adózás, illeték és pénzügyek


sysy73 # 2010.11.24. 09:43

Magánszemélyként kelentkezett illeték fizetési kötelezettsége, viszont nem tudta befizetni.
Jött a levél, hogy a BT felé jövedelem letiltást eszközöltek. De ott nincs bevétel.

fittness # 2010.11.24. 17:47

Sajnálom,hogy nekem senki sem válaszolt...és ezért kellett ennyit telefonálnom :)

sysy73 # 2010.11.26. 06:47

Szia Fittness!

Nem vagy egyedül sajnos. Régebben jobban pörgött itt a fórum és szakértők válaszoltak.

végrehajtó1 # 2010.11.26. 07:57

sysy73

mit tud tenni olyankor az apeh, amikor az adózónak nincs bevétele, nem tudja az illetéket fizetni, amit már büntetéssel együtt kéne fizetnie? Van egy Bt-je, de jelenleg nincs bevétele.
Nincs sem jövedelme jelenleg, sem ingósága, amire terhelni tudnák?
Létezik adósok börtöne?
Vagy ketyeg a tartozása addig, míg nem lesz bevétele, amiből le tudnák vonni?

Meg próbálják behajtani.Letiltás a Bt-hez.Ha nincs jövedelme akkor a Bt-ben lévő üzletrészt is vh alá vonhatjaák.
De ennek a te esetedben semmi értelme.
Ha nem lehet behajtani akkor az elévülési idő után törlik.

nandy # 2010.11.27. 10:10

fittness: még a kérdésedet sem tudtad rendesen feltenni, nem kellene ezért megsértődni!
Ráadásul az önkormányzatnál fizetett szakértők dolgoznak, nem értem, miért kell ingyenes fórumon tanácsot kérni.

nandy # 2010.11.27. 10:12

Kedves sysy, azért nem pörög annyira ez a topik, mert hidd el, nagyon unalmas folyton azt ismételgetni, hogy nem létezik adósok börtöne, meg hogy mit lehet és mit nem lehet behajtani.
százszor leírtuk már, ha picit visszaolvasol, minden kérdésedre választ kapsz.

monalisa1 # 2010.11.27. 16:16

Ha lenne "adósok börtöne" akkor a köztörvényeseket nagyrészt szélnek kellene ereszteni annyi ember lenne való oda, sőt lehet hogy kevés is lenne a börtönférőhely.

sysy73 # 2010.11.27. 17:12

Kedves nandy!

Én próbáltam vissza olvasni, lehet hogy nem mentem vissza a 20-ik oldalig, de nem találtam a kérdésemre választ.
Megértelek Titeket, akik válaszolgattok, hogy unalmas egy olyan kérdésre válaszolni, ami már valahol szerepelt.
De amikor megkaptuk a levelet, akkor hirtelen alig láttam...zakatolt az agyam és egyszerűbbnek tűnt gyorsan leírni és hátha valakitől gyorsan megnyugtató választ kaphatok.

Hidd el, nem szeretne Titeket senki feleslegesen "pötyögésre" bírni.

Én mindig megköszönöm, hogy valaki segít nekem.

Ti akik ebben benne vagytok tudjátok az ide vonatkozó szabályokat., de mi akik nem értünk az egészhez minden új és sokat számít a tanácsotok. Lehet, hogy nagyon sokszor írtó butaságokat teszünk fel kérdésként. Megértem, hogy fárasztóak vagyunk:)

Így hát mindenki nevében köszönöm a munkátokat, hogy segítetek.

Üdv.
Sysy

sityu1 # 2010.12.01. 20:26

sziasztok 2004 december 10.én befejeztem vállalkozoi tevékenységemet 2006 ban jőtt a végrehajtó 2 szer
tartozásom azota az alpkamat miatt tőbb mint 10000000ft
a nyugdujam 33% vonják kiszámoltam kb 126 éves koromig kell élljek,hogy ezt levonják vagy esetleg tudtok valami tanácsot adni?

végrehajtó1 # 2010.12.01. 21:48

milyen tartozás?

csalódott # 2010.12.02. 14:08

Sziasztok!
A szomszédunk beadott egy építési engedélyt, amelyet a mi társasházunkból heten megfellebbeztünk. A megyei építésügyi hivatal a 30 ezer forint illetéken felül további pénzeket kér szakértőkre. Jogos a további pénzek követelése?

zoleee26 # 2010.12.04. 10:24

Üdvözlet!

