Ingatan árverés


Benefactis pensare delict # 2019.09.19. 08:18

@betty61

"[...] mindig van egy-két olyan ember, aki hetekkel, vagy több nappal az árverés vége előtt azonnal rálicitál, ha valaki tesz egy ajánlatot. Vannak olyan emberek, akik képesek veszíteni milliókat csak azért, hogy az ő licitje legyen az oszlop tetején? :D Én IQ teszthez kötném az árverezők regisztrálását. :D. Vélemény?"

Miért veszítene milliókat azzal, hogy már korábban licitál?
A véleményem, hogy talán ezzel a stratégiával éri el, hogy a potyalesők akik durván át alatt vágynak licitet nyerni el sem indulnak.

Betty61 # 2019.09.19. 13:33

@Benefactis pensare delict

Nem tudom értelmezni, amit írtál, de köszönöm szépen az értékes hozzászólást.

Betty61 # 2019.09.19. 13:39

@Grave7

A nyertes ajánlatot nem az befolyásolja hogy hány db licit van előtte, hanem a végösszeg. Ha x tesz egy ajánlatot majd egy újabbat minden alkalommal ha valaki két héttel a licit lezárulása előtt licitál, akkor ha x meg is nyeri a végén az árverést, de milliókkal többet kell fizetnie árverés nyertesének, mintha nem licitálna rá minden egyes ajánlatra amit hetekkel az árverés vége előtt tesznek mások.

oligaliga # 2019.09.19. 13:46

Betty61

Még mindig kérdés, hogy ez téged miért zavar? Mindenki úgy költi a pénzét, ahogy akarja.

gerbera317 # 2019.09.19. 13:48

A nyitókérdésed az volt, hogy egyesek miért csinálnak ilyet. Meg is kaptad rá a választ: mert érdekük fűződik hozzá. És egyáltalán nem fizetnek többet, mintha csak a legvégén tennének egyetlen nyertes ajánlatot. Ez is el lett magyarázva. Nem a fórum hibája, hogy még mindig nem érted.
Sebaj. Abból, hogy azt a választ tartod értékesnek, amit bevallottan nem is tudsz értelmezni, látszik, hogy az értékrended merőben eltér az egyébként megszokottól. Nem mondom, hogy előnyödre.

Betty61 # 2019.09.19. 14:11

@gerbera317

Sajnálom, hogy nem érted az iróniát, de sebaj. Tudod én azt nem értem, hogy miért szólsz mindenkihez lekezelő hangnemben? Nemcsak hozzám. Visszaolvasgattam a fórumot. Ennek ellenére köszönöm, hogy időt szántál rám.

Grave7 # 2019.09.19. 15:18

@Betty61: Ha úgy gondolod,
1.) "milliókkal többet kell fizetnie árverés nyertesének" ha valaki már két héttel az árverés vége előtt licitál;
2.) de ha csak az árverés vége előtt lenne licit, akkor milliókkal olcsóbb lenne az ingatlan a nyertesnek,
akkor egyáltalán nem érted amit írtam. (Ellenben ezzel „hallatod a hangod és okosságokat mondasz”.)

Ráadásul lehet nem is vagy tisztában az árverési rendszer (jelenlegi) működésével: zárás előtti 5 percben ajánlat -> 5 perc hosszabbítás.
Tehát nem feltétlenül a kiírás szerinti 08:00-kor zárult az árverés, hanem pl. 08:23-kor, mert volt legalább 2 árverező akik addig licitáltak egymásra (+ amíg az utolsó előtti úgy nem döntött, hogy neki nem ér meg többet az ingatlan).

Egy példán bemutatom, kitalált számokkal:

