Kiegészíteném a kérdésemet:
Ha rendezném a tartozásomat az önkormányzat felé, akkor ő mint végrehajtási kérelmező köteles jelezni a végrehajtó felé a változást, a tartozás megszűnését? Ez esetben kérnie kell a végrehajtási folyamat megszüntetését?
És ilyen esetben kell-e valami pluszt fizetnem? Mentesülök-e a végrehajtási költségektől?
Köszönöm
Végrehajtási jogi fórum
Kedes Forumozók!
Nekem egy olyan problémám lenne, hogy a volt férjem felvett 2 millió forintot a Raiffeisen banktól. Viharos válásunk után ő valahova külföldre költözött, és nem fizeti a hitelt. Mivel amikor felvette a hitelt még együtt voltunk, megadta a vezetékes telefonszámunkat is, és a bank hívogat az elmaradás miatt (remélem hamarosan kitörlik ezt a számot). A kérdésem az lenne, hogy mit tud tenni a bank ez esetben? Utána mehet külföldre? Ott mit tehetnek vele? Ugyanúgy fizetés lefoglalás amennyiben van munkája, vagy ez hogy zajlik? Milyen jogai vannak ennek a banknak ha az ügyfél külföldön van és Magyarországon semmije sincs (se lakcím, se ingatlan, se munka, a szülei laknak itt, gyerek nincs)?
A segítséget előre is köszönöm!
Tisztelt Fórumozók!
A helyi önkormányzat felé tartozásom volt, melynek összege 11972,-. Erről értesítést 2008.03 hóban kaptam, miszerint ha nem fizetem ki azonnali behajtásra adják az ügyet. Akkor munkanélküli voltam.
Tegnapi nappal levelet kaptam egy végrehajtótól, mely "bírósági végrehajtói felhívás tartozás haladéktalan megfizetésére" címmel.
Felsorolásra kerültek a végrehajtási költségek miszerint:
tőke: 11792,-
készkiadás: 10000,-
ált. költségátalány:1000,-
munkadíj: 4000,-
m.díj DSZ 10/11 § szerint: 4000,-
költségátalány: 4000,-
jutalék:1179,-
Ez összesen: 35971,-
Először is két év eltelt a legutóbbi felhívás óta, ugyanis kiderült, hogy az önkormányzat csak most vette a fáradtságot,hogy ezt továbbítsa a végrehajtó felé. A tartozásról persze értesítés 2008 óta nem jött.
Ezt nem kellett volna megtennie az önkormányzatnak?
Másodszor a felsorolt költségeknek utánanéztem, mi mit tartalmazhat. Ha jól értelmeztem a törvényt, vannak olyan költségek, amiket az önkormányzat megelőlegez a végrehajtó felé, de munkavégzés még nem volt mögötte.Amit az önkormányzat a későbbiek folyamán vissza is kap, ha nem kerül sor azokra intézkedésekre.
Persze mindezt az én pénzemmel! Én meg majd csak nézek a pénzem után mert én semmit sem kapok majd vissza.
Pontosan mit is fednek ezek az összegek? Mert biztos szeretnék lenni a fogalmakban!
Ez az első értesítés.
Kérdésem, hogy a végrehajtó által el nem végzett munka költségeit köteles vagyok-e megfizetni, mint pl. a készkiadás, illetve a munkadíj kétszeres felszámítása, és a költségátalány?
Amit szintén nem értek, hogy pl. 45000,- forintnyi tartozásra is ugyanezek a költségek, ugyanilyen mértékben vannak felszámolva. Jutalék kivételével.
Miért? Ezek nem függnek a tőketartozás mértékétől?
Valójában nem szeretném a tartozásom háromszorosát kifizetni!!
Mert jogosnak tartom a tartozásomat, illetve a munkadíjat, de azt csak egyszer, és a postaköltséget (ált.ktg átalány)is, de a többit jogtalannak és aránytalanul magasnak is tartom.
