Felszámolás,végelszámolás


ObudaFan # 2014.04.30. 08:15

Azt a kötelezett dönti el, hogy az átutalását melyik tartozásra kell elszámolni, ezt a bíróság is így fogja látni.

kgy67 # 2014.04.30. 06:25

ÓbudaFan

Köszönöm a választ. Természetesen mi is tudjuk, hogy az átutaláson fel kell feltüntetni azokat a számlaszámokat amelyekre az teljesítés történik, a gond az, hogy a hitelező a saját maga és a cégünk (adós)közötti engedményezési szerződésben akarja kikötni, hogy csakis a kezesség és felszámolási kérelem által nem érintett számlákra számolja el a befizetéseket.
Be kell-e őt vonnunk bármilyen szerződésben az ügyletbe, miután az eladásba beleegyezik, csak az ő feltételei szerint. Elegendő-e egy adásvételi szerződés a vevővel, amelyben kikötjük, hogy a hitelező felé kell utalnia?
Kicsit csapdában érezzük magunkat, mert a hitelező a műhelyt használni nem engedi, a gépeket elvinni nem engedi, az eladásukat akadályozza, így se termelni nem tudunk, se a gépek eladásából nem tudjuk kiegyenlíteni a számlákat, így sem a felszámolási eljárás ellen, sem a kezesek végrehajtása ellen nem tehetünk semmit, hacsak zsebből nem fizetünk, amit megtennénk, ha tudnánk.
Előre is köszönöm a tanácsot.

Sherlock # 2014.04.27. 09:44

Rosta Roland,

gyakorlatilag nincs, a Companies House ott egész máshogy működik, mint nálunk a cégnyilvántartás. A registrar ellenőrizhet, meg is szüntetheti a céget, de akkor is más.

ObudaFan # 2014.04.27. 09:41

kgy67

Az átutalás során a közleményben egyértelműen meg kell jelölni, hogy melyik tartozásról van szó.

kgy67 # 2014.04.25. 10:25

Tisztelt Szakértők!

A következő kérdésben kérnék segítséget:
Vállalkozásunk a telephelyén sajnos bérleti díj tartozást halmozott fel,melynek következtében a telephely tulajdonosa az eszközeinket zálog alá vette, a helyiség egy részébe költöztette, majd a többi helyiséget egy új bérlőnek kiadta. A tartozások egy részére korábban a 2 magánszemély tulajdonos készfizető kezességet vállalt, mely jelenleg már végrehajtás alatt áll. A cég ellen a bérbeadó felszámolási eljárást kezdeményezett , melyet a bíróság érdemi vizsgálat nélkül különböző okok miatt elutasított.
Az új bérlő meg kívánja vásárolni az egyik gépünket, amelynek az ellenértékét engedményeznénk a bérbeadóra és azt a vevő közvetlenül a bérbeadónak utalná. Ezzel nem is lenne semmi gond, viszont a bérbeadó ezt az összeget nem hajlandó a legrégebben lejárt , kezességgel fedezett és a felszámolási kérelemben szereplő számlákra jóváírni, hanem kizárólag az azutáni , ő általa meghatározott számlákra, így lehetetlenné téve azt, hogy a végrehajtásban a cég fizessen és a kezesek terhei csökkenjenek. Könyvelőnk szerint a beérkező összegeket mindig a legrégebben keletkezett adósságra kell beszámítani. Mit tudunk tenni? Előre is köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.27. 20:47

A zrt. peren kívül felajánlotta az eredeti követelésem összegét.
Na, vajon miért?

Nincs ügyvéded? Minek is, hiszen csak néhány millió forintról lehet szó.

ObudaFan # 2014.03.27. 20:46

Annál biztosan nem fog megítélni többet a bíró, mint ami a kereseted, de - leszámítva a kötelező jogi képviseletes ügyeket - a kereset az felemelhető.
Hogy a kereset felemelése esetén mi lesz az ítélet, azt azért ennyi információ alapján megmondani nem lehet, még a szerződésedet sem ismerjük.
Természetesen ha a cég nem tudja kifizetni a tartozásait, akkor a végelszámolásból lehet felszámolás.

pnemoni # 2014.03.27. 20:22

Tisztelt Szakértők !

