Munkajogi kérdések.


Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.23. 11:21

Edike, nem érted te ezt a munkaidőkeretet.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.23. 11:20

Ezt mondtam volna?

jesna # 2014.05.23. 07:27

Köszönöm a válasz kedves Kovács_Béla_Sándor. Akkor ha jól értem, nem jár a felmentés után végkielégítés.

edike28 # 2014.05.22. 19:37

Köszöm Kovács_Béla_Sándor!
Túlórám van pl elözö hóban 25óra túlóram volt,amiböl 14 szombaton volt,minden szombaton dolgoztam,2 szombaton az 1ik helyen 3-3órát,másik 2 szombaton 4-4órat a másik helyen.... és semmit nem kaptam se a szombatok,se hétköznapi túlórákra....

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.22. 16:21

Edike, pont annak nem jár műszakpótlék, aki állandóan délutános vagy éjszakás.

Persze, hogy jár túlórapótlék. Csak valószínűleg nincs túlóra.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.22. 16:19

Jesna, teljesen mindegy, mi az ok. (Nem felmondás - felmentés.)

edike28 # 2014.05.22. 13:53

Tisztelt Mindenki!

Kereskedelemben dolgozom,egy edzőteremben,illetve nöi ruházati boltban.a munkaidőm délután 1órától este 9óráig tart.Az első kérdésem az lenne,hogy jogosult vagyok e bármifajta pótlékra,amiért állandó délutáni munkát végzem?!
Munkaidökeretes szerződesem van.A túlórákra csak munkaidökorrekciót kapok,még a szombati munka végzésekre is,úgy hogy van olyan hónap amikor egy szabad szombatom sem volt.A második kérdésem az lenne, hogy munkaidőkeretes szerződés esetén is jár a túlóra pótlék,és hogyan! A munkáltatóm váltig állítja,h csak munkaidökorrekció jár....
Válaszukat elöre is köszönöm!

jesna # 2014.05.22. 09:47

Kedves Jogászok!

Jár-e végkielégítés közalkalmazottnak (tanár) abban az esetben, ha megszűnik az adott iskolában a szakképzés és ez az oka a felmondásának?

köszönettel, JesNa

Sherlock # 2014.05.19. 06:56

Bármit, többnyire azt hogy "vagy". Jelen esetben is.

ftsaba # 2014.05.19. 06:35

Tisztelt Valaki!

Jogszabályokban az illetve szó mit jelent? Konkrétan az alábbi szövegben:
1991. évi IV. Törvény szerint regisztrált álláskereső, illetve a közfoglalkoztatási jogviszonyban lévő személy létesíthet és tarthat fenn.

Pampalini001 # 2014.05.18. 09:47

Tisztelt Ügyvéd úr!

Több mint egy éve dolgozom egy önkormányzati cégnél, 6 hónap volt a próbaidőm. A felvételi beszélgetésen több juttatást /pl.: munkacipő, jutalom stb./ és a fizetésem emelését ígérte a közvetlen felettesem, a próbaidő letelte után. A jutalom mértéke jelentősen alulmúlta az ígéretet, a fizetésem emeléséről szó sem volt. Ráadásul felvett egy új kollégát ugyanolyan munkakörbe, mint az enyém és bruttó 45 eft-al magasabb fizetést adott neki a 6 hónapos próbaidőre. Ez januárban derült ki számomra. Akkor szembesítettem a felettesemet az ígéretével, valamint rákérdeztem arra,hogy egy beosztásban miért magasabb a próbaidős kolléga fizetése. Ő nem tudott kielégítő választ adni, nagyobb gyakorlatra stb. hivatkozott, holott ez nem volt feltétele az állás betöltésének.A fizetésemet pár %-al magasabban emelte a többiekénél /ez áprilisban történt/, de így is br.: 26 ezerrel kevesebb maradt az új kollégáénál.Plusz kaptam egy homályos ígéretet a fizetésemnek féléves jutalommal való kompenzálására.
Ön szerint van-e jogom egyenlő bért kérni uazon munkáért, uolyan beosztásban? Ön szerint visszamenőlegesen megillett-e engem ez a bérkülönbözet? Előre is köszönöm segítségét. Tisztelettel:Pampalini001

