Munkajogi kérdések.


vagtam # 2013.02.02. 22:07

Tisztelt Mindenki!

Segítenétek ezt értelmezni?

"78. §

(2) Az azonnali hatályú felmondás jogát az ennek alapjául szolgáló okról való tudomásszerzéstől számított tizenöt napon, legfeljebb azonban az ok bekövetkeztétől számított egy éven belül, bűncselekmény elkövetése esetén a büntethetőség elévüléséig lehet gyakorolni. A tudomásszerzés időpontjának, ha az azonnali hatályú felmondás jogát testület jogosult gyakorolni, azt kell tekinteni, amikor az azonnali hatályú felmondás okáról a testületet - mint a munkáltatói jogkört gyakorló szervet - tájékoztatják."

Mi a helyzet akkor, ha a munkáltatói jogokat gyakorló személy a 15. nap után értesül az okról?

Köszönettel:

vagtam

Aggodó szülő # 2013.02.03. 07:15

Tisztelt Cím!
A közférában dolgozom. Jelenleg 8 hónapos gyermekemmel vagyok itthon. Határozott idejű szerződésem közben február 3-ával lejár. Nem véd semmi? 2013.februártól érvényes törvény?
Tisztelettel:
Egy aggódó szülő

Lyonee # 2013.02.03. 07:44

nadrienna
KBS leírta. A kormányhatározat nem, de a nyugdíj tv. vonatkozik rá.
83/C.§ -Ha a közalkalmazott öregségi nyugdíjas, akkor választania kell, hogy nyugdíj vagy fizetés.
Ne közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztasd, akkor nem vonatkozik rá más megszorítás, mint a minimálbér 1,5 szeresének korlátja.
Ha a KLKIK-hez tartoznátok, akkor választási lehetősége sem lenne.
83/B.§ -Ha korhatár előtti ellátást kap, akkor a minimálbér 1,5 szeresét megkeresheti a nyugdíja mellett.
De, mint írtad rendes nyugdíjas.

Lyonee # 2013.02.03. 08:18

Szerintem:
Ha 1 dolgozó éven belül követte el a vétséget, ami okot adott a felmondásra, de nem az elkövetéskor jutott a munkáltató tudomására, akkor
"tudomásszerzéstől számított tizenöt napon, legfeljebb azonban az ok bekövetkeztétől számított egy éven belül" gyakorolhatja az azonnali hatályú felmondás jogát a munkáltató.
"bűncselekmény elkövetése esetén a büntethetőség elévüléséig", de ott is igaz, hogy a tudomásul szerzéstől számítva 15 napon belül intézkedhet a munkáltató.
Ha a tudomásul szerzéstől számított 15 napon belül nem intézkedik a munkáltató, később erre a cselekményre már nem hivatkozhat felmondási okként.

Lyonee # 2013.02.03. 09:05

Javítva:
"Ha dolgozó 1 éven belül követte el azt a vétséget..."

nadrienna # 2013.02.03. 11:04

köszönöm a segítséget

masinia # 2013.02.03. 12:11

Kedves Szakértők!

Olvastam az új Mt-ben, hogy a végkielégítés megvonható, ha a munkavállaló magatartása vezetett a munkáltató felmondásához. ezzel kapcsolatos a példám és a kérdésem is.
Mondjuk hogy a munkavállalóra rászáll a főnöke. Állandóan a nyomában jár, számonkéri hogy mit csinált. Ha a feladata készen van és jó, akkor a részfeladataiba köt bele: mikor mit, miért úgy csinált, stb.
A főnöke úgy próbálja presszionálni a munkavállalót, hogy többször kihívja őt "elbeszélgetésre." Eleinte alkalomszerűen, majd egyre gyakrabban: hetente, majd hetente többször is. Ezeken a "beszélgetéseken" a munkavállaló minden, csak nem úriember. Lekicsinylően bánik vele, lenézően beszél vele, becsmérli őt is, és családját is. Van hogy ugyanezt nyilvánosan is megteszi vele.
Munkavállaló persze egy idő után nem hagyja magát: visszaszól. ezért ezek a "beszélgetések" egyre durvább hangvételűek. A visszaszólás miatt a főnök persze még haragosabb lesz, igyekszik minden hibát súlyosan megtorolni. Szóbeli figyelmeztetéseket ad, és a munkavállaló év évgi jutalmát is megkurtítja.
A legutóbbi eset óta a kolléga betegállományban van. Valóban beteg, egy régóta húzódó nyomorát végre megmutatta az orvosának, aki kiírta őt. Ennek ellenére retteg, ha visszamegy kirúgják, és még végkielégítést sem kaphat, mert a főnöke úton-útfélen terjeszti, hogy ő milyen rossz munkaerő.