  • van egy ingatlan, piaci ára jelenleg 15 millió,
  • a becsérték/kikiáltási ára 10 millió,
  • minimális vételár 5 millió.
  1. esetben: az árvérés vége előtt 2 héttel elindul a licit, páran órák-napok eltéréssel licitálnak egymásra, a 100ezer Ft-os licitlépcsővel. Az árverés napján reggel már 10 milliós ajánlat van, az árverés vége előtti fél órában nagyon felpörög az árverés folyamatosan érkeznek a licitek. Az utolsó, nyertes ajánlat 15 millió, utána nincs újabb licit.
  2. esetben: az árverés vége előtti fél óráig egyetlen licit sincs, aztán felpörög és pl. egyetlen percen belül is 2-3 ajánlat születik. Az utolsó, nyertes ajánlat 15 millió, utána nincs újabb licit.
  3. esetben: az árverés vége előtt 2 héttel érkezik egy 10 milliós ajánlat az ingatlanra. Fél órával az árverés vége előtt lassal elkezdenek 100ezresével licitálni az árverezők, de 10 perccel a vége előtt érkezik egy 13 milliós ajánlat, ugyan attól aki a 10 milliót is tette. Ez után is vannak még ajánlatok, van amit 100ezerrel, van ami 500ezerrel. Az utolsó, nyertes ajánlat 15 millió, utána nincs újabb licit.

Szerinted a nyertes szempontjából van különbség a 3 eset között?

Kérlek értsd meg, ahhoz, hogy a fenti példa szerinti "csábító alacsony áras" ingatlan árverési vételára elérje a 15 milliós piaci ár körüli összeget, bőven elég ha van 2 ember aki megvenné 14-15 millió Ft körüli összegért az ingatlant. Te magad mondtad, hogy sokan vannak akik a piaci árat elérve is licitálnak.

gerbera317 # 2019.09.30. 08:04

@ g-78
Kedves Gerbera! Egyetlen kérdésem lenne... Ingatlan árverésen, a licitnapló lezárása után létezik-e még bármilyen jogorvoslati lehetőség? 17,2M-ért licitáltak az ingatlanra, de 25M-ért lenne KP-s vevőm.
Nem támogatom a magánban történő megkeresést, főleg, ha a kérdés olyannyira egyszerű, hogy a fórum előtt is simán ki lehet tárgyalni!

Meg kell támadni az árverést végrehajtási kifogással. Ebben rá kell mutatni arra, hogy a végrehajtó az árverés során a vonatokozó eljárási szabályok melyikét sértette meg, és kérni kell az árverés megsemmisítését. És majd akkor a vevőd - ha még mindig meglesz - megveheti tőled az ingatlant annyiért. Feltéve, hogy ennek feltételei fennállnak.
Minimális az esélyed, mert kevés végrehajtó annyira hülye, hogy eljárási szabálytalanságot vétsen ott, ahol anélkül is el lehet adni valamit.

Betty61 # 2019.10.11. 14:06

@Grave7

Értem a licitálás menetét, már többször részt vettem benne, viszont van egy olyan érzésem hogy itt több válaszoló nem vett részt licitben, nem is látott egy licitnaplót, csak elméletben ismeri a rendszert, ami a gyakorlatban sokszor másképp néz ki. Például érthetetlen a számomra, mikor valaki egy 32 nm-es lakást egy lepukkant házban 65 millió ft-ért vásárol meg, a piaci ár TÖBBSZÖRÖSÉÉRT!! Miért? Mi ezzel a célja? Az ő pénze, de akkor is! Döbbenet. Most már legalább azt kezdem érteni, hogy vannak a licitálók között olyanok is, akiknek eszükben sincs megvenni az ingatlant, csak az árát srófolják fel, majd az utolsó 10 percben kilépnek. A budapesti lakásoknál általános jelenség, a vidéki ingatlanoknál kevésbé. Szóval vannak itt "furcsaságok", amiket most már kezdek érteni...

drbjozsef # 2019.10.11. 17:34

csak az árát srófolják fel, majd az utolsó 10 percben kilépnek.

Ha nincs senki, aki adna érte többet, akkor ha feltesszük hogy lenne tényleg ilyen, arra ez ráégne. Vagyis nemigen valószínű. Másrészt, mi az, hogy kilépnek? Nekik már nem éri meg az adott áron, ezért nem licitálnak tovább. Nyilván a piaci ár 60-80%-án még sokan vannak, licitálgatnak, de nem azért, hogy "felverjék az árat". Aztán a többségnek nem éri meg tovább, ezért nem licitálnak tovább. Nem értem, mi ebben a furcsa, vagy érthetetlen.

Piaci ár többszörösét még nem láttam. De linkelj egyet, hátha rájövünk neked, miért lett az, ami.

