Végrehajtási jogi fórum


Kujak # 2023.05.17. 14:39

Sziasztok!

Egy 2011-es árverést aktiváltattam, letettem az X ft árverési előleget.
Az ingatlan értéke azóta duplájára nőtt. Az adós tudomásom szerint kérheti a becsérték újra megállapítását.

Kérdésem, ha ez megtörténik és helyt adnak neki, akkor visszakapom az árverési előleget? (Megemelt becsértéken nem kívánok rá licitálni)

gerbera317 # 2023.05.17. 16:48

@Kujak
Az árverés kitűzése előtt kérheti ezt az adós. Ha vételi ajánlatot tettél a folyamatos árverésben, akkor a végrehajtó 15 napon belül köteles új árverést kitűzni, amiről az adós csak a hirdetményből szerezhet tudomást. Ha az adós most hirtelen a semmiből új becsértéket kér az árverés kitűzése előtt, akkor a végrehajtó biztos, hogy hivatali titkot szivárogtatott ki.

Kujak # 2023.05.17. 18:09

Gerbera317!

Nekem azt mondta a végrehajtó, hogy 2-3 hét az új kitűzés, mert neki értesítenie kell a feleket az árverés újra kitűzéséről. Ezért gondoltam, ha értesíti az adóst, akkor az kérheti a becsérték újra megállapítását ez alapján:

Ha a becsérték megállapítása (végrehajtási kifogás esetén bíróság általi jogerős megállapítása) óta két év eltelt, és az ingatlan még nem került értékesítésre, a végrehajtó bármelyik fél kérelmére az árverés kitűzése előtt a becsértéket ismételten megállapítja. (Vht. 140. § (8) bekezdés)

Majordomus # 2023.05.17. 20:29

Ha van esze akkor kérni fogja...

gerbera317 # 2023.05.17. 21:09

azt mondta a végrehajtó, hogy 2-3 hét az új kitűzés, mert neki értesítenie kell a feleket az árverés újra kitűzéséről
Ahogy gondolod. Amit lejjebb írtam, az nem vélemény ám.

Csuklósbusz # 2023.05.18. 10:01

Adott egy védőterület, okiratban foglalt tartalommal.
Rajta viszont több lakóház és tároló található.

Ha megveszem árverésen és van rajta üres lakás akkor be lehet költözni mint társtulajdonos?

Földárverés, erről lenne szó:
https://www.kormanyhivatal.hu/…y_alairt.pdf

drbjozsef # 2023.05.18. 10:29

Nyilván látni kellene azt az okiratot, de ha jól értem, több részlete is "kivett", tehát jó eséllyel cím is van képezve neki.
Ha az a kérdés, akkor ez alapján minden bizonnyal be tudsz jelentkezni állandó lakcímmel.
Hogy be lehet-e költözni ténylegesen, az egy osztatlan közösnél sokmindentől függ, legfőképpen a tulajdonostársaktól.

papinianus88 # 2023.05.18. 10:41

Kujak

Gerbera leírta: A Vht. 140. § (8) bekezdését akkor lehet alkalmazni, amennyiben az árverés kitűzése előtt kérelmezheti bármelyik fél. Nos, ha a becsértékünk 2011-es, és már a folyamatos ingatlanárverésnél tartunk (ami valójában nem "igazi árverés, az ingatlanárverés "szünetel a folyamatos esetén, ezért is rendelkezik úgy a jogalkotó a Vht. 159. § (7) bekezdésében, hogy ilyen esetben kérheti a becsérték újbóli megállapítását a fél, de ez nem a te tényállásod), tehát többször sikertelenül árverezte az ingatlant. Több éve, évtizede nem akart új becsértéket az adós. Ezért valószínűsíthető, hogy a folyamatosra kérelmezett vételi ajánlatod, és a végrehajtó általi "átforgatás" között legfeljebb 15 napban nem is fogja kérni, hiszen neki sem az árverési rendszerből, sem a végrehajtótól nem lehet információja, hogy valaki aktiválási kérelmet terjesztett elő.
A Vht. egyértelműen fogalmaz: A jogszabályi feltételeket megvizsgálja a végrehajtó és a Vht. 159. § (4) bekezdése szerint a vételi ajánlat megtételét követő 15 napon belül a végrehajtó az első árverésre vonatkozó szabályok szerint intézkedik az újabb árverés kitűzése iránt. Nincs olyan, hogy 3 hét. Amúgy egy valamire való végrehajtói iroda, az aktiválás megérkezését követő kb. 5 napon belül ezt foganatosítja. És ha ezt megteszi, akkor már hiába kéri a Vht. 140. § (8) szerint a becsérték újbóli megállapítását, mivel az árverés már kitűzésre került, arra nincs tételes jogi lehetőség.

