végrehajtás kérdések


gerbera317 # 2014.12.17. 11:58

A végrehajtás, hogyan történik? Mármint ugy értem, hogy betörik akár a lakás ajtót is?

Először fel fog szólítani, hogy fizesd meg a tartozásodat. Ha elmarad az önkéntes teljesítés, fokozatos kényszert fog alkalmazni, ennek során (pontosabban: addigra) felkutatja a végrehajtás alá vonható pénzeszközeidet, jövedelme(i)det, vagyontárgyaidat, végső soron akár a tizedikre is felslattyoghat, és ott együttműködésre kötelezhet, még kényszer alkalmazásával is. Csak rajtad múlik, meddig megy el a dolog.

Megjegyzem, a rendőrökről is csupa rosszat lehet hallani (például a rendőrvicceket, amiket senki sem dicséretként értelmez), aztán mégis mindenki értük sír, ha valami baj van. Ugyanez van a bírósági végrehajtókkal is, csak nem születik róluk annyi vicc. Hogy kinek jó meg kinek nem jó a végrehajtás, az meg többnyire attól függ, hogy az ügyfél a répának melyik végén áll - ha érted, mire gondolok...

sandor86 # 2014.12.17. 11:44

a 10. emeleti panelt úgy értettem, hogy panel lakásról van szó nem pedig családi illetve kertes házról.

ius latratus # 2014.12.17. 11:27

"érem aki tud irják e mi történhet amikor odáig fajul a helyzet, hogy valóban jönnek az ingatlanhoz. Jelzem 10. emeleti panelben lakom"

Ez mekkora! Megúsztad, a 10. emeletre egyetlen végrehajtó sem fog felmenni. A vht úgy rendelkezik, hogy hatósági segítséggel is csak a 3. emeletig kérhet közreműködést a végrehajtó.
Piszok nagy szerencse, hogy az ismerősöd ott fent vert tanyát.

sandor86 # 2014.12.17. 11:14

Tisztelt Kovács Béla Sándor.

Én a lentebbi írásomat miszerint rosszat halottam a végrehajtókrol nem sértésnek szántam. Nem állítotam, hogy az összes végrehajtó egy k.......g stb stb.
Ha őn végrehatjó és magára vette az az ön dolga. Senkit nem sértettem meg.
Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.17. 11:07

Sajnos szinte csak rosszat halottam a végrehajtókról.
Én meg a nemfizető adósokról hallok sok rosszat.

sandor86 # 2014.12.17. 09:48

Jó napot.

Véleményt illetve tanácsot szeretnék kérni.

Van egy bedőlt hitel kártyám amit az adott bank tovább adott a DUNACORP factoring -nak.

Nemrég keresek egy Török Iringó nevű hölgy , hogy a DV progressz kft nevében keres ugyanis a Dunacorp factoring megbizásából keresnek engem.És személyes adatokat szeretett volna kérni. Viszont én soha senkinek nem adok telefonon keresztűl semmilyen személyes adatot csakis személyesen. Ezt jeleztem a hölgynek.
Hozzá teszem én semmilyen ilyen nevű magyar céget nem találtam a neten.
És azt mondta majd a kollegái fognak személyesen felkeresni.

Kérdésem: Ez akkor most mi?
Arra gondoltam személyesen felkeresem a Dunacorp factoringot ezzel kapcsolatban.

Jelenlegi helyzetem:

Sajna már lassan 5 éve nincs munkám. Regisztrált munkanélküli vagyok. folyamataosan járok a munkaügyi hivatalba és együtt müködöm. Segély vagy egyéb szociális ellátás nem jár. Cimem: jelenleg budapesten az egyik kerületbe vagyok kerületi szinten bejelentkezve. egy ismerösömnél lakom de csak ugy maradhatok itt ha nem jelentkezem be a lakásba.
A nevemen semmilyen ingó vagy ingatlan nincs. gyermekem, feleségem nincs. Az lenne a kérdésem ide erre a cimra ahol lakom ide jöhet a végrehajtó? Ha igen mit vihet? Nekem itt a lakásban a saját ruháimon kivül semmim nincsen.
A végrehajtás, hogyan történik? Mármint ugy értem, hogy betörik akár a lakás ajtót is? jelzem az ingatlanba nem is vagyok bejelentkezve, ha a lakótársam épp nincs itthon és akkor jönnek a végrehatók akkor mit vihet el? Mert az ingatlanon belül található bútorok az a lakotársamé.

