Munkajogi kérdések.


Defi # 2014.05.27. 17:13

Elnézést, hogy újra felteszem a kérdést, de sajnos egy választ sem kaptam, és tanácstalan vagyok....
Elmaradt munkabér.
Két hónapig dolgoztam bejelentve egy nyelviskolában, munkaerő-közvetítőn keresztül. Nem kaptam fizetést, ezért nem mentem be többet. A munkaerő kölcsönző elküldte nekem az adópapírjaimat, de semmi iratot ami munkaviszony megszüntetéséről szólna (nem mondtam fel), Az adó- papírok szerint ők rendesen kifizettek, valójában ez nem történt meg, nem utaltak át pénzt, nem vettem át pénzt. Tértivevényes levélben felszólítottam őket a fizetésre, - pontosan két hónapja nem jött vissza a tértivevény sem. Volt kollégák korábban már próbálkoztak ezzel, az ő levelüket a közvetítő nem vette át (nem találták a címzettet). Két kérdésem van: Van-e bármilyen adókötelezettségem , ha nem tudom bizonyítani, hogy nem kaptam meg a pénzt?
Mit tehetnék, hogy mégis megkapjam a fizetésemet?
(nincs szó felszámolásról vagy csődeljárásról, - tudtommal)

kolibri52 # 2014.05.27. 07:39

Kovács Béla Sándor!
Köszönöm a válaszát

zotya60 # 2014.05.27. 06:37

Tisztelt Fórumozók! Önkormányzati tulajdonú munkahelyemet tavalyi év októberében átvette üzemeltetésre egy nagy állami vállalat . Minden dolgozónak felajánlottak munkakört és bért, aki nem fogadta el annak felmondtak és kifizették a végkielégítést. Én elfogadtam az addig is, 17 éve betöltött munkakörömet, aláírtam a munkaszerződést majd ez évben még legalább kettő módosítást amelyek az új munkaterületünkre vonatkoztak de mindegyikben szerepelt, hogy a végzettségemmel betölthetem a munkakört. A napokban behívattak, közölték ez így mégsem jó, kivettek az ügyeletből és nem végezhetem az addigi munkám. Majd kitalálnak valamit mondták, valószínű iskola vagy más munkakör. Idén már jártam hónapokig Okj-s képzésre (nem tudni miért, valaki kitalálta), 57 éves vagyok és már nincs kedvem sem erőm hetente vidékre iskolába járni egy évig, ha ezt az átvételkor közlik valószínűleg nem fogadom el és kapom a végkielégítést. Kérdésem: köteles vagyok más munkakört elfogadni, ha visszautasíthatom az iskolát és az új munkakört és másik munkahely után néznék lemaradtam-e a végkielégítésről? Válaszokat köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.27. 05:15

Ebben az esetben mikor indul a felmondási idő?
Amikor már nem keresőképtelen.

(A többi nem jogi kérdés.)

kolibri52 # 2014.05.27. 04:53

Fórumozó társak!
Segítséget szeretnék kérni. Egy ismerősőmnek a cég fel akar mondani. A cégnél több mint 1 éve dolgozik,határozatlan idejű szerződéssel, alkalmazotti státuszban.A mai naptól tp-s állományban van, mivel a mentő délután a lakásából elvitte, valószínűleg idegi okok miatt.
A tegnapi műszak végén az igazgató behívatta és közölte vele, hogy a várható júniusi hosszú ideig tartó betegállomány miatt,ami a tervezett műtéte miatt lesz szükséges, és már megbeszélt a főnökével is, fel fog mondani neki.Közölte, hivatkozni a létszámleépítésre fog. Vagy pedig a betegállomány idejére fizetés nélküli szabit kér és a műtét után visszaveszi dolgozni.A tegnapi nap felmondási papir nem került kiadásra.
Mit tud csinálni az ismerősöm, hogy a táppénzhez hozzájusson, ne tudjanak neki felmondani. a pénzre szüksége van, mert a gyerekét egyedül neveli albérletben.
Ebben az esetben mikor indul a felmondási idő?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.27. 04:42

Mindegy, ki gyakorolja a munkáltatói jogokat - nincs már ilyen szabály. 5 napos a határidő.

