doktori cím


Sz.Márton # 2009.07.09. 14:00

Tisztelt 30-06!

Ön azt írta:
"A Dr. az jogszabályon alapul, minden más csupán szokásjog (pl. a med.univ. vagy med. dent. stb.) de az már a név után írandó."

A jogszabály meg ezt írja elő:

2005. évi CXXXIX. törvény 63.§
"(6) Az orvosok, a fogorvosok, a gyógyszerészek, az állatorvosok, a jogászok oklevele doktori címet tanúsít. Ezek rövidített jelölése: dr. med., dr. med. dent., dr. pharm., dr. vet., dr. jur."

  • Tehát nem a név, hanem a cím után írandó és nemcsak szokásjogilag hanem törvényesen alátámasztva.

Ahol valóban jogosan következtethető az alapgondolata, az a hatályos 82. évi 17. tvr. alapján és az ott leírtak szerint, az illetékes okmányirodákon az igazolványokba csak a "DR." rövidítést rögzítik mindenütt.

Az említett hadseregben nemcsak kezdeményezések voltak, mert a katonai rendfokozattal rendelkező orvosok ma is az o. rövidítést használhatják a rendfokozatuk előtt. Tehát nemcsak a jogász hadbírók használhatják a hb. rövidítésüket, nem is beszélve egyéb más rendfokozat előtti rövídítésekről, amelyek ma is használatosak írásban pl: mk. őrgy, okl. mk. alez. stb.

Impossible # 2009.07.09. 14:30

Ez a doktori címes dolog már baromi unalmas, rengetegszer meg volt már beszélve ebben a topicban.

Csipke # 2009.07.09. 14:42

Sziasztok!

Nem hiszem, hogy ekkora nagy dolog - vagy ekkora nagy dolgot kellene csinálni belőle -, hogy a jogász neve előtt -már a diplomával- ott a doktor.

Én magam alig használom a dr-t, leginkább "visszaélés-szerűen", amikor asztalt foglalok vagy taxit rendelek (valahogy mindig hamarabb van mindkettő :)) No, meg, ha a - Kacsa, fogd be a szemed :) - kolléga dr-ként mutatkozik be.

Félreértés ne essék, szép dolog ez a dr, de szerény véleményem szerint elég lenne, ha a szakvizsga után osztogatnák, ha már adják...

Én nem érzem magam többnek, vagy akár jobb szakembernek, mert van két betű meg egy pont a nevem előtt... És nem is a dr-ért lettem jogász.

Ez az én - ugyan kevéssé tudományos - véleményem. :)


Csipke

bajussz # 2009.07.09. 15:17

be fogok menni az orvosi egyetemre, hogy gyorsan nyomtassanak egy diplomát nekem, mert elhagytam. próba szerencse:)

a szomszédokból egyébként már megtanultam csomó dolgot mágenhejm doktorúrtól, pl hogy élő embert ne élesszünk újra :))))

Legislator # 2009.07.09. 15:49

És ennek (Őfelsége hadihajóinak) mi köze van az akadémikusokhoz?


Sunshine after the rain.

bajussz # 2009.07.09. 15:52

biztos rajta utaztak:D

Impossible # 2009.07.09. 16:59

Leg,

minden összefügg mindennel. Ha Kleopátrának 5 centivel hosszabb lett volna az orra, akkor nem bukott volna meg a Római birodalom (mert akkor nem tetszik meg Antonius-nak, aki nem menekül el vele Egyiptomba stb stb stb ilyesmi).

A doktor téma megm ár ak önyökömön jön ki szögletes cseppekben, minek ezen rágódni ennyit, van, van, ez van, kész, akinek nem tetszik, kussoljon, a többi meg hadd örüljön neki. :D

Legislator # 2009.07.09. 19:33

Vetítőgép:-D


Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2009.07.09. 19:37

Kedves Legislator,

fogalmam sincs, hogy hogyan jött ide a HMS, azt sem tudom, kinél merült fel, mert nem olvastam végig az előzményeket, csak azt láttam, hogy kérdezed...

Kedves Csipke,

befogtam!:)


Kacsa11

Legislator # 2009.07.10. 09:00

Kedves Kacsa,

2007 07 09 14:05 a forrás.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2009.07.10. 09:02

És a kérdés is neki szólt, abban az értelemben, hogy ő (30-06)tud rá autentikusan válaszolni:-D (vö.:2009 07 09 17:49).


