Munkajogi kérdések.


B.Trixi # 2023.03.29. 10:05

drbjozsef
Igen, úgy értem.
A háttérben az van, hogy a céget kettéválasztották, két tulajdonosnak eladták. Most zajlik a szétválasztás. Az egyik maradt Angliában, a másikat Bulgáriába költöztették. A családtagom a Bulgáriába költöztetett rész alkalmazottja, de valós munkát az angol csoportnál, angol HR -essel kapcsolatot tartva végez, ahol nagyon megbecsülik. Az elbocsájtást a bulgáriai HR küldte. Valószínűleg nem akarják, hogy az angol csoport tudomást szerezzen az elbocsájtásról.

drbjozsef # 2023.03.29. 10:21

B.Trixi,

Lehet, hogy a munkaadók hülyék, de ha a családtagod nem az, akkor felismerheti, hogy ha a valós munkát az angoloknak csinálja, aztán egyik nap már nem, akkor az fel fog tűnni nekik, nem? Szóval ez gyorsan ki fog derülni.
Vagy az angolok nem is tudják, hogy KI végzi az adott munkát pontosan? Nem kommunikál velük?
Mindegy. Nincs leírva, bekaphatják.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.03.29. 13:25

Az is kétséges, hogy a magyar munkajog alkalmazandó az esetre.

B.Trixi # 2023.03.29. 15:43

drbjozsef
dehogynem kommunikál, naponta minimum egyszer online meetinget tartanak és teljesen más ágazat tartozik hozzájuk. Tehát a munka nem keveredik. Viszont egy egy ponton konkurenciái lettek egymásnak. Ezért másra nem tudok gondolni, mint a bulgáriai céghez átkerülő felettese titokban igyekszik gyengíteni az angol versenytársat. Ki tudja hány dolgozóval teszi még ezt. Ezért lenne fontos, hogy napvilágra kerüljenek az elbocsájtások. Nagyon nem mindegy, hogy egy olyan kiváló cégnél dolgozik valaki, amely cég kiküldetés estén 5 csillagos luxusszállodában helyezi el a dolgozóit.

B.Trixi # 2023.03.29. 16:42

Kovács¨Béla Sándor
A munkaszerződés Magyarországon, Kft végű céggel lett kötve.

B.Trixi # 2023.03.29. 17:04

EZT NEM tudom hová tenni! Most derült ki!
Kétféle felmondást küldtek választási lehetőséggel: 1. amiben ők mondanak fel, 2 havi végkielégítéssel.
2. közös megegyezéssel, aminek az utolsó munkanapja június 30. Eddig fizetés jár,
és még több mint 4 havi fizetésnek megfelelő egyéb juttatás.
Pár óra mulva a meetingen, amikor a családtagom a 2-es opciót akarta /elektronikus aláírással/ aláírni, nem engedték neki, kötelezték az 1-es opció aláírására azzal a kitétellel, hogy gondolkozzon rajta, pár nap múlva egy meetingen aláírhatja a 2. opciót.
EZ SZABÁLYOS?

Steee # 2023.03.29. 18:47

Üdvözletem! Az lenne a kérdésem, hogy párom határozatlan idejű munkaviszonyát vélhetően jövő héten a munkáltató felmondással meg kívánja szüntetni. Okot vélhetően majd sikerül addigra valamit kitalálniuk, de olyat úgysem tudnak majd indokként odaírni, amit ne tudna párom utána megtámadni a munkaügyi bíróságon. Viszont ami kérdés felmerült, hogy amikor ezt a felmondást a munkáltató közli (elé rakja) páromnak, akkor ő, ott, azonnal köteles-e, kötelezhető-e arra, hogy aláírja, vagy kérhet x idő gondolkodási időt, akár a közlés helyenként kijelölt irodát elhagyhatja-e a még alá nem írt felmondással, hogy át tudja nyugodt körülmények közt olvasni (valójában lefényképezni, és számomra elküldeni, hogy én is meg tudjam nézni, mit akarnak vele aláíratni), vagy erre nincs lehetősége a felmondással illetett munkavállalónak?

Majordomus # 2023.03.29. 20:17

Nem köteles,de ennek nincs halasztó hatálya.
Mondja azt hogy konzultál munkajogásszal.