Mama2011 # 2014.05.27. 04:27

Ha a felszámoló megszünteti a munkaviszonyomat, rá is vonatkozik az, hogy az utolsó nappal ki kell adni a kilépő papírokat, és kifizetni a járandóságokat?

Mama2011 # 2014.05.27. 04:27

Ha a felszámoló megszünteti a munkaviszonyomat, rá is vonatkozik az, hogy az utolsó nappal ki kell adni a kilépő papírokat, és kifizetni a járandóságokat?

Revans # 2014.05.26. 14:58

Tisztelt Szakértők!

Azzal a problémával fordulok Önökhöz,hogy áprilisi bérem az eddigi fizetésemhez képest kevésnek bizonyult.
Átnéztem a fizetési papíromat és látom nincs rajta feltüntetve a fizetett ünnep,ami húsvét hétfő volt.
Másnap a munkahelyen rákérdeztem,azt a meglepő választ kaptam,hogy bele van építve a fizetésembe.
Ilyenről még nem is hallottam,és ha én tudni szeretném,hogy mennyit kaptam a fizetett ünnepre?
Hétfőtől-péntekig dolgozom 3 műszakban.
Válaszát előre is köszönöm

ObudaFan # 2014.05.26. 13:45

Hát küldj.

empty # 2014.05.26. 13:02

ObudaFan

Köszönöm a válaszod!

Küldhetek neked egy levelet ezzel kapcsolatban?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.26. 10:01

Teljesen konkrét választ adtam. Sapienti sat.

jesna # 2014.05.26. 08:04

Kedves Kovács_Béla_Sándor!

"Ezt mondtam volna?"

Kaphatnék ennél kicsit konkrétabb választ?Köszönöm.

ObudaFan # 2014.05.25. 16:02

empty

Módosítást elfogadni nem vagy köteles. Az tény, hogy amennyiben a jelen állás szerint a foglalkoztatás ellehetetlenül és így a munkáltató átszervezésre kényszerül, az már lehet felmondási ok.

ObudaFan # 2014.05.25. 15:59

Ádee

A munkaadó elvárná,hogy a hivatalos ,fizetett
munkaidőkezdés előtt félórával már legyek a munkahelyemen.(Az átöltözés és a műszakátadás max.6-8 perc alatt lezajlik)Kérdésem,jogosan várja- e el,ha igen milyen alapon?

Ez is munkaidőnek számít, a rendkívüli munkavégzésre vonatkozó korlátok és pótlék érvényesül.

Többször fordul elő,hogy oktatás,tréning..stb címszóval berendelik a csoporunkat,a gond az,hogy 2-3an ebből vki mindig szabadnapos,vagy éjszakás műszak utáni pihenőidejét tölti,nekik szintén meg kell(ene) jelenniük.
Ezen időszakra semmiféle (uti)költségtérítést,és bérezést nem hajlandóak fizetni.A kérdésem ugyanaz lenne mint az előzőnél.

A válasz is ugyanaz.

Ádee # 2014.05.25. 14:55

Üdv!
A munkaadó elvárná,hogy a hivatalos ,fizetett
munkaidőkezdés előtt félórával már legyek a munkahelyemen.(Az átöltözés és a műszakátadás max.6-8 perc alatt lezajlik)Kérdésem,jogosan várja- e el,ha igen milyen alapon?