Mit tudok tenni?
Várom a mielőbbi válaszokat!
Köszönöm
Kedves Fórumozok!
Kérdésem már lehet,hogy szerepel mégis kérdeznék:Sajnos volt egy élelmiszerboltom amiből elég sok minusszal szálltam,ki egy tartozásmat már rá is terheltek a házunkra ezért az osztrák bank ahol a jelzálog hitelem van elkezdte a vh.eljárást.Megkaptam az erről szóló levelet,amelyben bennt van hogy végül is mindent vihet.Sajnálatos de nem sok mindenünk van.Az autónk még hitellel terhelt és munkába járáshoz használja a férjem,a házunk kb.3milliót és és van egy a férjemnek egy régi parasztház amely kb.1.5miliót és szintén rajta van ugyanennyi hitel.Az ingatlanok erre most eladhatatlanok ugyanis itt van tőlünk 15 km-re az iszapkataztrófa.Jövedelmünk minimálbérés a férjem fizet ebből 33%gyermektartásdíjat!Én GYES-en vagyok tartósan beteg gyerekemmel.3gyermeket nevelünk két sajátot és árva öcsémet.Árvasági 35000,–forint.A férjem ingatlanában az öcsém lakik két pici gyermekével.Nem tudom mi vár ránk,de életem kilátástalannak tűnik!Adósságom 15millió és ebből ha mindenünket el is visznek max 2millió hajtható be,és földönfutókká válunk.kérdésem az volna,mi vár ránk?Ki kell -e költözni az ingatlanból?A Butorok nagyrésze a kk.öcsémé,és a nagykorué,nekem szinte semmi vagyontárgyam nincsen?De hogy tudom ezt igazolni?Milyen formában viszik el a hitellel terhetl autót?És mennyi idő áll rendelkezésünkre hogy továbblépjünk?Amit egyenlőre elképzelni sem tudok,tekintettel arra,hogy ha elvonják még a fele jövedelmünket is mégis miből élünk meg?!Túl lehet egy ilyet élni tisztességesen?:?!
Kérek szépen választ,hogy kellően felkészülhessek!
Üdvözlettel!
Gabó0520
„Üzembentartóként nem vihetik el az autót ugye?”
nem ,az jó megoldás
„Ezután mi történik? És legfőbképp idően meddig?
Mi van, ha a ház nem elegendő a hitel kifizetésére?”
uj árvereé majd 6 hónapig szünetel.Aztán vh kérő ha akarja átveheti az ingatlant.Vagy uj árverés a végtelenségig.
„HA a párom 1 %-ban tulajdonsa lesz ennek a telkenek, akkor később engem ebből milyen hátrány érhet?
Az egész telket elvehetik? vagy csak az 1 %-ára tehei rá a végrehatjó a kezét? (ami szinte semmit sem ér!)”
1 %-át.
Valamint ha férj feleség akkor közösen felelhetnek a tartozásért
Kiscsillagfény
„És attól, hogy bíróságra megyek még elviszi a kocsimat… tehát ez nem tűnik jó megoldásnak…”
Pedig csak a bíróság marad.
De akkor írjál a végrehajtói kamarának panaszlevelet.
Valamint személyesen menj be a fogadó napon a vh-hoz.
Ha nem teszel semmit akkor minden így marad...
Az lenne a kérdésem, hogy milyen hátrányunk származat a alábbiak estében:
- a párom kezesként közreműködött egy hitelfelvételnél, ami azóta bedőlt. Jelenleg a fizetéséből tilják a 30%-ot. Sem autó, sem ingatlan nincs a nevén. Van egy közös autónk, aminek ő az üzembentartója, én vagyok a tulajdonos - csak a biztosítás kedvezőbb díja miatt.
Üzembentartóként nem vihetik el az autót ugye?
A hitel miatt a házat árverezik, amihez neki nincs köze - édesapjáé, és édeanyjáé.
