Felszámolás,végelszámolás


Kovács_Béla_Sándor # 2015.12.15. 18:58

Az irattárat és a könyvek szerinti vagyont.

van kiút? # 2015.12.15. 18:08

Köszönöm a pontosítást. Esetleg azt tudja mit fognak kérni tőlem? Csak mert működés nem volt így papírok sincsenek, nem tudom mire számítsak.
Válaszát előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.12.15. 17:00

Felszámolás lesz.

van kiút? # 2015.12.15. 16:36

Kedves ObudaFan!
Kérdésem kissé bonyolult. Adott egy egyesület, amely sok éve jött létre, de tulajdonképpen már a kezdetektől nem működött, vagyona sincs.
A bíróság kimondta a megszűnést, de mivel Nav bírsága van, ami beszámolók elmulasztásából származik, és azt befizetni képtelenség, kényszer végelszámolás lesz, kijelölt végelszámolóval.
A kérdésem az lenne, hogy az egyesület volt vezetője mire számíthat végelszámolás esetén? Mi fog történni az adóssággal, ha az egyesületnek nincs vagyona?
Válaszát köszönöm!

szabo68gy # 2015.11.27. 16:56

Kedves ObudaFan!
Köszönöm a válaszát!
Ebben az esetben sem marad rajta teher, amikor több, mint tíz szeres tartozása van a kft-nek?
Még közüzemű tartozásért sem lesz felelős az új tulajdonos?

ObudaFan # 2015.11.27. 14:51

Ha azok a terhek is a felszámolás alatt álló gazdálkodó szervezet tartozásaiból erednek, akkor nem igazán maradhat abból semmi az árverést követően az ingatlanon.

szabo68gy # 2015.11.27. 10:02

Tisztelt Szakértők, Fórumozók!
A következő kérdésben kérnék értelmezési segítséget, javaslatot:
Felszámolás alatt álló cég ingatlanvagyonát fogják árverezni, engem érdekelni is a tétel, de kérdéseket vet fel bennem az, hogy nem tehermentes az adott ingatlan. Tegyük fel, hogy az ingatlan felbecsült értéke 30 millióm de a rajta lévő teher kb. 400 millió. A gyakorlati megközelítésben azt szeretném tisztán látni, hogy és amennyiben én lennék a sikeres licitáló, úgy milyen terheket kellene még átvállalni - természetesen az árverési áron kívül. Minden választ és segítséget előre is köszönök!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.11.26. 14:57

Hogy milyen értékű vagyontárgyai vannak egy cégnek, nem sok mindent mond arról, mennyi a nettó vagyona.
Amúgy miért titok a neve a cégednek? Valami állambiztonsági fedőszervezet?

ObudaFan # 2015.11.26. 13:19

Ha a cég végelszámolás alatt áll, akko rnincs felszámoló biztosa, hanem végelszámolója van. És hozzá kellene fordulnod, ha szeretnéd megtudni, hogy hogyan is áll a cég.

Ferenc00 # 2015.11.24. 15:23

Akkor most felszámolás alatt, vagy végelszámolás alatt van a cég? Ha az előbbi, akkor aligha lesz vagyona, amit feloszthat a részvényesek között, ha utóbbi, akkor lehet.
Ha arra szeretnél célozni, hogy a cég vezetői jogellenesen tüntették el a cég vagyonát, akkor az ebből eredő kárt meg lehet próbálni jogi úton érvényesíteni.

A céginformációs adatbázis szerint végelszámolás alatt áll jelen pillanatban.

+Elméletileg nagymértékű vagyontárgy (telkek, 10-20M gépek /db autók és stb maradt bent...) értékesítések után azért illene maradnia valaminek.

Engem az is zavar, hogy értesítést soha nem kaptam arról, hogy lényegében a "tulajdonommal" mi a helyzet mit mennyiért adtak el hol tartunk mennyi maradt vagy nem a folyamatban lévő végelszámolás alatt.

Ui:
Illetve sejtésem van róla hogy a felszámoló biztos mindaddig marad amíg a saját pénzét össze / ki tudja szedni ebből az ügyből tehát ha kell akkor még 4 évig elhúzza, ha érdeke úgy kívánja.

