Na, ez az, amihez az adósnak semmi köze!
De ha mégis mindenáron szemétkedni akar, akkor felhívhatja a végrehajtást kérővel szemben eljáró végrehajtó figyelmét, hogy van itt egy lefoglalható követelés. Feltéve, hogy a vh-kérővel szemben is folyik már végrehajtás.
végrehajtás kérdések
Mi a teendő, ha az adós a végrehajtó által letiltatott jövedelem 33%-át nem a követelő magánszámlájára akarja küldeni a végrehajtó által, hanem a magánkövetelő tartozásainak, pl. Otp, Otp Faktorig, vagy Nav -követelés számlájára?
Vagyis hogy ne a követelő által, barát,rokon, élettárs stb. megkerülés céljából nyitott számlájára menjen a pénz, zsebre vágás céljából,eltüntetve a pénzt a Banki és Nav-követeléstől, hanem az illető köztartozásába menjen mégis.(Hitel, NAV tartozás stb
Kösz a választ!
Letiltások
Gerbera317: ez akkor számomra nagyszerű, mert ilyen nincs az szmsz-ben. Köszönöm a válaszokat.
A társasház követelése:
1) közös költség
2) fizetési meghagyás költsége
3) végrehajtás elrendelésével és foganatosításával felmerült költség.
Erre mondta a közös képviselő, hogy az 1) már megtérült, és a 2)-3) még nem. Csakhogy ez nem igaz, mert ténylegesen a 2)-3) térült meg, és az 1) csak részben. Ezt soha nem tanulják meg a kk-k.
OFF Ha rajtam múlna, az összes közös képviselőt 3 hónapos intenzív bentlakásos tanfolyamra kötelezném, és a bentlakást börtönkörülmények között valósítanám meg. Magyarán: az összeset sittre vágnám, ahonnan csak legalább közepes vizsgaeredménnyel szabadulhatnának. ON
A társasházi törvény 13. §-a rendelkezik úgy, hogy a közös költség viselésére és a költséghátralékok megfizetésére vonatkozó szabályokat az szmsz-ben kell megállapítani. Ha tehát az szmsz. szerint az egymást váltó tulajdonosok egyetemlegesen felelnek a közös költségért, akkor az úgy is van.
Gerbera317: pont az az érdekes, hogy ha nem fizetett a társasház, akkor milyen "pénz után fut"? Vagy ha én befizetem, akkor fizeti ki a társasház a végrehajtót?
Grave7: A régi és új tulajdonos egyetemleges felelősségét melyik jogszabály írja elő?
A lényeg, hogy a tulajdonos-adós nem igénymentesen adta el az ingatlant (= teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalva hazudott), mert a társasháznak még van követelése a tulajdonossal szemben, akkor is, ha az sem jelzáloggal, sem végrehajtási joggal nincs biztosítva. Ezt a követelését minden bizonnyal az új tulajdonos ellen fogja érvényesíteni.
Az a közös képviselő privát hülyesége, hogy azt mondta, hogy a közös költség rendezve van, de ez nem igaz, mert a befolyt összegből éppen a közös költség mint főkövetelés nyer legutoljára kielégítést. A ház szerencséje, hogy nem adta ezt nektek írásba, mert akkor aztán futhatna a pénze után a ház.
Grave7: a társasház nem fizetett a végrehajtónak.
@Zanthia75: A végrehajtás költségeit végrehajtást kérő előlegezi és adós viseli - tehát végső soron adósnak kell megfizetni. Ha a tartozás összegét adós végrehajtást kérőnek fizette meg közvetlenül, végrehajtást kérő köteles a végrehajtó hátralévő költségét megfizetni. Szintén végrehajtást kérő köteles a végrehajtói költségek megfizetésére, ha adóstól nem lehet behajtani azt.
Az általad elmondottak és fentiek alapján, végrehajtást kérőnél hiányként jelentkezik az a költség, amit ő átutalt a végrehajtó részére (mert adós csak kamuzta, hogy rendezi a végrehajtónál).
(Megjegyzem, lehet nem erről az eljárás végén megfizetett díjról van szó, hanem még az eljárás elején előlegezett végrehajtói költségről - ha adós csak a közös költséget fizette ki, de a jogérvényesítés egyéb költségeit nem.)
