Végrehajtási jogi fórum

oligaliga # 2022.11.30. 07:48

recece

A végrehajtó rendkívül gyorsan megkapja, mert az ügykiosztás automatikus (gép végzi). Hogy ő mikor fog hozzá? Az tőle függ, de tapasztalatom szerint egy, max. két héten belül biztos.

gerbera317 # 2022.11.30. 09:05

A kérdező az eljárási illetéket kérdezi, amiből a végrehajtó nem lát semmit; az a végrehajtást elrendelő hatóságnak a bevétele.

oligaliga # 2022.11.30. 09:50

A kérésre válaszoltam: az illeték befizetése után kb. mikor kerül a végrehajtóhoz az ügy.

Vadsuhanc # 2022.11.30. 16:47

Tisztelt fórumozók!

A folyamatban lévő végrehajtásban a végrehajtási kifogásban lehet-e kérni a végrehajtást felfüggesztését a kifogás jogerős elbírálásáig ?

bibi76 # 2022.11.30. 18:34

Tisztelt Szakértők!
Egy örökölt ingatlanrész után megörököltem egy tartozást is, amelyről a rokonom halála után évekkel értesültem. A végrehajtási lapot az elévülést jelentő 5 év eltelte után hónapokkal állították ki, ezért a bíróság döntését megfellebbeztem, de sajnos eredménytelenül. Amint az ítélet jogerős lett, a végrehajtó benyújtotta igényét, hogy az örökségre terheljék rá a végrehajtandó összeget. Közben azt a tanácsot kaptam, hogy a bankszámlámról vegyem fel a pénzemet, mert könnyen lehet, hogy inkasszózza a végrehajtó. A kérdésem, hogy paypal számlához is hozzáférnek-e?
Segítségüket köszönöm!

Vadsuhanc # 2022.11.30. 18:55

Kedves bibi!

Keress ügyvédet mert ez így nem jó. Maga a leírás sem. Amikor örökökltél akkor akkor abban a közjegyzői okiratban benne kellett lennie az tartozás öröklésének tényének.. ( hhuhhh) Ez nem lehet meglepetés.

A rokonod halála után került kiállításra a végrehajtási lap vagy sem? Te vagy a kötelezett vagy az elhalt rokonod?

bibi76 # 2022.11.30. 19:06

Kedves Vadsuhanc! Nem volt benne sajnos, ha tudok róla, természetesen lemondok az örökségről. Több év telt el, mire egyáltalán értesültem erről az egészről- Rokonom 2013-ban hunyt el, a végrehajtási lap 2015-ös keltezésű. Egyébként konzultáltam ügyvéddel, a helyi jogsegélyszolgálaton, de ott elfelejtettem a paypal-re vonatkozó kérdést feltenni.

Vadsuhanc # 2022.11.30. 19:08

Kedves bibi!

A végrehajtási lap a Te nevedre szól?

bibi76 # 2022.11.30. 19:10

A végrehajtási lapon az adós (ha ezt érted kötelezettként) nem én vagyok, hanem az elhunyt rokon, de a végrehajtó iroda kiderítette, hogy én vagyok az örököse.

Vadsuhanc # 2022.11.30. 19:37

Bibi....

Ha a végrehajtható iraton nem a Te neved szerepel akkor nem lehetsz adós csak akkor, ha a bíróság a jogutódlásodat megállapította az ügyben. Ha rajtad követeli a végrehajtó a tartozást menj be a végrehajtó irodába és kérd ki a jogutódlásról szóló iratot. Ha a rokonod már több mint öt éve elhalt és a végrehajtó nem tud felmutatni olyan iratot amelyben a Te jogutódlásodat megállapítását kérik akkor nem lehet rajtad követelni semmit.

Röviden.. A végrehajtónak igazolnia kell, hogy a bíróság a végrehajtási eljárásban megállapította, hogy az elhal rokonod jogutódja vagy. Ez egy bírósági jogutódlásról szóló végzésnek kell lennie. Ha ilyen nincs akkor lehet vitatni a azt hogy rajtad követelik a tartozást.

