Timea84:
„Mi alapján keresi a végrehajtó a bankszámlát? ”
A végreható, a végrehajtást kérő kérésének megfelelő ingatlant/ingóságot/pénzintézeteknél vezetett számlákat, letéteket, felkutatja és intézkedik ezek lefoglalásáról, ill végrehajtási jog bejegyzéséről. Az állandó lakhelyen lévő ingóságokat is lefoglalhatja (bár ennek csak egy részét, és ha egyáltalán kérte ezt a végrehajtást kérő). Magyarul a bankszámla "inkasszó" egy alap történet a végrehajtás során. Ez az első amit lerántanak. Ennek a legkönnyebb a felkutatása is.
A béred szempontjából, mindegy hogy fix, vagy nem fix... ha bejelentett munkahelyed van, ahoz a végrehajtó hozzáférhet, és letílthatja a 33%-át. rossz esetben 50%-át is.
„Átlagosan mennyi ideig tart egy polgári per?”
Ezt nagyon nehéz elsőre megítélni. Nagyon sokmindentől függ, de átlagosan azt tudnám mondani, ha nem túl bonyolult a per. Átlag szerintem 1-1,5 év.
Az általad írt problémára, igazán szerintem nincs más kiút minthogy kifizeted a tartozást. Ha nem teszed, megy a végrehajtás a nevedre egy idő után, mert a bank nem fogja annyiban hagyni. A készfizető kezest is bevonják, aki ha jól értem az exed barátja. Az exed rendesen felültetett titeket. Ellene indíthatsz polgári pert, a tartozás kifizetésével kapcsolatban, de öszintén nem sok esélyt adok az ilyen ügyeknek, és az ezzel kapcsolatos per nem 1 év lesz azt garantálom.
De a remény hal meg utoljára.
Az ország elhagyása csak átmeneti megoldás, a végrehatás miatt, mert a tartozás nem évül el csak kamatozik. Ráadásul az uniós országokban ugyan úgy érvényesíthető azt hiszem.
Remélem kielégítő volt a válsz.