Sunshine after the rain.

Avelina-Vivien # 2009.07.10. 10:34

látom azért vannak a dolgok amik soha nem változnak:D

Kedves briznya!
Szép hagyomány ez a doktori cím igaz semmi plusz tartalom nincs mögötte de azért szép.Én nem sajnálom a jogászoktól sztem te se tedd.

Üdv:
dr-nélküli jogász:D


"You have to live the way you think, otherwise you'll end up thinking the way you lived."

Ildikóka82 # 2009.07.10. 10:53

Jéé Vivi, visszatértél?
Na milyen Anglia? Most ott vagy ugye?
Impy örülni fog Neked, már rajtam keresett... :D


Iwikó

Avelina-Vivien # 2009.07.10. 11:21

írtam neked a av-imp topicba:)


"You have to live the way you think, otherwise you'll end up thinking the way you lived."

Sz.Márton # 2009.07.10. 11:41

Vivi!

"Szép hagyomány ez a doktori cím igaz semmi plusz tartalom nincs mögötte de azért szép."

Miyen plussz tartalom lehetne mögötte biztosítékként számodra is; és aki jogosan úgy érzi van (10 félév+ anyagi ráfordítás, stressz, vizsgák, később önképzés és gyakorlat, leírhatatlan egyéb más stb..)annak esetleg általánosságban (csak mert viselheti) ugyan miért nincs?
-Nem baj azért legalább szép.-

Csipke # 2009.07.10. 11:59

Sz. Márton!

"és aki jogosan úgy érzi van (10 félév+ anyagi ráfordítás, stressz, vizsgák, később önképzés és gyakorlat, leírhatatlan egyéb más stb..)"

Nemcsak a jogi karon van ez. Ez szerintem nem plusz tartalom.


Csipke

Sz.Márton # 2009.07.10. 12:04

Akkor aki akarja azt vesz plusznak, amit más minusznak, vagy amit érez és gondol....ez a szép a szabad gondolkodásban. A tudás meg önmagért beszél.

Sz.Márton # 2009.07.10. 12:10

Illetve a tudás önmagáért beszél, de az interpretátorán keresztül aki dr.-ként valakit (vagy valamit) képvisel, a tények mögé meg azt gondolhatunk amit akarunk (Ha jó volt az egyetemi karunk)csak legyen miből gondolni.

Avelina-Vivien # 2009.07.10. 12:17

Sz.Márton!

Több minden is elkerülte a figyelmed .

  1. semmi bántó szándék nem volt bennem amikor ezt írtam briznyának lsd:"Én nem sajnálom a jogászoktól sztem te se tedd."
  2. Azért mert elvégzel 5 év jogi egyetemet sztem még nem kellene dr. címet dobálni mindenki után.Csipkével egyetértve én is szakvizsgához kötném.A többi szakon (kivéve: orvos, fogorvos, gyógyszerész, állatorvos ) csak PhD. után jár a doktori cím, akkor is kis d-vel.
  3. mögöttes tartalom alatt azt értem, hogy azért pl egy pszichológia,történelem vagy fizika PhD. mögött az alap tanulmányon túl azért letett valamit az asztalra.
  4. tudom MO vagyunk de ha külföldön elmondod, hogy te Dr. XY vagy rögtön megkérdezik, hogy mi a kutatási terület miből írtál PhD-t..azoknak mit mondasz, hogy semmit csak elvégezted az egyetemet?

5.Ahogy már Csipke is említette nem csak a jogi karon vannak húzós tárgyak, nem csak ott van kemény vizsgaidőszak és rettegett tanárok.Nem kell messzire menni elég ha átnézel a közgázra.


"You have to live the way you think, otherwise you'll end up thinking the way you lived."

Sz.Márton # 2009.07.10. 13:53

Vivi!

Sok minden elkerülheti a figyelmemet és el is fogja, mert ez így van rendjén. A sok misztifikált egyéb tudományos néha plagizáltan megszülető, önálló valódi tudományos eredményt nélkülöző értekezés néha tényleg azért a bizonyos címért születik és mögötte a világ sajnos tudományosan halad amerre most is tart.
Aki kell az magyarázza. Külföldön aki amit kérdez, majd arra mindenki válaszol ahol tud. Mi tudjuk a saját válaszainkat s ha kell majd válaszolunk.
Főleg ha rendesen megfizetnek érte.
Ha gondolod magadban vedd el a címeket és kösd amihez akarod és oszd újra a magad szabályai szerint és igazold le megnyugtatóan a külhoni látottak alapján.

