végrehajtás alá vonható jövedelem

sequaestor # 2011.04.22. 13:52

Nilana...ennyire nem bonyolult...ugyanis nem tudsz a számládról pénzt felvenni, amíg él a hatósági átutalási megbízás és nem inkasszó, mert az már nincs. Azaz a 28.500 Ft,-t sem tudod majd felvenni és ha a zárolás ellenére mégis megy pénz a számládra...sovány vígasz de a tartozásod legalább csökken.

Nilana # 2011.04.22. 16:44

Stua Sequaestor!

Igazad van, ennyire nem bonyolult, csak a törvény nem tér ki, hogy hogyan kell számolni, ez pedig engem nagyon is érdekel.
Vegyük azt az esetet, hogy mentes a 28.500,- forint, és a bank teljesít, akkor kivel szemben is van követelési igényem, ha egyszer mentes? A bank átutalja a végrehajtónak, ezáltal a végrehajtó kvázi "jogalap nélkül" kapja meg, aki továbbutalja a jogosultnak, a bank meg úgy teljesített, hogy nem lehetett volna, ezáltal a bank elmarasztalható véleményem szerint.
A másik dolog, hogy a bankoknak az ügyfél rendelkezésére kell bocsájtania a mentes összeget, ezt biztosan tudom!!!
Nem az én számlámról van szó konkrétan, hanem egy hozzám közel álló személyéről, és nem mellesleg nem tartom igazságosnak, hogy a bankok így járnak el.
Tudom, hogy naív hozzáállás, de nagyon sokszor jártam már úgy, hogy nem hagytam annyiban, és bizony nem két forint volt az, amit nem tudtak lehúzni rólam.
Hát másról se tegyék, nem igaz?
Köszönöm válaszod.

végrehajtó1 # 2011.04.22. 18:46

a bank felel.ugyan úgy mint a munkáltató a letiltás iránt.
Be kell perelni a bankot.Vagy fizetési meghagyást kérni .

sequaestor # 2011.04.22. 19:21

A másik dolog, hogy a bankoknak az ügyfél rendelkezésére kell bocsájtania a mentes összeget, ezt biztosan tudom!!!

Kérlek világosíts fel!

A problémádra meg megoldás lehet egy végrehajtási kifogás, mivel egy lelkiismeretes titkár utána jár a dolgoknak...ezt meg én tudom. A meghozott végzés alapja lehet más eljárásnak.
Mennyire áll közel hozzád az a személy, tényleg a valóságot mondja el?

végrehajtó1 # 2011.04.22. 19:59

De itt nem a végrehajtó sért jogszabályt hanem a bank.

sequaestor # 2011.04.23. 10:44

Ki mondta, hogy a végrehajtó?

Nilana # 2011.04.23. 19:43

Sequaestor

Honnan tudom, hogy kifizetheti? :-) Gondolj bele, amit a törvény nem tilt(rendelkezésre bocsájtás), azt a bank szerintem max. az ÁSZF-ben rögzítheti, de ha mentes az összeg a törvény szerint, akkor a bank hogy tilthatná meg a kifizetést? :-) A törvény erősebb, mint az ÁSZF!
Mindamellett véleményem szerint éppen azért rendelkezik a törvény a mentességről, és azért nyújta ezt a lehetőséget, hogy ne lehetetlenítse el az emberek mindennapjait, noha elég nehéz a mentes összegből megélni, de nem lehetetlen.

Ui.: Az édesapámról volt szó a lentiekben.

Köszönöm.

sequaestor # 2011.04.24. 19:12

Az optimizus olyat is elhitet, ami nincs...de a remény hal meg utoljára (pl...naponta leveszed a mentes részt, így akkor "inkasszálni" sem lehet...hiszen mindig csak a mentes körüli összeg jöhet és mehet). Hidd el, 35 napig nem nyúlhatsz a számládhoz...hacsak ki nem futott a tartozásod. "Gondolj bele"
Ászf-nek köze nincs ehhez...

aliz01 (törölt felhasználó) # 2011.04.26. 20:23

Tisztelt Végrehajtó
Megoldás lehet-e az, hogy ha külföldön nyitok bankszámlát és oda utaltatom a béremből azt összeget ami a 33 % levonása után megmarad. Ahhoz hozzá tud-e férni a véghajtó?
Köszönöm

aliz01 (törölt felhasználó) # 2011.04.26. 20:33

T. Végrehajtó
Még egy kérdés: ha ma vettem át a végrehajtási záradékot, akkor innentől kezdve 15 napon van, hogy kifogással éljek. Ez alatt a 15 nap alatt nem nyúlnak a bankszámlámhoz ugye?
Köszönöm

végrehajtó1 # 2011.04.27. 07:07

aliz01

Hozzá tud férni.Ha nem is egyszerűen.Az a legjobb ha más nevére nyitott számlára utalják.

Ez alatt a 15 nap alatt nem nyúlnak a bankszámlámhoz ugye”?

nem ugye:)de nyulhat

aliz01 (törölt felhasználó) # 2011.04.27. 09:44

T Végrehajtó

Ha lehet kifogással élni és 15 napom van rá, akkor miért tudja leemelni a bankszámlán lévő pénzt?

