Munkajogi kérdések.


ObudaFan # 2014.05.10. 14:26

Akkor szüntethető meg átszervezés miatt a munkaviszonyod, ha a munkahelyen nincs az általad betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör vagy e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítod.

zizi99 # 2014.05.10. 10:05

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egyedül nevelem két éves gyermekemet. Átszervezés miatt csoportos leépítésre készül a munkáltatóm. Védettséget élvezek a felmondás alól a gyermekem 3 éves korig vagy ez a törvény már nem érvényes?
Előre is köszönöm válaszát

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.10. 06:24

Ez nem jogkérdés, hanem szak-.

KÉTEZER # 2014.05.10. 03:57

Tisztelt szakértők!

A munkavégzés során elszenvedett infarktus tekinthető- e üzemi balesetnek, vagy foglalkozási megbetegedésnek? 30 év, ugyanazon munkahelyen és munkaterületen végzett munka. Az érintett dolgozó az addigi munkakörére egészségileg alkalmatlanná vált. A munkáltató által felajánlott, a maradék egészséggel még végezhető munka díjazása az addigi fizetésnek a felét sem éri el. Felmerült a leszázalékolás is, ezért érdekes lehet, hogy munkavégzés során következett be az infarktus. Esetleg szóba kerülhet- e a baleseti rokkantság megállapítása? Vagy van- e bármi számításba vehető kapaszkodó, ami segítene az akaratán kívül munkája feladására kényszerült emberen?
Kérném a tanácsukat!

glamorously # 2014.05.09. 16:35

Tisztelt Jogi Fórum!

Segítséget szeretnék kérni abban az ügyben, hogy nemrégiben a közszolgálati viszonyom méltatlanság miatti megszűnéssel szűnt meg. Nem is adtak esélyt arra, hogy én mondjak fel esetleg. Kérdésem lenne, hogy ha újabb munkahelyet létesítenék, akkor ezt a kiadott "közszolgálati igazolásról" igazolást minden esetben le kell adni a munkáltatómnak, kérhetik-e tőlem minden esetben, vagy csak ezen szerveknél (pl. önkormányzat), ahol számít a kiszámításhoz a közszolgálati idő (jubileumi évekhez). Nem elég csak a kis TB könyvecske, abban is szerepel a pontos foglalkoztatás kezdete. Nagyon aggaszt ez a kérdés.
Így Önök szerint ezzel a "minősítéssel" el lehet-e helyezkedni ilyen központi szerveknél vagy teljesen el vagyok lehetetlenítve. Milyen lehetősséggel tudok élni ez ügyben? Büntetlen előéletű állampolgár vagyok, semmilyen foglalkozástól eltiltás alatt nem állok.

Kérdésem még, hogy ha felvennének "közcélú munkavégzésre" (regisztrált álláskeresőknél) esetén kérhetik-e tőlemezt az közszolgálati igazolást, mert ez más jogviszony, vagy elég a munkaügyi központ által kiadott irat és a kis TB könyvecske?

Állásinterjún hogyan lehet diszkréten válaszolni ezen minősítésre, helyzetre, emiatt több esetben is elutasíthatnak a foglalkoztatók, mi a tapasztalatuk ez esetekben.

Várom miharabbi válaszukat, nagyon fontos lenne számomra.

Tisztelettel: glamorously

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.09. 11:26

Nem.
De ha azt akarod kérdezni, dolgoznod kell-e holnap, akkor igen.

Jucus1980 # 2014.05.09. 07:24

Üdvözletem
Olyan kérdésem lenne,hogy 2014 május 2-án táppénzen voltam ledolgoztathatja e a munkáltató velem ezt a napot?

ObudaFan # 2014.05.07. 20:33

Marika36

Ha közben keresőképes leszel, akkor az átvétellel, vagy a második megkísérlés utáni 5. napon meg is kezdődik a felmondási idő.

bakes # 2014.05.07. 19:31

Jó estét! Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Kozmetikus vagyok, a munkaszerződésem mellé korrekt munkaköri leírást készítenénk, de elakadtunk a könyvelőmmel. Az ismeretségi körünkben senkinek nem volt még rá szüksége, inkább egyéni vállalkozók, illetve az iparkamara sem tudott (akart) segíteni. Egyszerűen nem is értem, szinte minden szakmának van fent a neten...kozmetikus meg csak bla..bla vagy rövid leírás.
Útmutatást is szívesen fogadnék, de, ha valakinek van használható részletes leírása, az jó lenne!
Előre is köszönöm!
Niki

Marika_36 # 2014.05.07. 13:24

A május 3-án feltett kérdésemmel kapcsolatban kérdezném, hogy mi van akkor ha hamarabb keresőképes leszek mint ahogy a postán való kézbesítés közlésnek tekinthető (nem tudom átvenni a felmondást mivel az állandó lakcímem más városban van. Illetve a tértivevény sem érkezik vissza h nem vettem fel.