Mezőgazdasági zrt-vel beszállítói jogviszonyban álltam több éven keresztül. 2012-ben a leszerződött árunak kb. 10 %-át vették át, a többit minimális mértékben tudtam csak értékesíteni, illetve nagyrészét meg kellett semmisítenem (beszántani). 2012. szeptemberében a zrt. végelszámolást határozott el.
Benyújtottam a követelésemet feléjük az át nem vett áru összegére (korábbi időszaki átvételi árak alapján).
A zrt. szintén követeléssel lépett fel ellenem, azzal az indokkal, hogy nem szállítottam le a szerződött árut.
Ezt követően peres útra került az ügy. Sikerült bizonyítanom, hogy az áru rendelkezésre állt, és a zrt. nem volt hajlandó azt átvenni. Ezek után az zrt. - mivel túlzottnak tartotta a követelés összegét - igazságügyi szakértő bevonását kérte. A szakértő véleménye alapján kb. duplája értékű volt az át nem vett áru, mint amennyit a per indításakor kértem. A legutóbbi tárgyaláson nem született döntés, a bíró bizonytalan abban, hogy ítélhet-e magasabb összeget, mint amennyiről a benyújtott igényem szól.
A zrt. peren kívül felajánlotta az eredeti követelésem összegét.
Kérem véleményét, hogy van-e esély a magasabb (szakértő által felértékelt) összeg megítélésére, vagy célszerű inkább a felajánlott összeget elfogadni ?
Van- esély arra, hogy a zrt. végelszámolása felszámolásba megy át, és esetleg nem kapok egyáltalán semmmit ?
Köszönöm
László

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.11. 16:31

Végelszámolás. Kb. egy fél év. Az ügyvédi munkadíj szabad megállapodás tárgya, az eljárási költség 18 ezer forint.
Ha a tagok az üzletrész névértékét kapják meg - itt, ha jól látom még azt sem -, akkor nincs jövedelmük, nincs mi után adózni sem.

bjános8 # 2014.03.11. 15:35

Tisztelt Szakértők!
Érdeklődöm, hogy mivel jár egy Kft. felszámolása, vagy megszüntetése? Nem tudom melyik a helyes kifejezés.
A Kft-nek nincs semmilyen tartozása, sem adó sem más.
A törzstőke 3000000 Ft és konkrétan ennyi is van számlán. Pontosan az érdekelne, hogy mennyi időbe telik egy ilyen felszámolási procedúra és milyen anyagi vonzata van ennek az egésznek? Konkrétan nem az érdekel, hogy mennyi az ügyvédi díj, nyilván az sem elhanyagolható, de én itt arra gondolok, hogy a 3000000Ft-ból mi marad, kell-e valamit az államnak fizetni, ami jelentősebb összeg is lehet akár.
Elnézést előre is a pontatlan megfogalmazásért, de aki eddig segített az már nem tud, így tanácstalanok vagyunk. Érdeklődve várom a segítő hozzászólásokat!
Tisztelettel: János

nandy # 2014.03.11. 12:05

A felszámolási eljárás kezdetétől a könyvelő már nem jogosult könyvelni, bevallásokat, bérszámfejtést elkészíteni. Hacsak nem köt külön szerződést a felszámolóval.

De a felszámolás előtti időszakra vonatkozó könyvelést, bevallást, mérleget meg kell csinálnia. Feltéve, hogy a könyvelési díját is rendben kifizettétek neki.
Ha nem csinálja meg, akkor is köteles az iratokat, számlákat stb... átadni.

ObudaFan # 2014.03.11. 06:32

Súlyos károkat tud ezzel okozni az ügyvezetőnek, ezt a tudomására kell hozni, hogy ezért ő felel.

tímea78 # 2014.03.10. 17:36

Tisztelt Szakértők!

Mit lehet tenni ha a cég könyvelője nem hajlandó együttműködni a felszámolás alatt nem küldi a felszámoló által kért iratokat és nem elérhető?

Köszönöm előre is a válaszokat!

ObudaFan # 2014.03.08. 06:55

A követelés is vagyon. Be kell jelenteni a cégbíróságnak, hogy van a cégnek vagyona, aztán akkor talán átfordítja felszámolásba. Ha meg nem, akkor a törlés után meg lehet próbálni vagyonrendezési eljárást indítani.

fogdl # 2014.03.07. 07:54

Jelenleg kényszertörlés alatt van.
Két kérdésem maradt.

1. Másodfokú bíróság halaszthat e megint tárgyalást arra hivatkozva, hogy "megvárja mi lesz a céggel"
Ez nekem érthetetlen, hisz mit kell ezen megvárni? Kényszertörlésből nem lehet visszafordítani, a cég törölve lesz, kérdés mikor.
Illetve ez a döntése eljárási hibának minősül e.

