végrehajtás alá vonható jövedelem

sovisanyi # 2012.01.28. 14:28

Tisztelt Cím!
Ha lehet gyors segítséget szeretnék kérni.
A volt feleségem miatt végrehajtás folyik ellenem. Én csak az 50 - 50% -ban közös házunk miatt zálogkötelezett voltam a kölcsönszerződésben, melyhez hozzájött még 660.000Ft perköltség egyetemleges megfizetése. Pedig nem én pereskedtem, hanem az ex.
A végrehajtó szeptember 08.-án inkasszót tett a számlámra, mellyel az első hónapban 50e Ft-ot a másodikban a teljes összeget elvitte. Ekkor megegyeztem a bankkal, hogy tekintsenek el a további foglalástól és csak a ház árverezését foganatosítsák. A bank szeptember 23-i levelében kérte a végrehajtót az alábbiakra. idézem: "kérem, hogy az ingatlanra vezetett végrehajtási eljáráson kívül folyamatba tett cselekményeket - különös tekintettel a munkabér letiltásra és egyéb ingóság lefoglalása - felülvizsgálni szíveskedjék." Ezt a levelet a végrehajtó szeptember 27.-én érkeztette. Ennek ellenére október 13.-án intézkedett az autóm forgalomból történő kivonásáról, illetve a nyugdíjam és munkabérem letiltásáról. November óta vonják mindkettő 33%-át. Ennek ellenére december 22.-én ismételten inkasszót tett a számlámra. Az autóm érdekében végrehajtási kifogást terjesztettem elő, de a bíróság elutasította panaszom, mondván, hogy nem olyan a munkám ami esetleg indokolná az autóm szükségességét. További pereskedésre viszont nincs anyagi lehetőségem. Valamiből meg is kell(ene) élni. Milyen lehetőségem van esetleg? Tisztelettel: sovisanyi

végrehajtó1 # 2012.01.28. 14:22

??

Filctoll # 2012.01.28. 14:13

?

HJA001 # 2012.01.28. 12:24

Gerbera317 részére!

Köszönöm a válaszod, annyi kiegészítésre szorul a korábbi kérdésem,hogy semmiféle értesítés, megkeresés nem érkezett, sem a végrehajtótól, sem a vh-t kérőtől. Így módomban sem állhatott az inkasszót megelőzve bármminemű beadvánnyal élni. 81 ezer Ft-os főkövetelést darabolt el vagy a vh., vagy a bank 6700.- Ft körüli összegre (ennyiről jött az inkasszó),hogy a 28500.- Ft maradjon elvileg, ehhez pedig vizsgálniuk kellett a havi beérkező összeget, mivel hó elején jön letiltás alapján, a volt férjem munkabéréből. A bank pedig látja a jogcímet, hisz a közleményben minden esetben feltünteti az utaló.
Nagyon hasznos ez a Fórum, itt találtam az alábbi megjegyzést is:
Azonban abban az esetben, amikor a végrehajtás pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt összegre az úgynevezett inkasszó alapján folyik, úgy ezen végrehajtás foganatosítása során érvényesülő mentességi szabályok betartása a végrehajtói inkasszó kézhezvételét követően a pénzforgalmi szolgáltató, nem pedig az önálló bírósági végrehajtó kötelessége ! Ezek szerint a bankot lehet, elmarasztalni amiért küldtek pénzt a végrehajtónak.- akkor nem igaz ez az állítás?
Mellékesen jegyzem még meg, hogy munkabérrel nem rendelkezem, RÁT-ot folyósít kp-ben az önkormányzatunk, mivel tartósan munkanélküli vagyok, sem ingatlan, sem ingó vagyonnal nem rendelkezem, szüleimmel élünk a fiammal, az az állandó lakcímünk is.
Mi a véleményed ezek alapján?
Köszönöm a válaszaidat,
üdv.: HJA

gerbera317 # 2012.01.28. 08:25

HJA001 - Magánban is kérdeztél, én itt válaszolok.

