Munkajogi kérdések.


szepend # 2015.03.06. 08:27

Kedves Szakértők
érdeklődnék, hogy jogos- e munkáltatóm alábbi gyakorlata : kéthavi munkaidőkeretben dolgozunk, egy bevásárlóközpontban tehát heti 7 napon keresztül vagyunk nyitva.Egyik dolgozónak sem munkanapja beosztás szerint egyik ünnepnap sem, mivel a bevásárlóközpont is zárva van, tehát az az eljárás, hogy mivel beosztás szerint sosem dolgozunk fizetett ünnepen ezért azt nekünk pihenőnap, mert ugye más nem is lehet?! ezért mi fizetett ünnepre bért (távolléti díjat) nem kapunk.
Kérem szíves segítségüket, amennyiben lehet jogszabályi hivatkozással...Előre is nagyon köszönöm

Jázmin lányok # 2015.03.06. 05:58

Tisztelt Hölgyem,Úram!

Szeretném megkérdezni,hogy miért van az,hogy a mai világba a munkaadó kihasználja a munkavállalót a munkalehetőségek hiánya miatt és amikor a munkavállaló belefárad akkor sehol nincs igaza!

Dr.Attika # 2015.03.05. 17:52

Szerintem nem az Ön kérdésére válaszolt KBS kolléga, hanem "petrelvaler"-nek.
Igen be kellett volna menni másnap dolgozni egészen addig amíg a munkáltató írásban kézbe nem adja a felmondást. Így a munkáltató mondhat fel rendkívüli felmondással.

Sándor389 # 2015.03.05. 15:11

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!
Köszönöm szépen a válaszát!

petervatler # 2015.03.05. 14:31

Azt mondta, hogy majd csak a papírokért jöjjek be,ezt szóban mondta, nem rögzítettem a beszélgetést. Minden esetre nem körvonalazódik, hogy hol van a felmondási idő? Mert ha 2015.02.10.-től, indul akkor 2015.03.10.-én jár le, de akkor jár a februári munkabérem is. Mellesleg már ott sántít a dolog, hogy az idoka nem felel meg sem a Rendes felmondás leírásának, sem másféle felmondásnak. Nem határozott idejű a szerződésem, így közös megyegezés sem lehet és a rendkívüli felmondás okot adó dolgot sem követtem el.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.05. 13:48

Ilyenkor miért nem megy másnap megint dolgozni a munkavállaló?!

Tudod bizonyítani, hogy szóban felmondott? Akkor még 5 napod van a kereset benyújtására.

petervatler # 2015.03.05. 12:09

Tisztelt Jogi Fórum,

A következő kérdéssel fordulok önhöz:

2012.06-tól alkalmazottként, határozatlan idejű szerződéssel dolgoztam egy helyi fotólaborban. 2015.02.08.-án a januári fizetésem átadásával egyszerre közölte velem a munkáltató, hogy nem tud tovább alkalmazni és 2015.02.10.-től nem alkalmaz. Indoklás: nem tud fizetni, mert nem megy eléggé jól az üzlet - a munkámmal, illetve a magatartásommal semmi probléma nincs. Nem tudom milyen felmondási formát választott, de nem közös megegyezés, mert egyáltalán nem egyeztem bele. A mai napig várom a papírjaimat és az elszámolást és még mindig nem kaptam.

Mennyire jogszerű ez az eljárás? Mit lehet ilyenkor lépni? Mire számíthat a munkáltató?

Várom válaszukat,

Köszönettel

V. Péter

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.05. 11:40

Most valamivel több, mint bruttó egymillió, de csak a bérjellegű tartozásra. Tehát az elmaradt jövedelemre tekintettel megítélt kártérítésre sem.

Sándor389 # 2015.03.04. 22:37

Tiszteletem!

Szeretnék bekapcsolódni a lenti témába egy kérdéssel.
A Bérgarancia Alap mekkora összeget biztosít?
Tehát ha ítéletben kimondva a munkabér összege.

