Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


danku # 2016.04.28. 05:14

tmsnmeth80
Most én itt tartok felszólítást kaptam es perrel fenyegetőzik a Főgáz, 2 év után kaptam bírtokba a lakást és mindent nekem kell fizetni mióta a nevemen van visszamenőleg.

tmsnmeth80 # 2016.04.27. 19:14

Sziasztok!

MBVK-n árvereznek egy távhős panellakást, amely egy tízemeletes tömbben helyezkedik el. Egy lakásfenntartó szövetkezet kezeli a háztömböt. A távhő szolgáltató adja a távfűtést és a melegvizet is a lakásban. Alapesetben az fizeti a távhőt akinek a számla a nevén van. Ha Ő nem fizet, akkor a távhőtörvény azt mondja ki, hogy a lakás tulajdonosa felel a tartozásért.

Ha megnyerem az árverést és a földhivatal a tulajdoni lapon bejegyzi a tulajdonjogomat és tegyük fel csak 1 év múlva tudom birtokba venni a lakást az adós ,,jóvoltából,, akkor ez az 1 év alatt amit az adós felhalmoz távhőtartozást azt Én rám terheli a szolgáltató? Mert hát ugye, ebben az elmúlt 1 évben már Én voltam a lakás tulajdonosa.

Így került árverésre:

Tulajdoni hányad: 1/1

Sikeres árverés esetén sem törölhető jogok: minden jog törölhető (tehermentes)

Beköltözhető : igen

Sikeres árverés esetén sem köteles kiköltözni: nincs ilyen személy

runningman # 2016.04.19. 22:12

Nem tudja -e valaki, hogy melyik az a törvény, mely szerint a közműveket a tulajdonszerzéstől ?birtokbaadástól? számított 30 napon belül át kell íratni, mert ha nem, akkor a korábbi és az új tulaj egyetemlegesen felelnek? /Azaz az új tulaj is a régi saráért/

Lehet, hogy a közműtörvényekben van benne egyesével, lehet, hogy egy univerzális szabály. Ha jól emlékszem, 2015 jan-máj között merült fel a kérdés, akkor az ismerős ingatlanos mutatta is, de már nem emlékszem. Nekem cirkusz volt a vízműnél, mert átszervezésre hivatkozva el akartak küldeni, hogy majd átírják egyszer, de nem hagytam magam.

Az is lehet, hogy már nincs ilyen.

gerbera317 # 2016.04.19. 14:55

megjött az ügyvéd úr válasza

Na de ezt nem az ügyvéd dönti el, hanem adott esetben a bíróság. Ha beadod neki, hogy a vízközmű hozzájárulás adók módjára behajtható köztartozás, a Vht. szerint pedig az ingatlan után az adó és más köztartozás az árverési vevőt az árverés napjától terheli, akkor a bíróság a javadra fog dönteni.

És nem "felé"...

farkaskazmer # 2016.04.19. 13:13

Akit netán érdekelne a dolog, megjött az ügyvéd úr válasza, lényege épp az amitől tartottam:

  • a korábban bejegyzett valamennyi teher törlésre kerül, azaz tehermentesen kapom meg az ingatlant

viszont

  • a közműtartozás egy másik történet, ebben az esetben valóban engem, mint tulajdonost / tagot terhel majd a telek után fizetendő érdekeltségi hozzájárulás megfizetése a viziközmű társaság felé

Szóval tényleg ennyi, legyetek óvatosak az árverezés során, még egy üres telek kapcsán is bele lehet futni cifra dolgokba...

Picur387 # 2016.04.19. 03:54

Kedves Hozzáértők! Az lenne a kérdésem, hogy a magáncsőd határidejének meghosszabbításával jelenleg 2016. szeptember 30 lett (e határidőn belül) a végrehajtási eljárások, árverezés folytatódik ha az adós nem kéri a csődvédelmet? Köszönöm a válaszokat.

freddifreddi # 2016.04.18. 18:48

Tisztelt Szakértők!