A gyermektartásdíj valóban mentes a végrehajtás alól, csakhogy a bankszámlán nem gyermektartás található, hanem színtelen, szagtalan, árnyéktalan, mindenféle jogcímtől mentes PÉNZ. Bejelentés híján sem a végrehajtó, sem a pénzintézet nem vizsgálhatja, mi van ott. Elkerülhetted volna, ha a végrehajtó először érkező felhívására, amelyben arra is felszólít, hogy jelentsd be vagyontárgyaidat és bankszámláidat, bejelentetted és egyúttal okirattal valószínűsítetted volna, hogy ez és ez a bankszámlád, de arra csakis és kizárólag a 35275 Ft gyermektartás érkezik, ezért kéred, hogy ahhoz ne nyúljon. Ha ezt megtetted volna, nem inkasszált volna, vagy ha mégis, most sikerrel adhatnál be végrehajtási kifogást, mivel a végrehajtó rosszhiszeműen jár el. Ezt még mindig pótolhatod, és ezzel elkerülheted a további inkasszókat, ha egyáltalán próbálkozna vele a végrehajtó, mivel alapbeállítás szerint ezt csak egyszer teheti meg. Tehát a lentebb javasolt bankszámla-csere teljesen felesleges. Minden esetre, ezt a jelenlegi inkasszót már buktad.

A bankot pedig ne piszkáld emiatt, hiszen a hatósági átutalás lényege az, hogy helyetted az arra jogosult hatóság rendelkezik arról, mi történjen a számládon lévő pénzzel. Ha te azt mondod a banknak, hogy utalja át a pénzt ide-oda, akkor köteles megtenni. Ugyanígy van inkasszó esetén is.

A bankszámlán található összegből 28500 Ft eleve mentes, valamint a 28500 és 114000 Forint közé eső összeg 50%-a mentesen marad. A te esetedben így csak 3387,5 Ft inkasszálható a számládról, viszont 35 napig a maradékhoz sem férsz hozzá. Addig is intézd a végrehajtónál, hogy ne legyen több inkasszó, de akár már ezt is feloldhatja.

a zárlati ktg-t sem tudom majd megfizetni a bank felé” - Ez helyesen nem úgy lenne, hogy "a banknak"?

végrehajtó1 # 2012.01.27. 19:27

DFAndi

Megteheti:(

végrehajtó1 # 2012.01.27. 19:26

kopi2

50%-ig .

A fizukat pedig utaltassa egy jó barát számlájára.

végrehajtó1 # 2012.01.27. 19:24

HJA001

Írásban jelezze a munkáltatónak hogy változott a számlaszám és már erre kéri az utalást.Vagy kérje postai kifizetést.

DFAndi # 2012.01.27. 18:54

Sürgős segítséget kérnék!

A nagynéném 5 éve fizeti a frank alapú hitelét, és a bank eddig is közel 100% át vonta a fizetésének, de már május óta táppénzen van, mert súlyos áttétes rákot diagnosztizáltak nála és ott tart a dolog, hogy már a kártyája mínus 50 000 ft-ba ment, mert a bank vonja a pénzt, minden hónapban többet mint az átutalás. Rezsire nincs pénze, ételre, gyógyszerre és hétfőn már kiszáradás miatt vitettük kórházba, mert fél éve nem látott pénzt! Megjegyzem a gyógyszer 15 000 ft, pelenka és a még a rezsit is mi adjuk helyette fel.
Ezt megteheti a bank hogy többet von mint a táppénz és emiatt amúgy is a halál közeli állapotot meghaladóan kis híján éhenhalt a lakásában. HA nem teheti ezt meg a bank hol kérhetnénk elégtételt?

kopi2 # 2012.01.26. 14:31

Tisztelt cím!

Rendelkezem 140-150E ft körüli jövedelemmel(munkabér) ebből fenntartok egy lakást egy autót ami a munkába járáshoz szükséges fizetek 2db otp felmondott hitelt 25e ft a kettő(velük sikerült megegyeznem) upc felé van tartozásom (8E ft ból 30E ft lett)ezt hamarosan egy összegben rendezem (ez megoldható) a-t mobile nál volt 31e ft tartozásom ebből lett 170e ft kértem részletfizetést az ügyvédjüktől de elutasították egy összegben ezt nem tudom rendezni de 10hóra lebontva tudtam volna +közjegyzői díj ezt megírtam nekik is,ezek után mire számítsak? esetleg ha terhelnék a fizetésemet mekkora levonás lehet maximum a fizetésemből? illetve a bankszámlámat terhelhetik e még emellett ,a párom fizetése is az én számámra érkezik ahoz is hozzányúlhatnak esetleg? válaszukat előre is köszönöm.