Defi # 2014.05.15. 22:44

Elmaradt munkabér.
Két hónapig dolgoztam bejelentve egy nyelviskolában, munkaerő-közvetítőn keresztül. Nem kaptam fizetést, ezért nem mentem be többet. A munkaerő kölcsönző elküldte nekem az adópapírjaimat, de semmi iratot ami munkaviszony megszüntetéséről szólna (nem mondtam fel), Az adó- papírok szerint ők rendesen kifizettek, valójában ez nem történt meg, nem utaltak át pénzt, nem vettem át pénzt. Tértivevényes levélben felszólítottam őket a fizetésre, - pontosan két hónapja nem jött vissza a tértivevény sem. Volt kollégák korábban már próbálkoztak ezzel, az ő levelüket a közvetítő nem vette át (nem találták a címzettet). Két kérdésem van: Van-e bármilyen adókötelezettségem , ha nem tudom bizonyítani, hogy nem kaptam meg a pénzt?
Mit tehetnék, hogy mégis megkapjam a fizetésemet?
(nincs szó felszámolásról vagy csődeljárásról, - tudtommal)

pazs # 2014.05.15. 12:28

Mindenkinek annyi munkaviszonya van egyszerre, amennyihez a munkáltatói hozzájárulnak és amennyit el bírnak látni.
Szóval ez nem probléma.

Metrika # 2014.05.15. 12:18

Tisztelt Válaszadó!

A következő lenne a kérdésem: Vettem fel 18 munkavállalót, az előző céges papírjaikat később hozták, és valahogy párat egy azon dátumra vettem fel amikor az előző megszűnt. Lehet ebből problémám? Javítsak ki mindent vagy maradhatnak arra az egy napra így?
Mindenképp csak úgy lehetett volna, hogy egyik nap leszámolnak és én a másik napon veszem fel őket? Köszönm előre is a segítséget! Nagyon sürgős a dolog...

violagyi # 2014.05.15. 05:53

Tisztelt Valaki!

Azt már megkérdeztem, hogy kötelező lenne-e megadni az emelt minimálbért egy könyvelőirodán dolgozó adatrögzítőnek! A következő kérdésem lenne: Mi a teendő hivatalosan, ha nem adják meg. Melyik szervnél kell bejelenteni?

Köszönettel

pazs # 2014.05.13. 08:32

pirimazsi: a gyest eleve kapod, nem? A munkáltatódnál meg bejelented (írásban), hogy másnaptól gyereknevelés céljából fizetés nélküli szabin vagy és ennyi. Azt hiszem, akkor viszont bölcsibe nem járhat a gyereked.

vanca: igen nehéz elképzelni, hogy annyira eltér a két munkakör, hogy az egyikben keresőképtelen vagy, a másikban nem, úgyhogy nem dolgozhatsz a táppénz alatt a "főállásodban". Amúgy pedig te akarod megszüntetni a határozott idejű munkaviszonyodat, nem vagy abban a helyzetben, hogy diktálj. Egyezkedni persze lehet, de ha nem mennek bele a közös megegyezésbe, nemigen tehetsz semmit.

ML55 # 2014.05.13. 08:28

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Tavaly decembertől nyugdíjas lettem,mert éltem a nők 40 éves jogosultságával.Nyugdíjasként régi munkáltatóm(egészségügy-kórház)nem foglalkoztatott.2014.márciusától egy másik kórház felvett közalkalmazotti státuszba,havi 120 órában.Nyugdíjam szüneteltetése ápr. 1-től szüneteltetve van a törvény szerint,de a beígért jövedelemkiegészítést a mai napig nem kaptam meg.Valóban több hónapot is ígénybe vesz az elintézése,mert jelenleg kevesebbet kapok,éjszakázok is,-mintha otthon nem tennék semmit.Nemsokára letellik a próbaidőm,ha addig nem kapom meg,rám-nyugdíjasként-vonatkozik-e a felmondási idő?egyáltalán nem tudom,meddig várjak,mert,ha nem kapom meg,anyagilag így nagyon nem éri meg.


