Végrehajtási jogi fórum


drbjozsef # 2019.09.27. 13:49

Zsozsa74,

A "behajtott" ez esetben azt jelenti, hogy ha az adós időben fizetett volna, ha nem indult volna végrehajtás, ha nem függene a feje felett az árverés vagy a letiltás, akkor nem kellett volna a végrehajtónak dolgoznia, hiszen nem is lett volna mit. Innentől már indifferens hogy s milyen módon térült meg amennyi megtérült - arra a végrehajtónak jár a jutalék.

gerbera317 # 2019.09.27. 15:37

Akkor fogalmazzunk úgy, hogy "végrehajtási kényszer hatására". Ha a végrehajtó nem fejtette volna ki ezt a kényszert, az adósnak esze ágában sem lett volna megállapodni a végrehajtást kérővel. Ezért ezt is úgy kell tekinteni, mintha a végrehajtó hajtotta volna be, és ezért őt behajtási jutalék illeti meg. Akár tetszik ez az adósnak, akár nem .

csipas # 2019.09.30. 14:13

Sziasztok

Egy olyan kérdésem lenne,hogy az OTP faktoringal sikerült részletfizetési megállapodást kötnöm! De mivel már végrehajtás alatt volt az ügy ezért a végrehajtót is ki kell fizetnem! Ez oke! De mi van ha nem telefonálok neki ,mert azt mondták hogy a többit ott intézem. Akkor az kamatozik tovább a végrehajtó felől, vagy tudnak egymásról hogy én fizetem a részleteket az otp faktoringnak? Mi lesz ha most a végrehajtónak nem fizetem ki a munkadíjat stb. ? A kettő már nagyon sok lenne ,! Köszönöm a valaszotokat!

Vadsuhanc # 2019.09.30. 16:54

A Te érdeked, hogy a végrehajtó tudomást szerezzem a megegyezésről. Az Őt illető összeget ki kell majd fizetned.

gerbera317 # 2019.10.01. 08:53

Ha esetleg nem tudná valaki, vagy egyszerűen csak elfelejtette:
34. § (5) Ha az adós a végrehajtási eljárás során a végrehajtást kérőnek fizette meg a követelés összegét, a végrehajtást kérő köteles a végrehajtási költségek kielégítéséről is gondoskodni. (...) Ennek elmulasztása esetén ezen összeg megfizetéséért az adós és a végrehajtást kérő egyetemlegesen felel.
Magyarra fordítva: Ha az adós nem hajlandó megfizetni a vh-költségeket, akkor a végrehajtó azt a végrehajtást kérőtől követeli. Az OTP Faktoring meg is szokta ilyenkor fizetni, viszont akkor az ő követelése nem térült meg, ezért ilyenkor kérni szokta a végrehajtás folytatását. Ráadásul, a teljes összegre, tehát ha az adós kedvezménnyel fizethette meg a tartozását, akkor ezt a kedvezményét is elveszti. Végleg. Ez mindig benne van az adóssal kötött megállapodásban is! Tessék csak elolvasni rendesen, aztán elgondolkozni rajta!

Jozsef87 # 2019.10.01. 17:02

Üdvözlök mindenkit,

Egy meglehetősen érdekes helyzetbe kerültem és nem igazán tudom mihez kezdjek vele. Tavaly novemberben vásároltuk meg feleségemmel első lakásunkat. Nem is volt gond, a hitelt szépen fizetjük halad minden ahogy kell. Két hete az előző tulajnak címzett levelet kaptunk a foldana kft-től. Mint kiderült nem szüntette meg a lakásbiztosítását így azt próbálják behajtani 7eFt. Csak éppen nem jó emberen... Megkerestem a foldana kft -t de hiába vagyok én a lakás tulajdonosa velem nem állnak szóba és nem hajlandóak a címem törlésére. Az előző tulaj Telefonszáma megvan, fölhívtam hogy mi az ábra, és neki sem módosítanak címet hiába küldte meg az adásvételi szerződést mert egy birtokbaadási jegyzőkönyvet kérnék tőle, amit nem írtunk. Közben a követelést kérő szintén az én címemre az előző tulaj nevével egy 13eFt-os biztosítási csekket küldött... de olyan dátummal amikor a lakás már az én nevemen volt és a biztosítás egy másik társaságnál van (kellett a hitelhez).
A lakáshitel szerződésem szerint ha az ingatlanra zálogjogot jegyeznek be a bank egyoldalúan felmondhatja a szerződést és a fennmaradó tartozást egy összegben visszakövetelheti. Mondanom sem kell hogy ennek nem tudnék eleget tenni.
Mit tudok ilyen esetben tenni? A foldana-val nem jutottam semmire úgy pattanok le róluk mint kavics a betonról.

