Kérni kell a végrehajtót, illetve rajta keresztül a végrehajtást kérőt, hogy járuljon hozzá, hogy az autó a foglalás hatályának fenntartása mellett továbbra is forgalomban maradhasson. A hozzájárulás esélye többnyire attól függ, hogy a letiltásból várható-e belátható időn belül megtérülés.
Tehát: mekkora a követelés összege (nem csak a tőke, hanem mindenestül!), és ez kb. mennyi időn belül fog megtérülni?
Megjegyzem, hogy a végrehajtás nem munkabér-letiltással kezdődik, úgyhogy tudtatok ti már erről (mármint a végrehajtásról) bő 1-2 hónappal ezelőtt is, magáról a tartozásról pedig ennél is régebben.
végrehajtás kérdések
T.Szakértők!
Segítseget szeretnék kérni. Most kaptuk meg a papírt hogy a végrehajtó letiltotta párom fizetését 50%ban illetve lefoglalta a kocsinkat. Számunkra ez hatalmas probléma mert én azzal járok dolgozni illetve a gyerekeimért megyek nap mint nap mert az iskolából es az ovódából másképpen nem tudnak hazajönni. Én nem helyben dolgozom párom pedig nem tud értük menni,mert olyan a munkarendje.Ilyenkor mit tudunk tenni hogy legalább az autót hagyja béken.Vagy hogy tudjuk visszavenni?
Köszönöm
Hamar megvan az. Még mindig itt vagy?
Másodfokon, jogerős ítéletem van volt munkaadóm ellen, ennek ellenére nem fizette ki elmaradt munkabérem. Szeretném tudni, a végrehajtó okirat kiadása mennyi ideig tart kb. és ha ez megvan, mi a további eljárás?
A választ előre is köszönöm.
Ja a bank felajánlotta, hogy eladhatom az ingatlant, de a pert bejegyezték és a felperes exem kiköltözni nem hajlandó, eladni nem engedi, tehát kötve a kezem... megírtam a banknak, ezután válaszolták, hogy a per nincs halasztó hatállyal, az ingatlanon végrehajtható. Beláttam, hogy jelen keresetem nem elég a hitel fizura és a megélhetésemre, illetve értelmetlennek is látom, de ha lakva kellene árverezni, elveszik mind a 2 lakás és marad még a nyakamon kb 14M tartozás. Így 4. kérdésem: hogy történik ezen maradék összeg behajtása? 5.Külföldi kereseten lehet-e végrehajtani?
T. fórumozók!
Élettársi vagyonmegosztási per van folyamatban az exem és köztem, melyet bírósági felszólításra ő kellett elindítson, mivel előtte kiürítési pert indítottam ellene, ahol ő tul.lapon kívüli tulajdonosnak tartotta magát.
Előzmény: 2005 óta kapcsolat, 2007-ben vett ingatlan 1% önerővel -> vitázunk a szerzés arányon, mivel a hitel 1/1 enyém és anyukámék lakása a másodfedezet, most a lakás értéke 20M, hitelt felmondták, követelés 26M+kamatok, mert nem fizettem 145ezret havonta úgy, hogy az expasim lakja, aki nem engedi használni, mondván ott ő lakik és én költöztem el 2015.08-ban (gondolom nem kell leírnom miért én jöttem el miután bevallotta, hogy évek óta csal, de költözni nem akar). Az ingatlan használatért nem fizet, közösköltséget, fűtést nem fizet, csak elműt és netet fizet.
A perek még éveken át fognak húzódni, mivel jogtanult, így jól tudja mivel és hogyan húzza az időt.
Kérdésem a topic cím kapcsán: 1. az erste bank nem köti az orromra mikor küldik végrehajtásra, egyenlőre késői behjtási csop.nál van... így csak halmozódik a tartozás. Meg lehet-e gyorsítani a végrehajtást, ha igen mire hivatkozva? 2. Egyáltalán árverezhető-e az ingatlan, ha tul.-i igényű per van rajta, a bank másodalperesként szerepel a perben, de állításuk szt nem befolyásolja a végrehajthatóságot a per. 3. tul lapon kívüli tulajdonos miatt lakva árverezés történhet-e, vagy van olyan mázlim, hogy el kell hagynia a lakást, hisz akkor azonnal el is tudnám adni. Vevőm is lenne.
