Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


tevegel # 2017.03.02. 15:41

Köszi, akkor a polgári jogban kérdezősködöm.

gerbera317 # 2017.03.02. 15:34

Bocsáss meg, de ez nem végrehajtási kérdés.

tevegel # 2017.03.02. 15:34

Bocs, hogy fárasztalak, az ügyvezető elkente, azt mondta hogy valaki kifizette, de hogy hogyan? Mert az árverés már folyt, licitelő meg egy volt! Követtem a honlapon, és meg voltam nyugodva, hogy csak én vagyok a licitelő.
Ezt mondta a cég.

tevegel # 2017.03.02. 15:31

Az előleget, meg a "munkadíjat". A vásárlás sikerült, csak nem az én részemre szerezték meg, pedig velem kötöttek szerződést.

tevegel # 2017.03.02. 15:29

Igazad van, szerződésszegés, polgári per.
DE, az az érdekes, hogy egy darab licitelő volt. Tehát vagy az én nevemben (nekem) regisztráltak fel és átjátszották a tulajdonjogot másnak, ez lenne az árverési csalás, nem?
Vagy eleve hülyére vettek és nem is tettek semmit, ez pedig szerződésszegés.

De ha nem kapom vissza az árverési előleget, akkor rendőrségi feljelentést kell tennem, gondolom.

gerbera317 # 2017.03.02. 14:51

Megbíztál egy céget, és most itt érdeklődsz? Talán ha beszámoltatnád azt a "céget", hogy mi lett az árveréssel. Esetleg?

tevegel # 2017.03.02. 14:45

Tisztelt gerbera!

Ha - valószínűleg - árverési csalást követtek el a káromra, mit tegyek?
Rendőrségen tegyek feljelentést?
Először a cégnél panaszkönyv?

Az történt, hogy szerződést kötöttem 2016 októberben egy céggel, én voltam az árverési vevő. 2016 decemberben megtörtént a licit, az áverés lezárása. Nagy türelemmel vártam márc. 1-ig, ma derült ki, hogy eladták másnak és "elfelejtettek" szólni azóta. Csaki EGY darab licitelő volt a a licitnaplóban!

Valószínűleg átjátszották másnak.
A szerződést nem a konkrét végrehajtóval kötöttem, hanem egy céggel, hogy az én nevemben járjanak el. Mit tegyek? Ráadásul kölcsönt is vettem fel nagy költségekkel.
Előre is köszönöm!

gerbera317 # 2017.03.02. 14:26

@Bazska2010

Hülyeségeket írkálsz. Azért tűnögetnek el ingatlanok az utolsó pillanatban, mert a végrehajtó visszavonja az árverési hirdetményt. Annak pedig az lehet az oka, hogy pl. az adós a tartozását megfizette, vagy egyéb okból szükséges (pl. mert észreveszi a végrehajtó, hogy nem szabályos az árverési hirdetmény, és emiatt nem tartható meg az árverés. Mivel a végrehajtó a hirdetmény visszavonását nem indokolja meg az árverési felületen, az érdeklődők csak azt láthatják, hogy már nincs ott az ingatlan. Az általad felvetett "borítékolt" árverés nem létezik.

sauvage # 2017.03.02. 10:13

Sziasztok
Már bújom egy ideje ezt a fórumot és nagyon sok hasznos választ találtam az engem foglalkoztató dolgokra. Ezt ezúttal is szeretném megköszönni az aktívan közreműködő fórumtagoknak. Viszont most lenne egy kérdésem amivel kapcsolatban nem igazán találtam infót itt.
Adott egy személy aki "külföldön élő magyar állampolgár" tehát Magyarországon nem rendelkezik se állandó lakcímmel se tartózkodási hellyel. Természetesen rendelkezik személyivel, lakcímkártyával (amin külföldi lakcím bejegyzés szerepel) és adóigazolvánnyal. A lényeg az hogy árverésen szeretne ingatlant venni és arra gondoltunk hogy az én címemet adnánk meg a regisztrációkor. (Mellesleg csak megjegyzem hogy Magyarországon én sem rendelkezem állandó lakcímmel csak tartózkodási hellyel. A munkámból kifolyólag sokat ingázok országok között, de nem is ez a lényeg hanem hogy gyakorlatilag ezt a címet adnánk meg a végrehajtónak amikor regisztrálnánk az illetőt árverési vevőként.)
Na már most azt tudom hogy magyar állampolgárnak nincs szüksége engedélyre hogy ingatlant vásároljon. Beszéltünk is kb. 3 végrehajtóval ez ügyben és 2 azt mondta hogy megoldható a dolog. Csak a regisztrációkor akkor mindketten legyünk jelen és a lakcím helyére az én címemet írják be. És akkor majd oda postázzák a jegyzőkönyvet stb.
A harmadik pedig nem igazán volt kompetens a témában és valami olyasmiről beszélt hogy nem jó mert akkor nem tud jogerőre emelkedni az árverés stb.
Szerintetek kivitelezhető a dolog? Van e bármi akadálya így vásárolni árverésen? Vagy esetleg adódhat majd valami probléma ebből az árverés során?

