Felszámolás,végelszámolás


ObudaFan # 2014.02.28. 14:38

És vajon ugyanannyiért tudnád eladni azt az üzletrészt, amiből még valakinek az ingatlant ki kell hámoznia, mint magát az ingatlant?

Természetesen eladhatod az üzletrészt, ha lesz, aki megveszi, de akkor még azt a kockázatot is felvállalod, hogy ha három éven belül csődbe megy a cég és nem tudod igazolni, hogy az átruházáskor még minden rendben volt, akkor a saját vagyonoddal felelsz majd a tartozásokért.

Rita10 # 2014.02.28. 12:45

Végelszámolás lenne indítva.

Fő kérdés az lenne, hogy lehet legjobban kiszállni ebből, mert van aki azt tanácsolja, üzletrészként adjam el (ekkor 10% az illeték), ha végelszámolom-átírom akkor pedig 20 % körüli az adó.

Van e egyáltalán ilyen lehetőség (üzletrész eladásként), és van-e adókedvezmény-mentesség lehetőség. Van-e bármi más mód?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.27. 17:34

Na és? Nem fizetésképtelen céggel szemben miért kellene felszámolást indítani? Persze, ha van felesleges néhány százezer forintod, akkor lehet.

Rémlik, hogy már rég megmondtuk, mit kellene tenned, beleértve azt is, hogy ügyvédet kell megbízni.

Rita10 # 2014.02.27. 12:55

Nincs tartozás, csak az ingatlan papíron magasabb, mint amennyiért most el lehet adni (8 éve próbálom). Könyv szerinti értéken átiratva adó, és átírási költség van, nem tudom hány % az adó, de 1-2 milliót sem tudok kifizetni (mivel nem tudom eladni)

nandy # 2014.02.27. 10:25

Felszámolást kérni? Miért, van tartozása?

Végelszámoláskor a fennmaradó vagyont ki kell adni a tagok részére. Ingatlant is. Ezzel kapcsolatban keletkezik adófizetési kötelezettség is.
Az ingatlant kifejezetten ajánlott piaci értéken számolni, ami nem biztos, hogy egyezik a könyvekben nyilvántartott értékkel. Ha több a piaci értéke, akkor nyereség keletkezik, ha kevesebb, akkor veszteség.
Ha nagyon nagy az eltérés a két érték között, akkor érdemes hivatalos értékbecslést kérni, Könyvvizsgáló nem kell hozzá.

Rita10 # 2014.02.27. 10:11

Kedves Fórumozók!

Hogyan működik egy cég megszűntetése, ha ingatlana van? Könyvvizsgálótól felszámolást kell kérni? Hogyan történik az ingatlan kivezetése? Nem volt értékcsökkentve, mi alapján és milyen adót kell fizetni utána? (Cégvezető nevére kerülne az ingatlan.) Jobban járok-e ha céggel együtt eladom, lehet-e egyáltalán ilyen (jogilag), hogy valaki üzletrészként megvegye?
Köszönöm.

ObudaFan # 2013.12.16. 19:51

A felszámolás elvileg max. 2 évig, a végelszámolás max. 3 évig, utána kényszer-végelszámolásba fordul.

Ballag # 2013.12.16. 17:30

Kedves Obudafan

Ha eddig a végelszámoló nem jelentette fel, ( tudomásom szerint a végelszámolás 8 hónapja kezdődött, ennek már 8 hónapja), akkor nemigazán fogja? Mennyi ennek az esélye?

zsian # 2013.12.16. 15:59

Tisztelt ObudaFan! Tudomásom szerint a férj sem akarja ezt a rendőrségi,és bírósági procedurát. Hamis tanuzás? Miért? A férj anno ismeretlen tettes ellen tett feljelentést de így hogy közel sem ismeretlen, még ha válnak is ezt azért nem szeretné egyikőjük sem. Szánja-Bánja, eddik ok. De még is! Mi lenne az enyhébb büntetés? (megjegyzem hogy szerintem már volt büntetve,bár ez nem hivatalos info.) Köszönöm a gyors segítséget!

