DunaCorp

Akacemma # 2015.04.05. 13:18

Leírtam, hogy 350-500 e ft között volt a felvett hitel. Ha szerintetek nem sok a havi 17.000 ft kamat, akkor Ti másvilágban éltek. Vagy esetleg a Dunacorp lekötelezettjei vagytok.

gerbera317 # 2015.04.05. 16:27

Sem egyik, sem másik. Csak a te kérdésed elsősorban nem jogi, hanem számtani kérdés. Olyan pedig - egyezzünk meg - nem létezik, hogy a felvett kölcsön összege 350-500 e Ft volt. Majd ha megtanulsz kérdezni, kaphatsz használható választ is.
Egyébként a havi 17 ezer Ft kamat nem túlzó mértékű. Ha a hitel másfél milliárd volt, pláne nem az. Ha 681 ezer volt, még akkor sem az. Ha 350 ezer, akkor ez 58,3 százalék, ami még mindig nem túlzó mértékű. Ismétlem: nem vagyok senki elkötelezettje...
Végül is mit írtál alá annak idején?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.07. 07:16

Hitelkártya szerződésekben a 40-50%-os éves kamat teljesen megszokott. Természetesen benne is van legalább az ÁSZF-ben, tehát nem kellene, hogy meglepetésként érje az adóst.

Dr.Attika # 2015.04.07. 07:39

A fő probléma, hogy teljesen jogalap nélküli a fizetés a követelés behajtó részére. A behajtó nem fogadhat pénzt. Amit a kérdező fizetett az a bankhoz már el sem jutott vélhetően. Be kell menni az ERSTE-hez és kérni kell egy számla egyenleget. Abból minden kiderül.

8291 - Követelésbehajtás

Ebbe a szakágazatba tartozik:

• a fizetendő követelések összegyűjtése (az adósság megvásárlása nélkül) és utalványozása az ügyfelek számára, mint pl. számla, csekk, szerződés vagy pénz vagy egyéb követelés gyűjtése, kezelése, pénz átutalása.
  • a magánszemélyek hitelminősítésével és foglalkoztatás történetével, valamint a vállalkozások hitelminősítésével összefüggő jelentés összeállítása, illetve információszolgáltatás pénzintézetek, kiskereskedők és mások számára, akiknek szükségük van e személyek vagy cégek hitelképességének vizsgálatára.
Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.07. 08:36

Factoring... (De az is lehet, hogy simán engedményezés.) És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a megbízott miért ne vehetne át pénzt a megbízó érdekében.

Dr.Attika # 2015.04.07. 08:44

Mert a vonatkozó TEAOR kizárja egyrészt. Másrészt nem a megbízója nevében veszi át, hanem saját számlájára utaltatja.

Sherlock # 2015.04.07. 08:49

Aha, magánjogi jogviszonyokban TEAOR... Attika, ülj már vissza pár civiljogi előadásra az iskolapadba. Amellett pedig a TEAOR sem zárja ki. De ezekkel a hozzászólásokkal több kárt okozol, mint hasznot. Ha ez része egy tudatos üzletpolitikának, úgy még szomorúbb.

bigmancs@citromail.hu # 2015.04.07. 16:23

A "Dunacorp"-nak egy fillért sem szabad fizetni!

bigmancs@citromail.hu # 2015.04.07. 16:42

Mert ugyebár megállapodsz velük, az odáig oké. Küldenek egy részletfizetési megállapodást, még az is rendben lenne. De itt jön a csavar : 6 havi részletet engedélyeznek és utána újra tárgyalják illetve rád kényszerítenek egy másik részletfizetési megállapodást. Aminek már jóval magasabb a törlesztője, és te úgy vagy vele hogy fizetsz mert ugyebár már 6 havi részletet fizettél, úgy vagy vele ha nem fizetsz akkor elúszik az eddig befizetett pénzed (és ez így is van!)Félreértés ne essék nem arra buzdítok hogy tényleg senkinek egy fillért se fizessen senki, mert ha egy rendes részletfizetési megállapodást küldene az adott behajtó cég amin szerepel a havi törlesztő, a futamidő stb stb de nem egy olyan 6 havi részletfizetési megállapodást amit 6 hónap után újra tárgyal a behajtó cég az ő szájíze szerint az nem igazán korrekt. Mondhatnánk úgy is hogy egyoldalu "szerződés módosítás"

bigmancs@citromail.hu # 2015.04.07. 17:30

Business Law

Igen igazad van, de ha már befizettél 6 havi részletet, és ők diktálják a feltételeket tudván hogy úgy is kénytelen vagy belemenni mert ha nem akkor elúszik az addig befizetett pénzed, akkor az már kb ott van. Legalábbis szerintem, és az már nem igazán korrekt.

gerbera317 # 2015.04.09. 06:49

A Dunacorp-nak egy fillért sem szabad fizetni!