Hogy számoltatnak így le?

Újból át akarják majd vetetni a felmondást? Mivel a felmondás nem közölt akár kérhetek közös megegyezést is?

köszönöm a segítséget

kisrita # 2014.05.07. 12:42

..munkáltató megszüntetheti munkavállaló jogviszonyát amennyiben ő vagy közeli hozzátartozója hasonló gazdasági társaság tagja lesz mint a munkáltató által végzett tevékenység....
Ha jól értelmezem, itt a másodikról van szó.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.07. 11:54

Különböztetni kell a között, hogy harmadik személyre róhat-e a kötelezettséget a szerződés (nyilván nem), és a között, hogy a harmadik személy magatartása lehet-e bontó feltétel (felmondási ok).

kisrita # 2014.05.07. 10:31

Elnézést, hogy újra írok.
Tulajdonképpen csak annyit szeretnék megtudni, hogy a munkaszerződésben családtagra vonatkozhat e bármilyen korlátozás?
Az én meglátásom szerint titoktartást, és gazdasági érdekek védelmét kérheti, de azt hogy a családtag hol dolgozhat azt nem szabályozhatja.

MACSKAJANCSI # 2014.05.07. 07:22

Kedves don101!

"Sorstársként" szeretnék hozzászólni:
Az elszámolás alapja a dolgozó által kitöltött jelenléti ív kell, hogy legyen.Ezt ügyvédi tanácsban kaptam felvilágosításnak.
Te írod?

És is jól ráb... erre, mert nem volt jelenléti ív, ezért egy csomó kifizetetlen órám van. Most lesz beadva perre. Ahol én dolgoztam, a keresztfiam is ott dolgozott, ő már 2 éve felmondott, beadta az ügyét perre, most lett vége, többen beadták perre.

Vannak ilyen aljas munkáltatók, akik úgy termelnek hasznot, hogy kizsigerelik a dolgozókat.

kisrita # 2014.05.07. 04:46

Sziasztok!

A következő ügyben kérném segítségetek. Férjem új munkahelyén most kapta kezébe a munkaszerződését amelyben az egyik pont így szól:
" ..munkáltató megszüntetheti munkavállaló jogviszonyát amennyiben ő vagy közeli hozzátartozója hasonló gazdasági társaság tagja lesz mint a munkáltató által végzett tevékenység.........kár esetén anyagi kártérítést követelhet a munkáltató"

a másik: ...munkavállaló másodállást nem vállalhat....

probléma: nekem van egy egyéni vállalkozásom - internetes csomagküldés. Ez a Kft szintén foglalkozik internetes csomagküldéssel. A forgalmazott áruk köre más, de a kft szinte minden kereskedelmi tevékenységre megkérte az engedélyt.

Tudom aláírni semmit nem muszáj. De kiköthető - e ilyen egy munkaszerződésben hogy a közeli hozzátartozó sem lehet tagja hasonló gazdasági társaságnak? ( a családban van még rajtam kívül is ev. de nem tudom , hogy ők annak idején milyen tevékenységi körre kértek engedélyt)
És az hogy nem vállalhat másodállást?
A vállalkozásom a megélhetésünkhöz kell - válaszút elé állíthatják?

Segítséget előre is köszönöm: kisrita

don101 # 2014.05.06. 17:36

Üdvözlök mindenkit!

Szeretnék segítséget kérni a következő esetben.
A szerződésem szerint 3 műszakban dolgozok, a beosztásom szerint folyamatosban nyomom (ha úgy esik, megyek szombaton és vasárnap is délutánra vagy akár éjszakára is), a szerződésemben 30% műszakpótlékot adnak. 110E bruttóra vagyunk bejelentve, de 80-82E többet nem kapok kézhez soha.Most berángattak Május 1-re is, de nem tudom még mit adnak rá.A múltkor dolgoztam Márc 15-re virradóra is, de nem veszem észre a fizetésemen.Igazából azt szeretném megtudni, hogy ilyen beosztás mellett tényleg ennyit kéne keresnem??Szombat, vasárnapra mennyit kéne adnia a munkáltatónak?
Köszönöm előre is.

ObudaFan # 2014.05.05. 14:20

Marika36

HA nem veszed át, akkor is kézbesítettnek kell majd tekinteni. A keresőképtelenség után kezdődhet a felmondási idő.

Mária2014

Ha a korábbi szerződés szerint meghatározott munkakörbe ez még belefér, akkor igen. Ha nem, akkor nem.