Van a tulajdonomban egy sorházi lakás -25 éve -, aminek bizonyos része a korábbi eladó cég tulajdonában van /előkert, hátsókert/. A tulajdoni lapon ez bejegyzésként szerepel is. Ezt a területet is én tartom rendben, mióta megvásároltam az ingatlant. A kérdésem az, hogy elbirtokolható-e (nem tudom helyes-e a kifejezés)ez a terület és ha igen akkor mi a teendő, vagy csak megvásárlással kerülhet a tulajdonomba?

Előre is köszönöm a választ!

gerbera317 # 2016.04.18. 14:47

Egy kicsit szakszerűbben fogalmazva:
A törvény szerint "a hozzájárulás adók módjára behajtható köztartozás". A Vht. pedig ezt mondja: 154. § 2) Az ingatlan után az adó és más köztartozás az árverési vevőt az árverés napjától terheli. Szerintem ennyi.

gerbera317 # 2016.04.18. 14:44

A törvény úgy fogalmaz, hogy a "A víziközmű társulat tagjai kötelesek" fizetni. Te tag vagy? Mert ha nem, akkor fizetni sem vagy köteles. És ha tag leszel? Nos, hát majd onnantól köteles leszel, de visszamenőlegesen akkor sem.

farkaskazmer # 2016.04.18. 11:52

Köszönöm gerbera, kezdünk egy hullámhosszra kerülni, ennek szívből örülök :)

A társulat képviselője amúgy azzal érvelt, hogy ha a Társulat területén tulajdont szerzek, akkor a társulat tagjává is válok, egyúttal fizetési kötelezettségem is keletkezik, mégpedig a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény alapján:

35. § (1) A társulat közfeladatait szolgáló tevékenységét érdekeltségi területén végzi.
(2) A víziközmű társulat tagjai az érdekeltségi területen ingatlantulajdonnal rendelkező vagy az ingatlant egyéb jogcímen használó természetes és jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek.
(3) A víziközmű társulat tagjai kötelesek a víziközmű társulat részére víziközmű társulati érdekeltségi hozzájárulást (a továbbiakban: hozzájárulás) fizetni. A hozzájárulás adók módjára behajtható köztartozás.

Akár jogos is lehet, amit mond, mert így tulajdonképpen nem az előző tulaj adósságát öröklöm meg, hanem, mint a közmű társulat új tagjának egyszerűen a fenti törvény értelmében keletkezik fizetési kötelezettségem.

Mindenesetre írtam egy ügyvédnek is, hogy milyen esélyt adna egy per esetén, és vállalná-e az ügyet, ha arra kerül sor. Ha nem bánjátok majd beszámolok a fejleményekről. Persze ez már csak részben árverési téma, úgyhogy ha offtopic a dolog szívesen el is hallgatok :)

gerbera317 # 2016.04.18. 06:52

Ja, hogy még nem vetted meg, csak a folyamatosban kinézted magadnak? Igen, akkor valóban csak a hirdetményt láthatod. És nem kell utánajárnod, mit keres a NAV jelzálojgjoga a tulajdoni lapon, mert így érthető az ok.
Árverési vétel esetén a NAV jelzálogjoga, és mindenféle teher lekerül az ingatlanról, kivéve a telki szolgalmat, a közérdekű használati jogot, és (meghatározott esetben) a haszonélvezeti jogot. És tényleg csak rajtad múlik, hogy ezek után tehermentes marad-e az ingatlan, vagy sem. A vízközmű társulat nyilván fizetési meghagyással fog próbálkozni, ami - szerintem - könnyen elhárítható.
Ja igen: Ha a folyamatos hirdetményre vételi ajánlatot teszel, és ennek nyomán a végrehajtó kiír egy újabb árverést, ügyelj arra, hogy az új hirdetményen szintén "tehermentes" legyen az ingatlan (tehát a hirdetmény és a folyamatos hirdetmény azonos tartalmú legyen).

farkaskazmer # 2016.04.17. 20:52

Nem tudom honnan veszed, hogy hónapokkal ezelőtt lejárt iratokat szoktam bármihez is felhasználni, de szeretnélek megnyugtatni, hogy a tulajdoni lapot frissen kérdeztem le 2 nappal ezelőtt, azon a NAV jelzálogjoga 2011-es érkezési idővel szerepel.

