Szabadság kiszámítása


tombdigger # 2020.05.29. 07:41

Értem. És nem kellett volna a felmondási idő elején közölniük velem mik a szándékaik?
A cégnél 2 hónap a felmondási idő, én kértem, hogy engedjenek el 6 hét után, nagy nehezen égy hét után megszületett, hgoy elengednek.
Így ha kifizetik a szabadságomat kb ugyan addig vagyok és kb ugyan annyiba kerülök, mint ha maradtam volna még 2 hétig, de azt kiveszem.

wers # 2020.05.29. 07:57

És nem kellett volna a felmondási idő elején közölniük velem mik a szándékaik?

15 nappal a szabadság kezdete előtte kell közölni, de van egy nagy kiskapu "kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén"

Szóval ha úgy dönt. hogy holnaptól, akkor holnaptól.

Azt nem tudom hogyan egyeztetek meg a munkaviszony megszűnésének napjáról, és mikorra rendel el szabadságot, nem biztos, hogy jól érted.

Ha megegyeztetek, hogy 6 hét a felmondási idő, és ebből ad ki két hetet szabadságnak, akkor az nem ugyanaz, minta a két hónapból adna két hetet.

tombdigger # 2020.05.29. 08:27

Az a kiskapu eléggé támadhatatlannak tűnik.
Csak arról egyeztünk meg hogy június 26ig vagyok, mivel július elsején kéne kezdenem a másik cégnél és szükségem lenne egy pár napra előtte.
Hogy szabit ebből akarnak-e kivetetni arról nem volt szó.
Mindenesetre mostantól igyekszem a teendőket úgy beosztani, hogy maradjon valami fontos a végére :)
Így van az általad vázolt 2 eset nem ugyan.
Viszont aközt, hogy

  • munkaviszonyban maradok 2 hónapig, ebből szabin vagyok 2 hétig és kifizet 2 hónapot, vagy
  • munkaviszonyban vagyok másfél hónapig, kifizet másfél hónap munkabért és megvált 2 hetet, dolgozok másfél hónapot

az ő szempontjából sem anyagilag, sem munkaidő szempontjából nincs jelentős eltérés (most arról, hogy a 9 munkanap nem épp 2 hét, illetve 4 hét nem épp egy hónap nem érdemes szót sem ejteni, kerekítettem)

wers # 2020.05.29. 08:42

Mindenesetre mostantól igyekszem a teendőket úgy beosztani, hogy maradjon valami fontos a végére :)

:)))

Igen, elég körbetekerve, de valahogy így vázolva kb. egyforma, de csak azért mert kb. ennyi szabid maradt részarányosan. Már lenne februárban, más augusztusban stb.

krisz4000 # 2020.06.14. 14:51

Tisztelt Fórumozók!

A következő lenne a helyzetem rövid leírása: a járvány miatt bezárt az üzlet ahol dolgozom és április 1-től nem fizetett "állásidőt" rendelt el a cég elháríthatatlan külső okra hivatkozva. Volt lehetőség más munkakörben dolgozni, de nem tették kötelezővé. Az áprilisi bérjegyzékemben pedig már 2 nappal kevesebb felhasználható szabadság szerepelt 18 helyett 16 (határozott szerződésem van). Arra hivatkoztak, hogy szabadság csak munkában töltött időre jár, viszont olvastam, hogy vannak kivételek, ami munkában töltött időnek számít valós munka nélkül is. Van-e értelme/lehetőségem valamilyen módon fellépnem, hogy legalább fizessék ki azt a két napot? Azért lenne fontos mert még márciusra jogellenesen kiadtak 7 nap szabadságot, aznap reggel értesítettek róla amikor kezdődött a "szabadság" és a beleegyezésem,velem való konzultáció nélkül történt.

drbjozsef # 2020.06.14. 15:01

krisz4000,

Elég keszekusza ez munkajogilag így.

Fizetés nélküli szabadságot egyoldalúan elrendelni nem lehet. Vagy beleegyeztél, vagy jogszerűtlen. Különleges helyzetre hivatkozással sem lehet.

A szabadságot viszont a munkáltató adja ki. Nem te veszed ki.(Kivéve 7 napot). Viszont azt időben előre írásban ki kell adni, nem lehet elrendelni azt úgy, hogy "holnaptól", vagy "hétfőtől".

Mit akarsz te?

Kifizettetheted a szabadnapodat, meg akár a fentieket is megreklamálhatod, ha már nem akarsz tovább ott dolgozni, ha érted mire gondolok.

krisz4000 # 2020.06.14. 15:15

Tisztelt drbjozsef,

Köszönöm a válaszát! Sajnos legkésőbb augusztus végéig szükségem lenne az állásra szóval bármennyire is szeretnék felmondani nem tehetem meg.

Fizetés nélküli szabadság hivatalosan nem lett elrendelve, csak kb. másfél hónapon keresztül nem foglalkoztattak elháríthatatlan külső okra hivatkozva (és így bért sem fizettek). A szabadság kiadása biztosan jogszerűtlen volt, mivel március 23-án tájékoztattak róla és arra a hétre és még utána két napra írták ki a szabadságot. Ugyan ahogy olvastam van egy koronavírusos kormányrendelet ami ezt engedni, de csak a beleegyezésemmel elvileg.

Ráadásul mivel korábban már kivettem a saját 7 napomat (záróvizsga, egyetemi vizsgák céljából), így összesen 2 napom maradt... Így ha lehetséges akkor legalább azt szeretném elérni, hogy azt az elvett 2 napot fizessék ki.

Sajnos a járvány miatt eléggé szürke zónában működik most néhány dolog pedig alapvetően korrektek voltak.

drbjozsef # 2020.06.14. 15:49

krisz4000,

Úgy érzem, mégse ugyanarra gondoltunk.

No mindegy. Ha azt a két napot akarod, akkor jelezd a munkáltatódnak írásban, hogy a bérjegyzékeden tévedés történt, levontak két napot, pedig te nem kértél szabadságot, és nem tudsz róla, hogy írásban időben jelezték volna a szabadságod kiadását, máshoz pedig nem járultál hozzá. Kéred a hiba korrigálását.