Köszönöm

csigusz21 # 2011.04.28. 06:16

tisztelt végrehajtó! kérdésem a következö fizetés letiltásunk van 50% ig férjem netto keresete 153000FT mert 3 gyerekre kapjuk az ado kedvezmény is kapjuk kérdésem mivel a gyerekere kapjuk a kedvezmény ez az összeg nem vonhato ki a letiltás alol? mivel ez olyan mint ha tölük vennék el!igy csak 53000ft kapunk.

csigusz21 # 2011.04.28. 16:22

nem tud nekem senki válaszolni?

végrehajtó1 # 2011.04.28. 18:26

Csak ugy tudja ha nem kéri.Valamint a jövő évi bevallásban pedig visszakéri a Navtól.

arthas74 # 2011.05.12. 16:24

csigusz21

Irtad a férjed nettó keresete 153000Ft és 50%-ig terjedő levonás van tartozás miatt. És így nektek már csak 53000FT marad. Nem cseszegetéskén, de 100000 forint levonás azért jóval több mint 50%. Vagy a 153000 forint az a bruttó? Mert nettó 153000FT fizetésből 76500 forintnak kellene maradni.

szva # 2011.05.15. 18:47

T. Végrehajtó!
Sajnos mi is lekövettük a hibáinkat és most eljutottunk addig, hogy már nem tudjuk fizetni a hiteleinket.
Jelenleg még van jövedelmünk, a bankok bírósági végzéssel letiltják max. a netto bér 50%-ig.(ha jól tudom) Ha több hitelünk van akkor ezek "sorbanállnak"? vagy ilyenkor jön a végrehajtás?Ha végrehajtásra kerül sor és a lakásban lévő dolgokról adásvételi szerződéssel tudom igazolni, hogy nem az enyém akkor is elviszi a végrehajtó? Mit visznek el egyáltalán?
Ha számlára megy a fizetésem amelyből már levonták az 50%-ot, akkor a bank még további levonást teljesíthet a végrehajtó vagy a letiltást kibocsátó felé?
Kérem amennyiben lehetséges írják meg ennek az egész folyamatnak a részleteit...
Válaszukat előre is köszönöm.

monalisa1 # 2011.05.15. 19:15

Letiltás, foglalás, inkasszálás, végrehajtás - nagyjából ebben a sorrendben. Ha a "sorbanállásnál" fennálló tartozás netán több milliós összegű, akkor a bank végrehajtást (= árverezést) kezdeményez, lévén mielőbb "pénzt" akar látni.

Ha mód van rá a fizetést készpénzben kérjék, mert az inkasszáláskor mindig lesöprik ami a számlán található, és a következő hónap(ok)ban ismét. (28.500 Ft-ot a számlán kell hagyni, ez a minimum öregségi nyugdíjjal egyenlő összeg.)

Ha az ingóságokról bizonyítani tudják, hogy nem saját tulajdon, akkor azt nem bántják, bár arra magyarázat kell, hogy akkor meg miért vannak a lakásban?...

monaLuis
laikus hozzászóló

csigusz21 # 2011.05.20. 08:45

arthas74
igen nettó jövedelemröl van szó!

csigusz21 # 2011.05.20. 08:51

T. végrehajtó!
sajnos most már a házaságuk megy rá a a fizetés letiltás miatt a bank nem egyezkedik velünk sőt áron alul akarja az ingatlant eladatni velünk.válás esetén milyen jog illet meg engem mivel csak a férjem tulajdonáben van az ingatlan,gyerek tartás elsödleges a hitel miatt -i letiltásnál?válás esetén kérhetö a végrehajtás szüneteltetése?segitséget várok!

elcamino # 2011.07.31. 10:27

Tisztelt végrehajtó
Ha nekem van különböző bankoktól legalább 4 mill.adósságom. Se ingó és ingatlan vagyonom nincs, csak a nettó fizetésem.Albérletről albérletbe megyek, mert azt sem tudom fizetni.Sorba állnak majd a bankok a pénzükért, de a kamatok miatt nem fogják tudni behajtani a pénzüket. Írjak a bankoknak , vagy a végrehajtónak nyilatkozzak a fennálló helyzetemről. És ha munkám sem lessz? Mit tudnak tenni velem,

végrehajtó1 # 2011.07.31. 10:30

Ne irogas senkinek sem.Ha nincs semmid akkor szüneteltetik a végrehajtást .Max. a béredből tilthatnak le, ha még akkor lesz.

elcamino # 2011.07.31. 10:31

T. végrehajtó.Munkahelyi baleseti T.P.-ből tilthatnak e le?

ObudaFan # 2011.07.31. 10:38

A baleseti járadékból, a baleseti táppénzből, a táppénzből, a gyermekgondozási díjból, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyből legfeljebb 33%-ot lehet levonni az alábbi követelések fejében:

1. gyermektartásdíj,
  2. jogalap nélkül felvett egészségbiztosítási ellátás.
Lestat013 # 2011.08.02. 20:37

Sziasztok,

ELnézést, hogy újra felteszem én is a kérdést, de már annyi információt szedtem össze, hogy belegabalyodtam a dologba. Az a problémám, hogy van különböző bankoktól 2 millió Ft adósságom, amit nem tudok egyszerre fizetni. Nincs semmi tulajdonom, a szüleimmel élek, semmi nincs a nevemen tehát.

84ezer Ft nettó jövedelmet kapok. Ennek az 50%át fogják akkor maximum letiltani? Mert volt valami öregségi nyugdíj is valahol az olvasottakban. Az adósságomban van 400ezer adótartozás, a többi hitel, vagy hitelkártya. Ha letiltják a fizetésem egy részét, ám legyen. De ugye nem tudnak hozzányúlni a családom házához, vagy apum kocsijához?

Előre is köszönöm szépen a válaszokat.