Ha túlvagy a kezesi helytálláson, követelheted az adóstól, illetve most már csak az örökösétől, hogy fizesse meg a károdat. Az örökös csak az örökség erejéig köteles helytállni a hagyatéki tartozásokért.
Tedd azt, hogy az eddigi helytállásból keletkezett károdat fizetési meghagyás útján érvényesíted az örökös ellen, a jövőben keletkező kárigényeddel kapcsolatosan pedig megkérdezed a közjegyzőt, milyen módon érvényesítheted azt is. Vagy pedig gyorsan kifizeted a hátralékot, és egyben érvényesíted az örökös ellen a kárigényedet.
végrehajtás kérdések
Tisztelt fórum. Kezes vagyok egy illetőnek és kb 2 millió ft ot kifizettem.Még 6 hónap van hátra kb 250 000ft.Az adós elhunyt.Egy fia van az örökölte a fél házat amin az adósság van.Hagyatéki tárgyalás még nem volt.Kérdésem.Az örökösnek letiltathatom e a fizetését vagy pedig csak azzal felel az adósságért amit örökölt. Magyarán mondva csak a fél házat követelhetem, hogy adja el és az árát adja ide nekem?Vagy van e egyéb lehetőség?Előre is köszönöm.
Természetesen.
Az üzletrész ugyanúgy lefoglalható, mint bármilyen más ingóság.
Olvasgass itt :
https://www.jogiforum.hu/forum/41/38900
Tisztelt Válaszadók!
Az volna a kérdésem, hogy cégtulajdonos magántartozása, végrehajtható-e üzletrészen?
Az előzmények röviden: Adott egy kétszemélyes kft. 50-50%-os tulajdoni aránnyal. Ebből az egyik cégtulajdonosnak magán úton felvett, és ki nem fizetett autóhitel-tartozása van, és a hitelező követelését már a bíróság is jóváhagyta.
Az adósnak nincs a kft-ben munkaviszonya, máshol van bejelentve "2 órás" munkaviszonyban. A kft-ben lévő 50%-os tulajdonrészén kívül nincs a nevén semmi ingó vagy ingatlan vagyon.
Ebben az esetben a végrehajtó eljárhat a kft ellen? -És ha igen milyen eljárási formában, illetve milyen mértékben?
Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelt Válaszadók!
Az volna a kérdésem, hogy cégtulajdonos magántartozása, végrehajtható-e üzletrészen?
Az előzmények röviden: Adott egy kétszemélyes kft. 50-50%-os tulajdoni aránnyal. Ebből az egyik cégtulajdonosnak magán úton felvett, és ki nem fizetett autóhitel-tartozása van, és a hitelező követelését már a bíróság is jóváhagyta.
Az adósnak nincs a kft-ben munkaviszonya, máshol van bejelentve "2 órás" munkaviszonyban. A kft-ben lévő 50%-os tulajdonrészén kívül nincs a nevén semmi ingó vagy ingatlan vagyon.
Ebben az esetben a végrehajtó eljárhat a kft ellen? -És ha igen milyen eljárási formában, illetve milyen mértékben?
Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!
Ha valaki olyan elvetemült, hogy árverés útján szerez magának ingatlant, akkor legyen még elvetemültebb, és ne adjon kiköltözési haladékot az adósnak. Vagy ha képtelen erre, legalább biztosítsa be magát, és időben adja be a végrehajtónál a 154/A. § (10) szerinti kérelmet, különben úgy jár, hogy pereskedés meg újabb végrehajtás nélkül nem szabadul az adóstól.
Felteszem, a közjegyzői záradékkal ellátott kiköltözési nyilatkozatra gondolhatsz. De az sem ilyen, azzal meg tudod spórolni a bírósági kört (3-6 hónap), és egyből végrehajtható az az okirat, de maga a végrehajtás-kilakoltatás onnan ugyanaz mint bíróság után, ha rumlizik a lakó, még jópár hónapra el tudja húzni, moratóriumba csúszással még tovább.
Hát, nem.
ha jól tudom, elvileg ha az adós együttműködő és szándéka szerint ki fog költözni, akkor alá lehet vele íratni egy átadási jegyzőkönyvet, hogy mikor fog elköltözni és ez már alkalmas arra, hogy kitedd ha mégsem menne
Hormiga,
az a 2. pont fontos, kérd írásban HATÁRIDŐBEN a kiürítést, akkor is, ha csak májusban lesz valami belőle.
