Az benne van-e, hogy "a feleknek egymással szemben a munkaviszonyból eredő további követelésük nincs"? Vagy valami ilyesmi.
Munkajogi kérdések.
Tisztelt Kovács Béla Sándor!
Azért kérdezem, mert a 13. havi nem volt benne az ún. "közös megegyezésben", de szóvá tettem a munkáltatónak, aki azóta sem reagált erre.
Persze, már aláírtam - de nem nagyon hagytak időt átgondolni, hogy mit is írok alá (kvázi behívott a főnök az irodába; közölte a tényt, majd azt is, hogy írjam alá); gondolom ezt használta ki a munkáltató, hogy úgyis zaklatott lelkiállapotban voltam és bármit aláírtam volna akkor.
Minket kérdezel? Neked kell tudnod, mi van a közös megegyezésben.
Sziasztok!
A munkáltatómnál 2 fős létszám leépítésről döntött a külföldi anyavállalat. Sajnos ebbe a két főbe én is belelestem és a magyarországi ügyvezető 2016. 05.30-án elém tolt egy „Megállapodás munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetéséről” dokumentumot, azaz nem felmondást a Munkáltató részéről. 2016. június 10-ig még dolgoztam, és a munkaviszonyom 2016. július 15-tel szűnik majd meg. Ezzel nem is lenne gond, mert 2016. június 14-én kifizették a július 15-ig tartó munkabéremet, plusz két havi végkielégítést (öt évet töltöttem el a cégnél), plusz a szabadságmegváltást a július 15-ig ki nem vett szabadságokért.
Viszont a munkaszerződésemben van egy olyan pont, hogy 13. havi bér kifizetése: ez a munkaszerződés szerint: „ … a 13. havi bér minden év június 30. napján, illetve az azt követő 8 napon belül esedékes” és nem kötődik semmilyen feltételhez.
Az utolsó 13. havi bér kifizetésére 2015. június 30-án került sor; a munkaviszony megszűnésének dátuma 2016. július 15 lesz. Az utolsó 13. havi bér kifizetés óta eltelt idő pár nappal meghaladta már az 1 évet; a munkaszerződés alapján mint munkavállaló, jogosult vagyok-e a 13. havi munkabérre.
Hogy látjátok ezt a szitut? Pereljem a munkáltatót? Persze első körben jelezném neki, hogy ha nem utalja a 13. havi bért, akkor számíthat egy perre esetleg; ha utal, akkor le van zárva az ügy.
A válaszokat előre is köszönöm.
Szép napot ! Fogalmam sincs, csak remélem hogy jó helyre írom a kérdésem. Nos. Szlovákiában dolgoztam egy magyarországon élő magyar vállalkozónál viszont a vállalkozását szlovákiában alapította.Még a próbaidő alatt felmondtam." Már második hete vissza tartatja a munkaviszony megszűnéséről szóló dokumentumokat. Csak igérgeti hogy majd akkor majd ekkor eljutattja hozzám. Pedig jogilag az a papír engem megillet és szükségem is van rá mivel itthon úgy tartanak számon hogy én dolgozom . És nem tudok semerre sem lépni. Kérdem én mit tudok tenni az ügyben hogy minél hamarabb vagy csak egyáltalán majd valamikor ide adja ? Tudok valami jogi dolgot felhozni a cselekményével szemben ?
Válaszokat előre is köszönöm.
Ha huzamosabb ideig történik, akkor méltányolható álláspont.
„A munkaköröd csak a beleegyezéseddel változhat meg.”
Az egyik hivatali "hozzáértő" véleménye szerint, ha elvégzi a feladatot, még ha nincs is leírva a munkaköri leírásában, azzal gyakorlatilag elfogadja az új munkakört.
A munkaköröd csak a beleegyezéseddel változhat meg.
Ha úgy van, ahogy mondod, akkor tényleg tisztázni kellene a helyzetet. De ezt leginkább te tudod megtenni; ha másképp nem megy, akkor jogi képviselő megbízásával.
Persze hogy dolgozom, követem az új főnököm (GAMESZ igazgató)utasításait.
Előző munkakörömnél (városüzemeltetési vezető)
minden munkaköri feladat és felelősség részletesen írásban le volt fektetve.
Mivel 2016. 03.01-től az új "cégbe" közalkalmazottként kerültem,
és nem a volt munkaköröm szerint vagyok foglalkoztatva, ezért érdeklődök és nem kötegszem. Tisztelettel.
Amikor megkaptad a kinevezésedet, nyilván benne volt a munkakör. Na, azon semmit nem változtatott a jogutódlás.
Ugyanez áll a munkaköri leírásra is: ha nem kaptál újat, akkor az előző a hatályos.
Amúgy szerintem csak kötekszel; ne mondd, hogy négy hónapja nem dolgozol semmit.
„Megveri ma Izland a franciákat is?” :) remélem
(ez a kérdés érthető volt)
Közalkalmazott és munkaszerződés?