A másik kérdésem az lenne, hogy a Bérgarancia Alap kizárólag munkabér esetére ad térítést, vagy kártérítésre is?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.04. 15:36

hogy munkagép kezelővel történő bérbeadása
Na, az az ami nincs!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.04. 15:35

Mióta lehet munkabért követelést támasztani a munkáltató törvényes képviselőjével vagy a tagjával szemben?
Ha a Malév munkabérrel tartozott neked, akkor a Bérgarancia Alap által fizetett összegen felüli részre ihatod a hideg vizet.

fraser77 # 2015.03.04. 15:15

Kedves Fórumozók,

segítséget szeretnék kérni, választ sehol nem kapok.

Kétfős kft. vagyunk, 50-50%, két ügyvezetővel.
Másik ügyvezető október közepe óta nem dolgozik és nem fizet semmit sem a cég költségeibő, de még a saját járulékait sem.

Mit lehet tenni?

Köszönöm előre is!

Sherlock # 2015.03.04. 14:34

Nem.

Guriga02 # 2015.03.04. 14:10

Tiszteletem!
Konkrét kérdésem az, hogy lenne-e létjogosultsága, pozitív hozadéka munkaügyi pert indítani az Állam ellen ki nem fizetett munkabér, pótlékok, felmondási időre eső bér dolgában? Volt Malévesként kérdezem, mivel tetemes pénzzel tartozik még most is a felszámoló, és/vagy az Állam, mint a cég 95%-os tulajdonosa.
Mi a vélemény erről? Érdemes ebbe belevágni?

Dexi999 # 2015.03.03. 07:05

Kedves Fórumozók!

Érdeklődni szeretnék, hogy munkagép kezelővel történő bérbeadása esetén a kezelőszemélyzet munkajogi helyzete hogyan alakul, ha kezelő a bérbeadó cég munkavállalója?
A bérlőnek milyen jogosultsága van a kezelő irányításában? hogyan alakul a kárfelelősség?

bitimania # 2015.02.09. 19:44

A társasház álláspontja szerint elmulasztotta a biztonsági berendezések ellenőrzését,így későn észlelte a problémát,ezért felelősnek tekintik.Ez meg aztán nem tetszik neki.

ocrom # 2015.02.09. 18:52

ObudaFan

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

Köszönöm a választ.

Üdvözlettel,

Z. Éva

kutika # 2015.02.09. 11:58

A kérdésem arra vonatkozott, hogy az áthelyezéssel egyidejűleg csökkenthető-e a bér. Több (a fővárosi önk. alkalmazásában állt) munkaügyes véleménye szerint a határozatlan idejű bérhez nem nyúlhattak volna hozzá.
De hát egyszerűbb ilyen stílusban válaszolni, mint utána nézni a dolgoknak.

annavoice # 2015.02.09. 02:40

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!
Szeretném magyarországi ingatlanomat vendégszállóvá (hotel, motel) alakítani. Van arra lehetőségem, hogy ehhez a működtetéshez külföldön nyissam meg a vállalkozásomat (v. cégemet) ? Ha ezen a területen a vendégek kiszolgálására egy mini üzlet is nyílna (hétköznapi használati dolgokat árulva, mint pl fogkefe, borotva, papucs néhány ruha darab stb) az is működhet külföldi vállalkozáson belül? Előre is köszönöm a segítségét. Természetesen meg fogok keresni szakembert amikor tényleg aktuális lesz, de addig is szerettem volna eligazodni ez ügyben.
Várom válaszát!
Tisztelettel Anna

annavoice # 2015.02.09. 02:38

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő!
Szeretném magyarországi ingatlanomat vendégszállóvá (hotel, motel) alakítani. Van arra lehetőségem, hogy ehhez a működtetéshez külföldön nyissam meg a vállalkozásomat (v. cégemet) ? Ha ezen a területen a vendégek kiszolgálására egy mini üzlet is nyílna (hétköznapi használati dolgokat árulva, mint pl fogkefe, borotva, papucs néhány ruha darab stb) az is működhet külföldi vállalkozáson belül? Előre is köszönöm a segítségét. Természetesen meg fogok keresni szakembert amikor tényleg aktuális lesz, de addig is szerettem volna eligazodni ez ügyben.
Várom válaszát!
Tisztelettel Anna

ObudaFan # 2015.02.07. 08:25

bitimania

Ha nem ő okozta a kárt, akkor miért merült fel a felelőssége?