értesítenie kell a feleket az árverés újra kitűzéséről

Ez kamu. Azzal fogja értesíteni a feleket, hogy megküldi a részükre az ingatlanárverési hirdetményt. Nem küld nekik előtte semmit, hogy figyi már skacok jó így, ha kitűzöm?!

drbjozsef # 2023.05.18. 13:18

Kujak,

Ha esetleg nem világos a teendő, azonnal menj be a végrehajtóhoz, már levél írogatásra sincs idő, és add elő a gerbera és papinianus által írtakat, azzal, hogy ha nem így jár el, akkor meg fogod támadni az intézkedését a bíróságon végrehajtási kifogással, tekintve, hogy az ellentétes a Vht. vonatkozó rendelkezéseivel. Az aktiválási kérelmedtől 15 napon belül ki kell tűzze a végrehajtó az árverést.
Hátha ennek kilátásba helyezése is elég.

drbjozsef # 2023.05.18. 13:20

Hívd fel külön a figyelmét a Vht. 140. § (8) bekezdés „az árverés kitűzése előtt” fordulatára, és arra, hogy neki a Vht. alapján 15 napja van kitűzni az árverést.

Kujak # 2023.05.18. 16:21

Köszönöm a válaszokat mindenkinek!
Még annyit szeretnék megtudni, hogy a 15 napon naptári napot vagy munkanapot kell érteni?

drbjozsef # 2023.05.18. 18:25

Naptári napot. A munkanapot külön említik, ahol az számít, nyilván, hiszen az a "szűkebb" halmaz.

Majordomus # 2023.05.18. 20:03

Akkor Kujak jól jár az értéknövekedéssel.

gerbera317 # 2023.05.19. 11:33

Az eredeti kérdésre még nem volt válasz. Az pedig az volt, hogy ha mégis egy újabb, magasabb becsértékkel tűzi ki a végrehajtó az árverést, akkor az előleg visszajár-e.
Természetesen visszajár, hiszen az új feltételek szerint kevés lesz a megfizetett előleg, így az aktiválási kérelmet is vissza kell utasítani visszamenőlegesen, az előleget pedig vissza kell téríteni. És ha nincs aktiválási kérelem, akkor jogellenes az újabb árverés kitűzése is, hiszen a folyamatosból csak úgy nem kerülhet ki egy ingatlan.

drbjozsef # 2023.05.19. 17:37

Gyönyörű kígyó a saját farkába harapva.

Majordomus # 2023.05.19. 20:15

Igen,mert az új becsértékkel a kérdező nem kíván licitálni...

