végrehajtás kérdések

samtop # 2020.07.04. 10:17

Sziasztok, segítségeteket szeretném kérni ismét.

A bírósági meghagyás jogerőre emelkedett (kölcsönadási szerződés), tehát eljutott odáig hogy végrehajtható az összeg. Az adósnak semmi nincs a nevén (persze ez nem véletlen), csinált egy sportegyesületet, Ő a képviselő (elnök). Minden bevétel az egyesületen keresztül fut. Az éves beszámoló alapján elég nagy forgalmat bonyolít.

A kérdésem az lenne hogy ez egy végrehajtható felület, mármint az egyesület?

gerbera317 # 2020.07.04. 10:24

Ez nem az.
De miért nem inkább a kölcsönadott dolgot követeled vissza? Miért az árát?

samtop # 2020.07.04. 10:37

Rosszul fogalmaztam, a kölcsönadott dolog az pénzt jelent konkrétan (mint magánembernek). Plusz az egyesületbe mentette a közös kft-k vagyonát, eszközöket. De az már más ügy...

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.04. 11:27

Béla, a múltkor még paradicsomos káposzta volt.
Az a Káldi-fordítás lehetett. ;)

gerbera317 # 2020.07.04. 12:15

rosszul fogalmaztam
Ach so. Tehát pénzkölcsön.
Végrehajtás kell, és ha az egyesületi munkából neki valóban jövedelme származik, követelés lefoglalását kell kérni a végrehajtótól. Ha az egyesület ezt követően nem teljesít, akkor már azt is be lehet perelni.

samtop # 2020.07.04. 13:26

Köszönöm szépen, ez nagyon jó hír :-)

gerbera317 # 2020.07.04. 19:23

Azt azért tudd, hogy az egyesület az adós tartozásáért nem, hanem csakis a lefoglalt követelés letagadásáért vagy a foglalás ellenére az adósnak történő kifizetése miatt perelhető.

samtop # 2020.07.05. 12:48

Igen értem, de ha be van állítva egy fizetés, mert nem tudom elképzelni hogy nincs, valami jövedelmet igazolnia kell ahogy él, azért az is megpiszkálható nem?

drbjozsef # 2020.07.05. 16:29

Ugyan, ne légy olyan naiv. Ha volt olyan ügyes szerinted, hogy az egyesületbe "mentette" a cége vagyonát, akkor gondolod, problémát okoz szintén okosba kivenni a pénzt belőle? Mondjuk egy stróman haver beszámlázásával. Szóval, ha okos, ne reménykedj túl sok mindenben...

klorofill # 2020.07.13. 17:10

Az adós ellen végrehajtás indul. Otthagyja a munkahelyét, hogy az adósságát ne lehessen letiltani a fizetéséből. Ingatlanára bejegyzik a végrehajtási jogot. Erre eladja. Feltehetőleg visszadátumozva. A földhivatal törli a bejegyzést. Tájékoztat, hogy fellebbezés nincs, de felülvizsgálatot kérhetek.
Az ingatlan adásvételi szerződést (természetesen) nem láttam, de mivel a földhivatali bejegyzés után beszéltem az adóssal és egy árva szóval sem említette, hogy az az ingatlan már nem az övé, gyakorlatilag biztos vagyok benne, hogy utána kötötte a szerződést. A tulajdonosváltást bejegyző földhivatali határozat biztos, hogy későbbi, mint a végrehajtási jog bejegyzése (ami nyilvánvaló is, mert egyébként nem törölték volna a bejegyzést, hanem be sem jegyzik).
Jól emlékszem, hogy a fedezetelvonás szerződés érvénytelenségi ok?
A visszadátumozó ügyvéddel/közjegyzővel lehet tenni valamit (ha ez történt)? Ki lehet ezt deríteni valahogyan? Lehet valakitől kérni ennek a vizsgálatát?
A felülvizsgálat csak a földhivatal eljárásának jogszerűségét vizsgálja (ami önmagában valószínűleg jogszerű volt), vagy ezen keresztül a szerződés érvényességét is? Vagy a szerződést csak egy külön perben lehetne megtámadni? Utóbbi esetben egyúttal felülvizsgálati eljárást is kell indítani, gondolva arra, hogy ha (legjobb esetben) érvénytelennek találnák a szerződést, mire erről határozat születik, a felülvizsgálati határidő lejár?

gerbera317 # 2020.07.13. 17:33

A földhivatal törli a bejegyzést"
Milyen "A bejegyzést"? Te ki vagy a végrehajtásban, és mi a problémád?

klorofill # 2020.07.13. 18:36

gerbera
Te ki vagy a végrehajtásban, és mi a problémád?

