Munkajogi kérdések.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.10. 12:51

Szerintem ez az "ahogy Móricka elképzeli", finomabban az "elsőre jó ötletnek" tűnt esete. De az is lehet, hogy egyszerűen át akarnak verni.
Én a helyedben azt mondanám a munkáltatónak, hogy rendben van, mondjon fel, ha akar. Aztán majd eldöntöm, jogszerű-e az a felmondás.

Honey2008 # 2016.08.10. 12:47

Konkrét helyzet:

Elmegyek munkanélküli hivatalba, munkanélkülinek.
A cég akinél dolgozni fogok, pontosabban egy szociális szövetkezet, ki fog kérni onnan, vagyis ezáltal ők jogosultak kedvezményre utánam, ha minden igaz.

Bejelentenének 8 órába, minimálbérre.

Azt nem tudom, hogy mi a különbség a sima foglalkoztatott között és a szociális szövetkezeten keresztül foglalkoztatottak között?!

Mert valami bizonyosan van, mivel a munkáltató kikötése, hogy így tud csak foglalkoztatni, szövetkezeten keresztül.

Köszönöm

szpkatka # 2016.08.10. 12:04

Tisztelt jogász kollégák!
Mint közalkalmazott, a jelenlegi közigazgatási átszervezések kapcsán érdekes helyzettel kerültünk szembe. A munkahelyemet mint háttérintézményt, jogutódlással átveszi a minisztérium (vagy más...). Augusztus 31.,-i dátummal megszűnünk, de a mai napig nem tudták a minisztériumban kitalálni, hogy mi fog velünk történni. A legutolsó verzió szerint átminősítenek bennünket köz-tisztviselőkké.
Az első kérdésem az lenne, hogy ezt törvényileg az én beleegyezésem nélkül megtehetik-e?
Az átminősítés szerint sokunk fizetése azonnal felére csökken. A 2014. évi LXXXV. törvény 2. oldalán 25/B.(2) bekezdése szerint viszont az átvevő munkáltatónál munkaviszony létesül, a munkabér nem lehet alacsonyabb, mint az átadó munkáltatónál volt. Viszont a 3. oldalon a (4) bekezdés szerint átalakul a jog viszonyunk, ami a besorolás szerint rögtön kevesebb munkabért jelent.
Megteheti-e ezt anélkül a minisztérium, hogy a dolgozókat előre értesítse, valamint meghagyja számunkra a döntés lehetőségét, hogy mi ezt tudjuk-e így vállalni? Szeretnénk a kollégáimmal együtt előre tudni, hogy mit ajánlanak számunkra... Ezt nem biztosítják a törvények?
Előre is köszönöm a segítséget!

dszusi # 2016.08.10. 11:48

Üdv!

Azt szeretném kérdezni, párommal bejegyezetlen élettársi kapcsolatban élünk van egy 10 hónapos gyermekünk, októberben születik a második.
Ilyenkor is jár az apának a gyermekek utáni plusz szabadság vagy az csak a házasok esetében?
Ha jár a bérpapírján mely résznél kell feltüntetve lennie?
Köszönettel!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.10. 09:03

Ha csak ez a kérdés, akkor ez mi: „a munkáltatója nagyon rá akarja erőltetni”?

Azt sem nagyon tudom értelmezni, hogy „egy szociális szövetkezet kivesz a munkanélküliből”.

Honey2008 # 2016.08.10. 07:47

Lényegében az lenne a kérdés, hogy ha egy szociális szövetkezet kivesz a munkanélküliből, és ez a szövetkezet jelent be 8 órába valakit minimálbérre, akkor az teljesen ugyan olyan mintha nem szövetkezeten keresztül lenne foglalkoztatva az ember?
Tehát ugyan azon a jogok illetik meg, TB, nyugdíj, hitelképesség, stb..?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.10. 07:43

Bevallom, nem igen értem, miről beszélsz.

Honey2008 # 2016.08.10. 07:42

Akkor teljes mértékben egyenrangú azzal mintha az ember teljesen "normális" 8 órás minimálbérbe lenne foglalkoztatva?

Ez nem munkaerő kölcsönzésnek minősül?

Picit ijesztő számomra, hogy kedves ismerősöm mesélte, hogy a munkáltatója nagyon rá akarja erőltetni.
Munkanélküli, aztán szövetkezeten keresztül való foglalkoztatás.

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.10. 07:33

A munkavállaló számára? Szinte semmivel. Tagnak kell lennie, de ez lényegében formaság.

Honey2008 # 2016.08.10. 07:07

Tiszteletem!

Elég fontos és sürgős kérdésem lenne!