Kérem aki tud irják e mi történhet amikor odáig fajul a helyzet, hogy valóban jönnek az ingatlanhoz. Jelzem 10. emeleti panelben lakom.

Sajnos szinte csak rosszat halottam a végrehajtókról.
Köszönöm.

gerbera317 # 2014.11.24. 10:25

Csupa rossz kérdés.

Az ingatlan (a leírás szerint) nem 1/1 tulajdona az adósnak, hanem 2 adós van, és az ő tulajdonuk 1/2 + 1/2, ami gyenge matekosik között is 2/2, ami egyszerűsítve 1/1. Az ingatlan tehát beköltözhetően kerül árverezésre.

Ha az árverési hirdetményt nem támadták meg határidőre azzal, hogy aránytalan kényszert alkalmaz a végrehajtó, akkor ezt utólag, az árverési jegyzőkönyv ellen előterjesztett kifogással már nem lehet vitatni.

A jogerősítést megelőzően a végrehajtó többször is utána járt, megtámadták-e az árverést, végül kiderült, hogy igen. Ez éppenséggel nem a végrehajtó mulasztása, hanem az adósé, hiszen a végrehajtó minden iratán rajta van, hogy a végrehajtási kifogást hol kell előterjeszteni: a végrehajtónál. A bíróság meg elkeverte az iratot. Ez egyébként csak a jogerősítésnek (tulajdonjog-bejegyzésnek) lehet akadálya, magát a vételárat célszerű lett volna nem visszautalni. Ha a végrehajtási kifogást elbírálják (elutasítják), akkor újra át kell utalnod a vételár-részt, és csak utána történhet meg a jogerősítés.

A bizonyíték eltüntetésének szándékát meg felejtsd el, a végrehajtó egyáltalán nem hibázott.

Az ügyszámmal ne foglalkozz. A végrehajtó tudja, miért más az ügyszám. Ha netán megbukik az árverés, nem emiatt fog megbukni. Egyébként nem fog.

Ha mégis megsemmisítik az árverést, az előleget haladéktalanul visszakapod.

A közös költséget a tulajdonjog-bejegyzésétől kezdődően kell viselni.

M.Andi # 2014.11.23. 11:24

Tisztelt Szakértők!

Az mbvk online oldalán vásároltam egy lakást, de egyre több a felmerülő probléma. A jegyzőkönyv aláírásakor kértem a 60 napos haladékot. A kifogásolási idő alatt a végrehajtó szerint nem történt kifogás, ezért telefonon kérte, hogy utaljam át az ár hátralévő összegét az időközbeni kamatokkal együtt + a birtokba adási kérelmet, és akkor elindítja a kilakoltatást. Állítása szerint 3 alkalommal is felhívta a bírósági titkárt, aki szerint nem kaptak kifogást. Kiküldte az adósnak és nekem is az értesítést, és ezután kiderült, hogy mégis történt kifogás – miután az adós elfaxolta neki a tértivevényt + magát a kifogást, mégis megtalálta azt a bírósági titkár.

Azonnal visszautalta nekem az előleg fölötti összeget, és kérte, hogy a kiküldött értesítőt küldjem neki vissza, amint megkapom. Gondolom nem akart olyan bizonyítékot hagyni, ami a hibáját bizonyítaná.

Találkoztam az adóssal, aki újabb problémákra mutatott rá:

  • az árverési hirdetményben szereplő főkövetelésre az árverés előtt két héttel kötöttek egy érvényes részletfizetési megállapodást.
  • a hirdetményben beköltözhető állapot szerepel, és tulajdoni hányadként ez: „tulajdoni hányad: 1/1 (II/4,II/5),” – ezzel szemben a tulajdoni hányad ½- ½ , és bár szerepel a másik tulaj is adósként, állításuk szerint az ő tartozása kicsi, ezért arra a részre nem is szabadott volna kiírni árverést.
  • más a végrehajtási ügyszám a hirdetményben és más az aláírt jegyzőkönyvön.