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.01. 17:11

Már bocs, de mi közöd neked ehhez?

Jozsef87 # 2019.10.01. 17:34

Hát az én címemre jönnek a foldana levelei és ha azt a 7300Ft-ot senki nem fizeti be akkor mi jön? Ha ingatlanra terhelik akkor nekem cirka 7mFt-ot kellene előteremteni az OTP-ek. Vagy ettől nem kell tartani? Az a vicc hogy egyik levelük sem tértivevényes, már szóltam a postásnak is hogy elköltözött a címzett simán bedobta a postaládába. Be vittem a postára másnap megint a postaládába volt...

drbjozsef # 2019.10.01. 19:26

Jozsef87

Ha ingatlanra terhelik a

Nem terhelik. Ha a biztosító végrehajtást indítana az adós ellen, akkor az ő vagyontárgyait vonják be az eljárásba. Ez az ingatlan már nem az övé. Erre már nem jegyeznek be semmit ami az ő tartozásaival kapcsolatos.

A "cím" maga ilyen szempontból indifferens.

drbjozsef # 2019.10.01. 19:28

(a nem tértis levelek ráadásul semmilyen eljárásban nem fognak számítani, ne hordozgasd őket sehova, hanem iktasd a papiros szelektív gyűjtőbe)

Burn Out # 2019.10.01. 20:00

Jozsef87: felbontogatod másnak a leveleit? :) miért nem jelented be a postán, hogy elköltözött?

delac # 2019.10.03. 06:42

Üdvözletem! Áprilisban kötöttünk házassági vagyonszerződést közjegyzőnél,aki fel is töltötte a központi nyilvántartásba.Ebben benne van,hogy a jövőben feleségem lakást vásárolna,ami kizárólag az ő tulajdona lesz.Ez most meg is történt.
Kérdésem:ez a lakás védve van az én saját adósságaim alól?Magyarul szerintem erre nem lehet végrehatást indítani az én adósságaim miatt,jól tudom?

köszönöm a válaszokat

Tamás111 # 2019.10.03. 11:18

Üdvözlet!

Részlet egy hirdetményből:
"Az ingatlan foglalása XY-adós ellen a végrehajtási jog bejegyzésekkel megvalósult. A jelenlegi tulajdonos az ingatlant végrehajtási jogokkal terhelten megvásárolta, így az érintett végrehajtási ügyben az ingatlan árverését tűrni köteles, az
ingatlannal felel a tartozásokért! A tulajdoni lapra bejegyzett holtig tartó haszonélvezeti jog töröltethető, mivel azt 20éé.hh.nn. napján jegyeztették be a már foglalás alatt lévő ingatlanra. A Vht.138.§.(6) bekezdése szerint a lefoglalt ingatlanra vonatkozóan jogot csak azzal a feltétellel lehet szerezni, hogy az a végrehajtást kérő végrehajtási jogát nem sérti, és a végrehajtás célját nem hiúsítja meg!"
Kérdéseim:
"haszonélvezeti jog töröltethető" hogyan és ki által? Ki állít ki törlési igazolást?
Egyáltalán hogy jegyezhetett be a földhivatal az ingatlanra haszonélvezeti jogot, ha foglalás alatt volt már az ingatlan?

Tamás

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.03. 11:20

Miért fontos ez neked? Ki vagy az ügyben?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.03. 11:22

jól tudom?
Nagyjából. De azért ennyire nem egyszerű az ügy. Figyelmes és kitartó hitelező meg tud fingatni benneteket, ha akar.