A közös költség egyetemlegessége pedig nem szmsz szövege, hanem jogszabályi rendelkezések alapján áll fenn.
Lexi40, ha az a kérdés, akkor a fizetésből levonás és a pénzforgalmi számlára vezetett beszedési megbízás külön végrehajtási cselekmények, és egymás mellett is alkalmazhatók, alkalmazandók.
A királynét megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem.
Tisztelettel
Az lenne a kérdésem,hogy ma kaptam meg az fizetésem utalását ,és egy az egyben levonták az egészet, a bankba kértem a méltányossági részem és ami kifizetésre került az a fizetésem felét levonták.Az ilyenkor az eljárás ,hogy a bank is levon és a munkáltató is a végrehajtónak?mert ez nemm 33% lett hanem 50% öszessen igy ,hogy mindkét helyről vontak.
Válaszukat előre is köszönöm
Az a passzus baromira nem arról szól, hogy neked ki kellene fizetned azt a közös költségtartozást, amit az előző tulaj halmozott fel.
„a végrehajtó megpróbált jelzálogot bejegyeztetni a lakásra, de nem sikerült, mert a tulajdoni lap széljegyén már ott szerepeltem.”
Az nem akadály. Csak sorba rakják, de emiatt nem utasítják el a végrehajtó kérelmét. Legalábbis egyelőre. (A végrehajtó egyébként sem jegyeztet be jelzálogot.)
A többi is ennyire igaz?
Tisztelt Fórumozók!
Ki fizeti a végrehajtói munkadíjat?
2015. jan. 21-én kötöttem adásvételi szerződést per-, teher- és igénymentességel a lakásra vonatkozóan. Még a szerződés aláírása előtt kiderült, hogy több mint 1 milliós közös ktg tartozása van a társasház felé. Abban megegyeztünk, hogy a vételárból a közös ktg tartozást rendezi az eladó az utolsó vételárrész átvétele napjáig, ami egyben a birtokba adás napja is
.
2015. jan. 28-án a végrehajtó megpróbált jelzálogot bejegyeztetni a lakásra, de nem sikerült, mert a tulajdoni lap széljegyén már ott szerepeltem.
2015. márc. 20-án (az utolsó vételárrész átadása napján) az eladóval közösen elmentünk a közös képviselőhöz, ahol a közös képviselő elismerte, hogy a társasház felé a közös költség tartozás rendezve van, de nem tud nullás egyenlegről igazolást adni, mert a végrehajtói díj még nincs kifizetve. Az eladó kijelentette, hogy ez a díj csak őrá és a végrehajtóra tartozik, ő megbeszélte a végrehajtóval, hogy hogyan rendezik a tartozást.
Az idei közgyűlésen kaptam egy olyan egyenleget, amely hátralékként tüntette fel ezt a végrehajtói díjat 2015. jan. 28-ai dátummal, ugyanakkor a 2015-ös évi kiadások közt nem szerepelt.
Az ügyvéd, akinél a szerződést aláírtam, azt mondja, nem kérhető számon rajtam, mert a tulajdonjogom megszerzése előtti követelésről van szó.
A közösképviselő szerint tudtam, mit veszek, és a SzMSz tartalmazza az egyetemlegességet a régi és új tulajdonosokra nézve, ami idézve:
„3. A tulajdonostársak adatszolgáltatására vonatkozó szabályok
- A tulajdonostárs az adás-vételi szerződés egy másolati példányának bemutatásával köteles bejelenteni a tulajdonosváltozást a közös képviselőnek. Ez a szabály mind az eladóra, mind a vevőre kötelező. Ha az eladó elmulasztja közölni, hogy eladta ingatlanát és a közösség átmenetileg elesik az esedékes befizetéstől, az így keletkezett kárért nem csupán az eladó, hanem a vevő is -egyetemlegesen- felel.”
Ez a megfogalmazás jogi szempontból azonos a „régi és új tulajdonos egyetemlegesen felel a lakást terhelő közös költség tartozásokért” megfogalmazással?
A bankszámlán már nincs családi pótlék, bérjövedelem, Nobel-díj vagy kártyapénz. Ott csak számlaegyenleg van.