HJA001 # 2012.01.25. 18:06

Tisztelt Cím!

Problémám a következő:
Bankszámlámra kizárólag gyermektartás jogcímen érkezik 35.275.-Ft. A helyi bírósági végrehajtó inkasszót nyújtott be a számlám ellen, és az eredetileg követelt összeget úgy darabolta el, hogy 28.500.-Ft elvileg maradna a számlán. Legjobb tudomásom szerint törvény írja elő, hogy ennyinek maradnia KELL, és ezt a bankoknak is illene tudni! Az 1994.évi LIII. tv. 74.& szerint viszont a gyermektartásdíj mentes a végrehajtás alól. Törvényesen járt el a végrehajtó? Én munkanélküli vagyok, kp-ben RÁT-ot fizet az önkormányzat. A számlámra érkező összeg közleményrovatában mindig szerepel a jogcím is!
Tisztelettel várom szíves válaszát. ( 81 ezer Ft az eredetileg követelt összeg, sorbanálló tétel 6700.-Ft körül van, és várhatóan a teljes kiegyenlítésig újra megkísérli az inkasszálást a végrehajtó, ezért lenne sürgősen szükségem a válaszára, ráadásul 1-1 inkasszó ktg-e 600.- ft, még a zárlati ktg-t sem tudom majd megfizetni a bank felé.)Kérhetem-e a munkáltatóját volt férjemnek, hogy a bírói letiltó végzésben megjelölt bankszámla helyett közvetlenül a gyerekére utaljon a továbbiakban?
Köszönöm szíves válaszát!

Csillamilla # 2012.01.24. 20:25

Tisztelt Végrehajtó1!

Köszönöm a válaszát!

gerbera317 # 2012.01.23. 22:09

gabesz50

A végrehajtó az eljárása elején ahogy tudomást szerez a munkahelyről meg a bankszámláról, rögtön kiad letiltást is, inkasszót is, aztán amelyik bejön, az bejön. Néha - ahogy a te esetedben is - bejön mindkettő. Ilyenkor nem oldja fel pánikszerűen az inkasszót, és főleg nem ad vissza már inkasszált összeget, hanem hagyja kifutni a 35 napos sorbaállítási időt, de több inkasszót már nem fog kibocsátani a bankszámla ellen, és csak a letiltás marad.

Végrehajtási kifogást nem érdemes benyújtani ellene, mert a bíróság (ebben az esetben az önkormányzati adóhatóság) úgyis azzal utasítja el ilyenkor az adóst, hogy "nem került volna ilyen helyzetbe, ha a tartozását időben kifizette volna". Ha az inkasszó lejártával újabb inkasszót nyújt be a bankszámla ellen, az már okot adhat a kifogásra.

assyg # 2012.01.23. 14:34

Üdv!
A TGYÁS-ból tilthat-e le a végrehajtó banki hiteltartozás miatt? Az megoldható, hogy más nevén lévő számlára utaltasam ennek összegét? Ha igen, akkor jól tudom, hogy ez még nem véd meg attól, hogy a munkáltató levonja a meghatározott (33) százalékot?
Köszönöm előre is a választ!

vegrehajtasugyintezo # 2012.01.23. 09:57

sajnos joghézag. a fizunak csak 33%-a vonható, de a bankszámlán található teljes összeg inkasszálható.

végrehajtó1 # 2012.01.23. 08:30

A végrehajtó meg nem hajlandó szóba állni velem.
Ne viccelj..
Miért? Némasági fogadalmat tett?.:)

Kérd készpénzben a fizud, vagy utaltasd nem a neveden lévő bankszámlára

gabesz50 # 2012.01.23. 06:06

Tisztelt jogi fórum!