ObudaFan # 2013.12.16. 14:59

zsian

És a férjnek miért érné meg ezt mondani? Inkább kockáztatná, hogy majd hamis tanúzás miatt ellene indul eljárás?
Be kell jelenteni, hogy az asszony visszahozta a kocsit, szánja-bánja, nem volt büntetve és akkor a büntetés enyhe lesz.

ObudaFan # 2013.12.16. 14:57

Ballag

Most akkor felszámolás, vagy végelszámolás? Mert ha felszámolás, akkor csak nem olyan mértékű a kéthavi munkabéred, amit a Bérgarancia Alap ne fizetne, a munkaviszonyt meg tudod igazolni a munkaszerződéssel.

zsian # 2013.12.16. 10:22

Pazs! Nem vádolják, egyenlőre tanu. De minden szál hozzá vezet. Megtalálták a feladott hirdetést.. stb.

zsian # 2013.12.16. 10:20

pazs! Azért mondaná mert nem akarja meghurcoltatni a nejét. Papirok nélkül lett eladva bontásra ha jól tudom. a Zrt tulajdonjogát nem ismerem, de az biztos hogy a feleség nem volt sem részvényes sem tulajdonos. Lehet baja? Köszi a gyors választ.

pazs # 2013.12.16. 10:02

Ballag: felszámolás vagy végelszámolás? nem mindegy. Ha más nem, a Bérgarancia Alap fog neked fizetni, jelentsd be az igényedet a végelszámolónak vagy a felszámolónak mihamarabb.

zsian: és ezt így hogy? Mármint a férj a részvényes (egyszemélyes társaság?) és a zrt. autóját eladta a feleség? Okirathamisítással vádolják vagy mivel? Miért mondaná a férj, hogy megkerült a kocsi, ha közben nem?

zsian # 2013.12.16. 09:59

Sziasztok! S.o.s. segítségre lenne szükségem! Barátnőm esete... Férjének adott egy ZRT amiben a feleség semmilyen tulajdonnal nem bír. Válásra került a sor, és közben a céget is felszámolás alá tették. A barátnőm jó poénnak tartotta ha eladja a cég egyik kocsiját(200.000.)Ft-ért csak kib@szásból. A férj feljelekntést tett ismeretlen tettes ellen, és hamar kiderült a ravaszság. A férj nem szeretné ezt megtorolni, de a feljelentés folyamatban van, ami ugye visszavonni nem lehet. Meguszhatja a barátnőm? És ha igen, hogyan? Előre is köszönöm.Lehetséges hogy a férj azt mondja hogy megkerült a kocsi? Vajon be kell mutatni? Vagy ha azt mondja hogy igen, a felesége adta el de majd"elintézi" magánvádas inditványba? Ez hogyan működik? Segítsetek!

Ballag # 2013.12.15. 20:07

Tisztelt Fórumozok ,

Ez évben egy KFT saját maga ellen végelszámolást indított, iratokat nagyon hiányosan adott le a felszámoló felé.A KFT tartozik nekem 2 havi béremmel. Tudtommal ( nem vagyok jogász) az irat le nem adása miatt feljelentést kellett volna tenni a KFT ügyvezetője ellen, de a felszámoló ezt nem tette meg, szerintem.Kértem tőle személyes tájékoztatást, de minduntalan elzárkózott. mennyi ideje van a végelszámolónak feljelenteni ez ügyből a volt cégvezetőt? Illetve, ha eddig nem jelentette fel, akkor ezután gondolom már nem is fogja?????Illetve azt sem értem, h az adóhivatal, ha látja a végelszámolásnál, h hiányosak az iratok, akkor miért nem indít büntetőfeljelentést? Vagy erre nincs is lehetősége, mert ez a végelszámoló jogában áll csak? Hogy tudok én a kifizetetlen munkabéremhez jutni? kezdjek el pereskedni, aztán 10 év múlva majd azt mondják, h nyertem, de nincs pénze a volt cégnek?
köszönöm a válaszaitokat.