A ház vidéken van, az árverésre senki nem érdeklődött, így sikertelen volt.
Ezután mi történik? És legfőbképp idően meddig?
Mi van, ha a ház nem elegendő a hitel kifizetésére?
Sajnos ezen a helyzeten nem tudunk már változtani, egy életre nagy tanulság volt, hogy soha többé nem lesz kezes még a családban sem senkinek!
Viszont mi szeretnénk elkezdeni a közös életnket, takaréskodni próbálunk. Kötöttünk mindketten Fudamentát, ami fizetünk is.
Egy önkormányzati pályázaton elnyertük egy telek megvásárlási jogát.
Sajnos párom jelenleg nem tud hozzájárulni anyagilag a telek megvételéhez, így én fogom a telket megvásárolni.
Azonban a Fundamenta miatt, hogy anank a hitelét később igénybe tudja ő is venni, legalább 1 %-ban tulajdonosnak kell lennie, illetve az önkormányzat is ragaszkodik mindkettőnk tulajdonjogának bejegyzéséhez, mivel a pályázatot ketten nyertük. És az 1 %-ot ő is ki tudná fizetni, de nem akarjuk hogy később nagyobb galibát okozzunk ezzel.
HA a párom 1 %-ban tulajdonsa lesz ennek a telkenek, akkor később engem ebből milyen hátrány érhet?
Az egész telket elvehetik? vagy csak az 1 %-ára tehei rá a végrehatjó a kezét? (ami szinte semmit sem ér!)
És mi van ha építünk rá? Hogyan összegszerűsítenek? Az egész tartozás összegét ráterhelhetik a telekre?
Illetve egyáltalán milyen hátrányos következményekkel találhatjuk szembe magunkat?
Mit lehet tenni, hogy én ne kerüljek semmilyen hátrányba? (nem tudjuk a telket értékesíteni stb.)
Köszönettel
Köszönöm a választ, bár továbbra sem egyértelmű, hogy most mi van? A végrehajtónak nincs kötelezettsége írásos megkeresésre írásos választ adni?
Továbbra sem tudom mennyi pénzt kell még befizessek, hisz nem válaszolt a levelemre a behajtó.
Valamint a kérdésem továbbra is fenn áll, őt nem köti titoktartás? Csak úgy üzengethet, meg a fél városban beszélhet a folyamatban lévő ügyeiről.
"Szerinted nem az a dolga?" szerintem a dolga, hogy a megbízóit képviselje és a megbízó a pénzéhez jutott. Szerintem jogszerűen kéne eljárnia, például értesítenie vagy válaszolnia kérelmemre.
És attól, hogy bíróságra megyek még elviszi a kocsimat... tehát ez nem tűnik jó megoldásnak....
Pénztartozás megfizetésénél nincs olyan sorrendiségi szabály, hogy kamatok, költségek, tőke?
„Tegnap egy távoli rokon felhívott, hogy „üzeni a végrehajtó, hogy jövő héten jön lefoglalni az autómat“. ”
A gépjármű foglaláshoz ki sem kell lépnie az irodájából.A rokon valamit izgalmában hozzá gondolt:)
„ÉS a legfontosabb, most mit tegyek?”
Ha tényleg befizetted akkor bíróságra kell menni.
„
És a legfontosabb a végrehajtót nem köti valami titoktartás? Csak úgy elviheti az autómat?”
Szerinted nem az a dolga?
Tisztel Hozzáértő!
