Végrehajtási jogi fórum


gerbera317 # 2023.06.08. 14:48

A végrehajtás - és azon belül a letiltás - végét nem a munkáltató állapítja meg, hanem a végrehajtó. Az, hogy a munkáltató a saját számításai szerint eleget tett a levonási kötelezettségének, és ezért felhagyott a letiltás foganatosításával, csak egy dolog. A számításába számtalan hiba csúszhatott, ezek közül a két leggyakrabban előforduló mulasztás a letiltó intézkedésben nem számszerűleg, hanem szövegesen előírt felszámítási kötelezettségek, nevezetesen a kamatszámítás és a jutalékszámítás. Ha nem mentél volna nyugdíjba, akkor a (volt) munkáltatód kapna egy utasítást, hogy folytassa a letiltást így és így. De nyugdíjas lettél, ezért a nyugdíjfolyósító kap egy teljesen új letiltást. Nyilván nem csilliókról van szó, hanem néhány tízezer forint elmaradásáról.

firenze # 2023.06.08. 15:52

Kedves Gerbera.
Az eredeti tartozás is elég tetemes volt sajnos, a mostani letiltás bizony közel 2 millió forint. Egy kicsit nekikeseredtem...
Köszönöm a választ, megértettem.

gerbera317 # 2023.06.08. 19:54

Két csillióval elszámolta magát a munkáltató? Azért az durva. Nem inkább az történt, hogy a végrehajtást kérő nem ismeri el a munkáltató teljesítéseit, és most lehúzatja rólad másodszor is?

Drake1987 # 2023.06.08. 19:55

Szép estét egy kis segitségre lenne szükségem .. adott egy otp s hitel 2019 bena birosag elott egyezseget kotottem az otp faktoringgal.. hogy milyen osszegben s milyen modom fizetem a részleteket.. amiben ott a faktoring is bele ment s valalta hogy eleget tesz a birosagi egyezsegnek.. nos ez nem tortent meg.. eloszor nem kuldtek csekkeket majd nem rendesen tuntentek fel a reszleteket majd aztan amikkor kuldtek csekket de nem arrol az osszegrol amiben az egyezsegben szo volt.. hanem annak duplajarol.. folyamatos levelezes evek alatt .. folyamatos keres biztositsák számomra a postai csekkeket. De csak sablon leveleket kuldtek semmi mast .. majd egyszer csak jott a vegrehajto hogy khmm az otp faktoring ennyit kovetek a normal egyezseg haromszorosat folyoszamlam nincs. Kpban kapom a fizut..mit tudnék tenni.. mivel a vegrehajtas teljesen jogtalan en mindenben egyutt mukodtem a faktoringgal de ok nem voltak hajlandoak. Szandekosan nehezitettek es hatraltattak a reszletfizetest.. a vht 41 szerint volt eljaras de szerintuk jogos.. a vegrehajto is mondta latta a papirokat de szerinte is ez igy elegge gusztustalan (normalis szerencsere) de ő a sajat hataskoreben nem donthet.. javaslata kereset level es per.. az a baj ebben nem vagyok jo es milyen modon lehetne kereset levelet megirni amit el is fogad a birosag ?

Majordomus # 2023.06.08. 20:03

Úgy hívják a megoldást,hogy ügyvéd és ez a dolga.

Nem lett volna egyszerübb átutalni a lóvét?

A nem volt csekkem még a közös költségnél is gyenge kifogás.

gerbera317 # 2023.06.08. 22:19

en mindenben egyutt mukodtem
Kivéve azt, hogy 4 év alatt egy megveszekedett petákot sem fizettél. Ezt egyetlen bíróság sem fogja neked a javadra írni. De megkockáztatom, hogy ügyvédet sem fogsz találni az álláspontod képviseletére.

drbjozsef # 2023.06.09. 05:10

Drake1987,

Erősíts meg : amikor nem kaptál csekket, vagy dupla összegű csekket kaptál, akkor telefonálgattál, emailoztál, leveleket írtál, füstjeleket adtál, mindent megtettél, DE eközben minden hónapban az egyezség szerinti összeget befizetted az OTP Faktoringnak, ha máshogy nem beballagva az ügyfélszolgálatra. Ugye?

firenze # 2023.06.09. 07:00

Kedves Gerbera.
Megfordult a fejemben ez is. Mindenképpen utánajárok, ekkora összeg megéri a fáradságot, csak jussak be a végrehajtóhoz.
Köszönöm a segítséget.

