végrehajtás alá vonható jövedelem

Bogyóka214 # 2014.07.05. 18:15

Tisztelt Szakértők!

Tartásdíj letiltásával végrehajtásával kapcsolatba kérném a segítségüket.
Elváltam. A másik félnek minden jövedelme 30%-át vagy min gyermekenként 20-20 ezer fornintot kellett volna fizetnie. Egy darabig ment, utána nem, így a fizetéséből letiltattam, a 6 havi elmaradással együtt.
A cég eleinte 15-17 ezret majd egy jó ideje kereken 20 ezret utal. Birtokomba olyan információ van, miszerint pl egy adott hónapban "munkabér" címen 245 ezret utalt a cége a tartásra kötelezett számára.

Jól érzem, hogy ez nem teljesen helyes?
Mit tehetek, hova forduljak?

Válaszukat előre is köszönöm!

Bogyóka214 # 2014.07.05. 18:17

Tisztelt Szakértők!

Tartásdíj letiltásával végrehajtásával kapcsolatba kérném a segítségüket.
Elváltam. A másik félnek minden jövedelme 30%-át vagy min gyermekenként 20-20 ezer fornintot kellett volna fizetnie. Egy darabig ment, utána nem, így a fizetéséből letiltattam, a 6 havi elmaradással együtt.
A cég eleinte 15-17 ezret majd egy jó ideje kereken 20 ezret utal. Birtokomba olyan információ van, miszerint pl egy adott hónapban "munkabér" címen 245 ezret utalt a cége a tartásra kötelezett számára.

Jól érzem, hogy ez nem teljesen helyes?
Mit tehetek, hova forduljak?

gerbera317 # 2014.07.06. 10:13

már nemtudok semmit tenni?

Dehogynem. Mutasd meg a munkáltatódnak a Vht. 68. §-át. Megtalálod például itt:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

A táppénzes dolgot nem értem. Hogyan tud a táppénzből levonni a munkahelyed, talán TB-kifizetőhely? A gyest meg a másikat nem is látja.

fandi23 # 2014.07.06. 12:09

Köszönöm,ezt fogom tenni.Igen TB kifizető hely, ők bérszámfejtik a táppénzes papírjaimat és ők is utalják.Elvileg a Tgyást majd Gyedet is ők fogják.Mégegyszer köszönöm a segítséget.

bambika81 # 2014.07.10. 08:50

Üdvözlöm!
2014.06 elején kaptam egy végrehajtói levelet melyben 72.373 ft-ot követelnek tőlem.23767 ft a tőke melyet én annó befizettem és a feladóvevényem is megvan.Ezt elküldtem a végrehajtónak ennek ellenére a fizetésem 33% letiltották.Felhívtam a végrehajtót és azt a felvilágosítást kaptam,hogy a perköltséget meg végrehajtói díjat nekem kell kifizetni.Ezért vonta a fizetésemből.Az lenne a kérdésem,ha én a tőkét annó amikor határidős volt rendeztem akkor miért kell nekem fizetni a perköltséget?Válaszát előre is köszönöm!

gerbera317 # 2014.07.10. 13:08

ha én a tőkét annó amikor határidős volt rendeztem akkor miért kell nekem fizetni a perköltséget?

A végrehajtó helyesen jár el, amikor a teljesítés valószínűsítése ellenére folytatja a végrehajtást. Azonban amikor a feladóvevényt bemutattad, vele együtt kérned kellett volna a Vht. 41. § szerinti eljárás lefolytatását. Ennek nincs halasztó hatálya, de jogkövetkezménye mindenképpen, míg a hallgatásodnak csak sima következménye van.

Egyébként, ha a Vht. 41 során a vh-kérő elismeri a régi teljesítést, a végrehajtási költségekre biztos, hogy kéri folytatni az eljárást (a perköltségre nem!), ugyanis a teljesítést nem most kellett volna valószínűsítened, hanem a fizetési meghagyásos eljárásban, amit - ugyebár - elmulasztottál, és így az mindenképpen a te sarad. Ha ezzel nem értesz egyet, perre viheted a dolgot.

