Jó Napot Kivánok!
Azt szeretném kérdezni, hogy a jelenléti iv formáját, tartalmát tekintve van-e valamilyen szabály?
Válaszát előre is köszönöm!
További Szép Napot Kivánok!
Jó Napot Kivánok!
Azt szeretném kérdezni, hogy a jelenléti iv formáját, tartalmát tekintve van-e valamilyen szabály?
Válaszát előre is köszönöm!
További Szép Napot Kivánok!
sanett
A szabadságot ki kell adni, más kérdés, hogy ezt év végéig még megteheti a munkáltató.
Tisztelt szakértő !
Tisztelettel kérdezem 52-es 05,05 szül vagyok, Férfi, van munkahelyem de nagy nyomás alatt állok. kérdésem,hogy ha
aug 21-el felmondok és munkanélkülibe mennék nov21-ig
érne e valamilyen hátrány a nyugdíjazáshoz!
köszönöm
Kérem szíves válaszát.
Sepipapa
Tisztelt Szakértők!
Az lenne a kérdésem, hogy mit lehet tenni akkor, ha a munkáltató nem adja oda a bérlapot még akkor sem, ha a munkavállaló kéri. A munkabért egyébként mindig utalják. Mikor az egyik munkavállaló elment a könyvelőhöz, hogy elkérje a bérlapját, akkor a parancsnok (vidéki tűzoltóságról van szó) fegyelmit adott neki és 3 hónapra megvonta tőle az egyéb bérét.
Előre is köszönöm!
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Költségvetési intézményben létszámleépítést követően mennyi idővel vehet fel a munkáltató ugyanarra a munkakörre új dolgozókat? Melyik jogszabály szabályozza ezt a kérdést?
Köszönöm
Chorina
Dehogynem, de azért még érdekelhet a válasz. Köszönöm!
Sanett, nem gondolod, hogy kissé elkésett a kérdés?
Kedves Hozzáértők,
férjem az egyik autóalkatrész-kiszállító cégnél dolgozik. Április 28-án vették fel, 3 hónapos próbaidőre, a próbaidő lejárata július 26. a szerződése szerint. Ezen a napon a HR igazgató elétett egy határozott idejű szerződést, mely július 27-től augusztus 29-ig tart.
Az előző, határozatlan idejű szerződést nem mondták fel, a próbaidőre jutó szabadságot (egyetlen napot se vett ki) nem adták ki, nem fizették ki. Most a határozott idő alatt megint nem engedik el szabadságra.
Most akkor neki két munkaszerződése van? És nem lettek volna-e kötelesek kifizetni a szabadságot? A HR-en rákérdezett, azt mondták neki, higgye el, hogy minden szabályos és rendben van.
Köszönöm!
Tisztelt Kovács Béla Sándor!
Meg fog szűnni a munkahelyem,de valószínűleg csak október 1-jével,viszont úgy néz ki,hogy szeptember 1-jével eltudok helyezkedni egy másik cégnél.A végkielégítést nem szeretném bent hagyni,tehát az nem opció számomra,hogy felmondok.Az a kérdésem, hogy hogyan tudnám/tudnánk megoldani,hogy jogilag is rendben legyen az elhelyezkedésem, de a végkielégítéstől se essek el?Gondolok itt pl:4 órás munkaviszony okt.1-ig.Mi lehet a megoldás?
Köszönöm szépen a válaszát!
Üdvözlettel
Több műszakos munkarendben dolgozom egy elektronikai gyárban. Augusztus 19-én éjszakás műszakom lenne 22h-tól 20-a reggel 6-ig. Lehetséges-e így munkába állnom, hiszen 20-a piros napos nemzeti ünnepünk. Munkáltatóm a piros napos 6 órát állítólag 200%-ban fizetné.
Köszönöm válaszát. Ezt konkrétan melyik jogszabály írja elő, vagy ez a bírói gyakorlat?
Természetesen a járulékok és az adó után is meg fogja fizetni a munkáltató a késedelmi pótlékot. De nyilván nem neked.
Nem. A nettó.
Szerintem a bruttó bér a késedelmi kamat alapja, azaz a bruttó lesz a tőke összege, de ezt a vélekedésemet alá szeretném támasztani szakértők jogi hivatkozásaival is. Vagy elvetném, ha nem így lenne.
Üdvözlettel.
Cspiros, a munkaidőbeosztást a munkáltatónak legalább egy hétre, legalább hét nappal korábban kell közölnie.
A pihenőnapok szabályozása több oldalt tesz ki a törvényben; érd be annyival, hogy jogszerűen dolgoztathatnak szombaton.
Azt a kérdést, hogy "mennyi pihenőidő jár ilyenkor", nem nagyon tudom értelmezni. Amikor nem dolgozol, az mind pihenőidő.
Nemzetes, szerinted?
Ez nem munkajog.
1951-ben született nő vagyok. 2011. decemberében mentem el korhatár előtti ellátás (vagy akkor még előrehozott) nyugdíjba, ami a 62. születésnapomon, tavaly, öregségi nyugdíjjá változott, erről kaptam is értesítést. Mindvégig a régi munkahelyemen dolgoztam az eredeti beosztásban és feltételek mellett. Tavaly júliusban szüneteltettem a nyugdíjamat, hogy teljes állásban tovább tudjak dolgozni a munkahelyemen. Most aug. 31-ével szeretnék végleg nyugdíjba menni, mi a teendőm? Újraszámolják-e a nyugdíjamat, emelkedett-e az közben a mindenki által megkapott emelésekkel, számít-e, hogy egy évig a korhatár betöltése után tovább dolgoztam?
Előre is köszi a választ.
Tisztelt Szakértő!
A munkaügyi bíróság által munkaviszony jogellenes megszüntetése miatt megítélt, a kiesett időre járó elmaradt munkabér után járó késedelmi kamat alapja a nettó vagy a bruttó munkabér? Vagyis a kifizetőnek az adóval és járulékkal csökkentett összeget kell-e a késedelmi kamat kiszámításánál alapul vennie vagy a bírósági ítéletben szereplő bruttó bért? Továbbá: bármelyik lehetőség legyen is a helyes, azt mely jogforrások támasztják alá?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Szakértő Úr!
A cégemnél 6 hónapos időkeretben dolgozunk három műszakban. Éjszake, délután, délelőtt. Most beszeretnék vezetni a kötelező szombati munkanapot, mind délelőttbe és délutánba. Mennyi pihenő idő jár ilyen esetben? Illetve, mikor köteles ezt a dolgózóknak bejelenteni? Köszönöm válaszát!
Tisztelettel :
Piroska
Tisztelt Szakértő Úr!
A cégemnél 6 hónapos időkeretben dolgozunk három műszakban. Éjszake, délután, délelőtt. Most beszeretnék vezetni a kötelező szombati munkanapot, mind délelőttbe és délutánba. Mennyi pihenő idő jár ilyen esetben? Illetve, mikor köteles ezt a dolgózóknak bejelenteni? Köszönöm válaszát!
Tisztelettel :
Piroska
Üdvözlöm!A kérdésem az lenne,hogy munkanélküli segély megszünése után,meddig van egészségügyi biztosításom?Köszönöm.
Dolgozzon jól, gyorsan és olcsón? Bármelyik kettőt választhatod.
Tisztességes nem kapzsi ügyvédet keresek!
Tisztességes nem kapzsi ügyvédet keresek!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02