Bár ha szerencséd van, márciusig kiköltözik, szerintem ne nagyon világosítsd fel a moratórium határidejéről...
1. Az adós a vele együtt lakókkal együtt az árveréstől számított 30. napig köteles elhagyni az ingatlant, és biztosítani, hogy a végrehajtó azt átadhassa az árverési vevőnek.
2. Ha az adós ennek a kötelezettségének önként nem tesz eleget, a vevő e határidő lejártától számított 15. napig kérhet írásban a végrehajtót, hogy adja át részére az ingatlant. Ez a határidő jogvesztő.
3. A végrehajtó a kérelemről írásban értesíti a jegyzőt.
4. A végrehajtó akkor intézkedik a kényszerátadás iránt, ha a jegyzőt értesítésétől számított 60 na eltelt.
5. A végrehajtó a lakóingatlan kiürítésének foganatosítását a november 15-től április 30-ig terjedő időszakot követő időszakra halasztja el, ha az adós magánszemély.
Tegna beszéltem vele.Azt mondja,azt sem tudta,hogy árverezik a lakást,a tartozásairól viszont tud.Nem tiszta számára a helyzet,ezért ügyvédet akar fogadni.(Nem is értem miből,hisz a 800 forintos számláit sem fizette,fizeti.)
Még annyit mondott, ha nekem van igazam és a lakás már nem az övé,legkésőbb március 1-ig kiköltözik.(Addig nem is lehet kilakoltatni.)
Ha esetleg mégse menne,na arra az esetre keresek megoldást.Persze,van a felújítósdi
(kivéssük ajtókat ,ablakokat,etc),van az,hogy 8-10 barátommal beköltözünk mellé aztán meglátjuk,elviseli-e,én most mégis az európai
megoldást keresem.
„Hogyan lehet rövid úton kitessékelni jogszerűen a volt tulajt a lakásból”
Ha önként elköltözik.
Egyéb esetekben a "gyors" és a "jogszerű" nemigen teljesülhet egyszerre. Esetleg akkor, ha továbbra is passzív marad, nem veszi át a leveleit, nem használja ki a rendszert időhúzó beadványokkal.
Ha nem tudtad azt, hogy a "beköltözhetően" nem azt jelenti, hogy be tudsz cuccolni az üres lakásba, akkor tartok tőle, fognak még kellemetlen meglepetések érni, ha a lakó nem együttműködő.
De egy biztos : előbb-utóbb ki fogják lakoltatni. Vagy, amit célszerű megpróbálni, megegyezéssel elmegy magától. Próbáltál már vele beszélni?
T Fórum!
A következőkhöz kérnék némi segítséget:
Árverésen vásároltam tavalyi év végén egy beköltözhetőként,
tehermentesként megjelölt ingatlant.
Mivel -jó szokás szerint-előzetes megtekintésre nem volt lehetőség,a kiírásban pedig nem szerepelt ilyesmi,jóval a vásárlás után
derült ki, hogy az ingatlanban lakik az adós, aki feje fölül több tíz milliós adósságáért
elárverezték a lakást.Az árverezés ellen nem emelt panaszt,a végrehajtó leveleit rendre nem vette át,így az árverés jogerőre emelkedett,
a végrehajtó pedíg intézkedett a földhivatali átírásra.Ez folyamatban,egyelőre széljegyen.
Kérdésem a következő:
Hogyan lehet rövid úton kitessékelni jogszerűen a volt tulajt a lakásból,
illetve a jogerősen lezárult árverést tudja-e még támadni a volt tulaj,továbbá,a végrehajtónak van-e kötelezettsége a lakás
kiürítésére?
T.
Kedves gerbera317,
Megértettem, és megköszöntem mindenkinek.Lásd 12.38 kor
Az utána lévő bejegyzésre válaszoltam úgy folytatódott a beszélgetés és azért írtam le újra.
Üdvözlettel,
Anikó
Végrehajtó hozzáállása az árverés alatt álló ingatlan bemutatásához.
