Munkajogi kérdések.


katerina90 # 2014.12.30. 10:56

Tisztelt fórumozók!

Azt szeretném kérdezni hogy hány évet kell dolgoznom egészségügyben, mint ápolónő,ahoz,hogy elmehessek gyed re?Köszönöm előre is a válaszukat.

Cortana # 2014.12.26. 17:02

Tisztelt Fórumtagok!

Érdeklődni szeretnék, hogy valaki tud-e ajánlani Szegeden vagy környékén munkajogban jártas ügyvédet, aki %-ra is vállal ügyeket.
A segítségüket előre is köszönöm!

Tisztelettel: Cortana

tájékozatlan # 2014.12.18. 06:30

Tehát megteheti? Akkor is, ha igazságtalan és a kjt szerint aki még nem dolgozik egy éve az intézményben, az nem részesülhet jutalomban? Akkor is, ha az, aki nem kapott, kiemelkedő munkát végez a kollektíva szerint és nem áll semmilyen fegyelmi eljárás alatt? Van erre valami jogorvoslat, hogy megkapja a jutalmát az, aki megdolgozott érte?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.17. 22:13

Nem a képviselő-testület gyakorolja a munkáltatói jogokat, hanem az intézményvezető.

tájékozatlan # 2014.12.17. 20:58

Tisztelt Fórumozók!

Pedagógus vagyok. Azt szeretném kérdezni, hogyha az önkormányzat elrendeli, hogy minden dolgozó megkapja év végén a havi illetményének megfelelő összeget jutalomként, akkor ezt az intézmény vezetője felül bírálhatja-e és elveheti-e a dolgozótól a jutalmat? A mi intézményvezetőnk ugyanis ezt tette. Az egyik kollégának, aki másfél éve itt dolgozik, nem adott jutalmat, viszont annak, aki 2 hónapja dolgozik nálunk, annak meg adott. Joga van ehhez?

Köszönöm a választ

Barack22 # 2014.12.03. 16:33

Tiszteletem!

Érdeklődni szeretnék olyan dologban,hogy köz foglalkoztatotti munkaviszonyban dolgozónak jár e a rendkívüli szabadság halál esetkor (pl.: nagyszülő halála esetén)?

Választ előre is köszönöm szépen!
További szép napot kívánok!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.03. 13:27

Fordítva ülsz a lovon.

bleaksmile # 2014.12.03. 11:27

Üdv!

Ha egy szolgáltató cég az ügyfelekkel kötött szerződéseiben kiköti, hogy egymás munkavállalóit nem csábíthatják el, állásajánlatot nem tehetnek részükre, illetve a munkaviszony végét követő x időtartam alatt nem vállalhatnak munkát az adott cégnél, ez a munkavállalók munkaerő-piaci korlátozását jelentheti? A munkavállalók munkaszerződéseiben a fenti kikötés nem szerepel, tájékoztatást nem kaptak róla, illetve az ügyfelekkel kötött szerződésekben foglalt kikötések miatt ellentételezést sem kaptak. A munkavállaló rendes felmondással megszünteti a jogviszonyát a szolgáltató cégnél, és szeretne munkát vállalni valamelyik ügyfélnél. Amennyiben az ügyfél a szerződésre hivatkozva elutasítja a munkavállaló pályázatát, mit lehet tenni ez ellen? Jogilag helyesen jár a szolgáltató cég, hogy korlátozza munkavállalóit az álláskeresésben? Milyen jogi lépéseket lehet tenni a korlátozás ellen?
Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!

Kelvin (törölt felhasználó) # 2014.11.29. 16:51

Immaculatávál tökéletesen egyetértek, illetve ebből a 8 sorból hiánypótlás is lehet még. A kereset felemelése nem sokat jelent. Az meg, hogy több évig dolgozott bíróként az ügyvéded, szintén nem jelent semmit se, már csak remélhetjük, hogy nem szakmai alkalmatlanság miatt kellett távoznia, illetve azt is csak remélni lehet, hogy nem egy megélhetési ügyvéddel hozott össze a Sors, aki mindent leír Neked jópénzért és nem mondja meg konkrétan, hogy érdemes-e pereskedni vagy sem.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.11.29. 16:28

bírók nagyon nem szeretnek regényeket olvasni, aki ilyen beadványt ad be a bíróságra az félig már pervesztes a bíró előtt.

no komment.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.11.29. 16:24

Egyébként ha azt a 8 soros kérelmet nem lehet ízekre szedni, mert nincs benne tartalom, akkor is meg lehet kérdezni az első tárgyaláson, hogy ugyan mondja már meg kedves perújító, hogy mikor kapta meg a kórháztól a betegpapírokat?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.11.29. 16:15

Egyébként tudom, hogy a bírókat folyamatosan képzik és tréningen vesznek részt. Így az olyan megnyilvánulás, hogy sok hibát talál a válaszokban és azt elintézi egy egyszerű fejcsóválással, háát azt gondolom, hogy rossz helyre megy az ingyenes képzés.