ObudaFan # 2015.11.24. 12:43

Akkor most felszámolás alatt, vagy végelszámolás alatt van a cég? Ha az előbbi, akkor aligha lesz vagyona, amit feloszthat a részvényesek között, ha utóbbi, akkor lehet.
Ha arra szeretnél célozni, hogy a cég vezetői jogellenesen tüntették el a cég vagyonát, akkor az ebből eredő kárt meg lehet próbálni jogi úton érvényesíteni.

Ferenc00 # 2015.11.24. 11:15

Tisztelt Ügyvéd úr!

Anno régebben kisebbségi tulajdonos voltam egy Zrt.ben (munkaviszony után kaptam részvényeimet, cc. 1-2M összértékben).

A bizonyos Zrt. vel munkaviszonyom megszűnt részvényeim maradtak.... a céggel szemben felszámolás kezdődött (2011), érdemi értesítést nem kaptam erről... jelen állapot szerint VA alatt van a vállalkozás. A felszámolótól mint kisebbségi tulajdonos semmilyen papírt dokumentumot vagy felhívást nem kaptam.

Kérdésem az lenne, hogy bármi nemű tulajdon igényemmel élhetek e? (kártérítés-részvények értéke...stb.) (100M nál több vagyonelem kerülhetett "értékesítésre" "árverezésre")

Ha igen ilyen esetben mit kell tenni, érdemes e vele foglalkozni, tekintve, hogy 1m forint is sok pénz lehet a mai világban.

Ui.: Eddig nem foglalkoztatott a történet mivel nem nagyon értek ezekhez a dolgokhoz és a főbb részvényesek utolsó beszélgetésünkön azt mondták nekem, hogy igen volt de most-már 0 forintot érnek a részvényeim, mert csődbe mentünk.

Válaszukat és segítségüket előre is köszönöm!

ObudaFan # 2015.11.20. 14:31

Stykee

Akkor felelsz, ha a felszámolással fenyegető helyzetben nem a hitelezői érdekek elsődlegességét szem előtt tartva jártál el. Ha a beszámolók nincsenek benyújtva, nyújtsd be őket, a felszámolónak pedig add át a hiánytalan könyvelést és működj vele együtt.

RichJerk

Miért, megvalósult eltiltási ok?

Stykee # 2015.11.19. 13:07

A kérdésem a következő lenne:
Gyakorlatilag 1 éve semmilyen tevékenységet nem folytat a KFT-m. Tartozás nem áll fenn, NAV bírságolt és nem tudtam megfizetni, ezért a NAV felszámolást indított a vagyontalan cégem ellen. A felszámoló kéri költségei megfizetését (100 e.Ft) Mivel a cég 0-ás nincs miből kifizetni, kérheti e így is a felszámoló, illetve ha igen miből kellene megfizetni? Ha nem fizetem meg mi fog történni?

RichJerk # 2015.11.19. 12:46

És ha a cég felszámolásra kerül, akkor a végelszámolót is eltilthatják az ügyvezetéstől?

ObudaFan # 2015.11.19. 12:04

A képviseleti joga megszűnik. De mivel a könyvelés vélhetően nála van, fel kell vennie a kapcsolatot a felszámolóval.

RichJerk # 2015.11.18. 20:05

Amennyiben egy céget felszámolnak, akkor a végelszámoló hatásköre megszűnik? Értve itt azt, hogy a végelszámoló külsős, nem tag és nem is ügyvezető a cégben. Tehát ilyenkor az ügyvezetés kerül közvetlen kapcsolatba a felszámolóval, vagy maradt a végelszámoló-felszámoló viszony?

ObudaFan # 2015.10.31. 09:55

A másik kérdésem inkább az ügyvéd urak által tapasztaltakra vonatkozik, hogy a gyakorlatban mennyi életszerű, hogy a NAV az általam leírt esetben peres eljárást indít, mi ezzel kapcsolatosan a tapasztalat hasonló esetben (Ha volt ilyesmi a praxisban) hogyan jártak el?

Elég életszerű.

David1234 # 2015.10.30. 14:19

Tisztelt Business Law!