ObudaFan # 2014.03.06. 21:20

A felszámolás elvileg maximum két évig, a végelszámolás pedig ha 3 évnél tovább tartana, akkor kényszertörlés lesz belőle.

fogdl # 2014.03.06. 11:31

Nézd, nem tudom ez a beszélgetés hova vezet.
Azért vagyok itt mert az ügyvédem tojik a fejemre!
Egy jogi fórumon gondoltam kapok tippeket tanácsokat.
És igen a háta mögött intézkedem ha ez annak minősül. Intézném én vele is ha fogadna.
Igen keresek másik ügyvédet, összeszedem azt a 150eFt, hogy átnézze 7 év peranyagát és felkészüljön a következő tárgyalásra, de ehhez feltehetően kevés a hátralévő két hét. Hogy miért vártam eddig ezzel? Mert nem tudtam , hogy nem fogad majd, és azt sem hogy megintcsak nem ő, hanem a segédje képvisel a tárgyaláson.
Köszönettel a beszélgetést ez irányba lezárnám.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.06. 10:24

Azért fizeted az ügyvédedet, mert fogalmad sincs róla. Nincs ezzel semmi baj. Azzal már inkább, hogy nem bízol benne, mégse mondod fel a megbízást, hanem a háta mögött tájékozódsz.

fogdl # 2014.03.06. 10:19

Nem tudom mi van attól még!

Azért írtam le , hogy az aki segítő szándékkal van itt tudja!
Mivel nekem fogalmam sincs róla ezügyben van e külömbség Bt, Kft, Rt, stb közt.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.06. 09:54

Attól még...

fogdl # 2014.03.06. 09:52

Kétszemélyes Bt. beltag, kültag.
Más nincs a cégbe.

fogdl # 2014.03.06. 09:45

Azt nagyon megköszönném!
Egy hozzászóló említette, hogy van ügyvédem, nem kaphatok tanácsot mástól.
Ha a "mindenteldöntő" tárgyalás előtt hajlandó lenne fogadni, és fél órát rászánni arra, hogy átbeszéljük a lehetőségeket most nem lennék itt.
19.-én ha nem zárulna le, másik ügyvédet szeretnék megbízni a folytatással. Ezért jelzem, ha valaki úgy gondolja lehet kezdeni valamit az üggyel szívesen felveszem vele a kapcsolatot.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.06. 09:33

Feltéve, hogy ennek a követelésnek ők a jogutódai.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.03.06. 09:26

Annak kellene utána járni, hogy a tagok beléphetnek-e jogutódként a perbe. Lehet este megnézem.

fogdl # 2014.03.06. 09:18

Igen tisztába vagyok azzal, hogy a NAV követelés fent fog állni.
Valóban legnagyobb megbízónk ez a cég volt, 10 évig dolgoztunk nekik csak jött egy új gazdasági vezető..
Többi kapcsolatunkat felszámoltuk, enélkül a bevétel nélkül azoknak nem láttuk értelmét.
A kérdés jó, bár nyílván nem ismerhetsz minden részletet a helyzetünkről.
Én pl kölcsönt vettem fel, hogy a beszállítóinkat kifizessem nem a tiszta netto haszon a 3m Ft.
NAV ÁFA-t már nem tudtam.
Nyílván ha újrakezdhetném nem így csinálnám, de akkor még azt hittem ha van egy szerződésed és igazad van akkor előbb utóbb megkapod ami jár. Azóta voltam néhány tárgyaláson és hát most nem így látom :)

De még így is azt kérdem mikor engedtem volna el a csontot? Ügyebár évi 2 tárgyalás, húzódik húzódik de tudod, hogy igazad van, megnyered elsőfokon, megnyered másodfokon, ez 5 év. Másodfok visszaadja iránymutatással hogy tisztázzuk a számlázást.Itt is tudod, hogy igazad van, meg is nyered elsőfokon. Szakértő forintra igazolja az igazadat, jön a másodfok, közli a bíró amit lent már említettem stb stb..
Szóval benne vagy egy nyertes ügyben, szeretnéd visszakapni a kiadásaidat, nem az extraprofitot!
Nem részletezem az anyagi helyzetem, nem ide tartozik,de nekem nagyon sok múlik azon hogy zárul ez az ügy.