Érdemes meg is tenni a konzultációt.

signal95 # 2023.03.29. 22:55

Kedves Jogi Forum !
Nemrég felmondtam a munkahelyemen ez egy fémipari cég, munkához biztosítanak ruházatot 5 poló, 2 nadrág, 1 pulover és egy cipő ezt ingyenesen kaptuk a cégtől. A szerződésen alapján a kötelességeim munkaviszony megszűnése esetén ,: A munkavállaló kötelezi magát munkaviszonya bármely okból és módon történő megszűnése esetén legkásőbb utolsó munkában töltött napján visszadja a Munkáltató részére az összes birtokában található , a munkavégzés során a birtokába került vagy egyébként a munkáltatót megillető iratot vagy egyéb adathordózot , illetve a nála megtalálható , de a Munkáltató tulajdonát vagy jogos nirtokát képző munkaeszközöket és egyén doglokat. Négy évet dogloztam ennél a cégnél . Szeretném leadni a Munkaruhát amit adtak de azt mondják nem veszik vissza és fizetnem kell 80.000 forintot . A ruhára nem igazán tartok igényt , viszont fizetni nem szeretnék ennyi pénzt :( Ebben a dologkban szeretnék némi segítséget és útmutatást kérni , kihez fordulhatok és mik lennének a lehetőségeim.
Bármiféle választ és reagálást előre is köszönök !
Tisztelettel Tamás !

Szomorú örökös # 2023.03.30. 04:05

signal95

Szeretném leadni a Munkaruhát amit adtak de azt mondják nem veszik vissza és fizetnem kell 80.000 forintot .
A ruhára nem igazán tartok igényt , viszont fizetni nem szeretnék ennyi pénzt

Nagy valószínűséggel kihordási ideje van annak a munkaruhának és azt még nem töltötted le.
Egészen biztosan erre is van kitétel a szerződésben, amit nem osztottál meg velünk.
Egyébként is - úgy őszintén - szerinted mit kezdjenek azzal a munkaruhával utána használtan? :-O

drbjozsef # 2023.03.30. 05:23

kötelezték az 1-es opció aláírására azzal a kitétellel, hogy gondolkozzon rajta, pár nap múlva egy meetingen aláírhatja a 2. opciót.

Ha kötelezték az egyes opcióra (így, múlt időben), akkor mégis mi a fenén gondolkozhat, és hogy írhatja alá később a másodikat?
Szerintem te se tudod mi van.

drbjozsef # 2023.03.30. 05:25

Steee,

Semmit nem köteles aláírni. Egy példányt kapnia kell belőle, ha nem írja alá akkor is, ilyenkor a munkáltató általában hív egy tanút, aki igazolja, hogy a közlés megtörtént, és a munkavállaló tagadta meg az átvétel elismerését. Hiszen ilyenkor csak ezt írja alá, hogy átvette, maga a felmondás egyoldalú jognyilatkozata a munkáltatónak, nem szükséges a munkavállaló beleegyezése.

drbjozsef # 2023.03.30. 05:36

signal95,

Se az Mt., se a vonatkozó védőeszközökre vonatkozó rendelet nem rendelkezik már erről, csak annyit, hogy a munkáltatónak belső szabályzatban kell meghatároznia a munkaruha adásának szabályait, annak kihordási idejét, és azt, hogy mi a teendő a munkaviszony megszűnése esetén.

Kérd meg a munkáltatódat, hogy mutassa meg ezt a belső szabályzatot, illetve azt a papírt, amit aláírtál a ruha átadásakor, hogy megmutatták, megismerted, és elfogadtad ezt a szabályzatot.

Ha ilyen nincs, akkor add vissza nekik, és kész. Ha akarnak, majd pereskedjenek ők.

xixo67676 # 2023.04.09. 09:20

Kedves Tagok!
2021 őszétől a munkáltató szóbeli utasítására a saját munkaköri feladataim mellett a teljesen más munkakörbe /magasabb végzettséghez kötött, magasabb bérbesorolású/ tartozó feladatokat is el kell hogy lássam a kolleganő kilépése okán. 6 órában dolgozom, mint megváltozott munkaképességű és akinek a munkáját is el kell lássam szintén 6 órában dolgozott. Mivel ígéretet kaptam rá, hogy ennek megfelelően a munkabéremet is a megnövekedett feladatok arányában rendezik, én a feladatot elvégeztem, ill. a mai napig is végzem. Időközben igazgatóváltás is volt, és az újonnan kinevezett főnök is ígéretet tett a bérrendezésre, de ez már harmadízben történt, a valóságban azonban ezidáig sem változott a munkabérem csak az ígéret van. A közszférában dolgozom, de az Mt. hatálya alatt. Kérdésem az lenne, hogy visszamenőleg igényt tarthatok-e az alapbér különbözetre, és hogyan határozható meg ez az összeg a helyettesített kolleganő pontos munkabérét nem ismerve? És vajon ha mostantól nem járulok hozzá az íly módon történő munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatáshoz akkor
munkaügyi perben hogyan bizonyítható az írásba nem foglalt munkakör ellátásának ténye?
Előre is köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2023.04.09. 12:33

Közalkalmazott vagy vagy közszolga? Esetleg olyan kollektív szerződésetek van, amely részletesen rendelkezik a bérbesorolásról?

Kovács_Béla_Sándor # 2023.04.09. 12:34

Ja, hogy Mt. Akkor maradt a kollektív szerződés. Van? Szabályozza részletesen a bérbesorolást?