Első alkalommal is teljesen érthető volt számomra, hogy a megalapított angol cég magyar céget nem alapíthat, mivel az törvénytelen. A kérdésem csak arra irányult, hogy ettől függetlenül maga az angol cég megalapítható-e, például azzal a céllal, hogy kint tevékenységet végezzen, az elmondottak alapján igen.

A második felvetésében pedig részben egyetértek, magam részéről is elítélendőnek tartom ha valaki azért alapít egy céget, hogy azt aztán össze-vissza mindenre használja, és bedöntse.

Az általam felvázolt eset, azért ettől valamelyest eltér, szerintem az más megítélés alá esik, ha egy cég évekig rendesen működik, mindent szépen időben fizet, a bevallásai, beszámolói, könyvelése rendezettek, a dolgozók az utolsó szálig ki vannak fizetve, ahogy hitellel sem tartozik egyik banknak, se magánszemélynek. Néhány rossz projekt, változó gazdasági helyzet miatt veszteségessé válik a cég, a tulajdonos a cég pénzéből ahelyett, hogy megfogná, és lelépne kifizeti a dolgozókat, és megrendelőket az utolsó szálig (Ő maga egy forintot nem vesz ki a cégből, sőt saját pénzből amennyit tud berak a cégbe, csökkentve az adósságot). Ennek a folyamatnak végén sajnos fennmarad még valamennyi adótartozás, amit a cég eladott vagyontárgyai, készpénz készlete, tulajdonosi segítség már nem fedeztek.

Az én álláspontom, hogy a tulajdonos ebben az esetben mindent megtett, hogy a károkat enyhítse, nyilván hibás gazdasági döntést hozott a projekteknél, de nyilván nem azért, hogy megkárosítson bárkit is. Amikor a cég alapításra került Korlátolt felelősséggel 15 évvel ezelőtt, még nem az új PTK volt érvényben, és nem is tartom korrektnek, hogy egy Korlátolt felelősségű vállalkozási formát ilyen módon "korlátlanná tesznek" egy tollvonással,de nincs mit tenni ez már így működik.

A kérdést azért tettem fel itt a jogi fórumon, mivel meglátásom szerint, sok tapasztalattal rendelkező ügyvédek válaszolnak itt, és kíváncsi voltam az egyező, vagy akár eltérő véleményekre a kérdéseimben, illetve az ezzel kapcsolatos tapasztalatokra.

Köszönöm, szépen nagyon sok hasznos választ kaptam!

David1234 # 2015.10.29. 15:43

Még egy kérdés nem teljesen tiszta, mégpedig, hogy a cégvezetéstől Magyarországon eltiltott személy Angliában alapíthat céget?

A másik kérdésem inkább az ügyvéd urak által tapasztaltakra vonatkozik, hogy a gyakorlatban mennyi életszerű, hogy a NAV az általam leírt esetben peres eljárást indít, mi ezzel kapcsolatosan a tapasztalat hasonló esetben (Ha volt ilyesmi a praxisban) hogyan jártak el?

David1234 # 2015.10.29. 15:38

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2015.10.29. 15:32

Valószínűleg buta kérdés lesz, de a NAV hitelezőnek minősül ilyen esetben, vagy a helyi önkormányzat (Iparűzési adó), indíthatnak ők peres eljárást?

Igen.

Rexor # 2015.10.29. 13:01

Nem is hanem A beszámolót kell figyelembe venni ebből a szempontból.

Igen, az adótartozások kapcsán akár a NAV akár a helyi önkormányzat mint adóhatóság hitelezőnek minősül(het).

David1234 # 2015.10.29. 12:37

Kedves Rexor!

Köszönöm, tehát nem csak a bevallások, hanem a beszámolókat is figyelembe kell venni.

Kedves ObudaFan!

Valószínűleg buta kérdés lesz, de a NAV hitelezőnek minősül ilyen esetben, vagy a helyi önkormányzat (Iparűzési adó), indíthatnak ők peres eljárást?

ObudaFan # 2015.10.28. 14:55

Ettől függetlenül perben bizonyíthatja a hitelező, hogy az ügyvezető magatartása miatt sérültek az érdekei.