A végrehajtást kérő vagyok, és az a problémám, hogy az adós kibújt a fizetési letiltás és az ingatlanvégrehajtás alól is. Még közelebbről: végrehajtási jog tulajdoni lapra bejegyzése után az adós valahogyan elsózta az ingatlanát, erre a földhivatal törölte a bejegyzést. De a szerződéskötés részleteit, időpontját nem ismerem, csak az nyilvánvaló, hogy ténylegesen a végrehajtási jog bejegyzése után történt.

gerbera317 # 2020.07.13. 19:10

Másodszor kérdezem, és egyben utoljára: miféle bejegyzést törölt a földhivatal?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.13. 19:10

Miért lenne nyilvánvaló? Éppenséggel az ellenkezője a valószínű.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.13. 19:12

miféle bejegyzést törölt a földhivatal?
Valószínűleg a végrehajtási jog bejegyzése iránti megkeresés széljegyét.

wers # 2020.07.14. 07:39

Ismét kérdésem van.

Sikeres árverést követően árverési vevő kért és kapott két hónap fizetési haladékot, de az sem teljesítette. 2020.05.16-án. Helyette a vészhelyzetre hivatkozva kért 45 nap újabb haladékot, amit a végrehajtó a bíróságnak átpasszolt.
A 45 nap is eltelt, a bíróság alszik rajta. Addig nem lehet az újabb árverést kitűzni? Ezt meddig húzhatják?

Azt javasolták, érdeklődjek a bíróságon. Hogyan? Ilyent még nem tettem.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.14. 09:30

Ügyfélkapud van, ügyszámot ismered, akkor ÁNYK-n VH10-s nyomtatványon rákérdezel, hogy mikor szíveskednek elbírálni az árverési vevő hosszabbítás iránti kérelmét. Mellesleg megemlíted, hogy az általa a kérelemben kért határidő is eltelt, és az alatt sem fizette meg a vételára.

Új árverés volt, vagy az előző nyertese kapaszkodik?

wers # 2020.07.14. 09:38

Új árverés volt, vagy az előző nyertese kapaszkodik?

Ez még az a bizonyos márc.16-án zárult árverés, azóta itt toporgunk.

wers # 2020.07.14. 09:40

Ügyfélkapud van, ügyszámot ismered, akkor ÁNYK-n VH10-s nyomtatványon rákérdezel

ohh.. áhh.. na jó, megpróbálom. Nem ismerem az ügyszámot, csak az elejét, nem tudom milyen sorszámmal küldte a végrehajtó. Az eleje is elég nekik?

wers # 2020.07.14. 10:11

(brrrr nem hogy ezt a ÁNYK bizét használni engedné, de már azt is leblokkolta a próbálkozásaim után, hogy az ügyfélkapuval belépjek.... )

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.14. 10:11

Az az ügyszám kell, amelyen a bíróság elrendelte a végrehajtást.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.14. 10:12

(brrrr nem hogy ezt a ÁNYK bizét használni engedné, de már azt is leblokkolta a próbálkozásaim után, hogy az ügyfélkapuval belépjek.... )
Ezt most nem értem. Az ÁNYK egy javás alkalmazás, a használatához nem kell sehova belépni. Se ügyfélkapuval, se semmivel.

wers # 2020.07.14. 10:16

nem támogatja az alkalmazást, meg sem tudom nyitni

Letöltöttem a javát, hátha azt akarja, de így már az ügyfélkapuval sem enged belépni.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.14. 10:32

Nem csak letölteni kell a Java-t, hanem engedélyeztetni is. Valószínűleg le van tiltva a gépeden.

gerbera317 # 2020.07.14. 10:50

Elég butuska egy árverési vevő ez. Az előlegének sorsával játszik.
De a végrehajtó sem kevésbé butuska, ha a vevő kérelmét beterjesztette a bíróságra. Azt majd azzal küldik vissza a végrehajtónak, hogy a haladék megadása a végrehajtó hatásköre.
A kéthónapos fizetés elmulasztását követően a végrehajtónak meg kellett volna állapítania, hogy a vevő az előlegét elvesztette, és ha a vevő erre bead egy kifogást, nos, azt kellett volna beterjeszteni, mert azt már tényleg a bíróság bírálja el. Nevezetesen, hogy a vészhelyzeti moratóriummal az árverési vételár megfizetésére vonatkozó határidő is félbeszakadt-e, és így jogszerű volt-e az előleg elvesztésének megállapítása.