A következő a kérdésem: Nagypapámnak volt egy lakása, amelynek az egynegyede volt édesapám nevén. Édesapám elhunyt, aminek következtében én meg testvérem örököltük meg a lakás 1/4-ed részét ketten, vagyis fejenként 1/8-át. Sajnos tavaly nagypapám is elhunyt, és idén februárban eladtuk a lakást. Mi testvéremmel fejenként ezáltal ingatlan értékesítésből származó bevételhez jutottunk, és itt jön a kérdésem:
Én úgy tudom, hogy a pénz, amihezh jutottunk, csak bevétel, mellyel szemben költséget lehet érvényesíteni. És a kettő különbözete (feltéve, hogy a költség nem haladja meg a bevételt) lesz a jövedelmem, ami az adó alapján adja, a mérték meg 25%. Na most tudomásom szerint ha a vételár, amennyiért eladtuk az ingatlant, alacsonyabb, mint az értékbecsléskor meghatározott ár, vagyis a szokásos piaci ár, ami úgy tudom, a fizetendő illeték alapja is egyben, akkor nekem most nem keletkezett jövedelmem, vagyis jövőre adófizetési kötelezettségem nincs?
Mert elvileg a megszerzett bevételből le kell vonni az ingatlan piaci árát (az illetékalapot) plusz még az illetéket is, és ha ez 0 alatt van, vagyis veszteséget értem el, akkor nincs adófizetési kötelezettségem?
Másik kérdésem, hogyha nem volt az ingatlan eladása előtt értékbecslés, akkor mi lesz az adó alapja?

A válaszukat előre is köszönöm!

Molly87 # 2011.01.04. 12:23

Üdv mindenkinek!
Remélem jó oldalon írom le a problémámat:
Van egy lízingelt autóm a Bank Plusnál.
Sajnos más bankoknál is vannak hiteleim, amiket már felmondtak.A kocsiról jövőre jár le a hitelem.
Az autót igazából a lányom használja, ő fizeti a törlesztőrészletet is.Sajnos nem lehetett az ő nevére venni a kocsit, mert még főiskolára jár.Kétségbe vagyunk esve, mert hallottunk olyat, hogy a többi bank bejegyeztetheti már előre az igényét az autóra, hogy ha esetleg jövőre lejár a hitel róla, akkor el tudja venni.
Az a gond, hogy szeretném, ha a lányom nevén lenne a kocsi, hogy ne tudják elvenni.De így nem fog menni, mert még nem dolgozik.Meg tudnánk oldani úgy is, hogy ha lejár a hitel, azonnal átíratnánk az ő nevére, de félek, hogy akkor már késő lesz.Egyáltalán csinálhat ilyet bármelyik bank is, hogy már előre bejegyezteti rá a szándékát?Írtam a B+nak is, hogy van e ilyen,de természetesen nem válaszolnak rá.Mit lehet ilyenkor tenni? :(

segítsetek # 2011.01.12. 11:24

Segítségeteket kérném!

Remélem jó helyre írom.
Adott két ember akik jó barátok. Pénz ajándékozása (jelentős összeg) történik közöttük lakossági folyószámláról, lakossági folyószámlára.
Kérdésem:

  • illetékmentes-e az ügylet?
  • bejelentési kötelezettség van-e? (megyei APEH-nek)

Van-e más buktatója egy ilyen ügyletnek? Nyilván kp. nem jó mert hogy mész be egy bankba és fizeted be a számládra csak úgy.
A bank nem tudom, hogy jelenti -e az APEH-nek. Így elméletileg senki nem tudja rajtuk kívül, de bizonyítható. (van bankszámla kivonat és a jogügylet be van jelentve) A jogügylet bejelentése pontosan mit takar? Megjelenik benne, hogy ajándékozás?
Tudomásom szerint az APEH magán számlát nem vizsgál.
Ha van viszont egy kedves szomszéd akinek nem tetszik, hogy a másiknak jobban megy és vagyonosodási vizsgálatot kér, mi lehet ennek a következménye?
Elfogadja-e az APEH / bíróság az ajándékozási jogügyletet kér barát között?
Vagy tovább vizsgálódik és megállapítja, hogy jövedelemnek minősül és megadóztathatja (SZJA)?
Ebben kérnék segítséget!!!
Vagy ha valakinek van egyéb használható jó ötlete szívesen várom, hogy ne keljen fizetni az államnak, mert az nem az övék.
Vagy irány külföld?

myke0909 # 2011.01.12. 13:57

Tisztelt Szakértő!

Fontos tanácsra lenne szükségem. Magánvállalkozó vagyok 8 éve ! Sajnos anyagi helyzetem miatt 2 éve adóhátralékom keletkezett! Több mint 2 millió forint! És nem tudtam mostanában fizetni az apeh felé semmit! Van egy lizinges autóm aminek még a felét se fizettem ki azt kijött és lefoglata az apeh és elálverezi? Jogos ez hogy a hiteles kocsimat foglalják le amit még énse fizettem ki? És köteles vagyok e a banknak fizetni tovább a hitelt a kocsira ha már nállam sincs? Ha nem fizetem a kocsit tovább mien jogi következménye lehet ennek ?És hogy hajthassa be rajtam a bank? A válaszát várom mert nagyon össze vagyok zavarodva és nagyon tanácstalan vagyok! Előre is köszönöm!