Tisztelt Segítők!
Önálló Bírósági Végrehajtó lefoglalásról szeretnék segítséget kérni.
Parkolási díj és pótdíj tartozást foglaltak le a bankszámláról.
A végrehajtás 83,582-Ft. A bankszámlán volt Kb. 2000- forint. Megjött a családi pótlék 26.600-Ft, amit egy az egyben lefoglaltak. Pár nap múlva megjött a fizetésem 132,000 Ft. Ebből lefoglaltak 54.982 forintot. Tehát lefoglalták a havi jövedelmem majd 60%-át.
Érdeklődnék hogy a családi pótlék is levonható-e?
Valamint hogy a 94.évi törvény 61.§ (1) bekezdésének itt érvényesülnie kellett volna?
A 65§ (a),(b),(c) bekezdése egyik esete sem áll fent hogy az 50%-ot levonják. Legalábbis idáig jutottam az információ szerzéssel. Bízom benne hogy a nálam ezt jobban tudók és értelmezők segítenek.
A terhel díj összege 83.582 forint, mégis részteljesítésként van feltüntetve a bank által küldött értesítőben. Ez azt jelenti hogy lesz még egy teljesítés (letiltás) azután hogy a teljes tartozás lefoglalásra került?
Félre értés ne essék, a tartozást elismerem, de a lefoglalás mértékével nem értek egyet. Több mint 10 éve dolgozom a munkahelyemen, a kifizetések bankszámlára történnek.Három gyermeket nevelünk párommal és nagy érvágás egy ekkora levonás. Ezért nem értem a kevesebb,33%-os több részletben történő lefoglalás lehetőségének elmaradását.
Nyilván kaptunk előtte tájékoztatást, de költözés miatt azt sem tudtuk hol, merre, mink van. Ezzel nem a személyes felelősségemet akarom hárítani, de talán a jogszabályok engednek humánusabb megoldást ilyen esetekben.
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel H.L.
Valcsika vagyok, kérem legyen szíves válaszolni egy kérdésemre. Vonható avégrehajtásból,bírósági határozattal, ROKKANT 50% BÓL vonják az adóságaimat,pl.nyírkém gazdálkodási dolog 210000ft ,telenor 150000ft a végrehajtó munkájának pénze, a itrium jusztita felé 160000 ezt a biróságilag itélt meg és vonják 45 000 ft-ból 28000 ft kapok. Ha emelt szintű ápolásira megyek a 20 éves fiamnak vonható e bármi? Mardok Tisztelettel valcska.
Azt javasolták, hogy a fiamnak mondjam meg, kezdje el a diákhitelét apró részletekben törleszteni, miután részletfizetési lehetőséget kér a Diákhitelesektől.
Ha tud fizetni.
Szeretett vezérünk első dolga volt kivenni az art. elévüléséből a diákhitelt.
Így ptk alá helyezték és ha 5 éven belül vh cselekmény történik akkor cca. sosem fog elévülni.
Bár amikor az igénylök felvették nem így volt....
Hajrá jogbiztonság...
Köszönöm. Lezajlott a végrehajtási eljárás, mivel a fiunk nem tulajdonos, illetve semmi ingósága nincs a lakásban, így nem volt végrehajtható ingóság. Mivel mindent alá tudtam iratokkal támasztani, nagyon megértőek voltak. Azt javasolták, hogy a fiamnak mondjam meg, kezdje el a diákhitelét apró részletekben törleszteni, miután részletfizetési lehetőséget kér a Diákhitelesektől.
@bérbeadás:
Az értesítésen, amit kaptatok, rajta van az előadó neve, aki az üggyel foglalkozik. Fel kell hívni, előadni neki is azt, amit itt leírtál, és ő majd elmondja, mi a teendőtök ilyenkor.
Volt hasonló esetem egy régi bérlőmmel kapcsolatban nekem is, aki székhelyként jelentette be a NAV-nál a tőlem bérelt lakást, és már régen kiköltözött, amikor ugyanígy kereste a NAV. Csak ők személyesen jelentek meg a címen, elsőre persze nem nyittatták fel a lakást (amiben már új bérlő lakott), hanem a postaládában hagytak egy hivatalos értesítőt. Felhívtam őket, majd személyesen vittem be az előadónak a szerződéseket, és ezzel el is volt intézve; azt mondta, ők azért kerestetik majd tovább a kötelezettet, de hozzánk többet nem jönnek, és ez a lényeg.