Kérdésem az, mi a megoldás ilyenkor, illetve jogosan vonják-e meg a végkielégítést a kollégától?

Köszönettel:

masinia

sámaT # 2013.02.04. 12:16

Tisztelt Szakértők!

Érdeklődnék, hogy más munkakörbe helyezés esetén a munkaadó az érintett közalkalmazott munkavállalót köteles-e írásban tájékoztatni arról, illetve indokolnia azt?

Esetemben, aláírásra az orrom alá dugott Közalk. Átsoroláson szereplő foglalkozása megnevezés megáltoztatása szúrt szemet, ami miatt alá sem írtam azt.
Mikor rákérdeztem, az intézményvezető azt mondta, hogy úgy döntött átszervezést hajt végre, miközben nem történt változás a SZMSZ-ben.

A gyors válaszukat előre is köszönöm!

masinia # 2013.02.04. 17:33

Kedves Szakértők!

Segítene nekem valaki?

Köszönöm

fmarg # 2013.02.05. 08:46

T.Válaszadó
2009.nov. 1-én kerültem prémiuméves állományba úgy, hogy 5 év múlva, 2014. nov. 1-től nyugdíjba mehetek.( A határozott időre szóló munkaviszonyom is eddig tart.) Az elmúlt 3 évben végig igénybe vették a munkámat, tehát dolgoztam is kb. heti 7 órában. Most, miután nem az Önkormányzat a munkáltatóm, azt a szóbeli tájékoztatást kaptam, hogy a prémiumévek program megszűnt.
Kérdésem: Akkor mi a helyzet a munkaviszonyommal,a munkaszerződésem érvényes-e? Meddig? Mikor mehetek nyugdíjba? A jelzett időpontig a 40 éves munkaviszonyom is meglesz, mivel 1975. szeptember 1-től folyamatosan egy munkahelyen dolgozom, a diákévek alatt pedig nyári munkát is végeztem.
Előre is köszönöm a választ.

rudolf 67 # 2013.02.06. 20:02

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Munkahelyemen 13 éve dolgozom. Először 8 órás munkaidőben foglalkoztattak.4 éve ezt a bejelentett munkaidőt 7 órára csökkentették. Januárban tudtomra hozták , hogy 6 órára akarják csökkenteni.Persze a munkaidőm maradt a régi felállásban, mely abból áll , hogy napi 8 és fél órát kell dolgoznom és minden harmadik héten ez az idő 10 órára változik.Kérdésem az lenne , hogy lehet-e ez ellen tenni?

jankovics # 2013.02.08. 09:40

Tisztelt Szakértő!

Májusba lesz 2 éve hogy start extra kártyával dolgozom mint fizikai munkás! A felmondás itt hogy van?

Szabadságot a tavalyi évbe semmit nem fizetett még a 8 nap táppénzre se! mit lehet tenni?

De szabadságot nem akar fizetni és nem is fizetett! hogy tudom megoldani hogy kifizesse?

a tavalyi évben írt jelenlétiben egy szabadságom se volt be írva! de állítólag közös megegyezéssel nem lehet megszüntetni! de ha valahogy elintézte a szabadságokat! hogy tudom bizonyítani hogy nem fizette ki?

akkor még álláskeresési segélyt se kapok!

2012 nyarán voltam 8 nap betegszabin leadtam a táppénzes papírt és azóta se semmi!!

EZ MAGYARORSZÁG!!! MENNEM KÉNE A MUNKAÜGYI BÍRÓSÁGRA

beathen # 2013.02.09. 12:38

Kedves hozzáértők (főleg munka jogi vonalon)!
Másfél éve vagyok határozatlan kinevezéssel (korábbi 2 évet szerződéssel)pedagógus.Pusztán naprakész szeretnék lenni,hisz a pedagógus pályán jelen pillanatban senki nem tudja milyen törvény él,és milyen nem.Ez idáig kimondott "védelmet" élveztek a határozatlan idővel alkalmazott tanerők,kvázi komoly indok kellett (vagy létszám leépítés terhe),hogy valakit büntetlenül elbocsássanak. (nem aggódom,pusztán maximálisan naprakész szeretnék lenni információk tekintetében).
Vagyis: maradt-e avagy változott a közalkalmazottak szerződéseire vonatkozó törvény? köszönöm

fiore* # 2013.02.09. 16:15

Üdv Mindenkinek!

