Azért volt 28 nap mert előző évről maradt szabi.
A gyerek után járó 2 napot a párom vette ki 2007-ben és 2008-ban. Az idén nem igényelte.
Nem tudom számít-e valamit.
Mennyi szabadság jár a gyes után?
Tisztelt Válaszadó!
Azt szeretném megtudni, hogy a tgyás és a gyed alatt összegyűlt szabadságomat kivehetem-e a gyes folyósításának ideje alatt, illetve azt, hogy mennyi szabadság jár.
33 éves vagyok,három évet dolgoztam határozatlan idejű szerződéssel tanárként.2008 július 29-én született az első gyermekem, vele tgyáson és gyeden voltam, majd 2008. május 8-án megszületett második gyermekem.Utána is kaptam tgyást és 2010 május 8-ig gyedet folyósítanak.Utána szeretném a gyes mellett kivenni az összegyűlt szabadságomat vagy visszamenni félállásba dolgozni. Mindkettő lehetséges? Esetleg félállásban is ki lehet venni az összegyűlt szabit?
Kérhetek e kérdésekkel kapcsolatban hivatalos állásfoglalást is és ha igen, pontosan honnan? És még egy kérdés: mikor kell jelezni az iskola felé munkába állási szándékomat?
Válaszukat köszönöm.
Gabi
Üdvözletem,
32 éves vagyok, gyermekeimmel (szi.:2005.02.21. és 2006.12.21. )Gyesen vagyok 5 éve, most fog lejárni, ahogy betölti a kisebbik fiam a 3. életévét.A cég 6 órában foglalkoztatott, minimálbérrel.
Szeretném megkérdezni, mennyi szabadság jár nekem, illetve, ha kilépek a cégtől( a Gyes lejártával), milyen anyagi jutattásokban részesülhetek a cég részéről?
Nagyon köszönöm a válaszaikat!
rezecs
A pontos válaszhoz tudni kellene azt, hogy mikor voltál TGYÁS/GYED-en.
De nagyjából 22+18+22+10 = 72 nap szabi jár.
A számítást pár nappal ezelőtt már leírtam.
Ha te mondasz fel, akkor jár a bentmaradt szabadság és a felmondási idő (melynek mértékét szintén nem tudjuk...), feltéve, hogy ledolgozod.
Nagyon köszönöm nandy!
A cég bérreferense 55 napot említett nekem.Ehhez képest a 72 kicsit jobban hangzik :)
Még pár adat;
2004.09.27-2005.01.26- táppénzen, illetve 2005.01.27-2005.07.13-ig GYÁS-en, ezután GyES-en 2005.07.14-től(GYED-et nem vettem igénybe, mert az akkori minimálbér/6órás munka/miatt "jobban megérte" a GYES.)
Kedden találkozom a bérreferens főnökével, akinek szeretnék villantani :)(az abszolút laikus), mivel álljak elő?
Köszönöm szépen!
Üdv!
Az lenne kérdésem,hogy mennyi szabadság fog járni,ha 2003 óta folyamatosan vagyok itthon TGYÁS,GYED,GYES-en,mivel 3 gyermeket szültem.2012-ben tölti be a legkisebb a 3 évet,tehát akkor lesz vége a gyesemnek.
Úgy tudom,hogy a Tgyás idejére meg a gyed első évére jár szabi.Én ezt mind a 3 gyerekem után meg fogom kapni?
Kb hány nappal számolhatok?
Előző vagyok! Elfelejtettem még azt odaírni,hogy 2003 októberében szültem az első gyermeket,előtte pedig 6 hónapig táppénzen voltam.A 2003 -as évre sem vettem ki a szabijaimat.És a gyerekek után járó szabit a férjem kapja.