Bazska2010 # 2017.03.02. 09:06

Tisztelt Szakértők!
Először veszek részt elektronikus ingatlan árverezésen (Mbvk). Miközben már be is fizettem az előleget, és éppen "kivárok", hogy hogyan alakul az adott ingatlan ára, figyelem a napokban lejáró, hasonló ingatlanokat is. Ennek kapcsán tűnt fel, hogy bizonyos lejárat közeli igatlanok napközben el-eltűnnek a rendszerből. Ennek kapcsán merült fel bennem a kérdés: előfordulhat, hogy én a "kiszemelt" lakásra nem tudok majd licitálni, mert pl. az utolsó napon/órákban egyszerűen leveszik korábban? Ahogy látom a teljes licit idejének 90%-ban kell kint lennie (ez ugyan ennél a konkrét ingatlannál nincs leírva, de más leírásokban láttam ilyet). Ha már előleget fizettem és aktivált vagyok az árverésre, elképzelhető, hogy az utolsó időben egyszerűen nem lesz módom licitálni? (Természetesen ide nem értve a törölt árverések esetét). annyi "kósza hírt" hallottam, amit képtelenségnek tartottam, de lehet, hogy ez a tanulópénz most azért, hogy lássam: tényleg vannak előre "borítékolt" árverések, amikor magánemberként esélyem sincs pl a "strómanokkal" szemben? Köszönöm a tapasztalt válaszukat!

Whiteind # 2017.03.01. 19:25

Dr.Attika

Nagyon nagyon szépen köszönöm a segítséget!!
Barátság ide vagy oda elutasítom az ajánlatot !

Dr.Attika # 2017.03.01. 19:00

Tisztelt Whiteind!
A végrehajtók saját nevükben nem árverezhetnek ezért un. strómanokat használnak árverési vevőként. Vélhetőleg az Ön ismerőse is ilyen. Mivel az ismerős már "telített" ezért keres új strómant az Ön személyében. Előbb utóbb bukta bekövetkezik a végrehajtónál és a dominó-elv alapján Ön is meg fog bukni.

Whiteind # 2017.03.01. 18:50

Tisztelt Fórum látogatók!

Egy kérdéssel fordulnék hozzátok.
Jó ismerősöm napokban megkért, hogy venne árverésen végrehajtótól egy ingatlant, de legyek már helyette én a
vevő papíron, merthogy neki már sok ilyen ingatlan ügylete volt és más adócsoportba sorolják..
Mi köze van a nyereség céljából értékesített ingatlanok számának a rá kivetett adó mértékéhez?
Illetve milyen problémáim merülhetnek ebből, ha netalántán segítenék neki?

Előre is köszönöm a választ, segítséget !

Dr.Attika # 2017.03.01. 16:06

Tisztelt 7096!
Ha a haszonélvező egyben kötelezett is, akkor a haszonélvezeti joga törlésre kerül.Semmi nem akadályozza meg a haszonélvezeti jog törlését, mert ez a törvény rendelkezése szerint törlődik.A leírtak alapján az ingatlant Önnek a végrehajtó köteles tehermentesen, azonnal beköltözhető állapotban átadni.

gerbera317 # 2017.03.01. 15:25

Például, ha elmegy az áram a földhivatalnál, és hónapokig vakaróznak a helyreállítással.

7096 # 2017.03.01. 15:00

Tisztelt Szakértő!
Beköltözhető állapot van feltüntetve a hirdetményben.
Tehermentesként jelölik meg és utal arra, hogy a megszerző tulajdonos tulajdonjogát a haszonélvezeti jog nem terheli, továbbá látszik a végrehajtási ügyek felsorolásánál az egyetemleges adóstárs.
Azt viszont nem tudom, lehet-e valami ami ezt a haszonélvezeti jog törlést megakadályozná?
Válaszát megköszönve:

gerbera317 # 2017.03.01. 14:38

A 137. § (2) stimmel, de vajon az árverési hirdetményen is fel van tüntetve ez a "csekélység", valamint az, hogy az ingatlan beköltözhető állapotban kerül árverésre?