Kelvin (törölt felhasználó) # 2014.11.29. 15:56
Kérdeztem a jogi fórumon kik szoknak válaszolni? Ügyvédúr elmondta azok akiknek nincs peres ügyeik de ott mindenki válaszolhat még a jogot sem végzettek is, de jellemzően joghallgatók gyakorlásaikat e fórumokon is gyakorolják, sajnos sok sok hibával.Praktizáló ügyvédeknek igazából nincs idejük sem
  • Azért ebből látszik, hogy az ügyvéded olvassa a kommenteket, ha így véleményt tud alkotni, vagyis akkor mégis belefér az idejébe, tehát nincs olyan sok peres ügye :)
Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.11.29. 15:55

Praktizáló ügyvédeknek igazából nincs idejük sem de a válaszadáshoz

Ehhez képest az ügyvéd úr elég sokat tud a fórumról. Az embernek az a benyomása, hogy folyamatosan olvasgatja, de kevés a rögtönzött válaszadáshoz, alapos tanulmányozásra van szüksége, hogy meghozza jogi álláspontját.

Pár soros kérdésből kiszűrni a lényeget és írásban választ adni sokkal nagyobb szakmaiság és döntésképesség szükséges, mint azt sokan gondolják.

Sándor Ignácz # 2014.11.29. 15:25

Talán egy hete kérdezte valaki e fórumon a perújítási kérelemmel kapcsolatban elég forró hangulat alakult ebből ki. Nos én kerestem egy ügyvédet aki több évig bíróként dolgozott, elkérte az ügy iratait amit átnézett és elkészítette az ügyben a perújítási kérelmet. Nyolc soros a beadvány, és szó szerint arra hivatkozott hogy a mellékelten csatolt új bizonyittékokok a jogerős ítélet meghozatala után került a birtokomban, amit a bíróság a perben elbírálni nem tudott,ha e új bizonyítékokat a bíróság eltudta volna bírálni a perben részemre kedvezőbb ítélet születhetett volna. A keresetemben a kárigény összegét is felemelte és kérte a perújítási kérelem helyt adását a bíróságtól.Ennyi. Kérésemre azt mondta az ügyvéd hogy a bírók nagyon nem szeretnek regényeket olvasni, aki ilyen beadványt ad be a bíróságra az félig már pervesztes a bíró előtt. Kérdeztem a jogi fórumon kik szoknak válaszolni? Ügyvédúr elmondta azok akiknek nincs peres ügyeik de ott mindenki válaszolhat még a jogot sem végzettek is, de jellemzően joghallgatók gyakorlásaikat e fórumokon is gyakorolják, sajnos sok sok hibával.Praktizáló ügyvédeknek igazából nincs idejük sem de a válaszadáshoz a teljes perügyet ismerni kellene ahhoz hogy valamilyen valós választ adhassanak a kérdésekre. Egy két szavas válaszok minősítik a választ adókat. Lényeg perújítási kérelem beadásához az olyan új bizonyítékokra kell hivatkozni amit a bíróság a perben nem tudott elbírálni, mert nem volt becsatolva, amennyiben a bíróság az új bizonyítékokat eltudta volna bírálni más kedvezőbb ítélet születhetett volna.Ügyvédúr elmondta azt ha a bíróság nem ad helyt a perújítási kérelemnek azt nagyon alapos indokolással meg kell a bíróságnak indokolnia.Pl egy elkeveredett bizonyító erejű megtalált irattal is lehet perújítást kezdeményezni, mert a fél az elsőfokú eljárásban nem találta meg, megtalálás esetén arra kell hivatkozni hogy ezt az új bizonyítékokat a jogerős ítélet után került birtokomban, ennyi indok elég.A bíróság nem azt fogja válaszolni hogy miért csak most került elő e bizonyíték,a bíróság nem azt keresi hogy mivel lehetne elutasítani a kérelmet. E fórumon egyes választ adók kimondottan ezt keresik a válaszaikból bizonyítható.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.29. 09:17

A munkaidőt a munkáltató egyoldalúan oszthatja be.

murzo # 2014.11.29. 06:24

Tisztelt szakértők!
Most a férjem nevében kérek segítséget. 3 hónapja dolgozik eegy ott honban, ahol a főnővér kijelentette, ohgy próbaidő alatt nem lehet éjszakás műszakot vállani-szakmailag ez nem indolkolt, a munkaköri leírásában sem szerepel, ez egyéni döntése volt a főnővérnek-. Új főnővér érkezett, aki kijelentette, hogy megvonják a délutános pótlékot is, mert -12 órás munkarendben dolgoznak- nem éjszakáztak, és akkor nem jár a délutános pótlék sem!. Ezt tudom,hogy így van utána néztem, a kérdés az, hogy hozhaz e egy ilyen döntést, amikor nem önszántából nem éjszakázott-ő nagyon szeretett volna, mert több pénz-,és az elődje önkéntes döntése alapján elesik a délutános pótléktól is ?

válaszukat köszönöm

Atya56 # 2014.11.28. 16:02

T. szakértő Úr!

Ezt "a felmondólevél 2. példányos" egyébként tavaly egy munkajogász mondta nekem!De ezért a mondatért büntetni valakit és nem felvilágosítani! megdöbbentő azért!