Mária2014 # 2014.05.04. 12:14

Üdvözlök Mindenkit!

Egy kis segítséget szeretnék kérni!

Egy megyei kórház telefonközpontjában dolgoztam 3 évig, majd ugyanitt felkerültem egy másik irodába(más munkakörbe), ennek már 3 hónapja. Szerződést azóta sem írattak alá velem, még módosítást sem, ráadásul azt kérte a munkáltatóm, hogy én írjam meg a munkaköri leírásomat. Ezek a dolgok mennyire jogosak??

Köszönöm előre is a választ!

Mária

Marika_36 # 2014.05.03. 19:39

Tisztelt Fórumozók,

Segítséget kérnék az alábbiakban:

Munkaltatóm elém rakott egy felmondást és kettő féle közös megegyezést. Én kértem gondolkodási időt, de később elém rakott egy jegyzőkönyvet ami azt tartalmazta hogy másnap reggel 9 őráig választ adok különben indul a felmondás, illetve hogy átadták nekem az iratok példányát.( jelenleg mindhárom fajta papír nálam van a munkáltató által aláírva) Ezt sem írtam alá mivel nem tartalmazta hogy jeleztem h kérek pár nap gondolkodási időt, illetve h megkérdeztem tudnak e máshol helyet biztosítani nekem.
Másnaptól téppénzen vagyok. Mit lehet tenni, mert véleményem zerint valószínűleg postázták a felmondást. Átvegyem?
A táppénz után indulna a felmondási idő?

Köszönöm a segítséget.

anne01 # 2014.05.03. 18:53

Csupika

Szerintem nagyon félreérted ezt a munkaidőkeretet. Ahol ezt alkalmazzák, ott bizony előfordulhat, hogy a heti pihenőnapod nem szombat-vasárnapra esik és mivel munkaidőkeretben vagy igen, elrendelheti a munkáltató 2-át, 3-át, de akár 4-ét is munkanapnak. Nem mindenkinek 4 napos ünnep ez a hétvége. Gondolom feltűnt, hogy a boltokban pl. ugyanúgy dolgoznak. 4 nap pihenőnapnak csak azoknál számít, akik egyébként 5/2-es munkarendben vannak, tehát hétfőtől péntekig dolgoznak. Ha elrendelte a munkáltatód ezeket a napokat munkanapnak, akkor az neked nem olyan pihenőnap lesz, amin munkára köteleztek, hanem szimpla munkanap és nem jár érte semmilyen pótlék. Cserébe a munkáltatódnak biztosítania kell másik pihenőnapot, ami nem biztos, hogy szombat vagy vasárnap lesz, hanem hétfő vagy kedd vagy bármelyik másik nap. Ha te fogtad magad és nem mentél be dolgozni, akkor simán elküldhet rendkívüli felmondással. De miért nem kértél inkább szabadságot?

ObudaFan # 2014.05.03. 11:52

Csupika

Az a kérdés, hogy miért nem tudsz megjelenni.

ObudaFan # 2014.05.03. 11:51

escargot

Mt. 229. § (2) Nem köthető tanulmányi szerződés

  1. munkaviszonyra vonatkozó szabály alapján járó kedvezmények biztosítására, továbbá, ha

b) a tanulmányok elvégzésére a munkáltató kötelezte a munkavállalót.

Csupika # 2014.05.03. 11:30

Ezt tudom én is!Persze hogy kapok érte + napot!A kérdés arra vonatkozik hogy akkor mi van ha nem tudok megjelleni de ezt előre jeleztem!?Adhat e irásbeli figyelmeztetést vagy ki rughat e?Más cégnél ahova 2-án be kellett menni ott túlórába fizetik ki!Nem értem hogy hogyan rendelhette el keretidőbe a 2-dikai pihenőnapot!

anne01 # 2014.05.02. 17:31

Ha munkaidőkeretben vagy valószínűleg kapsz ezek helyett más pihenőnapot.

Csupika # 2014.05.02. 09:42

Sziasztok!Szeretnék egy kis segitséget kérni a következő ügyben!Cégünk munkidőkeretben dolgoztat és Május 1 Fizetett ünnep után május 2.-át ami más cégeknél szabadnapnak van kiirva nállunk elrendelte keretidőbe és a szombatot is.Szóltam még hétfőn a főnöknek hogy nem tudok megjelleni ezen a 2 napon.Fegyelmivel és kirugással fenyegetőzött!Adhat e fegyelmit vagy kirugahat ezért?Illetve elrendelhette e a pénteki napot keretidőbe?Írjon aki tudja erre vonatkozóan segiteni!