Válaszokat köszi, más kérdés kapcsán olvashattok még részleteket a tuljog megszerzése elbirtoklás útján topicban.
Köszönöm a gyors válaszokat. Esetleg a kérvénnyel megpróbálkoznánk a NAV-nál hátha sikerül.
Egy kicsit hülyén fogalmaztam... de remélem érthető.
Ahhoz, hogy a tartozásért Te is felelős legyél annak a leírt törvényben meghatározott feltételei vannak és erről a NAV-nak határozatot kell hoznia.
susaliz
Az adótartozás személyhez kötött. Te csak akkor lehetnél felelős, ha erről az adóhatóság határozatot hoz. Az Art. 35.§. - ban megtalálható, hogy ez milyen esetekben lehetséges. ( Ami leírtál az alapján nem )
Abban az esetben, ha végrehajtás indul a NAV által a nevén lévő lakás tulajdonrészére bejegyezhető a végrehajtási jog. Amennyiben gépkocsi van a nevén azt lefoglalhatja. Kizárólag az Ő nevén lévő tulajdonra.
TV-t, ruhát stb. általában a NAV nem foglal, de hát a mai világban... ( láttam már, hogy a rozsdás talicskát is lefoglalta ).
Írjál kérelmet a navnak hátha elengedik.
Tisztelt Szakértő!
A férjem évek óta nem fizet TB-t a szakmájában alkalmi munkákból van jövedelme.500000 Ft-ot követel a NAV. Nincs semmije. Részletekben sem tudja kifizetni. A kérdésem az lenne az ő tartozása rám is hárulhat mint házastársra? Gondolkoztam hitelen de nem tudnánk még azt is fizetni.Bérlakásban élünk. Mit tegyünk nagyon elvagyok keseredve.
Köszönöm előre is a válaszát.
Javítok, ezt akartam írni:
De az egyidejűséget nem tartom célszerűnek.
Köszönöm szépen a válaszokat!
Jogerős első és másodfokú ítélet van. Írásban is figyelmeztettem, hogy ha nem teljesít önként, akkor végrehajtást fogok kezdeményezni. A határidő már bőven letelt.
Ne haragudjon Kovács_Béla_Sándor Ügyvéd Úr, de mit jelent pontosan a 25K?
25 ezer?
A végrehajtás elindítása költségmentes, de a kényszertörlést nekem kell fizetni, előlegezni?
Úgy értelmezem a válaszukból:
- hogy lehetséges az egyidejű végrehajtás és kényszerfelszámolási eljárás kezdeményezése,
- viszont különböző helyen kell elindítani.
Ne haragudjanak, de nekem életemben először fordul ez elő, ezért kérdezek aprólékosabban, hogy legalább most ne hibázzak.
Köszönöm szépen!
„Munkabér követelés tárgyi költségmentes”
Igaz, ezt benéztem. De az egyidejűséget tartom célszerűnek. Szerintem sorrendet kell tartani: előbb próbálkozás a végrehajtással, és ha az nem elég hatékony, akkor felszámolás.
Törvényszék, 25K közzétételi díj. Nem lesz gyors, és ha nem szólítottad fel írásban fizetésre, vagy felszólítottad, de határidőben vitatott, akkor elutasítanak.
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
Ha van lehetőség rá, akkor kérni fogom ezt a kényszerfelszámolást is, hogy végre valahára egyszer hozzájuthassak a munkabér követeléshez.
Zrt-ről van szó, azt mondták ez biztosabb lehet, mert nem tud csak úgy elillanni, (mármint fizetés nélkül)
Telefonon már érdeklődtem a végrehajtási költségről és valóban költségmentes, de a kényszertörléssel kapcsolatban nem kaptam tájékoztatást, ezt mástól hallottam, csak azt nem tudjuk, hogy ez pontosan mit takar.