Tamás111 # 2019.10.03. 11:29

KBS!
Ezt kitől kérdezted:
Miért fontos ez neked? Ki vagy az ügyben?
Sajnos ez a fórum nem mutatja ki kitől kérdez!(le van maradva korral)
De ha tőlem akkor mondjuk lennék egy árverési vevő - jó esetben . .
Tamás111

Grave7 # 2019.10.03. 12:03

@Tamás111:
hogyan és ki által? Ki állít ki törlési igazolást?
Az árverési vevő tulajdonjogának bejegyeztetésével együtt fogja a vérgehajtó felszólítani az ingatlanügyi hatóságot, hogy törölje haszonélvezeti jogot.

Egyáltalán hogy jegyezhetett be a földhivatal az ingatlanra haszonélvezeti jogot, ha foglalás alatt volt már az ingatlan?
Így, ahogy történt. Bezzeg a tulajdonjog bejegyzésén nem lepődsz meg! :)

drbjozsef # 2019.10.03. 12:11

Tamás111,

A végrehajtási jog bejegyzése főszabály szerint nem keletkeztet sem elidgenítési-, sem terhelési tilalmat. Lehet adni-venni, alapítgatni rá haaszonélvezetet, akár jelzálogba is adni - de pont azért van ott ez a bejegyzés, hogy az érdekeltek lássák, és tudják, hogy a törvény erejénél fogva minden ilyen ügyletben a végrehajtási jog fennmarad az ingatlanon, annak végrehajtását az utána keletkező bejegyzések nem akadályozzák.

Tamás111 # 2019.10.03. 12:28

Grave7, drbjozsef!

Köszönöm.
Nem az árverési vevő jegyeztet be tulajdonjogot a végrehajtó által adott papírokkal?

atlass # 2019.10.09. 12:00

Újra az osztatlan közös tulajdonra bejegyzett NAV végrehajtási joggal kapcsolatban szeretnék sos segítéget kérni. KOrábban már írtam ide, de mivel folytatódik az ügy, újra szereretnék szakértői véleményeket kérni. Mint jeleztem 1/2 tulajdoni hányada a lakóingatlanomnak tulajdonostársé, neki NAV tartozása van, nekem nincs. Ma kijött az önkormányzattól egy figura, hogy fel akarja mérni a házat, mert a NAV megkereste a hivatalt, hogy adja meg az ingatlan paramétereit és becsülje meg az értékét. Az ügyintéző nem értékbecslő és én nem engedtem be, hivatkozva arra, hogy az adós tulajdoni részén holtig tartó haszonélvezeti jogom van. Őszintén, most ha újra beállít be kell engedjem, hogy felmérje az ingatlan értékét? Milyen jogi alapon? Kell nekem ebben az ügyben ügyvédhez fordulnom? Köszönöm ha valaki válaszol, roppantul idegesítő ez az egész helyzet.

atlass # 2019.10.09. 12:08

Információ még ehhez, hogy a holtig tartó haszonélvezeti jogom az ingatlanon közel húsz éve fennáll, tehát nem új keletű. Csak azért, hogy tiszta legyen, nem a végrehajtási jog bejegyzése után keletkezett a haszonélvezeti jogom.

gerbera317 # 2019.10.09. 15:51

Persze. Hivatalos vagy közfeladatot ellátó személyt akadályozni a munkájában, azt lehet. Az ezért járó dicséretet zsebretenni már fáj, mi?

atlass # 2019.10.09. 16:23

Milyen közfeladatot lát el egy önkormányzati ügyintéző egy NAV végrehajtási ügyben? Te is önkormányzati közfeladatot látsz el itt a jogi fórumon. A stílusod az meg van hozzá ez tény. Tudtommal végrehajtási eljárás alá vont ingatlan értékbecslését hatósági ingatlan végrehajtó végezheti el.

wers # 2019.10.10. 06:07

Az a gond, hogy nem kérdezel, hanem állítasz, de rosszul tudod, vagy csak sejted.

az ügyintéző nem értékbecslő

De igen, ő volt az. A végrehajtó kérésére az önkormányzat "ügyintézője" készíti el az adó- és értékbizonyítványt. A végrehajtó ez alapján állapítja meg a becsértéket.

De a fontos kérdésedre megkaptad a választ, veled a legrosszabb esetben az történik, hogy más lesz a tulajdonostársad. Még lehet, hogy jobban is jársz, mert a jelenlegi úgy tűnik csak adósságot halmoz. Másik tulajdonos akár a felújításokba be is száll majd.

drbjozsef # 2019.10.11. 12:56

zanetti

Szívesen.