Kérdéseim:

  • mekkora az a tartozás, ami alatt nem írható ki árverésre a második adós tulajdonrésze?
  • ha valóban jogtalanul írták ki az árverést erre a részre, mikor és hogyan kaphatom vissza az előlegemet? Esetleg kártérítést is kapok, mert megtévesztett a végrehajtó?
  • ha viszont nem volt jogtalan a kiírás, akkor a 60 napos haladékom letelte előtt még át kell utalnom a hátralévő összeget, vagy azt elég csak akkor, amikor jogerőre emelkedik az árverés?
  • a közös költséget mikor kell elkezdenem fizetni?

Köszönettel:

Andrea

udvarju # 2014.11.23. 11:00

Fele tulajdonrészem van egy 15 000nm-es belterületi ingatlanban, aminek harmada erdő. A másik tulajdonos, aki a haszonélvező, most nagy erőkkel kezdett fakivágásokba. Valószínű értékesíteni akarja a fát. Nekem van-e beleszólási jogom ebbe?? Megteheti-e a megkérdezésem nélkül?? A fakivágásokkal csökken az ingatlan értéke!! Mit tehetek??

gerbera317 # 2014.11.19. 09:05

Nem az a kérdés, hogy milyen hamar találja meg, mert ha keresi, akkor szinte azonnal meg is találja. A kérdés az, hogy milyen gyakran keresi. A válasz: a végrehajtás megindulásakor, később csak indokolt esetben. Indokolt eset pl. ha behajthatatlan marad a követelés, majd a vh-kérő kéri a végrehajtás folytatását. Nem indokolt a keresés, ha pl. az a végrehajtás kezdetén sikertelen maradt, ugyanakkor van végrehajtás alá vonható munkabér és egyéb vagyon - ilyenkor szinte biztos, hogy nincs újabb keresés.

friz11 # 2014.11.19. 07:52

Kedves Gerbera!
Kérem segítsen nekem ebben a kérdésben!
Végrehajtási eljárás közben de új saját bankszámlanyitást
követően a
végrehajtó ill a nav mennyi időn, hány
napon belül találja meg az új
bankszámlát amire hatósági átutalást
küldhet? Mi a legminimálisabb és a
leggyakoribb időintervallum? Előre is köszönöm a válaszát!

gerbera317 # 2014.11.19. 07:44

Hány helyen kérdezted meg ugyanezt?

Mici87 # 2014.11.19. 05:05

Üdvözletem!
Végrehajtási ügyben, elévüléssel kapcsolatban kérdezném,ha elévülési kifogást nyújtok be a bírósághoz, ennek ugye illetéke van, a követelés 6%-a? Ezen kívül ezt külön jeleznem kell e a végrehajtónak,vagy majd a bíróság értesíti és felszólítja a megfelelő intézkedésre?
Ezen kívül kérdésem még,hogy kérhetem-e a végrehajtót,hogy mutassa be számomra azon cselekmények időpontjait,melyeket végrehajtási cselekményként regisztrált?
Köszönöm

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.11.14. 07:34

(Amúgy nincs munkahelyem, tehát annyira nem érint a letiltás csak humoros a dolog, lassan Szomália lesz itt nem Balkán…)

Ha ilyen tamasmacik sokasodnak Nálunk, nem is nagyon lehet fejlődni.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.11.14. 07:25

még ott sem tartják be még a saját törvényeiket sem

Ezek szerint azt gondolod, hogy van az állam, aki azért hozza a törvényeit, hogy legyen mit betartania és van a szegény állampolgár, aki saját értékrendje szerint tehet ezt, meg azt.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.14. 06:22

em törvénytelen egy kicsikét a fizetésemből letiltást kérnie a végrehajtónak, amikor egy méltányossági kérelmet benyújtottunk
Nem. Akkor mulasztana, ha nem hajtana végre.

(Nem szeretem, ha egy elítélt bűnelkövető hőzöng, és beszél törvénysértésről.)

tamasmaci # 2014.11.14. 03:52

Tisztelt Szakértők!