ObudaFan # 2015.02.07. 08:13

ocrom

Attól, hogy már nem leszel munkavállaló, még a Bérgarancia Alapból térítik a munkabér-követelést, olyan mértékig, amilyen mértékig onnan helyt állnak.

Egyébként meg azt érdemes átgondolni, hogy a jelenlegi munkaviszonyod fenntartása egyáltalán zavar-e abban, hogy az új munkát elkezd. HA igen, akkor azonnali hatállyal is fel lehet mondani, mert nem kapsz munkabért, és akkro jár a végkielégítés is. Persze az kérdés, hogy azzal együtt a Bérgarancia Alap keretét nem léped-e túl.

bitimania # 2015.02.05. 15:18

Üdvözlök mindenkit!

Adott egy társasház,mely házközponti fűtéssel rendelkezik.A Közös képviselő megrendelte a gázkazánok karbantartását a fűtési szezon megkezdése előtt.A megbízott cég munkatársai elvégezték a munkát,de egy bizonyos hibát vétettek,aminek következtében jelentős mennyiségű gáz veszett kárba.Ezt a hibát a kazánfűtő vette észre,aki a munkáját megbízási szerződés/munkaköri leírás nélkül látja el évek óta.A társasház közgyűlése megszavazta,hogy a kárt 3 egyenlő részre osztva az érintettek (a karbantartó cég,a kazánfűtő,a társasház) fizessék meg.A kazánfűtő nem ért egyet a döntéssel,mert az okozott kár kizárólag a karbantartást hanyagul elvégző munkatársak számlájára róható fel.Azt szeretném megtudni,hogy a leírtak alapján a kazánfűtő felelőssége megállapítható-e?
Előre is köszönöm a választ.

ocrom # 2015.02.05. 15:14

Tisztelt Jogi Fórum,

A következő kérdéssel fordulok Önökhöz:

10 éve dolgozom egy Kft.-nél. 2 éve a tulajdonos-ügyvezető eladta a céget és nyugdijba ment.
Az új tulajról és az általa kinevezett ügyvezetőről hamar kiderült nem a cég tisztességes, tartós működtetése az elsődleges céljuk.

Gyorsan feléltük a tartalékainkat, a vevőinket elvesztettük, és tavaly már a géppark értékesítése is megkezdődött. ( A körülményekről nem írnék, tény a vezetőség nem járt rosszul).

Ma már az utolsó csapágykészletet is elvitte, amolyan barterként egy ételszállító cég!

Mi munkások július óta nem kapunk fizetést sem.

Először folyt a hitegetés.
Majd november végén az ügyvezető (miközben kiköltözött az irodájából) közölte: "Aki tud mondjon fel, de csak közös megegyezést fogadok el. A többiek menjenek táppénzre".

Aki el tudott helyezkedni ( Délnyugat-Magyaroszágon sajnos nem sok a munkalehetőség) az közös megegyezéssel távozott/távozik, a többiek táppénzen vannak.

Pénzt még az sem kapott akinek december 01-én szünt meg a munkaviszonya!

Ugyanis semmilyen vagyonunk sincs, még a bútorokat is elvitték az új tulaj új cégéhez.

Tény: a cég furcsa módon még működik, azaz semmiféle eljárás ( csőd, felszámolás, végelszámolás ) sem indult.

Igy a sokak által várt központi béralapból igényelt összegre is egyre reménytelenebbül várunk.

Most én is sikeresen felvételiztem egy Bt-hez.

Tehát a kérdésem:

  • Ha közös megegyezéssel kérem a munkaviszonyom megszüntetését nyilván a végkielégítést elvesztem.

Ezek után, ha már nem leszek alkalmazott az én követelésem ( 6 havi munkabér, szabadság, felmondási idő) is a béralapból lesz igényelve ha végre megindul a csődeljárás, vagy "szimpla" hitelező leszek.
Utóbbi esetben ugyanis egyetlen forintot sem fogok kapni, mert mint írtam nincs miből.

Várom válaszukat,

Köszönettel

Z. Éva

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.05. 14:34

Ne csúsztass! Nem vették el a béredet. Az amúgy is bármikor egyoldalú döntéssel megvonható bérkiegészítést szüntették meg, ráadásul bele is egyeztél. Kit akarsz becsapni és minek?