A hirdetmény (lévén folyamatos ingatlanárverési hirdetményről van szó) valóban nem mai darab (2014-es), de erre ugye nincs semmilyen ráhatásom, ennek frissességét nem jogos nekem felrónod :)

A tulajdoni lapra visszatérve: a NAV jelzálogjogát 3 végrehajtási jog bejegyzés előzi meg szintén 2011-ből, és ugyanennyi követi (az utolsó dátuma 2014). Eddig összesen 5 árverést tűztek ki (2 különböző végrehajtó), valamennyi eredménytelenül zárult.

Köszönöm a hasznos tanácsod, miszerint járjak utána, hogy "mit keres a NAV jelzálogjoga még mindig a tulajdoni lapon", de még nagyobb lenne a köszönetem, ha megosztanád, hogy ezen utánjárást hogyan javaslod kivitelezni? Nem tartom ugyanis valószínűnek, hogy kívülállóként a NAV bárminemű tájékoztatásban részesítene, persze a puding próbája az evés :)

Ez a NAV-os jelzálogjog amúgy is törlésre kerül, ha sikeres liciten tulajdont szerzek, vagy nem jól tudom?

Köszönöm!

gerbera317 # 2016.04.17. 11:53

Lépjél már túl azon a hirdetményem! Az árverési vétellel szerzett jogokat az árverési jegyzőkönyv állapítja meg, nem pedig a két hónappal korábbi hirdetmény!
Igen, az ingatlant tehermentesen szerezted meg. Csak rajtad múlik, az is marad-e. Annak viszont mindenképp járj utána, mit keres a NAV jelzálogjoga még mindig a tulajdoni lapon. Bár, tőled - most már tudjuk - kitelik, hogy hónapokkal ezelőtti, lejárt iratok felhasználásával próbálj ügyeket intézni.

farkaskazmer # 2016.04.16. 22:05

Sziasztok!

Még mindig telek-ügyben kérném a véleményetek, segítségetek.

Sikerült nagy nehezen kiderítenem, hogy az árverezett telek korábbi tulajdonosa nem fizette meg a közműfejlesztési hozzájárulást. A Viziközmű Társulat képviselője szerint, ezen tartozás rendezése az én dolgom lesz majd.

Adja magát a kérdés: ha az árverési hirdetményben az szerepel, hogy "Az ingatlan tehermentesen kerül árverésre", akkor ennek ellenére követelheti-e rajtam ezt a több milliós tételt a társulat?

A tulajdoni lapon amúgy nem látom nyomát annak, hogy a társulat kezdeményezte volna az adósság behajtását, van ugyan egy jelzálogjog bejegyezve az adóhivatal által, de az "csak" 250.000 Ft adótartozásról szól.

Mit gondoltok, jogosan követeli a társulat rajtam a tartozást vagy lenne esélyem egy perben? :)

Előre is köszönöm a válaszokat!

danku # 2016.04.15. 11:57

recece0609
Köszönöm a megnyugtató válaszokat! Remélem igazatok lesz mert nincs pénzem a perköltséget kifizetni!

recece0609 # 2016.04.15. 09:06

Ne idegeskedj Gerbera is leírta mi a teendő, nem fog a bíróságig eljutni az ügy csak próbálkoznak .

danku # 2016.04.13. 05:24

Bocsánat nem Főgáz hanem Főtáv!

danku # 2016.04.11. 18:48

Keresek olyan személyt aki árverés útján ingatlant vett és a Fögáz később fizetési meghagyást indított és per lett belőle! Kinek a javára döntött a bíróság?

gerbera317 # 2016.04.11. 13:15

Ez a topik a kérdéseidről szól. Miért nem olvasol egy kicsikét vissza?

tpeter75 # 2016.04.11. 08:46

Tisztelt szakértők!