Betty61 # 2019.10.11. 20:50

@drbjozsef

Sajnos több, mint egy hónapja záródott le az árverés és már törölték, de ha még fönt lenne, akkor sem tudnék linket megadni, mivel az MBVK honlaphon listázott ingatlanokhoz nem lehet közvetlen linket megadni a honlap rendszeréből adódóan. Egy budai ingatlanról volt szó, 32 nm-es, 1 szobás, kívülről romos házban. 7 millióról indult, 14 millióra volt értékelve 65 millióért kelt el. Megnéztem az ingatlan.com-on és ennél lényegesen alacsonyabb árban Budán a 2. kerületben belterületi, nagy, gondozott kertes, nagy alapterületű családi házat lehetett venni, és azt meg is lehet nézni. Így aztán nem tudom, hogy vajon kinek és miért érte meg?

Grave7 # 2019.10.12. 08:44

@Betty61:
Ha link nincs is, de az árverési hirdetmény ügyszámát megadva meg lehet találni az (egy hónapon belül zárult) árverést.

Hidd el, van olyan válaszadó a fórumon, aki jobban ismeri a gyakorlatot, mint bármely licitáló.

Te nem érted, hogy mi a célja a 65milliós ajánlatnak. Ezt csak az tudja megválaszolni, aki az ajánlatot tette. A fórum legfeljebb lehetőségeket tud mondani, amiből az egyik talán megegyezik az árverező valódi indokával.

Nem írtad, hogy hol van ez a "drága" ingatlan (kerület, utca). Hibás az összehasonlításod, mert nem egy azonos környéken, azonos adottságokkal rendelkező ingatlant néztél. Ha abban az épületben minden lakás piaci ára 2milló/nm, vagy piacon nem is lehet ott lakás venni, akkor bizony érhet 65milliót egy 32nm lyuk.
Lehet pl. presztízs-értéke van az ingatlannak.

Szerinted az árfelsrófolás, ha az ingatlan 14 milliót megér nekem, ezért ekkora licitet teszek 7:50-kor, de nekem a 15 millió már túl magas ár, ezért amikor 7:59-kor 14.900.000-es ajánlat érkezik, kiszállok az árverésből?

Nem válaszoltál a 2019.09.19. 17:18-kor írt hozzászólásomban feltett kérdésemre:
Szerinted a nyertes szempontjából van különbség a 3 eset között?

gerbera317 # 2019.10.12. 11:38

Ha az árverési vevő végrehajtást kérő, és akkora követelése van az adóssal szemben hogy vételár-visszatartással akár egy 65 milliós vételi ajánlatot is megengedhet magának egy harmincöt négyzetméteres putriért, akkor miért ne?
Vagyonszerzési illetéket úgyis a putri tényleges értéke után fog fizetni (ha egyáltalán kell neki), nem pedig a vételár alapján. Azonban a vételárral rögtön 65 milliót tud magának elköltségelni.
Betty! Ez nem vitarófum! Ha kérdésed van, kérdezz, de ne akadékoskodj!

Darkhill # 2019.10.14. 07:08

Tisztelt Ügyvédek!
Elváltam, férjem vett egy családi házat, ahol jelenleg is él. Én maradtam a közös ingatlanban, ezért ő lakáshasználati pert indított és meg is nyerte. Visszamenőleg elég busás összeget követel amit tőlem havonta vonnak a nyugdíjamból. A bankszámlákról az összes pénz nála van /milliók, bizonyítható/ és most beadta végrehajtani a lakáshasználati díjat. Jelenleg folyamatban van a vagyonmegosztás, ő mégis árverezteti egy másik közös ingatlanunkat. Kérdésem az lenne, hogy ez jogszerű - e, mármint hogy folyamatban lévő vagyonmegosztás alatt árvereztet? Nem a vagyonmegosztás megszüntetése miatti árverés lesz. Ha mégis jogszerű, hogyan tudom megvásárolni újra a saját részem? Részt kell vennem az árverésen, vagy ha kifizetem a kikiáltási árat az elég?
Válaszukat előre is köszönöm!

Grave7 # 2019.10.16. 09:01

@Darkhill:
1/a.)
Te laksz a közös ingatlanban? Használod a volt férjed részét? Gondolom a bíróság úgy ítélte meg, hogy igen, ezért kell lakáshasználati díjat fizetned.
Költői kérdések:
A vagyonmegosztás iránti per folyamatban volt vagy megindítottad legkésőbb akkor, amikor a használati díj miatt perelt a volt férjed?
A vagyonmegosztási perben a közös ingatlanból a férjed részét sajátodnak követeled?
A használati díj iránti perben előbbieket bejelentetted a bíróságnak, kérted a per felfüggesztését a vagyonmegosztás iránti per jogerős befejezéséig?