7096 # 2017.03.01. 13:21

Tisztelt Szakértők!
Érdeklődök egy ingatlan után, amely özvegyi joggal terhelten kerül árverésre. Az özvegyi jog jogosultja egyben egyetemleges adóstárs is. Jól gondolom-e, hogy a Vht. 137 §. (2) alapján törlődni fog az özvegyi jog, a megszerző tulajdonost nem fogja terhelni? Van-e valami, ami ezt az özvegyi jog törlődést megakadályozhatja?
A választ előre is köszönöm!

w.zsolt # 2017.02.28. 16:15

Köszönöm szépen a válaszokat gerbera317!
Az észrevétel jogos.Azon leszek,hogy megjavuljak.

gerbera317 # 2017.02.28. 15:43

1. Mit fellebbez meg? Egyébként visszavonhatja.
2. Aha. Inkább árverés ellen előterjesztett kifogás akar ez lenni? Mármint, ha a bíróság megsemmisíti az árverést? Akkor az eredeti állapotot kell helyreállítani, mintha nem is történt volna árverés. A pénz visszakerül a gazdájához, az ingatlannel pedig nem történik semmi, hiszen nem is történt tulajdonosváltás.
3. Lámcsak-lám, mégiscsak ismered a kifogás szót? Tudd meg, hogy az általad felvonultatott kifejezések nem egymás szinonímái, és nem attól lesz jó egy kérdés, ha választékosan fogalmazol, kínosan kerülve a szóismétlést! Egyébként igen, addig nem jegyezteti be a végrehajtó az árverési vevőt tulajdonosként, amíg a kifogást el nem bírálták jogerősen. Milyen tárgyalás?

w.zsolt # 2017.02.28. 15:04

Tisztelt Fórumozók,
Végigolvastam a fórum nagy részét,nagyon hasznos volt.Köszönöm.
Kérem szíves segítségeteket néhány homályos pont tisztázásában.
1,Az adós az árverést követően megfellebbezi az eljárást 30 napon belül a bíróságnál.Visszavonhatja e a fellebezést?
2,Adós (úgy tudom kicsi a valószínűsége) fellebezését a bíróság helyben hagyja,a bíróság az ő javára dönt.Visszakapom az ingatlan után befizetett pénzem?
3,"Ha az árverési vevő a teljes vételárat kifizette,és az árveréstől számított 30 nap eltetel,a végrehajtó megküldi az árverési jegyzőkönyv másolatát a tulajdonjog bejegyzés végett". Ez azt jelenti ha megtámadták az árverést kifogással, addig nem kerül bejegyzésre a tulajdonjog a földhivatalnál amíg a 2. fokú tárgyalás le nem zajlik?

Előre is köszönöm a válaszokat.

gerbera317 # 2017.02.28. 13:09

A céget könnyű onnan "kijelenteni", egyszerűen csak fel kell nyomni a cégbíróságnál:

*Ctv. 89. § Ha a cégbíróság tudomást szerez arról, hogy a cég a székhelyén, illetve telephelyén, fióktelepén sem található, és a cég képviseletére jogosult személyek lakóhelye is ismeretlen vagy kézbesítési megbízottja nem fellelhető (a továbbiakban: ismeretlen székhelyű cég), a cégbíróság a megszüntetési eljárást megindítja és a cég cégjegyzékbe bejegyzett tagjait közvetlenül megkeresi vagy szükség esetén a Cégközlönyben közzétett hirdetményben felhívja, hogy a cég törvényes működéséhez szükséges intézkedéseket hatvan napon belül tegyék meg. *

wers # 2017.02.28. 12:08

Jobb a "B" verziónál maradni, kérelmezni kell. Nem baj, ha nem tudja az új tulaj, kik vannak bejelentve a cimre, megadja a kérelemben, kik laknak ott jelenleg, és mindenki más lakcimének fiktiválását kéri.
Automatikus, hivatalból induló eljárásra nem láttam példát, de lehet, még keveset éltem hozzá. Az ellenkezőjére viszont nem egyet.
Milyen esetben kellene a biróságnak értesitenie a hivatalt?

vagy a járási hivatal a bejelentett lakcímről nem szerez tudomást” Ez azért úgy önmagában érdekes. Hogyan nem tud tudomást szerezni róla? Becsukja a szemét?

pazs # 2017.02.28. 11:03

Elvileg nem kell, de jobban jársz, ha magad is jelzed, hogy már nem laknak ott.
A cégekkel kapcsolatban pedig írj a cégbíróságnak, intézkednek.

Bela a Bela # 2017.02.28. 10:39

Kedves Fórumozók!

MBVK-s árverés esetén a régi lakók lakcímének fiktiválása hogyan történik? Azt az új tulajdonosnak kell kérnie, vagy a 146/1993 (lakcím nyilvántartási rendelet) 35.§/2 alapján ez automatikusan megtörténik? Egyáltalán milyen veszélyei vannak annak, ha lakcímnyilvántartás szerint a régi lakók a lakásba bejelentve maradnak (feleslegesen nem szeretnék kiszúrni velük, lakcím nélkül kb. lehetetlen ma munkát vállalni)?

Továbbá úgy tűnik, hogy két cég székhelye is maradt a lakásban. Ha ez így marad az milyen problémákat generálhat, továbbá hol és hogy lehet ezen korrigálni?

Köszönöm előre is a válaszokat!