Még annyi, hogy, ha a halál időpontja és a jogutódlási kérelem közt eltelt öt év eltelt elévülésre hivatkozhatsz. Ha mégis tartoznál, akkor csak és kizárólag az örökölt vagyonnal felelsz semmit többel..

bibi76 # 2022.11.30. 19:44

Kedves Vadsuhanc! Amint írtam, a végrehajtó kiderítette (bírósági úton) hogy én vagyok az örökös. A halál időpontja és a jogutódlási kérelem között kb. 8-9 év telt el, nem tudtam, hogy erre lehet hivatkozni, de köszönöm az infót.

Ha valakinek lenne válasza az eredeti kérdésre is (a paypal-t is inkasszózhatja-e a behajtó?), azt megköszönöm!

Vadsuhanc # 2022.11.30. 19:51

bibi

Ezek szerint megállapították a jogutódlásod. Végrehajtást megszüntetése iránt perben hivatkozz az elévülésre...

Nem értek a paypalhoz... Ha jövedelmed a mulnkáltatód utalja és ezt a végrehajtó kiszagolja és megtudja akkor Tőle kéri a levonást... Ilyen értelemben tökmindegy hová utaltatod a pénzed..

Ha szabadúszó vagy akkor nehezebb dolga van a végrehajtónak... a paypal esetében meg meg pléne......

Majordomus # 2022.11.30. 21:20

Mennyit örökölté? És mennyi a végrehajtó követelése?

Csilla111 # 2022.12.01. 08:56

Tisztelt Fórum!
Szeretnék segítséget kérni végrehajtás ügyben. A páromnak van két végrehajtása. Lekértük a végrehajtási cselekmények listáját. Van közte olyan cselekmény ami 5 évet meghaladóan nem foglalkoztak az üggyel. Az a kérdésem hogy végrehajtásnál van valami sorrend? Gondolok itt először inkasszó, bérletiltás és ingatlan földhivatali bejegyzés. 2014-től volt 5 évet meghaladó nem cselekmény. 2021-ben ingatlan terhelés. 2022-ben bérletiltás. Ugyanazon munkahelye volt 2014-ben is a páromnak, mindezidáig nem kereste a végrehajtó bérletiltással. Lehet valami végrehajtás megszüntetést kérni elévülés miatt? Vagy mit lehet tenni ez ügyben? Nagyon szépen köszönöm a válaszokat segítséget. Köszönettel

drbjozsef # 2022.12.01. 09:59

Csilla111,

Ha folyó végrehajtásban az aktában találtatok 5 olyan összefüggő évet, amikor nem volt végrehajtási cselekmény, akkor kérjétek a végrehajtót a Vht. 41.§ szerinti eljárás lefolytatására, azzal, hogy álláspontotok szerint a követelés és annak végrehajthatósága is elévült. Kérd, hogy nyilatkoztassa a vh kérőt, hogy elismeri-e az elévülést, és kérd, hogy a vh kérő válaszáról tájékoztasson. Valamint jelezd neki, hogy jelen kérelmed NEM végrehajtási kifogás, azt bíróságra ne terjessze be, csak a vh kérőt szólítsa fel az elévülési igényed elismerésére vagy elutasítására.

Csilla111 # 2022.12.01. 10:12

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ.
Így fogunk tenni.

liliana_v # 2022.12.01. 15:00

Tisztelt Jogértők,

ingatlanárveréssel kapcsolatban lenne kérdésem, a felesleges részletekkel nem terhelnék senkit, a lényeg, hogy a nagyszüleim ingatlana meghirdetésre került az MBVK oldalán, a covid időszak alatt összegyűlt közüzemi és törlesztőrészlet elmaradásuk miatt. Minden hihetetlenül gyorsan zajlott, gondolom, a jogalkotó egyszerűsítette a törvényi hátteret ehhez, vagy nem tudom, a lényeg, hogy mire megkapták a hirdetményt, már aktív is volt az árverés a rendszerben. Ez tegnap történt, és én szeretném kifizetni helyettük a tartozást. Szégyelltek szólni az elmaradásokról, most meg pánikolnak, még sosem voltak hasonló helyzetben...
Januárban zárul az árverés, és kérdésem az, hogy mennyi időm van összerakni a pénzt, meddig fizethetem meg a tartozást és a járulákos költségeket, hogy leálljon az árverés, és megszüntessük a végrehajtási eljárást? Kicsike időre azért szükségem lenne, hogy felszabadítsak a tartalékaimból, stb...
Köszönöm, ha válaszoltok.