Látszik, hogy továbbra sem érted. Hiába a sok érdeklődő, ha mindegyiknek az érdeklődése nagyjából abban merül ki, hogy "aha", aztán ugyanúgy nem történik semmi. Az ingatlan nem érhet annyit, mint a kikiáltási ára, különben már megvették volna. (Gy.k.: valaminek az értékét nem a bekerülési ára határozza meg, hanem az, hogy a piac mennyit hajlandó érte adni.) És értsd meg végre: a végrehajtó nem fogja megmutatni senkinek az ingatlant. Neki ez nem dolga. Folyamatos árverés esetén pedig pláne nem fogja megmutatni.
Kedves Válaszadó, miután a letiltás sikertelen volt kértem az újabb árverést de már most Folyamatos árverés címet kapta.Ráadásul miután "nyilvános" így elkezdtem hirdetni és elég sok érdeklődő van.
Tegnap bent is járt egy érdeklődő a végrehajtónál ügyfélfogadási időben, felvilágosították, de az ingatlant neki kell a végrehajtó segítsége nélkül megnézni.Ezért tettem fel a kérdéseim ezen az oldalon.
Az ingatlan jóval többet ér mint a kikiáltási ár.
Engem egyetlen egy dolog érdekel már régóta, hogy az eddig megállapított 2 millió 500 ezer forintot megkapjam és otthont teremtsek a gyerekeimnek.
Sokáig érdekelt minden apróság ami az ügyben felmerült,de 6 év alatt belefáradtam.
Megjön a letiltás jegyzőkönyv..három nap múlva pedig a sikertelen letiltás. Két nappal ezelőtti dátummal, tehát előtte mondott fel a munkáltatónál.
Tehát volt összesen 2 árverés? Akkor talán kérni kellene az újabb árverés kitűzését. Sőt, ha az ingatlan nem ér annyit, mint amennyi a kikiáltási ár, érdemes lehet újabb becsérték-közlést kérni a Vht. 140. § (8) szerint.
A folyamatos árverésnek csak a neve az, de érdemben nem árverés. Ha arra vársz, hogy valaki megvegye így az ingatlant, arra aztán vérhatsz.
2013-2015-ig kettő, közben volt folyamatos. Aztán végrehajtó váltás miatt semmi infóm nem volt, nem volt hirdetve az mbvk.hu oldalon. Megkerestem az új...xxx.dik végrehajtót...azóta folyamatos.
Volt egy megszakítás, mert volt jövedelme, de mire letiltásra került volna a sor, gyorsan felmondott.
Azóta folyamatos.
És annyira beteg pszichésen az adós,hogy nem "százalékoltatja le magát",hanem csak minimálnyugdíjas egészségkárosodási jövedelmet kap.
Mert ugye ebből nem vonható semmi.
"önhibán kívül" nem fizet...beteg.
„ezalatt hány árverés volt. Ha csak kettő, az nem a végrehajtó mulasztása.”
Ez igaz
Vagyis akkor önhibán kívüli a nem fizetés.
Hát...ez kemény, mondjuk azt az orvosi véleményt is megnézném akkor..
Nekem is 6 éve van árverés az ingatlanomon (csak én a másik oldalon állok, adós vagyok) és idáig 1 árva jelentkező sem volt az árverésekre, ami számomra is érthetetlen.
Az, hogy "6 éve árverez", nem információ. Információ az, hogy ezalatt hány árverés volt. Ha csak kettő, az nem a végrehajtó mulasztása.
Köszönöm a választ mindenkinek. Így már egyértelmű és érthető.Ez egy szakma, negatív és pozitív értelemben is.Nyilván vannak fenntartások és rizikók.
Egyértelmű,hogy a pszichésen beteg adósnak milyen jogai vannak és hogyan használja ki a kiskapuit. Nyilván ő az okosabb,talpraesettebb,ha az anyukának nem fizet (nem tudják semmilyen módon behajtani) egyedül birtokolja a házat.
Ráadásul felvilágosították,ha nem engeded be...jogod..a végrehajtó fél tőled nem akar kockáztatni.
Az anya két gyerekkel meg éljen meg ahogy tud,vándoroljon albérletből albérletbe..sőt minimálbéres keresetet mutasson fel,hogy megkapja a közösen megállapodott gyerektartás díjat.
Ügyészségi nyomozás??Ugyan "pszichésen" beteg.Csak hogy tud 250 nm-et két ingatlant fenntartani??
Na ezt kérdem én?
„6 éve árverez..”
ez szép

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02