(De!)Ne vedd magadra az általánosításokat, mert a Te végzettséged egyedi és ahol szerezted ott rövidebben (de drágán) fejleszthető, így arra kell építsd a jövődet. Tehát ne a helyi viszonyokra hasonlítsuk, a külföldi utalásokat, mert néhány külföldi tudományos kutatás is évente egymást megcáfolva még tudományos szaksajtókban is önmagát nevetteti ki. Lásd gazdasági mutatók, előrejelzések, egészségügy, fogyasztás... stb.(tisztelet a kevés kivételnek, de azok külföldön sem állnak értetlenül több kérdés megválaszolásánál, sem mint kérdező, sem mint válaszoló)

Néhány, egyéb misztifikált, önmagának és egy szűk körnek tudományosan cizellált még egy félévet is, protkó nélkül nehezen végez el a jogon itthon. (láttam már nem karón és nem varjút így). Ennyi és lehet bizonygatni mindenkinek, főleg egy becsületesen elvégzett és lezárt 10 félév múlva...mi és miért jár ma is.
Többet tényleg az egész nem ér, mert a jogszabályok önmagukért beszélnek és Te is tudod e téren /részben/ a valódi igazságot és a tartalmának az okait. A teljes igazságot egyikünk sem tudhatja, hiszen már Pilátus kérdése óta kutatják a választ: "Quid est veritas?" Próbálj meg néhány valódi jogi problémára akár itthon is válaszokat keresni előgyakorlatként (mert lassan kint, Te is a gyakorlat embere/jogásznője leszel) és megérzed a lényeget.

Baráti, kollegális...Üdv
Most már kár ezt tovább elemezni, mert ugye hétvége van...!

A közgáz régi szakembereire pedig Hofi Géza szó szerint megmondta:

"Megmondták hova kell menni,.... oda mentünk,....de nem ott volt!!!"

Nils # 2009.07.10. 13:54

Vivi,
szerintem - és amennyire rálátásom van - az ország bármelyik közgáz karát és bármelyik jogi karát összehasonlítva óriási a különbség a vizsgaidőszakok között. Nehézség alapján a jogászok felé billentve a mérleget.

Avelina-Vivien # 2009.07.10. 15:56

Kedves Márton!

Azt hiszem mindketten abban hiszünk amit tapasztaltunk, tanultunk.Én tudom magamról, hogy nehezen érteném meg az itthoni rendszert és nehezen venném a vizsgaidőszakot a jogi karon .Ennek semmi köze az intelligenciámhoz .Egyszerűen nagyon fiatalon más rendszerbe kerültem az állandó kérdezés, önálló feladatmegoldás,jogesetekből való felkészülés.Soha nem kellett magolnom, bebifláznom semmit.A mai eszemmel nehezen fogom fel miért kell 5 évet eltölteni egy egyetemen és ezért miért jár dr cím.Ami neked magától érthetődő , nekem furcsa mert máshol "nőttem"fel.

Nils,

Szerintem mindenkinek az a legnehezebb amit éppen ő tanul:) Az orvosi egyetemen nem vinnék végig egy vizsgaidőszakot:)


"You have to live the way you think, otherwise you'll end up thinking the way you lived."

Nils # 2009.07.10. 19:24

Az orvosiban egyetértünk. :)
Mellesleg ha Márton "kedves", én már nem is? :)

Természetesen csak vicceltem, kedves Vivien. :)

Legislator # 2009.07.10. 19:43

Megint sikerül szép lassan a tudományos fokozatokat összemosni a puszta címet jelentő dr. jur.-ral.


Sunshine after the rain.

Sz.Márton # 2009.07.10. 20:01

"A puszták népe", nem feltétlen szomorkodik ezért, mert talán szélesebb körben többet tett és tesz le, mint néhány egyéb területen az igazi szakembereken kívűl, az emberiség szűk körének tudományosan semmi innovációt nem nyújtó és késöbb sem hasznosítók.