Érdeklődni szeretnék hozzáértőktől, hogy ha munkanélküliről egy szociális szövetkezet "kivesz" és így foglalkoztat, rendesen 8 órás minimálbérbe, ez a munkavállalónak jár valami hátránnyal?

Illetve pontosabban, mivel másabb mint a normális foglalkoztatás?

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.08. 13:36

Hogyne. Megegyezéssel.
(Megjegyzem, az a megbízási jogviszony, amelyre a munka törvénykönyvét kell alkalmazni, elég érdekes dolog.)

pazs # 2016.08.08. 13:35

Ha nincs benne a szerződésben, hogy nem mondható fel, akkor persze, megszüntetheted, mondjuk ha alkalmatlan időben mondod fel, köteles vagy megtéríteni a megbízónak a felmondással okozott kárt.

ilonya # 2016.08.08. 13:28

Tudna valaki segíteni nekem?Próbáltam a problémámhoz hasonló kérdést találni,de nem sikerült.
Megbízási szerződéssel dolgozom egy alapítványnál,mint nyugdíjas.
A megbízás időtartama: 2016.01.01-2016.12.31.
A szerződésem szerint a "jogviszonyra a munkajogi,társadalombiztosítási és a Ptk. idevonatkozó jogszabályai az irányadók."
" A szerződést módosítani csak a két fél írásos egyezsége alapján lehet"
Díjazásom:x Ft/8 órás munkanap.
Szeretném megszüntetni a szerződésemet.
Van erre lehetőség?
Várom a segítséget,köszönettel.
cicso

lajcsó # 2016.08.08. 10:19

Lehet, hogy a fénymásolat a főnök számára készült volna, meglepetésként.

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.08.08. 08:57

Ez most nem vicc! Ismerősöm irodájában levő fénymásolóra ráült a csinos titkárnője, hogy majd lefénymásolja ülepét, de pechjére az beszakadt és véresre kaszabolta magát. Nem hiszitek el, de hivatalból elindították a munkaügyi eljárást, vizsgálatot, mert az ambulancia kötelezően értesíti őket. Kisasszony állítólag látta filmekben és gondolta ő is megörökíti barátjának a látványt. Szerintitek a főnök kirúgta a hölgyet? ÁÁÁ neeeem, vitte orvoshoz meg mindenhova még fagyit is vett neki fájdalomdíjként. :)

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.08.08. 08:45

Dr.Attika ez jó :)

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.08. 08:26

Ahogy wers utalt rá, a munkavédelmi, munkavégzési szabályok betartásáért azok címzettje felel. Akkor is, ha a megszegés csak "majdnem" balesethez vezetett.
De ebből a leírásból mi nem tudhatjuk, hogy ki milyen szabályt szegett meg. Ha egyáltalán.

lajcsó # 2016.08.08. 08:21

"Majdnem baleset történt a munkahelyen, ilyenkor van valakinek jogi felelőssége?"
A "majdnem balesetért" egészen biztosan nem terhel senkit felelősség. A "majdnem elkéstem"-ért sem szokták lehúzni az órát.

wers # 2016.08.07. 09:09

Úgy tűnik, jó volt a tegnap estéd. ;)

Dr.Attika # 2016.08.07. 09:02

Potyoghatnak, pl. a tároló polcnak támaszkodva elkövetett szexuális cselekmények esetén az intenzív lökő mozdulatok hatására. Gondos cégek erre táblák kihelyezésével hívják fel a munkavállalók figyelmet.

wers # 2016.08.07. 07:49

A munkavédelmi szályzatnak tartalmaznia kellene a megfelelő tárolás feltételeit. Azt kell betartani. Tárolóeszközök csak úgy nem potyoghatnak az égből.

Dr.Attika # 2016.08.07. 07:33

"Ilyenkor terhel valakit felelősség hogy miért esett az le?"

A gravitáció felelőssége nyilvánvaló. A kérdés, hogy a gravitációnak van-e vétőképessége. Ha igen, akkor a jogképességének megléte is vizsgálandó.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.06. 18:02

ilyenkor van valakinek jogi felelőssége?
Honnan a fenéből tudjuk? Ott voltunk?

Burn Out # 2016.08.06. 17:39

Nekem az egyik nap elvágta egy A4es lap széle az ujjam. Ha az alkaromon az eret vágta volna el, akkor biztos súlyos sérüléseim lettek volna. De megúsztam. Ilyenkor terhel valakit felelősség? Valakit be kellene perelni:)

Csuklósbusz # 2016.08.06. 15:50

Majdnem baleset történt a munkahelyen, ilyenkor van valakinek jogi felelőssége?
Tehát mellém esett le egy láda a polcról, ha rámesik akkor biztos súlyos sérüléseim lettek volna. De megúsztam. Ilyenkor terhel valakit felelősség hogy miért esett az le?