A problémám a következő amiben segítséget szeretnék kérni:
2 éve kikapcsolták a mobiltelefonomat, mert 1 havi számlát nem fizettem be.... a kikapcsolás után a csekket befizettem, de addigra a szolgáltató felbontotta a szerződést és kiszámlázott 50 ezer ft-ot a hűségidő megsértésére. Ezt a csekket idén szeptemberben (20 hónap késéssel) fizettem be az eredeti csekken (megtaláltam a csekket pakolás közben, volt rá pénz....stb így befizettem). Most novemberben (a befizetést követő 2. hónapban) kaptam a végrehajtótól egy levelet miszerint fizessem be a tartozásomat plusz még amit ráterheltek..... kb 130 ezer ft-ot, valamint beidézett a végrehajtó az irodájába. Írtam levelet amiben csatoltam a csekk másolatát valamint kértem új időpontot mivel a megadott időpontban nem voltam az országban. Tegnap egy távoli rokon felhívott, hogy "üzeni a végrehajtó, hogy jövő héten jön lefoglalni az autómat". A kérdésem a következő. A végrehajtónak nem kéne írásban válaszolnia, újra számolni a kamatokat...stb? Miért nem foglalkozik azzal, hogy a tőketartozásomat már korábban, bizonyítottan befizettem? És a legfontosabb a végrehajtót nem köti valami titoktartás? Csak úgy elviheti az autómat? Holott én befizetném a pénzt csak nem tudom mennyit kell? hisz két havi kamat az nem jogos.
ÉS a legfontosabb, most mit tegyek? Hívjam, keressem a végrehajtót, vagy neki kell jelentkeznie a hivatalos megkeresésemre?
Válaszukat megköszönve!
Nem záradékol a közjegyző semmit. Fizetési meghagyást kell indítani.
Rendben! Egyébként vannak valami apró részletek amire oda kellene figyelnem, vagy egész egyszerűen keresek egy közjegyzőt, Ő elkészíti a záradékot és mehetek a végrehajtóhoz a papírral?
Köszönöm!
lehetséges.
Segítséget szeretnék kérni.
Adott egy tartozás elismerő nyilatkozat melyet, két tanú előtt írt alá az adós, sajnos a papírra vetett határidő eltelt, de az adós nem fizet. Lehetséges, hogy utólag forduljak közjegyzőhöz (mely ha jól tudom záradékot készít), és így egyből végrehajtásra tudnám terelni a dolgot?
Köszönöm!
Tisztelt végrehajtó1!
Köszönöm a válaszát.
Ha nem fizet akkor az autó ugorhat.És még esetleg más is.Fizessen.Majd ezután inditson ön is végrehajtást a nem fizető ellen.
Tisztelt Végrehajtó!
Nagyon köszönöm a válaszát!
A helyzet a következő: egy adott lakás esetében hárman vagyunk tulajdonosok - az egyikük jómagam. A negyedik fél haszonélvezeti joggal rendelkezett, de eljárást indított, hogy ő is tulajdonjoggal rendelkezhessen, mint negyedik fél, a pert pedig megnyerte. Ezáltal nekünk, hármunknak kell az ő perköltségét is megfizetni: ketten befizettünk, a harmadik nem tette meg. Az összeg egyre nőtt, ráterhelték egy másik földterületre, de a harmadik még mindig nem fizetett. Ma érkezett az értesítés a következő végrehajtásáról: az én tulajdonomban lévő gépkocsit le fogják foglalni és értékesítésre bocsátják (gondolom, árverésre kerül), hogy ebből az összegből fedezhessék a még be nem fizetett összeget. Mindezt az egyetemlegesség címén. Amellett, hogy felháborít, hogy én bünhődök azért, mert a harmadik fél, akire nem volt akkora ráhatási lehetőségem, hogy rábírjam az összeg befizetésére - szóval, mivel a harmadik fél nem fizet, viszik az én autómat?! Lényegtelen, nem azért írtam, hogy jelezzem, mennyire bosszant, hanem segítséget kérnék, hogy van-e erre bármilyen lehetőség, hogy ezt a konkrét végrehajtást, miszerint elviszik az autómat, megakadályozzam? (Lényegtelen, hogy most csak lefoglalták, és aztán árverezik.)