Majordomus # 2023.06.09. 19:35

De pénzt vigyél magaddal!

Majordomus # 2023.06.09. 19:36

De pénzt vigyél magaddal!
Minden hétfőn van fogadóórája 8-12.00-ig.

drbjozsef # 2023.06.09. 19:38

Meg iratokat!
Meg enni és innivalót!
Meg kotont és síkosítót.

Sose lehet tudni.........

Vadsuhanc # 2023.06.14. 16:40

Tisztelt Fórumozók!

Talán furcsa a kérdés és maga az állítás is, de nem találom a megoldást egy végrehajtási eljárásban. Röviden... (kedvesem ellen folyik az eljárás)

2012-ben a végrehajtó letiltás kezdeményezett a munkabéréből a bíróság által kiadott végrehajtási lap alapján ( Ez rendben ). A munkáltató a letiltás megkezdte. 2017-ben a munkáltató értesítette, hogy a végrehajtó által 2012-ben kiadott letiltásban foglaltakat teljesítette az abban meghatározott összegek valamint a meghatározott kamatok és végrehajtási költségek meg lettek fizetve. Erről kiadott egy igazolást a munkáltató valamint egy részletes - havi bontásban - kimutatást is megküldött a végrehajtást kérőnek valamint a végrehajtónak megküldött összegekről.

2022-ig nem történt semmi ez kb 4,5 év. 2022-ben a végrehajtó ismét jelentkezett. Ezt nem részletezném mert kicsit hosszú a lényeg, hog y ismét kiadott egy új letiltást mert szerinte és a végrehajtást kérő szerint ( aki már egy engedményes nem az eredeti vh kérő ) még további tartozása van x tőke és y kamat vonatkozásában.

Azóta most már pontosan egy éve azon küzdünk, hogy megtudjuk, hogy a munkáltató által levon összegek mire lettek elszámolva. A követeléskezelő nem nyilatkozik szóra sem méltat a végrehajtó pedig csak állít... Arra kérdésre, hogy a tőketartozás miből adódott nem válaszolt.Nem állítja a végrehajtó, hogy a munkáltató rosszul vont le. Kiadott egy másik letiltást.
Kamattal kapcsolatban nem kapunk választ arra, hogy a kamatot mi után és pontosan milyen időponttól kell számolni.

Nagyon egyszerűen még tartozik at adós, de hogy miért azt sem az iratokból sem személyes vagy telefonon történt megkeresés kapcsán nem tudjuk a mai napig sem. Semmilyen számítás nem történt csak az állítás mindig, hogy tartozunk!

MIELŐTT BÁRKI AZT MONDJA, HOGY INDÍTSUNK PERT... Nem állítjuk, hogy a végrehajtónak nincs igaza, mi nem a tartozást vitatjuk, hanem szereznénk megtudni, hogy így 11 év után milyen számításra van alapozva a tartozás.. Pld honnan kell a kamatot számolni és milyen összeg után...? Nem válaszol sem a végrehajtó sem a vh kérő.

Tudna valaki valami hasznos tanácsot adni, hogy hogyan lehetne kikényszeríteni egy elszámolást valamint egy részletes kimutatást, hogy a befizetett (levont) összegeket mire számolta el a vh kérő?

Előre is köszönöm...

Ezekre az adatokra azért lenne szükségem

Majordomus # 2023.06.14. 19:42

Gerbera a szakértő...