Kujak # 2023.06.02. 05:58

Nos tehát azóta történtek:
Javaslatotokra felvettem a kapcsolatot a végrehajtóval. Kiderült, hogy a helyettes végrehajtó félre tájékoztatott. Nem csak engem, másokat is, így kitették az állásból. Természetesen nem értesítik az adóst, hanem arra vártak, hogy beadjam az aktiválásra a kérelmet. (Ebben is félretájékoztatott a fickó, mert azt mondta a 10 % befizetésével az aktiválás megtörtént)
Megtettem az első licitet, kaptam is egy értesítést, hogy a hirdetmény közzétételre került, két hét múlva kezdődik a licitálás. Ha onnan számítva 20 napon belül nem érkezik érvényes licit, akkor lezárják és én nyertem meg.
Most megint nem értem, mi ez a két hét kivárás? Miért nem látható és licitálható azonnal az ingatlan?

drbjozsef # 2023.06.02. 08:03

Kujak,

Vht.159.§(4).

Lehetne előbb is, de ilyenekben ne reménykedj.

gerbera317 # 2023.06.02. 12:35

mi ez a két hét kivárás? Miért nem látható és licitálható azonnal az ingatlan?
Azt írod, az árverés kitűzése megtörtént. Ám a végrehajtó akkorra kapott időpontot a rendszertől. Mi a bajod ezzel?
Off Szörnyűrossz látni ezt a tudatlanságot, amit manapság látni az árverezők körében. Régen ilyen nem volt, akkor az árverezők betéve tudták a Vht-t, a végrehajtót nem hagyták hibázni. On

papinianus88 # 2023.06.02. 12:43

Kujak: Akkor te hibáztál... Elküldted az árverési előleget, de vételi ajánlatot (aktiválásod) nem kérted? Akkor nem is fogja a Vht. 159. § (4) bekezdése szerint az újabb árverést kitűzni a végrehajtó, hiszen hiányzik egy feltétel: a vételi ajánlat. Addig nem is ketyeg a 15 napos határidő.
Én is azt vettem észre, mint gerbera. Kujak, te regisztráltál egy végrehajtónál, kaptál egy 10 oldalas felhasználói szerződést, amit nem hiszem, hogy elolvastál. A kérdéseidet nem tetted fel a regisztráló végrehajtónál. Az, hogy fogalmad sem volt arról, hogy vételi ajánlattal kell aktiválnod a folyamatost... Értem, hogy félretájékoztattak, de regisztrált árverező vagy, csak a Vht. egy vékony szakaszát kellene értelmezned. Nem megy sajnos. Amúgy a felhasználói szerződésben tuti benne van, hogyan kell aktiválná, hovatovább: a csúnya MBVK gyakori kérdések oldalán is megtalálod rá a választ. A 21. században 3 perc alatt megtudhattad volna mi a gond.

A sikeres regisztrációt követően az árverést lefolytató végrehajtó kérelemre aktiválja az EÁR árverezőként történő használatához szükséges felhasználói nevet és jelszót, ha az árverezők nyilvántartásában szereplő személy vagy szervezet a becsérték 10%-ának megfelelő árverési előleget a végrehajtónál letétbe helyezte, vagy a végrehajtó által megadott számlára átutalta és azt a végrehajtói letéti számlán jóváírták.

Az árverező a felhasználói nevének és jelszavának meghatározott árverés tekintetében történő aktiválását az EÁR felületén - az árverés befejezését megelőzően legalább 3 munkanappal - kérheti, melynek során nyilatkoznia kell arról, hogy az árverési előleget befizette és nem minősül az árverésből kizárt személynek. /Vht. 132/F. § (1) bekezdés, 13/2021. (X. 29.) SZTFH rendelet 26. § (1) bekezdés/

Kujak # 2023.06.03. 06:54

Köszönöm a válaszokat!