Mi a megoldás? A harmadik féllel beszéltem, ő nem kívánja befizetni az összeget. Az autómnak ezek után lőttek, vagy van esélyem, hogy megtartsam? Ez a fő kérdésem. Emellett, ha én befizetném a fennmaradó részt - az egyetemlegességből kiindulva -, akkor abbamarad a végrehajtás?
Kérem, mihamarabbi segítségét a hozzáértőknek!
Hálásan köszönöm, Horváth Adrienn
Alexu
„Nem tudom mit tegyek?”
Elöször is tekintsen bele az irtokba.Ha nem történt semmi akkor panasznapon az elnöknél tegyen panaszt
melindaanyu
Hogy kell-e ügyvéd?Hát ezt mindenkinek saját magának kell eldöntenie,van e pénze rá vagy saját maga is ért az adott ügyhöz.
Ha van itélet akkor kérjen letiltást a bíróságtól vagy és végrehajtást.Jelölje meg a vagyontárgyakat(lakás, cég,ingóság stb), így gyorsabb lehet a végrehajtás.
Tisztetl Végreható!
Kérésem a következő lenne, két végrehajtásom van 50%-ig. Az egyik végrehajtás ellen másodfokra beadtam az első elutasítása miatt. Végrehajtó tanácsára írtam levelet, hogy az ügy hol tart, mert semmit nem tudok róla, tavasz óta semmit nem kaptam felőle, és a bíró nem függseztette fel a végrehajtást addig míg a másodfok le nem zárul, sőt a végrehajtó azt is mondta, hogy még a tárgyalásról sem tudtak, mert még nekik sem válaszolt. Mai napig nem kaptam választ és nem lenne mindegy. Kérem adjon tanácsot, hogy ez esetben mit tehetek hova forduljak panaszra.
Nem tudom mit tegyek?
A másik kérdésem, legfelsőbb bíróság írta, hogy forduljak jogi segítségnyújtóhoz, hogy egy méltányossági kérelmet adjak be, mert marad a letiltás után nettó 54.000,- Ft 3 főre. Ebből megélni nem lehet és ezt csak ügyvéd indíthatja el.
Ön szerint, vagy a tapasztalata szerint érdemes belefogni vagy nem?
Köszönettel
Tisztelt Végrehajtó1!
A helyzet úgy fest,hogy a párom és a testvére létrehozott egy Bt-t.A Bt további bővítéséhez a párom egy Széchenyi kártyás hitelt vett fel.A bt üzemelt,majd megszűnt.Mivel több tartozásuk volt,így az egész ügy egy felszámoló biztoshoz került.A tulajdonukban lévő műhely és a benne lévő berendezések lettek volna a fedezetei a tartozásuk kiegyenlítésének,ha találnak rá vevőt.A felszámolónak ez lenne a véleménye.A felszámolónak a hitel tartozása is be lett adva papírokhoz.Eközben a hitelező bank a tartozást ki adta behajtóhoz.A behajtó a tartozást vonni kezdi a párom fizetéséből.Ők megkeresték levélben a bankot,hogy vegye fel a kapcsolatot a felszámolóval,mert az ő tartozásuk is oda került.A bank ezt a kérelmet nem vette figyelembe.A kérédsem annyi lenne,hogy ezek tényében a bank elveheti-e a házunkat? Vagy ezen kívül mit tehet még?
Válaszát előre is köszönöm!
Ami kimaradt:
Apuka vállalkozó (ügyvezető 2 cégben, az egyikben saját maga alkalmazottja); ő lakik z agglomerációban lévő sorházi lakásban, ami a nevén van + tulajdonrésze van 3 cégben.
Kedves Fórumozók!
Apuka tartozik 170.000,- Ft tartásdíjjal (2 hónap és 50.000,- Ft korábbi hátralék).
Ha szeretném rajta törvényes úton behajtani, hol és hogyan tudom a végrehajtást kezdeményezni? kell hozzá ügyvéd?
köszönöm a válaszokat előre is
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02