Tisztelt Fórumozók!
A fiam kapott a NAV-tól értesítést, hogy adótartozásának ügyében a bejelentett lakcímére adóhatósági végrehajtót küld, aki az „I994, évi LIII, törvény (Vht.) 44.§ (1) bekezdése alapján _ sziikség esetén - az adós lezárt lakását, a tartózkodási helyéül szolgáló vagy egyéb helyiségét, a hozzájuk vezető bejáratot, továbbá bútorát vagy más ingóságát felnyithatja.”
A fiamnak sem ingatlana, sem jövedelme, szinte semmi ingósága (eltekintve a ruháitól), sem állása nincsen. Az említett bejelentett lakcím a lányunk tulajdonában álló lakás, amit a lányunk bérlőnek ad ki, és fizeti a bérbeadással kapcsolatosan az adót. A lakásban található ingóságok vagy a lányom, vagy az én (mint haszonélvező), vagy a bérlő tulajdonában vannak.
Küldtem egy levelet a NAV-nak, amiben ezeket a tájékoztatásokat megírtam. Válasz nem érkezett. A kijelölt időpont május 18. A fiam sajnos semmit nem hajlandó lépni ebben az ügyben. Vagyis, ha én sem megyek el, akkor a végrehajtó akár be is mehet a lakásba, esetleg bármit lefoglalhat? Amennyiben elmegyek, esetleg 4 órát kell majd a lépcsőházban várakoznom, mivel a bérlő nappal alszik bent a garzonlakásban (éjszakás munkája van).
Kérdéseim ezzel kapcsolatosan:
- Fenti tények ellenére kijönnek-e a lakásba?
- Milyen iratokat szükséges bemutatnunk a végrehajtónak? (Lakás adásvételi szerződés, bérleti szerződés, ingóságleltár a bérbeadással kapcsolatban) Egyéb?
- Bármit lefoglalhatnak-e – fentiek esetén?
- Mi, szülőként, a saját lakásunkban is számíthatunk-e arra, hogy hozzánk is kijön a végrehajtó, hiszen sokáig nálunk lakott a fiunk?
- Ha ez a „szemle” lezajlott, érdemes-e majd kényszerkijelentéssel kijelentenünk a fiunkat a lányunk lakásából? Bár úgy tudom, ehhez két házban lakó tanú szükséges, és mi szinte csak látásból ismerünk néhány lakót.
Segítségüket előre is köszönöm.
„leveleket küldtek régi cimemre,ahonnan már régen elköltöztem.”
Tájékoztattad őket az új címedről?
Tisztelt szakértők!
Egy 2008-as tartózás miatt most kaptam fizetési letiltást! Most derült ki ,hogy leveleket küldtek régi cimemre,ahonnan már régen elköltöztem.5 év után nem évül el ez a tartózás? Ügyvéddel meg tudom támadni ezt a birosági végrehajtást?
Köszönöm előre a válaszát!
@genyanett: Az 1/2002. Imr. 40. § (4) bek. alapján telefonon nem adható tájékoztatás.
Egyébként a 43. § utolsó mondata szerint napi 2 órában kell telefonon elérhetőnek lennie a végrehajtónak. Ha a fejléces papír kevesebb időtartam szerepel, vagy több napon keresztül próbálkozásra rögtön üzenetrögzítő kapcsol (nem foglaltat jelez, mert akkor éppen más ügyféllel beszélnek), akkor a javaslom, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Karnál (mbvk.hu) tegyél panaszt.
Szóval tisztáztuk, hogy telefonon nem kaphatsz részletes tájékoztatást; két lehetőséged van, vagy elmész személyesen/meghatalmazottad félfogadási időben a végrehajtó irodájába, vagy levelet írsz és ebben kéred, hogy részletesen tájékoztasson: mit tett, az milyen eredményre vezetett, mi lesz a következő lépés és mikor.
Mivel az ügy körülményeit (milyen vagyona van adósnak) nem ismerjük, gerbera317 elmondott mindent amit lehet.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02