Papi! Úgy mentem regisztrálni, hogy vittem magammal egy papírt, amelyen 20 kérdés volt, ezt úgy-ahogy meg is válaszolta a végrehajtó helyettes. És kimondottan rákérdeztem az aktiválási kérelemre is, kértem ilyen nyomtatványt, de erre azt a választ kaptam, hogy már minden elektronikusan megy, nem papír alapon. Ebből nekem az jött le, hogy befizettem a 10 százalékot, a kapott kódon bejelentkeztem, jelszót megváltoztattam, így minden rendben van. Nem találtam olyat a folyamatos hirdetménynél, hogy aktiválási kérelem, vártam, hogy a végrehajtó aktiválja.. Amikor a 14. napon beszéltem az új helyettes végrehatóval, akkor mondta, hogy gyorsan küldjem az aktiválási kérelmet, mert ez az utolsó nap, éppen vissza akarták utalni a 10 százalékot. Ekkor világosított fel, hogy van ott egy ikon amire kattintani kell...... Ennyi. És igen én hibáztam (na meg az előző felvilágosítást adó)

És valószínüleg ott is hibáztam, hogy azt gondoltam ez a jogi fórum azért van, hogy a magamfajta dilettánsoknak segítséget nyújtsanak azok akik tapasztaltabbak, ne adj isten jogot ismerők! Igen megtanulhattam volna a Vht-t és olvasgathatnám a GYIK-ot, de akkor nem lenne szükség a jogi fórumra, és akkor hol élhetnétek ki a felsőbbrendű tudatotokból fakadó kioktató stílusotokat? Mi lenne veletek ilyen élvezetek nélkül?
Sokat olvasgattam itt visszafelé és bizony vannak akik folyamatosan ebben a stílusban válaszolnak, és vannak néhányan akik tényszerüen, minden körítés nélkül korrekt válaszokat adnak. Ennek ellenére én nem vagyok egy sértődős típus, úgyhogy mindenki nyugodjon le a 3.14-csába, továbbra is itt fogom feltenni a bugyuta kérdéseimet..........

Majordomus # 2023.06.03. 19:54

Kujak

Tévedésben vagy.
Ez a fótum azért jött létre hogy jogvégzett emberek megvitassanak egy egy problémát egymás között!

Idővel egyesek abban a tudatban élnek hogy ez egy ingyenes tanácsadó fórum.
.
Nincs ezzel gond,segitünk amiben tudunk,de nem azért hogy ledorongolj és kioktass bennünket.

Javaslom fordulj ügyvédhez. Ott háboroghatsz hogy mit kapsz a pénzedért.

blaura21 # 2023.06.05. 14:02

Sziasztok! Ingatlan árverés esetén az érintett ingatlanon banki és magánszemélyes jelzálogjog is van, továbbá a magánszemély elidegenítési és terhelési tilalmat is bejegyeztetett a jelzálogjog biztosítására. Egy másik követelés jogosultja elindította a végrehajtást, a hirdetmény is megjelent. Minden jogosult biztosan nem lesz kielégítve az árverési összeggel, mert hatalmas a teher az ingatlanon. Jól gondolom, hogy az új tulajdonost csak a Vht. 137. § szerinti jogok terhelik csak az új tulajdonost és a többi jog (pl. elidegenítési) törlődik, továbbá nem akadályozza a sikeres végrehajtást?
Előre is köszönöm a kompetens választ!

Majordomus # 2023.06.05. 19:16

Az árverezést nem akadályozza,de a követelések a kielégitési sorrendben történnek amig van pénz.

firenze # 2023.06.08. 11:07

Tisztelt fórumozók, szakértők.
Ma kaptam a végrehajtótól sima levélben egy 2023. június 5. napján kiállított letiltást, amelynek a végrehajtói ügyszáma megegyezik egy korábban, a fizetésemből már (vélhetően) levont ügyszámú letiltással. Időközben nyugdíjba vonultam, a munkáltatóm által 2021. évben kiállított igazoláson a jelzett letiltás hátralékos összege 0 Ft, ebből következtetek arra, hogy a tartozás megfizetésre került. A végrehajtót telefonon nem tudom elérni, ügyfélfogadás pedig csak jövő hét elején lesz. A jelenleg követelt összeg nem egyezik az első alkalommal kibocsátott letiltáson szereplő összeggel. Kérdésem az, hogy mi történhetett, illetve mi a teendőm, ha egyáltalán van.