ObudaFan # 2013.11.24. 12:17

Nézzétek meg, hogy a cégnyilvántartásban már a helyes székhelyadat szerepel-e.

csepke67 # 2013.11.21. 19:48

Érdekelne hogy a KFT 2010 árilisában meg ország másik végében eladásra került.Sajnos a mai napig jönnek céges papírok polgármesteri hivataltól stb, stb.Mindenhova jeleztük minden hivatalosan történt. Mit tehetünk?? postán azt mondták ne foglalkozunk a fel szólitókkal nekik kötelességük kihozni ,ha ez a cím van meg adva elméletileg minden tartozás rendezve van .Zavar hogy még mindig hozzánk dobják be a levelet ,ha nem ismerjük a postást.
Válaszát előre is köszönöm.Csepke

NagyZizi # 2013.11.19. 18:01

ObudaFan ,köszönöm.

ObudaFan # 2013.11.13. 06:14

Igen, követelhetitek a társaságtól.

NagyZizi # 2013.11.12. 18:38

ObudaFan,köszönöm a választ.

Az a helyzet,hogy még két tagnak van tagi hitele,igaz,hogy fele összegben az övéhez képest,amit mi nem tudtuk kivenni,mert nem voltunk a pénz közelében. Így akkor mi is követelést nyújthatnánk be a társasággal szemben?
Olyan naív voltam,hogy azt gondoltam nem veszi ki a sajátját,én nem is kértem az enyémet,hadd menjen ki először a köztartozás.

Ismét rá kellett jönnöm ,hogy nem szabad megbízni ennyire az emberekben. De ez már az én hibám.
Remélem sikerül mielőbb rendet tenni a házunk táján.
Üdv.

ObudaFan # 2013.11.11. 22:09

Tulajdonképpen nem tehette volna meg szerintem, de neked, mint tagnak mindegy, mert ha nem vette volna ki, hanem a többi tartozásra fordította volna, akkor a saját követelését hajthatná be rajtatok. Akinek ez igazából nem mindegy, az a ki nem elégített hitelező, amíg nem tudja ezt rajtatok behajtani.

NagyZizi # 2013.11.11. 20:43

Tisztelt Fórumozók!

Az Ügyvéduraktól szeretnék választ kapni a kérdésemre.

Egy megszűnés előtt álló KKT megbízott képviselője évekkel ezelőtt adott a társaság részére hitelt,és most,hogy el sikerült eladni az ingó és ingatlant ,a vételárból ki lett fizetve a felhalmozódott adósság nagy része,de most ő kivette azt a fent említett pénzt,így maradtak tartozások a társaságnak.
Ezeket a követeléseket behajtják a tagokon ,mivel még 5 évig egyetemleges ,korlátlan felelősségük van a tagoknak.

Megteheti-e a képviselőnk,hogy kiveszi pénzét amíg nincs minden tartozás kiegyenlítve? Én úgy tudom,hogy nem. És mi van ha nem fizeti vissza ?

Hová tudok fordulni ,hogy igazamat érvényesíteni tudjam?
4 tagról van szó,kb .600 ezres tartozás nincs kifizetve,érdemes-e elkezdeni a bíróságra járni, milyen esélyeim lehetnek?

Köszönöm előre is a válaszotokat,további szép estét mindenkinek.

PG2000 # 2013.11.05. 14:05

Köszönöm szépen a válaszokat.

xdri # 2013.11.05. 13:59

Kedves PG2000!
A felszámoló díját és költségeit jogszabály állapítja meg és a bíróság hagyja jóvá! Normális esetben a felszámoló a felszámolandó cég felé állít ki számlát és fizet Önmagának! Ha a cég üres és nincs pénze a felszámoló nem jut bevételhez és nem kell számlát kiállítania. Az üres cégek után megkapja a díját abból az alapból amit képeznek a felszámolások során!
drhalasz.eoldal.hu