Segítséget szeretnék kérni.
Általános iskolában nem került kifizetésre 2011. évi (pár hónapot érintő) túlóra díj. Kinek lehet fizetési felszólítást írni. Először úgy gondoltam, hogy a polgármesternek, hiszen a kérdéses időszakban az önkormányzat volt az intézmény fenntartója.
Ugyanakkor a munkáltatói jogkör gyakorlója, az intézmény vezetője, vagyis az igazgató. Ő viszont csak ígérget, és nem lép az önkormányzat felé.
Lehet hogy nagyon buta kérdés, de elbizonytalanodtam, hogy a tanárok összefogva követelhetik-e az önkormányzattól, hogy gondoskodjon az elmaradt túlóra díjak kifizetéséről.
Másik kérdés, hogy amennyiben a fizetési felszólítás nem vezet eredményre, akkor munkaügyi bíróságon pert kell-e kezdeményezni, vagy fizetési meghagyás útján kell az igényeket érvényesíteni? És a pedagógusoknak egyénenként kell eljárniuk, vagy összefogva a tantestület valamilyen módon eljárhat-e (pl. megbízott jogi képviselő nélkül is)?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.09. 16:47

Egyetemlegesen felel az előző és a mostani munkáltató. De azt mondják, minden felszólítás nélkül is kifizetik, csak valami adminisztrációs hiba.

Lyonee # 2013.02.09. 18:21

A 2011 évi elmaradást az igazgatón, a munkáltatón kérjétek számon, lehet, hogy nem is számolta el kifizetésre.

beathen # 2013.02.10. 13:46

Korábbi hozzászólásomhoz kiegészítésképpen:Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) vette át az iskolánkat...a korábbi közalkalmazotti munkajogi törvények esetleges változására változatlanul várnám a hozzáértők válaszát,köszönettel.

cukorka6 # 2013.02.11. 15:10

Tisztelt ügyvéd úr!

53 éves vagyok be van dolgozva kb 36 év munkaviszonyom,8 éve már hogy egy bizonyos kereskedelmi cégnél dolgozom első eladóként de már főnökként kell helytállnom pedig nem az én feladatom lenne,mert van külön vezető is.nem régiben került oda egy új területi vezető aki közölte velem hogy ő márpedig ki fog rúgni mert már öreg vagyok.Ennek érdekében mindent megtesz velem,minden nap bántó megjegyzések és gyakori fegyelmiket osztogat pedig rendesen végzem a munkám.Azt szeretné elérni hogy én mondjak fel.valamint állandó túlóra ami ki sincs fizetve.Kaptam már sok fegyelmit és most Januárban is kaptam egy fegyelmit amit nem írtam alá és most azzal jön hogy mondjak fel v kirúg.viszont nem jogos a fegyelmi mert rosszul lettem a boltban munkavégzés alatt ezért nem tudtam elvégezni az adott feladatot amit ráadásul nem is mondott el hogy mit kell csinálnom aznap.elmentem szabira és mire visszaértem fegyelmi várt.Nem tudom mit tegyek mert mindenképp kirúgás veszélye fenyeget.Egyszerűbb lenne aláírni vagy érdemes munkaügyi bíróságra menni,lenne e esélyem nyerni?Ugye kitalálhat bármi indokot a munkáltató ha szeretne kirúgni és hogy bizonyítom be hogy nekem van igazam és ő akar kirakni.viszont ha aláírom ugye akkor indokot adok egy újabb kirúgásra.Igazából tudok valahogy védekezni?köszönöm válaszát

feer # 2013.02.11. 16:02

Tisztelt Cím!
8 órás határozott idejű közfoglakoztatotti jogviszony mellett lehetséges-e még egy 8 órás határozott idejű közalkalmazotti jogviszonyt létesíteni? A két tevékenység egy időben van, de egyik kapcsolódik a másikhoz. Válaszukat előre is köszönöm.

sámaT # 2013.02.13. 22:23

Tisztelt Szakértők!

Érdeklődnék, hogy más munkakörbe helyezés esetén a munkaadó az érintett közalkalmazott munkavállalót köteles-e írásban tájékoztatni arról, illetve indokolnia azt?