RiPetra # 2014.07.11. 12:45

Tisztelt Szakértők!

Az alábbi kérdésem lenne!
Birói végrehajtás során 33%-ot vonnak a béremből.Bruttó keresetem 51000 forint. Azt sikerült kiderítenem, hogy a nettó bérből kell levonni a 33%-ot, de több helyről is hallottam, hogy ezen felül a 28500 forintot "meg kell hagyniuk" és az ezen felüli összegből kell levonniuk a 33%-ot. Ez igaz??
Tehát a kérdésem az lenne, hogy akkor mennyit vonhatnak a fizetésemből pontosan?
Tisztelettel
R.Petra

gerbera317 # 2014.07.13. 11:39

mennyit vonhatnak a fizetésemből
33 százalékot, több letiltás esetén 50 százalékot.

de több helyről is hallottam
Rosszul hallottad. Nem ezen felül, hanem minimum ennyit meg kell hagyni.

olorsi # 2014.07.13. 16:38

Persze"bambika"!
Hisz a végrehajtó először a saját követelését hajtja be, azután tér rá a valós követelés behajtására. Ha neki megvan a saját követelése, már boldog. Utána már csak hab a tortán, ha fizeted neki a valós tartozásodat. Szimpi! Ha pisztollyal kényszerítenének, se mennék behajtónak.

Nem szeretnék politizálni, de hallottam, hogy szeretnék egy kicsit megfékezni a behajtókat, hiszen tulajdonképpen uzsorások. De nyilván az országban szinte mindenki az pl bankok, nem hiszem, hogy érdemben tudnak tenni ellenük valamit. Vagy nem is akarnak, csak választási duma volt...

gerbera317 # 2014.07.13. 20:01

Ha pisztollyal kényszerítenének, se mennék behajtónak.

Meg tulajdonképpen alkalmas sem vagy rá. Mármint agyilag...

Kelvin (törölt felhasználó) # 2014.07.13. 20:05

gerbera317: ez kemény volt :D

gerbera317 # 2014.07.13. 20:10

Oda kellett már szólni, mert úgy tűnik, saját erőből ezt nem képes felismerni.

szuppermen # 2014.07.13. 20:36

olorsi!
Ha véletlenül mégis behajtó lennél, te természetesen a "valós" tartozást hajtanád be, mivel te nem kérnél munkabért, neked nem kell a boltban fizetned, számlákat se kell fizetned, nincs működési költséged, ezért nem tartasz rá igényt :)
A behajtó az eredeti tartozást hajtja be + (PLUSSZ) a munkásai bérét meg hogy neki is megérje.
Nem 2 perc alatt születik meg egy végrehajtás (gondolom), bőven lenne idő megadni, de mindenki csak háborog amikor meg kéne adni amit kölcsönkért.

pippancs # 2014.08.01. 18:11

Tiszteletem!

olyan kérdésem lenne, hogy 17 eve dolgozok egy helyen..
most leépítes lesz, végkielégítés címén 2 honap felmondási idő es 4 hónap vegk. Kapok!
696 000 ft ebből lejon az ado, amit kb250 000 ft-ra saccoltak a bérügynél.
az lenne a kérdésem, h Ebből a mradek 440 000 ft-bol mennyit tilthatnak le annak tukrében van banki tartozásom(400 000 ft) es gyerektartás letiltásom,.
itt is a maximális 50%érvényes?
Köszönettel

pippancs # 2014.08.03. 09:29

Tiszteletem!
Olyan kerdesem lenne, h 17 éve dolgozok 1 helyen most leépítés lesz,2honap felmondasi idő es 4 honap végkielégítést kapok, ami 696000 ft ebnol 250 000ft jarulek levonas, maradkb440000ft
van banki(letiltasom) tartozasom(400 000ft) es gyerektartás letiltasom
azlenne a kedesem h itt is ervenyes a max 50%letiltas??
Koszonom

tímea78 # 2014.08.10. 11:09

Tisztelt Fórum!

