtás, 320.000 ft, ez büntetés, mert nem ért be időben a mérleg.
Szeretném megszűntetni a ceget, csak nem tudonm hogy kell. Plusz azt nem tudom, hogy ha egyedüli cégtulajdonos vagyok, akkor a lakásomat elvehetik-e.

Szomorú örökös # 2019.02.07. 13:49

Juhúka

A tartozást ki kell fizetni, addig nem lehet megszüntetni. Utána lehet végelszámolással megszüntetni, de annak is lesz költsége bőven. Kell az az ügyvéd mindenképp.