Üdv Myke0909

segítsetek # 2011.01.26. 08:43

Segítsetek

Mi van abban az esetben, ha nagyobb összegű pénzt adok / kapok kölcsön magán bankszámláról, magán bankszámlára?
(ha nem jelentem be sehová sosem tudja meg az illetékes hatóság, mert magán számlát nem vizsgálnak a bank nem jelenti le a tranzakciót)
Kölcsönadási szerződés két tanu jelenlétében és kész?
Nagyon jó ismerősöm az illető.
Szja, illeték egyéb adókötelezettség illetve bejelentési kötelezettség terhel-e?
Hogyan érdemes ezt kivitelezni?
Természetesen a szerződésben az szerepelne, hogy a kölcsönadás meghatározatlan időre történt.

Köszönöm.

Arachnid # 2011.02.02. 10:41

Tisztelt Szakértő!

A diákmunka adózásával kapcsolatban lenne egy kérdésem. Azokat a diákokat, akik egy adóévben több iskolaszövetkezetnél is dolgoztak érinthetik pontosan ezért hátrányosan a következő évi SZJA bevallásnál?
Jó lenne tisztán látni ebben a kérdésben.

Válaszát előre is köszönöm

jenny55 # 2011.02.03. 10:51

Tisztelt Fórumozók!

Egyéni vállalkozó vagyok 36 órás munkaviszony mellett. A SZJA bevallásban eddig szerepelt a 4%-os különadó, most mi van, 2010-re nem kell fizetni? Szó volt róla, hogy megszűnik, de mi a helyzet. Van aki azt mondja, hogy csak fél évre kell bevallani és fizetni, na de melyik nyomtatványon!

Üdvözlettel Jenny

fetaati1 # 2011.02.03. 21:17

Tisztelt hozzáértők
Az édes anyám magán vállalkozó és 6 milliós adótartozást halmozott fel.Fizetni sajnos nem tud,autóját lefoglalták.Esetleg valaki tud ebben segíteni.Esetleg jó ügyvédet vagy könyvelőt.Segítségeket előre is köszönöm.

végrehajtó1 # 2011.02.03. 21:27

fetaati1

Milyen adónemekben?

almostsaint # 2011.02.03. 22:32

Tisztelt Hozzáértők!

Az alábbi a helyzetem:
2010 szeptemberben meghalt édesapám, és megörököltem utána egy ingatlant. Az ingatlan több mint 20M-t ér. Kell fizetnem a 20M feletti rész után illetéket, vagy mivel egyenes ági leszármazott (vér szerinti fia) vagyok, nem kell a 20M felettiért sem. Sajnos konkrétumot ezzel kapcsolatban sehol sem találtam, illetve legtöbb helyen azt olvastam, hogy 2010 júniusától eltörölték az egyenes ági leszármazottak illetékköteles­ségét. Viszont Felhívtam az APEH-t, ott azt mondták, hogy a 20M feletti rész után kell fizetnem. Most akkor pontosan hogy van ez?

Köszönöm szépen a segítséget!

aajudit # 2011.02.04. 10:38

Tisztelt Szakértők!

Lakásvásárlás után méltányossági alapon kérelmeztem az illeték elengedését vagy mérséklését. Az APEH hiánypótlásra szólított fel, levelüket két alkalommal (december 16-án és 23-án próbálták kézbesíteni) nem tudtam átvenni, ezért az eljárást megszütették. Az a kérdésem, hogy ez ellen fellebezni szükséges vagy igazolási kérelmet írni vagy mást? Decemberben a kislányom egészségügyi problémáival küzdöttünk, illetve karácsonyra elutaztunk, a kézbesítési cédulák valószínűleg elkeveredtek, ebben az időben mással kapcsolatban is kaptunk, amit később átvettünk, ezekkel keverhettem össze.

Válaszukat előre is köszönöm.

mari58 # 2011.02.07. 09:26

Munkahelyem felszámolás miatt megszűnt, emiatt 2009.évi béremet és a végkielégitést 2010-ben kaptam meg, tehát a mostani adóbevallásban kell szerepeltetnem. Kérdésem vehetek-e figyelembe adójóváírás szempontjából hónapok számát (3 hónap lehetne)?
2009-ben még nem volt bruttósított bér az adóigazoláson 270 e Ft szerepel,akkor ezt az "a" vagy a "d" oszlopban kell beírni?

sziera # 2011.02.07. 12:53

Kedves aajudit!

Az APEH elfogadja az igazolási kérelmet, ha az egészségügyi problémákról van orvos által kiadott igazolás. Ebben az esetben az APEH vagy visszavonja az eljárást megszüntető végzését, vagy új eljárást indít. Célszerű lenne egy közeli APEH kirendeltségre bevinni az összes rendelkezésre álló dokumentumot.

végrehajtó1 # 2011.02.07. 13:11

aajudit

Ne bonyolitsd!

Hanem add be ujra.