Kérem segítsen nekem abban, hogy jogosan veszi el az egész fizetésemet és ami a bank számlámra érkezik pénzt a végrehajtó május óta. Kiderült, hogy 2006 óta tartozom a kispesti önkormányzatnak késedelmi kamatokkal együtt 1 200 000.-ft-al. Ezt az önkormányzat átadta a végrehajtónak. Zárójelben jegyzem meg, hogy akkoriban ez 600000.-ft volt amit én kifizettem, amiről papírom van. Most mindenféle értesítés nélkül a végrehajtó hozzáférhetetlené tette a számlámat. Én 25 éve dolgozom egy korházban, mint ápolónő havi nettó 80000.-ft-ért. A végrehajtó már a munkahelyemen letilt a fizetésemből. A maradékot meg a számlámra utalja a munkahelyem, amit a végrehajtó onnan is leveszi. Az lenne a kérdésem, van e arra törvény, hogy a fizetésem mekkora százaléka vonható le, mert még a kisebbik gyermekem után járó családi pótlékhoz sem jutok hozzá. Vagy a végrehajtó mindent megtehet? Az önkormányzat a végrehajtóhoz küld. A végrehajtó meg nem hajlandó szóba állni velem. Senkit nem érdekel, hogy miből etetem gyermekeimet! Kérem adjon tanácsot, mert már nem tudom kihez forduljak. Pénzem nincs ügyvédre!

Várom segítségét!

vegrehajtasugyintezo # 2012.01.20. 18:10

Ugyan az mint a kecó vagy a kégli, szóval a lakás na:)
(szleng az alsóbb néposztályoknál)

gerbera317 # 2012.01.19. 19:53

vhugyintezo,
Mi az a pecó?

gerbera317 # 2012.01.19. 19:52

Ha letiltás van folyamatban, a végrehajtó már nem inkasszál. Olyan van, hogy az eljárás elején a végrehajtó egyidejűleg adja ki a letiltást és az inkasszót, de az inkasszó csak egy egyszeri, 35 napos hatályú intézkedés, és csak a végrehajtást kérő újabb kérelmére ismételhető meg. Ha a letiltást visszaigazolják, a végrehajtó már kérelemre sem ad ki több inkasszót.

Magdi64 # 2012.01.19. 19:45

Tisztelt Végrehajtó!
Köszönöm a válaszát. Sajnos a munkahelyem csak a saját nevemre szóló folyószámlára utal, a lányoméra nem. Ha a fizetésem 50%-át a munkáltatónál letiltja a maradékot zárolhatja-e a folyószámlámon? Ha nem és mégis megteszi mit csinálhatok ellene? Annál a banknál nincs hitelem ahova a fizetésem megy. Előre is köszönöm a válaszát: Magdi

vegrehajtasugyintezo # 2012.01.18. 19:20

casablanca

Ne ringasd hamis illúziókba! (nem teszel jót vele)
Csak annyi igaz, hogy előbb letiltásból, inkasszóból, autófoglalásból próbálják kihozni, de ha nem megy akkor bizony jön a pecó!

végrehajtó1 # 2012.01.18. 14:51

Miért nem árvereznek?

C a s a b l a n c a # 2012.01.18. 10:46

500 ezer alatt nem árvereznek...
Egyébként igen, a tartozás a Tied, ha a számla a neveden van, akkor a szolgáltatónak mindegy, hogy effektíve ki telefonálta össze...
Próbálj meg a gondolattal élni, hogy zálogjog van a kecódon...

laca28 # 2012.01.17. 19:54

Köszönöm a válaszokat!!
vegrehajtasugyintezo: sajnos az én nevemen volt az előfizetés,csak a számlát akkori élettársam csinálta meg sülne ki a szeme.Én senkinek nem okoznék ilyen kellemetlenséget,még ha utálnám sem.Így már lehet jobban érted.

végrehajtó1: igen én is így tudom,meg felhívtam őket és azt mondták,hogy adnak részletfizetést vagy ha nem vállalom akkor a részemre terhelik a lakásnál.Mondtam nekik,hogy egy hitelmentes 10 millió feletti ingatlannál azért kicsit morbidnak találom,hogy 185.000 Ft miatt elárverezzék majd potom semmi áron.