Másik:Többször fordul elő,hogy oktatás,tréning..stb címszóval berendelik a csoporunkat,a gond az,hogy 2-3an ebből vki mindig szabadnapos,vagy éjszakás műszak utáni pihenőidejét tölti,nekik szintén meg kell(ene) jelenniük.
Ezen időszakra semmiféle (uti)költségtérítést,és bérezést nem hajlandóak fizetni.A kérdésem ugyanaz lenne mint az előzőnél.
Köszönöm.

th760618 # 2014.05.25. 09:35

Sziasztok! Van valakinek tapasztalata azzal kapcsolatban, hogy ha nem kaptad meg a felszámolás alatt lévő cégtől az összes járandóságodat, akkor milyen módon kell igényelni a még fennálló összegeket? Köszönöm előre is!

tina69 # 2014.05.25. 08:19

Tisztelt Szakértő!

Párom határozatlan idejű szerződéssel dolgozik egy óvodában udvaros-karbantartóként 8 órában. A főnöke közölte vele, hogy kicseréli az egyik tagóvodában 4 órában dolgozó udvaros-karbantartóval, mert szerinte párom lassan végzi munkáját (párom alapvetően egy lassú, de alapos ember). Munkáját természetesen maradéktalanul elvégzi. Fél évig párom 4 órában dolgozott az óvodában, de már egy éve határozatlan idejű szerződéssel, 8 órában dolgozik ugyanitt. Hivatkozhat e lassú munkavégzésre a főnöke és módosíthatja e a szerződését ilyen indokkal? Munkaköri leírását pedig nem is kapta meg erre a nevelési évre.
Előre is köszönöm válaszukat!
Tina69

empty # 2014.05.24. 17:01

Tisztelt szakértők!

A munkáltatónk a munkaidő keret számítását kívánja megváltoztatni. Szerződést is módosítana, bár annak a szövegét még nem ismerjük.
A módosítás apróság, azonban a munkarend kialakításánál számunkra azzal fog járni, hogy azokon a napokon amikor 12 órát kéne dolgoznunk (várhatóan) kötelező túlórát rendel majd el, ami 12 órát eddig a keretben dolgoztuk le. Így végül is a kiadandó pihenőnapokat csökkentené.
(a túlóra alacsony fizetésnél nem kedvező, a pihenő jobb)

Kénytelen vagyok e aláírni a módosítást?
Mi történik ha nem fogadom el? ( azt mondták hogy az felmondási ok) valóban?

Válaszukat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.24. 10:02

Mt. 53. §

monalisa1 # 2014.05.24. 09:57

Kell az a munkahely vagy sem, alapból ezt kell eldönteni...

Csupika # 2014.05.23. 18:16

És miért is?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.23. 17:43

Igen.

Csupika # 2014.05.23. 16:56

Üdv Mindenkinek!

Betanitott szerelői munkakörben dolgozom egy cégnél.Internet kábeleket szerelünk egy kijelőlt szereldében.Utasitást kaptam a minap hogy menjek ki a parkolóba egy kolléganőmmel együtt és mossuk le a céges autót.Szerződésemet és munkaköri leirásomat tekintve ilyen jellegű feladattal nem találkoztam!Szerintetek kérheti e a telepvezető hogy mossuk le a céges autót!?

bobo0125 # 2014.05.23. 15:07

Jó napot kívánok!
Érdeklődni szeretnék, hogy olyan esetben amikor zárolnak egy céget és a vezetőit és irodásait előzetesben tartják akkor hogy tudok felmondani és a kilépőpapírokhoz jutni?
A kollégám 3 hete felmondott bejárta az összes hivatalt / nav tb munkafelügyelet/ és nem tudnak semmit mondani neki hogyan jut a papírjaihoz. Mindent lefoglaltak számítógépeket, papírokat. Nem tud állást létesíteni mert kérik a kilépő papírokat, de azt senki nem tudja kitölteni, még mindig állományban van.
Ha új munkahelyet szeretnék létesíteni:
lehet-e egyszerre 2 munkahelyem, / heti 40 órás teljes munkaidős/
ha a munkahelyemről viszek egy papírt /az új munkahelyre/ a közvetlen főnökömtől, hogy elfogadta a felmondásomat az elég-e ahhoz, hogy igazoljam a felmondás tényét.
Előre is köszönöm a válaszát!