Kaptam 2 letiltás a „fizetésemből” ,de a végrehajtó ezt nem tehette volna meg szerintem, mert ez egy folyamatban lévő dolog lenne (bűnügyi költséggel kapcsolatos…)
Kértem a bűnügyi költség mérséklését, mert nincs jövedelmem, ennek elbírálásáról még NEM érkezett levél a számomra, ez idő alatt kértem az esetleges végrehajtás felfüggesztését .
Bíróságra be lett adva a méltányossági kérelem, ez van ugye folyamatban…
Ezzel egy időben a végrehajtónak is vittem be levelet, hogy szüneteltesse az esetleges végrehajtást, mert a bírósághoz méltányossági kérelmet nyújtottam be…

Tehát, egyszerű ember vagyok, de nem törvénytelen egy kicsikét a fizetésemből letiltást kérnie a végrehajtónak, amikor egy méltányossági kérelmet benyújtottunk és elméletben az egész bűnügyi költséges dolog szüneteltetve van, hiszen elbírálás alatt van a dolog…???

Elég szánalom, hogy ez a állami gépezet már igen látható módon még a SAJÁT törvényeit sem tartja be, tényleg aminek nyoma van amiről papír van még ott sem tartják be még a saját törvényeiket sem!!!
(Amúgy nincs munkahelyem, tehát annyira nem érint a letiltás csak humoros a dolog, lassan Szomália lesz itt nem Balkán…)

Ha nekem van igazam és feltételezem hogy nekem lenne…
Akkor mit javasoltok, hol tegyek panaszt, feljelentést a végrehajtó ellen…???
Tudom, hogy semmire nem megyek vele ebben az országban, de legalább nincs az hogy nem tettem semmit sem.

bogica3 # 2014.11.13. 20:43

Tehát végrehajtási kifogást kell beterjesztenem.
A végrehajtási kifogást a bírósághoz vagy a végrehajtóhoz kell küldenem?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.13. 15:26

Ő megtagadja - te meg kifogást emelsz. 15 ezer forint, de meg fogja téríteni.

bogica3 # 2014.11.13. 15:12

Tehát a kérdésem az lenne (a tegnap írt hozzászólásommal kapcsolatban), hogy a végrehajtó megtagadhatja a tájékoztatást amit kértem tőle?
Ha az elévülés megállapítását kérem, akkor azt a végrehajtó is beterjesztheti?

C I N I # 2014.11.13. 09:49

Sajnos sem a végrehajtónak, sem a folyósító szervnek nincs varázs pálcája, hogy abban a minutában, ahogy levonta a tartozást, az megjelenjen a jogosultnál.

Az ügyintézési határidőkkel számolni kell. Ameddig a jogosulthoz nem érkezik meg a követelés, addig kamatozik és addig bizony adósként tartanak nyilván.

A végrehajtó a törvényben szabályozott díjazását kérheti. A költségek is Téged terhelnek.

Az alapprobléma: "Személyi kölcsön törlesztő elmaradás"...

gerbera317 # 2014.11.12. 15:10

@secon

Tud esetleg valaki arról, hogy egy múlt héten életbe lépett jogszabály miatt leálítottak minden árverést?

Amit ez a jogszabály leállíthat(na), azt már leállította a júliusi XXXVIII. törvény. Amit az nem állított le, azt ez sem. A kérdésedre a válasz: NEM.

bogica3 # 2014.11.12. 14:55

Sőt, Földhivatalilag bejegyzett földhasználó is van valamelyik területre és abban az esetben neki is tudomása lenne róla. A Földhivatalnál van egy ismerősünk, aki utána nézett, de jelzálognál egyéb bejegyzés nincs, az pedig már 2007-ben történt.

bogica3 # 2014.11.12. 14:48

Árverést nem tűztek ki egyszer sem, mert arról a községi jegyzőnek és a testvéreimnek is tudomása lenne, ugyanis nekik is van részük a szóban forgó ingatlanokban.
Árverést pedig, ha jól tudom hírdetményekben teszik közzé.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.12. 14:22

sak a végrehajtás kezdete óta lefoglalt ingatlanok (kicsi mg.-i földterületek), ezért nem is értem a folyamatos intézkedést?
Hát éppen ez az. Gondolom, időről időre tűzött árverést. Mondjuk, az gyanús, hogy a konkrét adatok helyett csak általánosságban beszél.