Ingatlan árveréssel kapcsolatban szeretnék érdeklődni. Ha van egy olyan ingatlan (az adós által lakott), amelyre online árverésén sikeresen licitálok, majd ezt követően elutalom a teljes vételárat az árverező cég bankszámlájára, akkor ezek után mikor lehet birtokba venni az ingatlant, illetve hogyan zajlik ennek a menete? A vételár megfizetését követően mennyi idő után szólítják fel az adóst (ki szólítja fel?) az ingatlan átadására, illetve hányadik felszólítás után történik meg a rendőrség által történő kiürítés. Mi történik abban az esetben, ha én kifizettem a vételárat, azonban az adós a felszólítások ellenére sem hajlandó kiköltözni az ingatlanból?

Még valami: Egy ügyvédnő és egy házmester szerint ilyen esetben nekem kellene egy megfelelő albérletről gondoskodni az adós számára, hogy legyen hova költözni. Erről mi a véleményük? Létezik ilyen?

Eddig csak olyan véleményeket hallottam, ami alapján egy sikeres árverést követően is csak nagyon nehezen tudnák birtokba venni egy ingatlant.

Köszönöm a válaszokat.

danku # 2016.04.11. 06:16

gerbera317
Azt azért jó lenne tudni mennyibe kerül a perkötség ha veszítenék az ELMŰ ellen!
Sajnos az államot nem tudom perelni mert nincs rá pénzem!

danku # 2016.04.11. 05:45

gerbera317
Köszönöm a részletes választ!
!

barbarabaraba # 2016.04.11. 04:27

Üdvözlöm a fórum olvasóit. Végső elkeseredésemben írok ide. Cégem felvett 44M hitelt, melyre kezességet vállaltunk a feleségemmel,plusz a házunk volt a fedezet. A cég felszámolása a mai napig nincs lezárva, de a bank már eladta a házamat (hozzájárulásommal) és megkaptam a behajtó levelét, melyben a nyugdíjamból való letiltásról értesítenek. Kérdésem: 1. Nem kell megvárni a felszámolás végét a banknak? 2. Az is lehet, hogy nem adott be hitelezői igényt a felszámolónak, az nem kötelező? 3. A házat 40M fölött értékelte a bank szakértője, de belementek a 26M Ft-os eladásba, gondolván majd a kezesen behajtják. Nem nekik kellene az árkülömbözetet leírni? 4. Az így fennmaradó 20M öszzeg a nyugdíjamból nem tud megtérülni részükre, mivel még rájön 9,7% éves kamat, ami kb. 2M évente, ennyit le sem tudnak vonni. Mit lehet tenni azon kívül, hogy keresek egy jó vastag ágat?

gerbera317 # 2016.04.10. 22:24

Az árverésen megszerzett ingatlan után az adó és más köztartozás az árverési vevőt az árverés napjától terheli. A tulajdonjogból eredő terhek (pl. közös költség) a tulajdonjog bejegyzésétől datálódnak. Ezzel szemben a vízre, villanyra, gázra, fűtésre, telefonra, tévére, internetre az előző tulajdonos kötött szerződést a szolgáltatókkal, az esetleges számlatartozás is az ő tartozása, nem a tiéd. Ha pedig mégis elkaszálna a bíróság, még mindig perelheted az államot jogalkotás körében elkövetett károkozásért, elvégre azért csak most kaphattad birtokba az évekkel ezelőtt megvásárolt ingatlant, mert a fiúk kitalálták és törvénybe iktatták, hogy ezeket jó ideig ne lehessen birtokba adni. Semmit nem értek el vele, a haladékot kapott adósok egyébként sem járnak szavazni, a szavazni járók pedig nem ez alapján döntik el, kire akarnak legközelebb szavazni.

danku # 2016.04.10. 19:02

Egyébként azért gondoltam hogy itt kérek jogi ügyben tanácsot, mert abba reménykedtem hogy a fórumtársak közűl már volt akinek ilyen gondja volt és tudni lehet hogy másnál hogy végződött az ELMŰ elleni vita?