ML55

vanca # 2014.05.12. 08:58

Tanács kérése.

Egy hónap múlva jár le a határozott tartamra(4hónap)szóló félállású közalkalmazotti munkaviszonyom. Találtam végre főállást, de azonnal kellene kezdenem, nem tudnak 1 hónapot várni. Elmentem táppénzre, kezeléseket kapok,ezt közöltem emailben a munkáltatóval,aki mérgesen felhívott, hogy hogy képzelem, hogy aznap szólok csak. Ekkor megkérdeztem, hogy közös megegyezéssel megszüntethetnénk e a munkaviszony 1 hónappal előbb.Beleegyezett. Ma készültem megírni a kérvényt, de előtte felhívtam, hogy egyeztessük a szabadságokat. Semmiképp nem akarnak annyi szabit kifizetni, amennyi jár, 3 napot még kivetetnének, hogy kevesebbet kelljen kifizetni. Mondtam, hogy nekem tul. képpen nem kell felmondanom, mert táppénzen vagyok. Erre közölte, hogy rám szabadítja a tankerületi igazgatót, meg valami felügyeletet. Ha elkezdem a főállásom , miközben a részállásomban még táppénzen vagyok milyen következményekkel járhat? Vagy hagyjak a zsarolásnak , hogy 3 nap szabadságot kíiratnak velem utólag?

N102 # 2014.05.12. 06:50

Tisztelt Ügyvéd Úr,
szeretnék segítséget kérni két témakörben.

  1. Jelenlegi munkahelyemen a munkavállalói felmondásomat töltöm. Végig dolgoztam a 2013-2014-es üzleti évet (2013.04.01.-2014.03.31.), amelyre érvényben volt egy teljesítmény értékelő rendszer. Mindent megtettem, hogy a kitűzött feladatokat elvégezzem. Nemrég megkaptam a teljesítmény értékelésemet is. Mivel a felmondásomat töltöm, nem hajlandó a munkáltató semmilyen anyagi juttatást adni részemre. Ez lehetséges?
  2. Majd egy éven keresztül többlet munkát kellett végeznem, amire kollektív szerződés elő írja a havi juttatási összeget. Ezt is csak két hónapra számolták el részemre. Jogos ez a hozzáállás?

Lehetne ezek ellen valamit tenni?

köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.11. 19:58

Az első kérdésre a válasz nem. A túlfizetést a végrehajtást kérőtől igényelheted vissza.

Lona11 # 2014.05.11. 19:39

Tisztelt Hozzáértők!

Arra lennék kíváncsi, hogy fizetésből való letiltás előtt a munkáltatónak értesítenie kell-e a munkavállalót a letiltás tényéről? Ha igen, mikor, milyen formában? Történt ugyanis, hogy egy építéshatósági bírságról kaptam értesítést, "kissé" késve be is fizettem, de mire megkaptam a fizetésem kiderült, hogy le is vonták, ugyan azt az összeget. Ha értesít a munkáltató /talán még tehettem volna valamit, elfaxolom a letiltást kérőnek, vagy valami módon leállítható lett volna a folyamat/, így viszont csak egy vásárlásnál a pénztár derült ki, hogy nincs annyi pénz a számlámon mint amire számítottam. A duplán befizetésre került /csekken befizetett és levont/ bírságot hogyan kaphatom vissza?

Köszönöm, ha valaki tud válaszolni.

pirimazsi # 2014.05.11. 18:56

Tisztelt Mindenki!

Tud e valaki segíteni nekem? Arról van szó, hogy a gyermekem születése után visszamentem dolgozni a munkahelyemre közalkalmazottként. Azonban ahogy ez lenni szokott az összes bölcsis betegséget elkapta a gyerkőc és ezt egyre kevésbé fogadják el a munkahelyemen! A kérdésem az lenne, hogy van e arra lehetőség, hogy visszamenjek gyes-re és a munkaviszonyom ne szűnjön meg míg a kicsi be nem tölti a 3 évet? Ha igen hol kell ezt kérvényezni? Nagyon köszönöm a választ!!