Amíg nem tudjuk biztosan, hogy a Dunacorp csak behajtó, vagy engedményesként a követelés jogosultja, valamint azt, hogy a követelés elévülhetett-e, addig ilyen tanácsot ne osztogassunk!

Dr.Attika # 2015.04.09. 07:48

Ha a Dunacorp engedményes, akkor az adósnak küldött értesítésből annak ki kell derülnie. Követelés behajtó/kezelő saját nevében és számlájára nem szedhet be pénzt. Ez már világosnak kell lennie a laikusoknak is, mert sajtó, tv, rádió, publikációk elégszer elmondták. Aki ennek ellenére fizet nekik az "az ablakon hajítja ki a pénzt". Ettől többet már nem lehet tenni az adósok érdekében.
Most indítok pert a Dunacorp ellen. Ügyfelem 3 év alatt 700 ezer forint körül fizetett a Dunacorpnak, de a hitelező banknál ennek nincs nyoma.Egyébként javaslom elmélyedni a D. cégtörténetében.

Dr.Attika # 2015.04.09. 10:07

Ne értetlenkedjél már légyszíves. Ha követelés kezelő/behajtó, akkor saját számlájára nem szedhet be pénzt, mert az közvetett képviselet, ami a magyar jogban csak a vámjogban megengedett. Engedményes lehet, de ez egy más jogviszony. A kettő együtt nem működik.

Dr.Attika # 2015.04.09. 12:03

Engedményezés jogintézménye a magyar jogban. Így nevezik. Az engedményezés kapcsán viszont egy sor alakiságnak eleget kell tenni, joghatást akkor vált ki. Ilyen "dunacorpos" szelet hámozók pont azt használják ki, hogy az átlag ember kap egy dörgedelmes levelet meg egy csekket és már fizet is.Böngészd át a nevesítettebb követeléskezelők/behajtók mérleg beszámolóit. Megdöbbenve tapasztalod, hogy hány sok millió forint bevallott rendkívüli bevételük származik un. beazonosíthatatlan befizetésből.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.09. 12:37

Az engedményezés kapcsán viszont egy sor alakiságnak eleget kell tenni, joghatást akkor vált ki.
Azt, hogy akár szóban is lehet érvényes és hatályos engedményezési szerződést kötni, túl szigorú alakiságnak nem mondanám.

Dr.Attika # 2015.04.09. 13:21

Az engedményezési szerződés létrejöttének tényét viszont írásban (igazolható módon) közölni kell az adóssal, aki kérheti is az engedményezés létrejöttének okirattal történő igazolását. A Dunacorp nem szokott ilyen "részletekkel" foglalkozni, hanem saját nevében és számlájára kéri a fizetést, melynek sok tájékozatlan honfitársunk eleget is tesz. Abban bízva, hogy ezzel az eredeti tartozását törleszti, de ez a pénz nem jut el az eredeti jogosulthoz.

bigmancs@citromail.hu # 2015.04.09. 14:09

gerbera317

Én nem tanácsot osztogattam, hanem ez az én véleményem!
Ha olyan tisztességes és becsületes lenne a dunacorp akkor ez a fórum létre se jött volna, vagy csak szépet és jót lehetne hallani róluk!
De ha visszaolvassa az előző kommentemet akkor rájöhetne hogy tényleg nem érdemes nekik fizetni. Inkább érdemes megvárni hogy fizetési meghagyásos eljárásra adják az ügyet (ami ugyebár elég sokáig húzódik,nem véletlenül hisz a dunacorp-nak az az érdeke minnél többet kamatozzon a tartozás!) és akkor a bíróság mondja ki hogy mennyi az annyi. Sajnos szerintem aki oda jutott, hogy felmondták a hitelszerződését, és továbbadták egy behajtó cégnek, ez az egy esélye van.

bigmancs@citromail.hu # 2015.04.09. 14:10

Dr.Attika

Így igaz amit leírt! Sajnos tapasztalatból tudom :-(

bigmancs@citromail.hu # 2015.04.09. 14:17

Business Law

"Mennyi a Dunacorp kamata egy napra? - mondjuk optimalis esetben, ha az ados fizet? (Ha nem napra lebontva szamoljak, akkor hogy.....?)"