Ha az adóssal törvényesen nem tud mit kezdeni a végrehajtó (nincs bankszámla, ingatlan, autó, ingóság, bejelentett munkahely) akkor a végrehajtást kérő csak vár amíg lesz foglalható dolog?
Ha van bevétele az adósnak amiről tudni lehet, hogy feketén szerez azzal nem lehet valamit kezdeni?
A behajtó mennyiben más mint a végrehajtó?
Ilyen esetben csak a törvényen kívüli behajtás működik?

Köszönöm a válaszokat előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.10. 13:11

Ki mondta, hogy a törvényen kívüli behajtás működik?

tímea78 # 2014.08.10. 14:25

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!

A fő kérdés az lett volna, hogy ilyen helyzetben mi az a lehetőség ami egyáltalán működik?
Mit lehet tenni, hogy az adós fizesse a tartozását?

Köszönöm a választ előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.10. 14:53

Nem hiszem, hogy ez tényleg kérdés. Hiszen ha egyszer nincs az adósnak foglalható vagyona, jövedelme, akkor nincs neki.

tímea78 # 2014.08.10. 15:13

Igen ez kérdés volt mert enyhén szólva is bosszantó, hogy az adós él mint hal a vízben feketén dolgozik van pénze igaz a nav nem tud róla és egyszerűen nincs rá mód hogy a jogerős bírói ítélet ellenére sem lehet rajta behajtani a követelést. Ezek a Magyar törvények!
És nem kis összegről van szó!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.10. 16:19

A nem magyar törvények milyenek? Azok hogyan rendelkeznek ilyen esetekre?

tescosjoghurt # 2014.08.11. 17:46

Az alábbi ügyben kérném a segítségüket:

Az egyik munkatársam illetményelőlegben részesült, amit a következő hónapban kezdenek levonni az illetményéből. Most kapott a munkáltató viszont 2 végrehajtói levelet, amiben letiltást eszközöltek a jövedelmére. Az lenne a kérdés, hogy hogyan kerül sor az illetményéből levonásra? Az illetményelőleget levonják, és a kért végrehajtást az eredeti fizetése 50%-ig terhelik? Vagy összesen 50% a levonás?

gerbera317 # 2014.08.11. 17:59

61. § (1) A végrehajtás során a munkabérből történő levonásnál azt az összeget kell alapul venni, amely a munkabért terhelő, abból a külön jogszabály szerint levonással teljesítendő adónak (adóelőlegnek), egészségbiztosítási és nyugdíjjáruléknak, magánnyugdíj-pénztári tagdíjnak, továbbá egyéb járuléknak a levonása után fennmarad.
2. § A munkabérre és egyéb járandóságra, valamint a pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt összegre vezetett végrehajtás foganatosítása esetén a bírósági végrehajtás szabályai irányadók akkor is, ha a pénzkövetelést közigazgatási végrehajtás vagy közvetlen végrehajtás útján hajtják be.

Ez alapján én úgy csinálnám a levonást, hogy először az illetményelőleg, mint közvetlen végrehajtással levonandó összeg 33% erejéig, azután 17% erejéig az először érkezett letiltás, míg a többi letiltás vár a sorára. A kérdés csak az, hogy az illetményhivatalban vannak-e ennyire kreatívak.

tünde46 # 2014.08.14. 03:58

Tisztelt szakértö

kérdésem az lenne hogy végrehajtoi letiltást kaptam min adostárs,én rokkantsági ellátásba részesülök ,igy jogos-e a letiltás mert
olvastam hogy aki rokkansági járadékot kap az mentesül a letiltás alol
válaszát elöre is köszönöm

gerbera317 # 2014.08.14. 08:12

Az, hogy a végrehajtó elrendelte a rendszeres jutattatásod letiltását, teljesen jogszerű. Az volna jogsértő, ha nem tette volna. Aztán majd a folyósító eldönti, végrehajtás alá vonható-e ez az ellátásod vagy sem.