MACSKAJANCSI # 2014.05.11. 11:16

Tisztelt Rosco!
Én csak mint sorstárs szólnék ehhez hozzá, érdemben majd a szakértők válaszát kell várni.

Elképedve olvasom a sorokat, ugyan más munkakörben de én is így jártam, most bírósági per van folyamatban.
A sógornőm és a keresztfiam is ennél a cégnél dolgoztak, ők már az ítélet végrehajtását kezdik hamarosan, mert az alávaló nem akar fizetni!!!

Én csak annyit mondanék, hogy ezt nem lehet annyiban hagyni!!!
Kérem szépen, hol tart a világ, főként országunk, amikor ilyen kizsákmányolásnak kap teret a beszűkült munkaerőpiac. Egyszerűen egyes munkáltatók visszaélnek ezzel a helyzettel.
NEM SZABAD HAGYNI, BIZTOSAN VAN RÁ MEGOLDÁS, CSAK KERESNI KELL, S NEM SZABAD FÉLNI LÉPÉSEKET TENNI!!!

Tisztelettel: János

Rosco # 2014.05.11. 09:56

Illetve 20-40 túlóra, nem 40-80. Rosszul számoltam.

Rosco # 2014.05.11. 09:54

Tisztelt Ügyvéd úr!

A segítségét kérem.
A helyzet:
8 éve dolgozom árú szállítóként, sima "B"-s jogosítvánnyal. A múltkor kiderült egy betegségem, aminek a kezelésére olyan gyógyszert kaptam, hogy nem lehetett vezetni mellette. A gyógyulásom után, mikor visszamentem dolgozni, a munkáltatóm elküldött egy soron kívüli üzemorvosi alkalmassági vizsgálatra (kollégák szerint zokon vette, hogy 8 év után el mertem menni 3 hét betegállományba és megpróbál most valahogy megszabadulni tőlem, állítólag régebben volt erre már példa a cégnél), egyébként az évenkénti vizsgálat novemberig lett volna jó és most, hogy meggyógyultam, már csak ideiglenesen lettem alkalmas 1 hónapra. Utána vissza kell mennem hozzá. A feltevés az, hogy utána alkalmatlanná akar nyilváníttatni (jó barátok az üzemorvossal), utána felajánlani nekem olyan munkakört, amiről tudja, hogy nem csinálnám és így inkább magamtól megyek el és nem kell neki végkielégítést fizetnie. Csinált már ilyet korábban.
A kérdések:

  1. Milyen apropóval lehetek én akár ideiglenesen is alkalmas esetleg alkalmatlan, teljesen egészségesen, miközben ezzel a betegséggel 8 évig alkalmas voltam?
  2. Ha úgy gondolja, hogy csak úgy rakhat ki, hogy bevonatja a jogosítványomat az üzemorvossal, megteheti az üzemorvos? Nem hivatásos jogsi!
  3. El kell-e fogadnom bármilyen egyéb (takarító, csomagoló) munkakört egyáltalán? Van egy érettségim és 2 szakmám, nem szívesen pucolgatnék kényszerből vécét.
  4. Illetve, ha már munkajog: heti 40 órában vagyok bejelentve és fizetve is. Árú szállítóként nem fizet nekem túlórát( ne ő fizesse a nagy forgalmat) heti 45-50 órát dolgozom valójában. Az havi 40-80 túlóra egy hónapban. Így, hogy nem fizet túlórát, ingyenesen, hány túlórára kötelezhet egy hónapban? A munkaszerződésemben benne van, hogy havi 176 óra, de változó munkaidőben, ahogy a cég érdeke kívánja és állítólag mindig éppen így kívánja a cég érdeke, de ez akkor is sokkal több a 176-nál.
  5. A céges telefonos kiadásaimat,- amit a saját telefonomról intézek, mert nincs céges telefon, - sem fizeti és a parkolójegyeket sem. Ugyanakkor, amikor én okoztam kárt az autóban, azt levonta tőlem, holott a szerződésemben csak az van, hogy a szállított árúért tartozom anyagi felelősséggel. Ez jogos volt?

Köszönettel:

Horváth Zoltán