Ha a vadidegen X összegű ajánlatot tesz, a tulajdonostársnak nem kell ennél magasabbat tennie, hanem mondhatja, hogy X-ért neki is kell.
végrehajtás kérdések
Ezek szerint a tulajdonostársnak nincs több joga, mint egy vadidegennek,tehát ugyanúgy részt kell vennie az árverésen, és csak akkor lehet övé az ingatlanrész, ha ő adja a legjobb ajánlatot?
az "elővásárlási jog" ilyen esetben "előárverezési jog"-ként testesül, tehát részt kell venni az árverésen...
Tisztelt Szakértők!
A következő ügyben kérném a segítségüket:
Szüleink halála után, négyen örököltük meg a családi házukat, ami 3 éve lakatlanul áll. Az egyik örökösnek tartozása van egy bank felé, ezért az ő tulajdonrészére jelzálogjogot jegyeztettek be a földhivatalnál. Most kaptunk egy levelet egy önálló bírósági végrehajtótól, a következő címmel:
"INGATLAN VÉGREHAJTÁS ESETÉN AZ INGATLAN BECSÉRTÉKÉNEK KÖZLÉSE"
Ebben azt közli, hogy az adós 1/6 tulajdonrészének az értéke lakatlanul 1.866.666.- Ft, tehát ezen az értéken lesz árverésre bocsátva, de ezt 15 napon belül kifogásolhatjuk.
Kérdésem, hogy a többi, nem adós tulajdonostársnak van-e elővételi joga, hogy az árverésen kialakult - akár kisebb árért is - megvegye azt a tulajdoni hányadot?
Luca
3 helyen keresheted az elévülést:
- fmh előtt
- fmh és vh lap közt
- két vh cselekmény közt
kérdés: hol történhetett?
Tisztelt Luca1234!
Most ez komoly ? Tessék besétálni a végrehajtóhoz! Meg fogja mondani mit miért és hogyan. Fizetni a leírtak alapján ne fizessen, de azért ami választ kapott az alapján itt válaszolni fognak.
A piszkálás ahogy Ön írta ismeretlen a jog világában. Ha meg akarja tudni mi a jelenlegi helyzet ahhoz viszont piszkálni kell :-)
Úgy látszik nem fogom tudni kibarkóbázni a megoldást, de teljes tévúton járok.
Tisztelt ius latratus !
Néha kapkod az emberfia de nem csak össze hanem vissza is . :-)
Tudom, hogy nem mentség, ha az ember gyermeke idegességében vagy izgatottságában helytelenül fogalmaz.
Azt is tudom, hogy a jól megszerkesztett, kifogástalan helyesírással megírt beadvány, kérvény többet ér mint egy saját kézzel írt józan paraszt ésszel megírt kifogástalanul megfogalmazott levél.
Sajnos....:-)
Nem.
Ahogy elnézem, ügyvédre lesz szükséged.
Tehát, ha jól értem: 2010-ben a tartozás elévült, és erre hivatkozva kérhetem a 2014-es keltezésű végrehajtási jog törlését?
Az valószínűleg a jogutódlás lesz, aminek a megállapítása megszakítaná az elévülést. De a már bekövetkezett elévülést megszakítani nem lehet.
Kedves KBS!
Köszönöm a válaszát!
Az elévülés abban az esetben is igaz, ha a tulajdoni lapon azt látom, hogy az eredeti 2005-ös bejegyzés törölve lett és 2014-ben egy új a korábbival megegyező tárgyú végrehajtási jog került bejegyzésre?
Az esélyed az elévülésben van, nem a követelés esetleges elengedésében.
Abban segítene nekem valaki, hogy mire gondolhatott KBS, azzal, hogy rossz a kérdés felvetésem? Ennyire el vagyok tévedve az ingatlanról történő végrehajtási joggal kapcsolatban? Arra már rájöttem, hogy jogutódlás csak bírósági végzéssel lehetséges, lehet, hogy a tartozás esetleges elengedése is? Vagy ez ennyire reménytelen?
Elnézést az értetlenkedésért,de szeretnk tisztán látni.
Köszönöm:Luca
Off
Vadsuhanc
Legalább te megpróbálsz figyelni rá. Egyesületem tagjainak akartam ... hm ... egyfajta magánórákat szervezni egy helyi iskola magyar tanárával, aki, mikor meghallotta, hogy mit szeretnék, mosolygott, s közölte, hogy már van helyesírás-ellenőrző, használjuk azt... Óh!, te jó Ég...
Pusztulunk.
:)
On
gerbera317
Még most jönnek a nagy boxmeccsek...
Be fogok számolni róla... ha így sikerül ha úgy...
MA nem megy a helyesírás....
Még egyszer köszönöm szépen...
Talán sikerül valahogy túlélni. :-/
Szívesen.
Előző hozzászólásom nyelvtani hibáit kérem figyelmen kívül hagyni...
Köszönöm.
Tisztelt gerbera317!
A mai napon történt válaszaid alapján telefonon 10 perce felhívtam a záradékolás elrendelő közjegyzőt. Az iratok és az általam elmondottak alapján szó szerint ezt mondta.... " Küldje meg a kérelmét,a záradékot vissza fogom vonni.." Iratok előtte voltak nem az elmondásomra alapozott, hanem az iratokra.