Tehát, hogy hol lehet elindítani. Ezt is a panasznapi fogadóidőben? Vagy más bíróságnál?
Aki ebben tájékozott, esetleg rutinos is, nagyon megköszönöm, ha segít a válaszával!
@gerbera317: Munkabér követelés tárgyi költségmentes, kérdező bíróságon illetve végrehajtói díjat nem fog előlegezni (max ingatlanügyi hatóság eljárási díját).
Csődtv. alapján pedig a végrehajtási lefoglalás kielégítési elsőbbséget biztosít felszámolás során (adott esetben).
Egyébként a végrehajtás és a felszámolás párhuzamos megindítása általában valóban felesleges, de annyi értelme mégis lehet, hogy a végrehajtás hamarabb megindul és így a felszámolás idejére is megmaradnak adós vagyontárgyai.
A felszámolást majd megmondja neked más. A végrehajtás, az rendben van. A végrehajtást a bíróság végzéssel megszünteti, ha az adós cég ellen felszámolás indult. A felszámolás kezdő időpontjában a lefoglalt vagyontárgyakon a foglalás hatálya megszűnik. Úgyhogy, arra kínosan ügyelj, hogy felszámolást csak akkor kérj, ha a végrehajtás költségeit már megelőlegezted, és az adós cég ingatlanaira a végrehajtási jogok már bejegyzésre kerültek. Súgott valaki?
Tisztelt Szakértők!
Végrehajtással kapcsolatban a következő kérdésre szeretnék információt kérni.
Munkabér követelés végrehajtására lehet kérni a kényszerfelszámolást?
(úgy tájékoztattak, hogy amennyiben 500 ezer forint feletti munkabérről van szó, akkor lehet ezt kérni)
Azt szeretném megtudni, hogy ezt a kényszerfelszámolást hol kell kezdeményezni?
Most megyek a bírósági panasznapra elindítani a végrehajtást, de ha lehet, akkor egyúttal ezt a kényszerfelszámolást is szeretném kérni.
Köszönöm szépen a korábbi válaszokat is, nagy segítség számomra!
Aki tud kérem segítsen ebben, köszönöm!
Köszönöm gerbera, de az előző válaszokból ez egyértelmű. Tehát ha nem szeretnénk, hogy egy idegen befurakodjon 1/6 tulajdonostársnak, akkor részt kell vennünk az árverésen. Mindenesetre úgy hallottam ingatlanos ügyvédektől, hogy a tulajdonrészekért nincs nagy tolongás az árveréseken.
Chip, nem az előárverezési jogon kellene itt lovagolni! Azzal legfeljebb 37 ezer Ft az előnyöd a kívülálló licitálóval szemben, ami alig több, mint a semmi. Ha az a kérdésed, hogy tulajdonostárs is részt vehet-e az árverésen, akkor a válasz: IGEN. Van még kérdésed?
Köszönöm!
Közben előárverezési jog címen megtaláltam a NAV honlapján is az idevágó passzusokat.
Viszont közben hallottam egy szerintem téves információt, miszerint ha egy kívülálló veszi meg az 1/6 ingatlanrészt, utána kérheti a bíróságtól, hogy az 5/6 részt is tulajdonolni szeretné, mégpedig az árverésen megszerzett 1/6 rész ötszörös áráért, mert onnantól az az ingatlan piaci ára. De ha a többi tulajdonostárs nem akarja eladni a saját részét, akkor ez innentől csak egy kacsa lehet.
(CHIP84 - csak a félreértések elkerülése végett: azt, hogy X-ért neki is kell, az elektronikus árverésen kell közölnie, a licit lejárta előtt, tehát, ahogy azt Vh-ügyes is írta, neki is részt kell venni az árverésen)
Azt hiszem kezd fény pislákolni az agyamban az itteni válaszoknak és barátomnak, a googlinak köszönhetően..Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Köszönöm a választ!
Ez így teljesen világos.
Szép hétvégét kívánok!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02