A dunacorp nem napi kamattal dolgozik, hanem kitől mennyit tudnak bevasalni. Ők azt mondják hogy havi kamattal.
Mint említettem 6 hónapos részletfizetést 6 hónap után újratárgyalja saját magával, persze a látszat megvan mintha az adóst (aki fizetett neki) is bevonnák ebbe a folyamatba de sajnos nem így van. És ha nem tudja fizetni az új részletet megy a fenyegetés zsarolás : elvitetik a gyámüggyel a gyerekeket, ha valaki albérletben lakik kirakatják onnan.... stb stb stb. A fantáziájuk végtelen, csak fizessenek nekik.

bigmancs@citromail.hu # 2015.04.09. 14:35

Business Law

Sajnos van ilyen magyarországon, szerintem ez az államnak a hibája, mert nem alkot egy jogszabályt, vagy törvényt, ami az ilyen és az ehez hasonló cégeknek a tevékenységét szabályozná.
Sőt tudok olyanról akinek a dunacorp-nál van a CHF-ben felvett tartozása. Mikor kiküldték neki az "elszámolást" nehéz ennek nevezni (szerintem), ha valamivel nem ért egyet a levélben foglaltakból akkor a dunacorp honlapján elérhető "panaszkezelési szabályzat" alapján élhet panasszal! Magyarul belekiabálhatnék az éjszakába is, mert gondolom nem olyan "panaszkezelési szabályzatot" alkotott a dunacorp ami lehetőséget ad bármilyen panaszra is bárhol. Na ez a pofátlanság! Nem hiába van a székhelyük a dohány utcában.

ius latratus # 2015.04.09. 19:06

"elvetetik a gyámüggyel a gyereket"
"ha valaki albérletben lakik kirakatják onnan"

Istenem! És a legutóbbi hozzászólás utolsó mondata a posvány. Megérkeztünk.

bigmancs@citromail.hu # 2015.04.10. 13:14

ius latratus

A posvány az amit a dunacorp és társai művelnek!
Ha nem csinálnák azt amit csinálnak, nem lennének ilyen komentek! Erre még nem gondolt senki? Pedig ideje lenne.

tortúra # 2015.04.26. 18:16

Köszönöm, hogy itt lehetek, nem is tudtam erről az oldalról!Most pontos adatokat nem tudok mondani, csak a lényeget!
A 2000-es évek elején vettem fel az erste banknál 500.000ft-ot, rá pár évre ajánlották, hogy vehetek fel újabb 500.000ft-ot nagy kedvezménnyel, utána pár évre rá ismét ajánlották, hogy váltsam ki az adósságomat egy újabb hitellel ami így 1.500.000ft volt! Időközben én fizettem az aktuális havi részleteket! Hülye fejemmel elmentem kezesnek 2009-ben,persze nem fizetett az adós, az én fizetésemből vonták! Így a sajátomat nem tudtam fizetni! Az erste eladta az adósságomat a dunacorpnak!
Azt mondják 1.600.000ft-tal tartozok nekik! Havonta csak 20.000ft-ot tudok nekik fizetni egy számlaszámra, amit ők küldtek! Azt mondják, hogy a havi kamat 18.000ft! Akkor mennyi megy az adósságba? Mikor telik le? Fizessek vagy ne?

gerbera317 # 2015.04.27. 20:30

18.000 Ft/hó az 216.000 Ft/év. Ez az 1.500.000 Ft tőkének 14,4 százaléka. Ez meglehetősen kedvezményes kamat, akármit is gondoljál róla...
Nem ez a sok, hanem a tőke, ami még ezzel a kedvezményes kamattal is k. sokat fial. A 20.000 forintos törlesztés meg kb. annyi, mint halottnak a csók. Azt sem nehéz kiszámolni hogy ilyen törlesztés mellett havi 2000, évi 24.000 forinttal csökken a tőketartozás, és kb. 44 év alatt fogod így visszafizetni a tartozást. Ha ezt sokallod, akkor húzzál bele!
Tudom, hogy nem 4. elemis matek-korrepetálást kértél, hanem jogi segítséget, de a problémádra nem igazán van jogi megoldás. Ezzel sajnos így jártál.

Rebarbara02 # 2015.04.28. 20:22

Kedves Fórumozók!

Az egyik banknál volt hitelkártya tartozásom, ami miatt tavaly októbertől telefonon keresztül zaklatni kezdett egy cég. Nem részletezem, hogy mikkel fenyegetőzött a hölgy, a lényeg, hogy megállapodtunk egy minimális összeg fizetésében, és hogy majd júniusban újra tárgyaljuk az összeget.
Mivel pár napot csúsztam a januári befizetésnél, ezért a Dunacorptól kaptam e-mailt. És még akkor se esett le, csak pár napja, hogy amelyik cégtől eddig kerestek, és akinek a számlájára fizetnem kell, az a Credit Line Group Kft. A címük megegyezik a Dunacorp címével, aki az engedményes a történetben, viszont nem értem, hogy ha a Credit Line Group-tól nincsen semmilyen dokumentumom, hogy kik ők a történetben, nekik miért kell fizetnem?! Mit tehetnék, hogy ráadásul a késedelmi kamat ne szökjön az egekbe, és legyen egy konkrét összeg, amit törlesztenem kell, tudván, hogy x idő múlva kinullázhatom azt?