Kovács_Béla_Sándor # 2023.04.09. 12:35

ha mostantól nem járulok hozzá az íly módon történő munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatáshoz
Nem kell a hozzájárulásod.

drbjozsef # 2023.04.09. 15:38

Nem kell a hozzájárulásod.
Azt írja, teljesen más munkakör.
Ha a munkaköre szerepel a munkaszerződésében, akkor az attól eltérő foglalkoztatás az Mt. 53.§(2) szerint három évig folyamatos nem lehetett volna. Ez nem szabályos.

xixo67676 # 2023.04.09. 16:47

Köszönöm, igen, szerepel a munkaköröm a munkaszerződésben, mint ahogy a munkaköri leírásban az ahhoz kapcsolódó feladatok. Ahhoz képest teljesen más munkaköri feladatokat kell végezzek. Hozzáteszem, hogy akit helyettesítek köztisztviselői státuszban volt én pedig az Mt. hatálya alá tartozom. Laikusként olvasva a törvényt, abban számomra az áll, hogy a munkáltatónak jogában áll plusz feladat végzésére utasítania, de ha ezáltal egy másik munkakörhöz tartozó feladatokat kell végezzek, akkor az a bér illet/ne meg, ami az általam helyettesített kolléga alapbére volt, valamint ilyen esetben a tv. szerint a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatásnak időbeni korlátja van ami 44 nap.
Kollektív szerződés egyébként nincs.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.04.09. 17:40

Ez nem szabályos.
Talán nem. De akkor is csak olyan munkajogi szabálytalanság, amire hivatkozva a munkavállaló nem tagadhatja meg jogszerűen a munkavégzést.

drbjozsef # 2023.04.09. 17:45

xixo67676,

Nem, nem illet meg az a bér. Csak akkor, ha arra a munkakörre előírás van. Mondjuk mert végzettséghez kötött, és te eddig nem abban voltál.
Pl. ha eddig minimálbért kaptál, de az új munkaköröz garantált bérminimumot kell fizetni, akkor jár a magasabb.

Írásban kaptad az új feladatokat?
Kaptál írásban tájékoztatást a más folglakoztatás várható időtartamáról?

Ha nem, és eddig elláttad, akkor most kérheted ezeket. Jelezheted az általad leírtakat is, hogy 44 nap a maximuma. De ha eddig nem szólaltál fel, és végezted a munkát, akkor visszamenőlegesen nem sokat tehetsz, legfeljebb tényleg akkor, ha előírás szerint járt volna a magasabb bér. Azt 3 évre visszamenőleg követelheted.

xixo67676 # 2023.04.10. 08:05

A bérkülönbözet abból adódott, hogy a munka amit a kolléga végzett egy ügyintézői munka, felsőfokú végzettséghez kötött, és ezt mint köztisztviselő látta el a köztisztviselői bértáblában meghatározott munkabér ellenében, míg én adminisztrációs feladatokat végeztem, adminisztrátori státuszban, középfokú végzettséggel és mivel az Mt. alatt vagyok foglalkoztatva, így nálam nincs ilyen hogy besorolási bér, azt annyiban határozza meg a vezető amennyiben akarja.
Mivel többször is ígéretet kaptam arra, hogy ennek megfelelően módosítják majd a szerződésemet, ezért végeztem el a feladatot. Nem kaptam írásban és nem volt meghatározva az ideje sem.
Köszönöm a választ, igen kérni fogom, de nem hiszem hogy a munkáltató ezt írásba fogja foglalni. Tökéletesen megfelel neki a jelenlegi állapot, miszerint egy emberrel végezteti el a két munkakör feladatait. Így meg, ha tényleg nem tagadhatom meg a munka elvégzését, sok választási lehetőség nincs csak a felmondás.

drbjozsef # 2023.04.10. 17:02

Ha felsőfokú végzettséghez kötött. akkor hogy láthattad el középfokú végzettséggel?

xixo67676 # 2023.04.10. 18:25

Na igen, de hol érdekli a munkáltatót hogy nincs felsőfokú végzettségem, ha a munkát el tudtam látni. Kényszerhelyzetben van, mivel nincs más, aki elvégezze a feladatot.

milford # 2023.04.14. 17:40

Kedves Hozzáértők!

Szeretnék jogi segítséget kérni! Betegség miatt nem tudtam a munkát felvenni, amit jeleztem a munkáltatómnak. A házi orvos megvizsgált és kiírt. A táppénzes papírt a munka felvétele előtt nem tudtam átvenni, mert az orvosom nem dolgozott, megbeszéltem vele, hogy pár nap múlva megyek érte. Felvettem a munkát, de a munkáltató hazaküldött, mert nem vittem a betegségem igazolását. Így +4 nap betegszabadságot kell igénybe vennem az orvosom távolléte miatt. Lehetséges ilyen? Hogy tudom jogilag az igazamat megvédeni? Milyen szabály vonatkozik a táppénzes papír leadására? Köszönöm a segítséget!