Az a kérdésem hogy a munkaszerződésnek nem kötelező része
az írásbeli, és mindkét fél által elfogadott és aláírt dokumentum amely tartalmazza a beosztást, feladatokat,munkaköri leírást?
Kihez lehet fordulni hivatalosan ilyen jellegű és egyéb munkajogi kérdésekkel,vagy is ki képviseli a közalkalmazottakat ?
Megveri ma Izland a franciákat is?
Mi a kérdés?
Tisztelt Szakértő!
2016.03.01 -től vagyok közalkalmazott az újonnan megalakult GAMESZ-ben, (előtte ugyanitt M.T.s munkaviszonyban voltam az Önkormányzatnál. Március óta nem kaptam írásban munkaköri leírást, feladatkört.
Mit mond ezzel kapcsolatban a jogszabály?
Köszönettel.
Üdv.
Milyen korlátai vannak egy adott hónapban végezendő munkaórák számának?
Előző munkahelyemen kamionoztam, ott napi 13 óra volt az átlagos de volt heti 2-3 alkalom mikor 15 óra ( 561/2006/EK), 250 óra simán megvolt 1 hónapban.
Jelenleg nem főállású sofőr vagyok, hanem egy sima 8 órás munkába szakmunkát végzek H-P ig, de hétvégére újra nyeregbe ülnék. Milyen lehetőségeim vannak? (cégen belül lenne).
Előre is köszönöm a válaszokat! :)
Üdv.
A jelenléti ívet nem a munkáltató írja, hanem a munkavállaló. Más kérdés, hogy neki sem utólag kellene kitöltenie.
Egyikőtök se nagyon vethet a másik szemére.
Üdv, érdeklődnék, hogy megteheti-e a munkáltató, hogy a Jelenléti ív véletlenül üresen hagyott napjaira utólagosan fizetett szabadságot ír be? Pár napja elfelejtettem beírni magamat a Jelenléti ívbe és most a főnököm azzal fenyegetőzik, fizetett szabadságot ír be azokra a napokra. Ez azért lenne problémás, mert így a nyári szabadságra, illetve év végén a karácsonyi időszakra tartogatott szabadságból vesz el a főnököm az én káromra. Egyébként rendesen bent voltam és dolgoztam ezeken a napokon, csak elfelejtettem beírni magamat a Jelenléti ívbe. Köszönöm a válaszokat.
Tibor189:
Ha ezzel a magatartásoddal kárt okozol, akkor számíthatsz a munkáltatód kártérítést is kérhet.
Tibor189:
Ezért (az emberi jóindulat miatt, néhány nap eltéréssel) egy azonnal hatályú felmondás jár a munkáltató részéről, tehát azon a napon meg is szűnik a munkajogviszonyod. Nem egy szép kezdeményezés. Én a helyedben felmondanék és megbeszélném, hogy mentsenek fel a munkavégzési kötelezettsége (legalább egy része) alól.
Kérdésem a jogászok irányába: A foglalkoztatóm vállalatcsoporti szerkezetben működik (uradalmi szerződés stb). Az egyik munkavállalónk munkaviszonya megváltozik és kettős foglalkoztatás keretei között nem 1 hanem 2 tagvállalatunk fogja alkalmazni, melynek keretei között a Munkáltató1 nem a jelenlegi, hanem a másik cég lesz. Az a kérdésem, hogy ilyen esetekben is szükséges a munkavállalót foglalkozás-egészségügyi orvosi alkalmassági vizsgálatra küldeni, vagy a vállalatcsoporti forma lehetővé teszi, hogy az egyébként érvényes igazolása megmaradjon. Vagy az új elsődleges munkáltató miatt ezt kötelező megismételni?
Köszönöm!
Z
Tisztelt Szakértő!
Milyen következményekkel járhat az, ha fogom magam és holnap nem megyek be dolgozni. Kikapcsolom a telefonom és teljesen eltűnök a munkáltató előtt.
Könyvelő irodában dolgozom de már a tököm tele van.
Üdv,
Tisztelt Szakértő!
Kérdéseim a következők lennének:
- Alkalmazható-e óvodapedagógusi munkakörben a főiskolát ugyan elvégző, de nyelvvizsga hiányában diplomát nem, csak egy igazolást kapott fiatal gyakornokként?
- Beleszámít-e a gyakornoki időbe, ha részmunkaidőben alkalmazzuk és milyen mértékben? (félállásról van szó)
Köszönöm válaszát!
Üdvözlet!
Hollandiában éltem korábban, kint dolgoztam, így adószámom, bankszámlám van.
Már tthon élek és nappali tagozatos egyetemista vagyok, kint élő magyaroknak szeretnék online holland nyelvleckéket adni.
Ezért ők a holland számlámnra utalnák az órák ellenértékét.
A kérdés az, hogy lehet ezt hivatalossá tenni, mi a dolog menete?
GaborBp
Ez nem lesz elegendő az azonnali hatályú felmondáshoz.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02