osztap # 2022.12.01. 15:56

liliana_v,

Kicsike időre azért szükségem lenne
Kicsike időd van. A hirdetményen ott az első szakasz vége, ha az előtt megfizeted a tartozást, akkor törlik az árverést. A gyakorlatban érdemes legalább 1-2 nappal előtte fizetni, hogy a végrehajtó tudjon intézkedni. Hogy pontosan mennyit kell fizetned, azt csak a végrehajtó tudja megmondani, és csak személyesen a fogadóóráján, telefonban nem. A tartozás összege naponta változik, pl. a késedelmi kamatok miatt. Amikor bemész hozzá, veled nem fog szóba állni, csak az adóssal. Ezért legyen nálad két tanús meghatalmazás, de még jobb, ha a nagyszülők bemennek veled együtt.

HA az első szakaszban nem lesz licit, AKKOR az árverés megy a következő szakaszba, ott megint lesz 20 napod. De ha lesz licit, akkor eladják a házat már az első szakaszban.

Minden hihetetlenül gyorsan zajlott,
(Nem zajlott hihetetlenül gyorsan. A végrehajtás már legalább fél éve folyik, de valószínűleg van az egy év is, vagy több. Csak a nagyszülők nem foglalkoztak vele.)

Esetleg érdemes meggondolni, hogy nem ajándékozol a nagyszülőknek egy adag pénzt, hanem Te megvásárolod az ingatlant (vagy egy tulajdoni hányadát) az adósság kifizetéséért cserébe, ők meg kapnak rajta haszonélvezeti jogot vagy használat jogát. Ez segíthet abban, hogy ne ismétlődhessen meg a dolog.

liliana_v # 2022.12.01. 16:17

Köszönöm a kimerítő választ kedves Osztap, igen maga a végrehajtás folyamatban van egy ideje, ahogy elnézem, van több végrehajtási jog bejegyzés a tul. lapon, csak maga a tény, hogy valamelyik vh-kérő kérte az árverést, és az realizálódott is, az számomra hihetetlenül gyorsan történt, például a nagyszüleim nem kaptak semmilyen iratot a becsérték megállapításáról, ez csak a hirdetményből derült ki, és hát a piaci ár alatt van azért 15-20%-kal... Egyébként úgy vannak ezek az árverési szakaszok megállapítva, hogy mindhárom szakaszban a becsérték 100/100/100%-áért lehet rá licitálni, ezt sem értem teljesen, ilyenkor mi értelme van ennek a szakaszolásnak?

osztap # 2022.12.01. 16:35

nagyszüleim nem kaptak semmilyen iratot a becsérték megállapításáról
Meglepő lenne, tértis levélben küldi ki a végrehajtó, és nagyon szokott ügyelni, hogy igazolhatóan kimenjen. Jöhetett az hónapokkal ezelőtt is, csak előbb a Covid miatt nem lehetett árverezni, utána meg nem minden végrehajtó tudta tartani a törvényi határidőt az árverés kitűzésére. Ha ki tudod az adósságot fizetni, nem érdemes forszírozni, mert ha bíróságon meg is támadod az árverés kiírását, az adósság attól még él, a késedelmi kamat meg csak ketyeg.

mi értelme van ennek a szakaszolásnak
Erről bölcs törvényhozóinkat kérdezd meg. Egyébként a minimum nem minden árverésen 100%, a Vht. 147. § szerint.