„ Talán, ha nem írom azt hogy 2 példányt olvastam akkor érdemi segítséget kapok!”
Igen.

...és ez nem sértődés kérdése, hanem MEGDÖBBENTŐ!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.28. 16:01

Akinek a vagyoni, jövedelmi helyzete nem engedi meg, hogy ügyvédet bízzon meg, az a megyei kormányhivatal igazságügyi szolgálatától kérhet támogatást, amellyel a tanácsadáshoz, keresetlevél-szerkesztéshez jogi segítő szolgáltatásait veheti igénybe. A munkavállalót a munkaügyi perben az úgynevezett munkavállalói kedvezmény keretében általában megilleti az ingyenes pártfogó ügyvédi képviselet is.

Atya56 # 2014.11.28. 15:37

Bocsi Groszfater! Azt megértettem amit írtál! ezt köszöntem meg! „a MT.-be pl. még az is áll,hogy a felmondólevél 2. példányos, és az egyiket aláírva vissza kell küldeni.”
Naaaaaaa
Azért elismerheted, ez a válasz nem juttatott előrébb!
...és azért írtam mi van a felmondólevélben, mert semmi nincs!Minden 0 ahol számnak kéne lenni, szóval üres, csak aláírták és lepecsételték, ja azért valamit írtak bocsánat: A munkaviszony kezdete 2014.10.01.
A munkaviszony vége: 2014.11.17. Megéltem 58 telet, hidd el pontosan azért jöttem ide, hátha érdemben előrébb jutok. A mai világban munkanélküliként nem engedi a pénztárca, hogy ügyvédet fogadjon az ember, mivel üres.
Üdv.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.28. 15:35

Talán, ha nem írom azt hogy 2 példányt olvastam akkor érdemi segítséget kapok!
Igen.

groszfater@gmail.com # 2014.11.28. 15:05

Biztos vagy benne, hogy jó az neked ha megsértődsz !?
Igen, segített, csak te nem érted ezt sem...
Arra célzott, a felmondás tartalmára kellene koncentrálni... és nem a formai elemeire, ( habár az is fontos)
Keress egy írni olvasni tudó embert értelmezze számodra
a veled történteket...

Atya56 # 2014.11.28. 14:47

Köszönöm! EZ NAGY SEGÍTSÉG VOLT!, de mindenből tanul az ember! Talán, ha nem írom azt hogy 2 példányt olvastam akkor érdemi segítséget kapok!megjegyzem az egésznek nem a felmodólevél példánya a legfontosabb!Aki nem járatos a munkajogban avval ezt csinálják. Megvan a véleményem, de nem írom le! További kellemes időtöltést! Kellemes Ünnepeket és talán egy boldogabb Új Évet, abban a reményben,hogy vannak még segítő szándéku emberek!
Üdv.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.11.28. 12:15

a MT.-be pl. még az is áll,hogy a felmondólevél 2. példányos, és az egyiket aláírva vissza kell küldeni.
Naaaaaaa

Atya56 # 2014.11.28. 11:54

Tisztelt szakértő!
Ma megkaptam postán a felmondásomat! Mit ne mondjak elég érdekes. Mint azt már előzőekben írtam 2014. júniusában vett fel az a cég aki időközben eltűnt az éterben és átvette az őröket egy másik cég. Azt is írtam, hogy szeptember 26.-ától senki nem foglalkozott velem, sőt a szeptemberi bérlapomat a mai napig meg sem kaptam. Ebben a felmondólevélnek nevezett valamiben az van,hogy a régi cég 9. hó 30.-áig alkalmazott, az új cég 10.hó 01.-től 11.hó 17.-ig.Felmerül rögtön a kérdés,hogy a 2014. 06.16-09.30.-ig ki fogja igazolni a bérkifizetéseket? Az új cégnél állományban voltam 10.hó 01.-től 11. hó 17.-ig, senkinek eszébe nem jutott, hogy munkát adjon ( jó ez csak álom!nem feltételeztem ilyet, de akkor miért húzta 1,5 hónapig?)! Arról már nem is beszélve,hogy a boltból való kirúgásomról senki említést nem tett. Most még arra leszek kíváncsi, hogy az elküldött táppénzem mikor és hogyan fizetik ki,( táppénzen: november 03-november 23.-ig ).Beleolvasva a MT.-be pl. még az is áll,hogy a felmondólevél 2. példányos, és az egyiket aláírva vissza kell küldeni. Azt is olvastam a törvénykönyvben,hogy a felmondás napján,legfeljebb 2 napon belül el kell számolniuk mindenben velem!
Szeretném tudni, hogy merre lépjek tovább??
Tisztelettel
Atya56