Én úgy gondolom egy végrehajtási kifogást megérné benyújtani aztán majd eldől kinek van igaza.

recece # 2023.06.21. 15:38

Egy adósság két külön végrehajtás az elsőnél miután megegyezés született a végrehajtást kérővel minden költség rendezve lett. Az ellenem tűrésre kötelezés miatt indult végrehajtónál be lett jelentve a megtérülés,persze a behajtási jutalék és egyéb végrehajtói költséget kérte azt is kifizette, bár nála megtérülés nem történt.Most jött egy felszólítás,hogy fizessem meg a MBVK-t megillető általános költségátalányt, és az Államnak járó illetéket. Jogos az ,hogy kétszer akarják beszedni ezeket a költségeket a semmire?

gerbera317 # 2023.06.22. 15:42

@Vadsuhanc
honnan kell a kamatot számolni és milyen összeg után...? Nem válaszol sem a végrehajtó sem a vh kérő.
Nem is kell. Rajta van a végrehajtható okiraton.

gerbera317 # 2023.06.22. 15:46

@recece
"Egy adósság két külön végrehajtás az elsőnél miután megegyezés született
Nem inkább arról van szó, hogy az adósok egyetemlegesen felelnek? Ilyen esetben az általános költségátalányt és a jutalékot csak egyszer kell megfizetni, de egyszer meg kell fizetni. Tehát, ha az egyik ügyben nem lett behajtva valami teljesen, az követelhető a másikban. Ja, és ha a két ügy két külön végrehajtó előtt folyik, akkor az általános költségátalányt mindkét végrehajtónál (tehát kétszer) meg kell fizetni.

recece # 2023.06.23. 16:32

Egy adósság volt,ebből lett két ügy( kártérítés hibás teljesítés miatt és utána fedezet elvonási )mint írtam a második végrehajtás ellenem tűrésre kötelezés miatt indult (fedezet elvonási per után), két évvel későbbi bírósági ítélet alapján. Addigra megegyeztem a végrehajtást kérővel mindent költséget kifizettem (az első végrehajtónál ahol azért volt folyamatos megtérülés ) amit az jelzett is a másik végrehajtónak,hogy nincs mit behajtani megtérült a követelés. De ezt anno írtad is,hogy akkor is fogja kérni a végrehajtó a jutalékot ha nem csinált semmit . Ezért azt is kifizettem ,de azért MBVK-t megillető általános költségátalányt, és az Államnak járó illetéket nem tartom jogosnak. Szerinted az?

gerbera317 # 2023.06.28. 10:15

Az államnak járó illeték miért ne volna jogos? A felperes illetékfeljegyzést élvezett, ezért helyette az állam fizette az illetéket. Most, hogy megnyerte a pert, az állam a pervesztestől követeli. Számtanilag ez ugyanannyi, mintha ő fizette volna az illetéket, és most azt ő követelné tőled.
Az általános költségátalányról nem tudok állást foglalni, mert még mindig nem értem, mi az, hogy "egy adósságból lett két ügy". Valószínűleg te sem érted, így nem is várható, hogy érthetően feltárod a tényállást.

Majordomus # 2023.06.28. 19:45

Az államnak nem lehet tartozni....

Kisdi # 2023.07.01. 11:02

Sziasztok!
Erre a részre a kamatot hogyan értelmezitek?
"2003.03.28. napjától a kifizetés napjáig 473.863,-Ft tőke után 27,5+6% kamatot..."
Hetente, havonta vagy évente kell kamatot számolni?

A szöveg így folytatódik:
"és 246.397,-Ft ügyleti kamat után 2003.03.28. napjától a megfiz. napjáig évi 6% kamatot"

Köszönöm!

Szomorú örökös # 2023.07.01. 11:07

Kisdi

Hetente, havonta vagy évente kell kamatot számolni?

Ilyen jellegű tartozás esetén szerintem egyik sem, mert úgy tudom, hogy naponta

Kisdi # 2023.07.01. 12:27

Szomorú örökös
Nem, az elég durva lenne...

Szomorú örökös # 2023.07.01. 12:34

Kisdi

Nem, nem durva. A kamat százaléka éves, de abból naponta fogják a kamatot kiszámítani mindig, azaz az naponta változik.
Amikor én tartoztam az államnak - polgári tartozás volt - akkor is naponta változott az összeg.

Kisdi # 2023.07.01. 13:09

Szomorú örökös
Most nem az a kérdés, hanem ha nincs odaírva, akkor hogyan értelmezed a kamat számítását?
Heti, havi, évi, esetleg egyszeri?

Magyarán, nem határozták meg, a kamatfizetés gyakoriságát, idejét...

gerbera317 # 2023.07.01. 13:18

Évente annyi. Akkor is, ha nincs odaírva.