1/b.)
Esetleg megpróbálkozhatsz azzal, hogy kéred a végrehajtás / ingatlan árverés felfüggesztését (mind a végrehajtási eljárásban eljáró bíróságtól, mind a perben eljáró bíróságtól), de ha a fenti "költői kérdéseket" nem tetted meg korábban, akkor vagy ügyvéd nélkül jársz el és nem fogod tudni jól megírni a beadványt, vagy az ügyvéded nem ért hozzá.

2-3.)
Az adós nem vehet részt az árverésen (1994. évi LIII. törvény 123. § (2) bek. e) pont).
Nem a kikiáltási árat, hanem a teljes tartozást kell megfizetni a végrehajtó részére (ő tudja a pontos összeget is), ezt követően törölheti a végrehajtó az árverést. A fizetést persze az árverés vége előtt normális időben (pl. min.1 héttel korábban) kell megtenni.

Bzsolt10 # 2019.10.22. 07:29

Kedves Fórumozók!

Abban szeretném kérni segítségüket, hogy ingatlant vásárolni árverés útján magánszemélyként vagy cég nevében érdemes-e inkább vásárolni? Milyen érvek és ellenérvek vannak az egyes opciók mellett?
Válaszukat előre is köszönöm!

Köszönettel:
Balogh Zsolt

gerbera317 # 2019.10.22. 07:37

Ez nem végrehajtási kérdés.

Bzsolt10 # 2019.10.22. 07:48

Tisztelettel kérdezem, hogy hova tegyem fel ezt a kérdést, hogy választ is kapjak?

drbjozsef # 2019.10.22. 08:26

Bzsolt10,

Az "Ingatlanügyek" fórum csoportban nyithatsz is (bár azokat gyakran nem dobja fel a frissbe a rendszer), vagy írhatod az azon belüli "Ingatlanügyek" topikba. Jobbat én se találtam.

Bár szerintem illik ez ide, ha kicsit közvetetten is csak, hiszen árverés általában végrehajtás. De hát ki vagyon én.

Mondjuk garancia az nincs válaszra, sőt.

gerbera317 # 2019.10.22. 08:30

Trükközéshez kérnél tanácsot. Ehhez leginkább az "Adózás, illeték, pénzügyek" című folyosón találhatsz magadnak megfelelő topikot, vagy esetleg még a "Segítségkérés" folyosón. De az, hogy árverésen szerzel tulajdont, még nem teszi a kérdésedet végrehajtási kérdéssé.

Bzsolt10 # 2019.10.22. 13:04

Köszönöm szépen a válaszokat!

Ildi121 # 2019.10.25. 06:39

Kedves hozzáértők!
Adott egy ingatlan árverés alatt.
2 tulajdonos 50/50%-ban.
A hitel közös, de az egyik tulajdonosnak más tartozás nincs a nevén, a másik tulajnak viszont töménytelen sok.
A lakás 1/2+1/2=1/1-ben van árverezve.
A kérdésem a következő: külön kerül felosztásra az árverésből befolyt összeg, tehát akinek nem volt tartozása az megkapja a különbözetet, vagy ő viseli a másik tulaj tartozásait is?
Előre is köszönöm a vàlaszokat.

Grave7 # 2019.10.25. 07:55

@Ildi121:
Ennek a technikai megoldását és az árverést lefolytató végrehajtó fogja eldönteni, mert az egyetemleges követelés miatt mindegyik lehetőség jogszerű.

Koreee # 2019.11.03. 09:01

Kedves Fórumozók!

Segítségüket szeretnem kérni.
kinéztem egy árveréses ingatlant, amit október elején raktak fel az MBVK oldalara, és a licit november végén ér véget. A kérdésem az lenne, hogy az mennyire befolyásolja a licitet (mondjuk árverés megtámadása az adós részéről), ha a tulajdoni lapra még mindig nem jegyezték be az árverés tényét?.
Segítségüket előre is köszönöm

gerbera317 # 2019.11.03. 09:16

Ezeknek semmi közük egymáshoz.