liliana_v # 2022.12.01. 17:27

Köszi ismét, nem tudom, mi történt, én nem találtam meg a keletkezett irataik közt, ők állítják, hogy nem jött ilyen, de mindegy is, mert mindenképpen kifizetem akkor még az első szakasz lezárulta előtt, ahogy javasoltad. Egyébként is el akarták adni az ingatlant és egy kisebbet, könnyebben fenntarthatóbbat venni helyette, ezért sem lenne jó, ha ár alatt érvereznék el. Azért nem szóltak előbb, mert azt gondolták, előbb eladhatják és a vételárból rendezik a tartozást, de most lépéskényszerbe kerültek, ennyi nagyjából a sztori. Köszi a tippeket, jövő héten megyünk a végrehajtóhoz együtt, remélem, sikerül mindent elrendezni. De ha mondjuk, közben érkezne licit, az nem lesz gond, az első szakasz vége előtt még törölhető lesz az egész?

papinianus88 # 2022.12.01. 17:37

Az utolso pillanatig rendezheti, csak nem erdemes varni vele. Ha 500 milliod ajanlatot tennenek az ingatlanra, letorli a vegrehajto amennyiben a hirdetmenyen feltuntetett valamennyi ugyet megfizeted, az arverezo pedig visszakapja az eloleget. Nem lesz ezzel igy gond, idoben vagy. Es maskor ne dugjak a fejuket a homokba a nagyszulok, sok költséget megspórolhatnak ilyen esetben.

liliana_v # 2022.12.01. 17:48

@papinianus88

Köszönöm neked is, de úgy érted, hogy az első szakasz lezárultáig, ugye?

Nem lesz ilyen több, mert az új, kisebb lakást már az én nevemre vennék, és én oda fogok figyelni, hogy ne halmozzanak tartozást. A hitelük fennmaradt részét kifizetem, ez már nem sok, és már megbeszéltük, hogy rájuk tényleg csak a rezsi maradjon a későbbiekben (de segítek szívesen, ha szóltak volna, basszus, pedig mindig kérdezem őket, na mindegy), én vagyok amúgy is a végrendeleti örökösük, persze hogy gondoskdom róluk, ez alap...

gerbera317 # 2022.12.01. 19:20

de úgy érted, hogy az első szakasz lezárultáig, ugye?
Minél előbb, annál jobb. Hiába akarnád kifizetni a második szakasz vége előtt, ha az első szakasz érvényes ajánlattal zárult. Ugyanígy, hiába akarnád kifizetni a harmadik szakasz vége előtt, ha a másodikszakasz érvényes ajánlattal zárult. Ez olyan, amivel nem érdemes játszani.
nagyszüleim nem kaptak semmilyen iratot a becsérték megállapításáról
Nem kellene valótlant állítani.
én nem találtam meg a keletkezett irataik közt, ők állítják, hogy nem jött ilyen
Na, ez már reálisabban hangzik. Egészen más az, hogy nincs, mint az, hogy nincs róla tudomásod.
A teljesítési szándékod önmagában kevés. Meghatalmazás kell az adós(ok)tól, hogy személyes fogadónapon felvilágosítást kérhess a végrehajtótól arról az végösszegről, aminek megfizetése esetén visszavonja az árverési hirdetményt.

liliana_v # 2022.12.01. 20:30

@gerbera317

Köszönöm a választ, természetesen viszem magammal a nagyapámat (gondolom, ő elég lesz kettejük nevében eljárni), tehát nem egyedül megyek, és már pénzzel a zsebemben szeretnék menni, hogy mihamarabb pontot tehessünk az ügy végére. Nagyságrendileg kb másfél millió ft a tartozás, erre jönnek még a költségek és kamatok, gondolom, ezt majd ott és akkor fogják kiszámolni, remélem, a két- maximum 2,5 milliót nem haladja meg majd...

Én azt mondtam, amit tudok, náluk nincs a becsérték meghatározásáról semmilyen közlés, és én hiszek nekik, hogy nem kaptak ilyet, mert kb ugyanígy bepánikoltak volna tőle, mint most a hirdetménytől. Lehet, a postás kavarta el, azzal szokott gond lenni, nem ez lenne az első eset. Gondolom, a végrehajtónál dokumentálva van, hogy milyen jelzéssel ment vissza a levél, ha egyszer kiküldte, és miért ne küldte volna... De igazából mindegy is, mert én fizetni szeretnék, nem becslérték-kifogással élni.