Esetemben, aláírásra az orrom alá dugott Közalk. Átsoroláson szereplő munkaköre megnevezés megváltoztatása szúrt szemet, ami miatt alá sem írtam azt.
Mikor rákérdeztem, az intézményvezető azt mondta, hogy úgy döntött átszervezést hajt végre, miközben nem történt változás a SZMSZ-ben.

Válaszukat előre is köszönöm!

etud # 2013.02.15. 11:57

28 éves munkaviszonyomat szünteti meg a munkáltatóm.
Vagy határozott idejűvé módosítja a munakszerződésemet (7 hónap), eddig még állományban is vagyok, vagy pedig 90 napos felmodás + 6 havi végkielégítés.

Az adószámítás, 98 % , hogy kell végkielégítés során számolni?

Mikor járnék jobban?

ediNATImea # 2013.02.17. 16:11

Kedves Szakértők!

A Kttv. csoportos létszámcsökkentésre vonatkozó szabálya úgy hangzik, hogy

  • 20 főnél kevesebb kormánytisztviselő foglalkoztatása esetén legalább 5 fő
  • 20-nál több 100-nál kevesebb kormánytisztviselő foglalkoztatása esetén legalább 10 fő... felmentése minősül csoportosnak.

Mi a helyzet, akkor, ha 20 fős a munkáltató?

A segítséget előre is köszönöm!


:)

Gardo20 # 2013.02.19. 09:27

Tisztelt Szakértő!

Érdeklődnék, a bérpapír minek minősül? Szabályosan jár -e el a munkáltató, ha a HR -en az adminisztrátor nyíltan, a dolgozóknak sorban állva adja át a -névsorba rendezett- bérlapokat, melyek nincsenek lezárva, így szinte bárki "beleleshet" azokba. Nem lenne -e köteles azokat borítékba tenni, vagy valamilyen formában összehajtani, lezárni és úgy átadni? Nem minősül ez a levéltitok, vagy a személyi jogok megsértésének, hisz senkinek semmi köze ahhoz, hogy egyik-másik dolgozó mennyit keres?! Van erre jogszabály vagy bármi, amire hivatkozhatok, ha szóvá teszem?

Válaszát előre is köszönöm!

G.Renata # 2013.02.19. 21:17

Üdvözletem!

A kérdésem az lenne, hogy 2013-tól milyen változások léptek érvényben a túlmunka díjazására vonatkozólag?
A munka törvénykönyvében nem találtam erre utaló szemelvényt.

Válaszát előre is köszönöm.

beathen # 2013.02.20. 11:27

Drága Ügyvédurak (mi is lenne velünk maguk nélkül:),töri szakos pedagógusként remélem jó "fakkot"választottam kérdéseimhez. (nem pusztán engem érintenek,de sokan még itt sem mernek kérdezni,így az őket érintő kérdéseket is én tenném fel):
1.Munkaviszony: határozatlan idejű közalkalmazotti. Ha én mondok fel,a letöltendő felmondási idő táppénz alatt is történhet?

2.Nyári szünet alatt is benyújtható?

3.Munkaviszony: fentebb.
Ha a munkáltató mond fel:
a.)milyen indokkal teheti? (fegyelmi vétség evidens,a leépítés lenne érdekes: bizonyítania kell az igazgatónak,hogy valóban leépítés történt és nem valaki más került a "leépített" kolléga helyébe?) Egyén indok?

b.)ha nem vagyunk tisztában a jogszerű eljárással HOVA fordulhatunk? No és mi a díjazása egy ügyvédi "testreszabott" tanácsnak,továbbá ha munkaügyi pert javasol a szakember,milyen anyagi teherre számíthat az adott pedagógus?

3. Hangszalag gyulladás (tehát egyértelműen munkáját ellátni nem tudó pedagógus) mennyi ideig lehet TP-én és a házi orvos+ gégész orvosi szakvéleménye elegendő -e avagy kell még más szakmai dokumentum ennek bizonyítására?

4.Kötelezhető -e egy pedagógus szombat éjszakai munkára, amely nem pedagógiai jellegű (gyermekek nincsenek jelen) (szórakoztató rendezvény alapítványi pénz szedésre),amely az intézmény vezető által kiváltott 1 nappal hosszabb valamelyik szünettel.

  • Korábban még pénzt is szedtek a "gazdag kollégáktól" kötelező jelleggel a rendezvényre...

Köszönettel várom válaszukat!