Gerbera.... nagyon szépen köszönöm !
Nem hülyeség, amit írsz.
A hitelezőnek tudomása volt a hiteladós haláláról, a hagyatéki végzés is a birtokában volt, tehát megvolt minden ahhoz, hogy nem az elhunyt, hanem az örökös(ök) ellen kérje a záradék kibocsátását. Nem így tett, hanem az elhunyt ellen kérte. A közjegyzőt nyilván nem avatta be a részletekbe.
De ha már így esett, a végrehajtó beterjesztésére a bíróság simán megállapíthatja a jogutódlást. Ez neked nyilván hátrányos, ezért beelőzhetsz azzal, hogy kéred a közjegyzőtől a záradék törlését. Ehhez bemutatod a bizonytékokat, és az sem hátrány, ha bizonyítani tudod, hogy a hitelezőnek is hivatalos tudomása volt a halálesetről. Ha ennek alapján a közjegyző úgy látja, hogy törvénysértő volt a végrehajtási záradék kiállítása, akkor ő azt törölni fogja. A kérdés, hogy a hitelező ezt követően mit fog tenni, és az nem hátrányosabb-e neked, mintha csak jogutód adósként követelhetne tőled.
Tisztelt gerbera317!
Most lehet nagy hülyeséget írok, de én a Vht. 11.§. (2) bekezdésében foglaltakra alapoztam.
A hitelezőnek tudomására jutott a hagyatéki eljárásban, hogy az adósa meghalt, egyben az is tudomására jutott, hogy a hitel terhét az örökösnek kell viselni.
A követelése már az örökös tartozása a hagyatékátadó végzés szerint nem az elhalt adósé, amely a hagyatékátadó végzés szerint is megállapítható.
Következtetésem szerint, ha végrehajtási eljárást kezdeményez már nem az elhalt adós ellen kellett volna kezdeményeznie, hanem az örökös ellen, aki felel a tartozásért.
Amikor a hitelező végrehajtási eljárást kezdeményezett már tudta, hogy az adósa elhunyt, és azt is tudta ki az aki a tartozást örökölte. Az elhunyt személlyel kapcsolatban indított végrehajtás a fent írt törvényhely szerint szerintem nem megalapozott. ( Az adós elhunyt tartozásáért az örökös felel )
Köszönöm, ha megtisztelsz véleményeddel.
„Van-e helye a végrehajtási záradék törlése iránti kérelemnek az elhalt adós vonatkozásában?”
Szerintem nincs:
Vht. 39. § (1) Ha a végrehajtást kérő vagy az adós személyében változás állt be, a végrehajtható okirat kiállítása előtt a kiállításra jogosult bíróság (hatóság), ha pedig a változás a végrehajtható okirat kiállítása után derült ki, a végrehajtást foganatosító bíróság a jogutódlás kérdésében - szükség esetén a felek és a jogutódok meghallgatása és bizonyítás után - végzéssel (határozattal) dönt.
„bármelyik fél kérelmére, a végrehajtó jelentése alapján vagy saját kezdeményezéséből végzéssel bármikor elrendelheti.”
Persze, de ennek a feltétele, a 211. § szerinti törvénysértés. A 212. § már csak arról rendelkezik, hogy ki indítványozhatja a 211. § szeirnti eljárást, vagy hogy szükséges-e egyáltalán indítvány, vagy hivatalból is el lehet járni.
Halott adós ellen vh-okiratot kiállítani nem törvénysértő, ezért a 211. § ilyenkor nem alkalmazható. A korregkcót a 39. § teszi lehetővé.
Tisztelt Vh-ügyes!
Az elhalt adós elleni végrehajtásban a jogutódlás(om) bíróság által hozott végzéssel meg lett állapítva. A jogutódlás egy jogi tény, amelynek lényege, hogy általánosságban vagy konkrét jogviszonyban valaki (a jogelőd) helyébe más (a jogutód) lép.
A jogutódlással a törvény szerint ugyanazok a jogok illetnek meg mint az elhalt jogelődömet. A záradék törlése iránti kérelmet pedig ( mivel az eljárás már ellenem folyik ) a Vht. 212. § (1) bek. alapján A végrehajtást elrendelő bíróság a végrehajtási lap visszavonását, illetőleg a végrehajtási záradék törlését bármelyik fél kérelmére, a végrehajtó jelentése alapján vagy saját kezdeményezéséből végzéssel bármikor elrendelheti.
Bár ezt csak én gondolom, de ezért tettem fel a kérdést gerberának.
ha nem közli az adós halálát, egyszersmind nem zárja ki jogutódot a záradék törlése iránti kérelem lehetőségéből?
(bár, ha mellette a végzés...)
(a jogutódlás megszakító hatását, köszönettel elfogadom...)
Tisztelt gerbera317!
Egy kérdést szeretnék még feltenni utána tényleg eltűnök pár hétre.
A hitelezőnek okirattal bizonyíthatóan ( hagyatékátadó végzést megkapta a közjegyzőtől ) tudomása van az adós haláláról. Ennek ellenére pár év múlva kéri a közjegyzői okirat záradékolását de közjegyzővel nem közli az adós halálát.
Van-e helye a végrehajtási záradék törlése iránti kérelemnek az elhalt adós vonatkozásában?
Köszönöm.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02