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. 2009.12.16.-án töltöm be a 37-et. Kislányom 2007.12.10.-én született a TGYÁS-t attól a naptól igényeltem, majd a lejárata után GYED-et kaptam, amiről viszont 2009.10.28-al lemondtam, mert bölcsibe ment a kislány. Közben kiderült, hogy babát várok, a szülés várható időpontja 2010.05.10. Így dolgozni már nem mentem vissza. Viszont kivenném az eddig felgyülemlett szabdságomat. Van erre lehetőségem? A munkáltató ha kérem köteles kiadni a szabadságot vagy a jóindulatán múlik. Illetve kb. hány napom lehet? A gyerek utáni pótszabadságot a férjem vette ki és a 2007-re járó szabikat még a szülés előtt kivettem és táppénzen a szülés előtt nem voltam. Köszönöm a segítséget előre is. Zs.
Tisztelt szakértő!
Röpke kérdésem: 2009. júliusában született a kisfiam. A munkahelyről kapott "bérjegyzéken" nem szerepel a gyermek utáni szabadságok száma. Én úgy tudom, hogy a gyermek születésének évétől jár egyébként. Jelezzem a munkáltatóm felé a hiányosságot, vagy mi a teendő ilyen esetben.
Üdvözlette: Bori
Sziasztok, elnézést...egy szakértő megvizsgálná korábbi kérdésemet? ;)
Köszönöm, rezecs
rezecs:
Még több adat kellene. Amikor TGYÁS-ról visszamentél dolgozni, kivetted a szabikat?
A 2004-2005. évi táppénzre járó szabit kivetted?
zsanca:
Jól tudod, a szülési szabira, és az azutáni első évre jár szabi.
Korábban már beidéztem a törvényt, mely a számításra vonatkozik.
A vonatkozó törvény:
Mt. 130. § (1) A munkavállalót minden munkaviszonyban töltött naptári évben rendes szabadság illeti meg, amely alap- és pótszabadságból áll.
(2) A munkaviszony szünetelésének időtartamára a következő esetekben jár szabadság:
a.a keresőképtelenséget okozó betegség tartamára;
b.a szülési szabadság tartamára;
c.a gyermek gondozása vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság [138. § (5) bekezdés] első évére;
131. § (1) Az alapszabadság mértéke húsz munkanap.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabadság a munkavállaló
a.huszonötödik életévétől huszonegy;
b.huszonnyolcadik életévétől huszonkettő;
c.harmincegyedik életévétől huszonhárom;
d.harmincharmadik életévétől huszonnégy;
e.harmincötödik életévétől huszonöt;
f.harminchetedik életévétől huszonhat;
g.harminckilencedik életévétől huszonhét;
h.negyvenegyedik életévétől huszonnyolc;
i.negyvenharmadik életévétől huszonkilenc;
j.negyvenötödik életévétől harminc
munkanapra emelkedik.
(3) A hosszabb tartamú szabadság abban az évben illeti meg először a munkavállalót, amelyben a (2) bekezdésben meghatározott életkort betölti.
VZsófi:
Nem a munkáltató jóindulatán múlik az ügy. Ha kéred, hogy "foglalkoztasson", akkor azt köteles megtenni. És rögtön lehet szabadsággal kezdeni.
boribr:
A pótszabadság igénybevételéhez kell a másik szülő lemondó nyilatkozata (esetleg a munkahelyéről igazolás, hogy nem ő veszi igénybe)
nandy :) köszi!
Na, ez úgy volt, hogy a cég szeretett volna megszabadulni tőlem (2004.09.27-én, rendes felmondással), de én ekkor már az első gyermekünket vártam, ezért Munkaügyi Bírósághoz fordulva, nyertem a pert.A munkaviszonyom helyre lett állítva.
Nagyjából úgy állapodhattunk meg a céggel, hogy a 2004-es évem tiszta, tehát nincsen bent semmi szabim.
2004.09.27–2005.01.26– táppénzen, illetve 2005.01.27–2005.07.13-ig GYÁS-en, ezután GyES-en 2005.07.14-től(GYED-et nem vettem igénybe, mert az akkori minimálbér/6órás munka/miatt „jobban megérte“ a GYES.)
Nem mentem vissza dolgozni GYÁS után, én azóta itthon vagyok. 2005 februárjában született első gyermekem, aztán 2006 végén a második lurkó :)
Tehát, 2005-től lenne lényeges a számítás.
Nagyon köszönöm, nem is gondolnád mennyit segítesz ezzel!!!!! rezecs
Nandy! köszönöm a gyors választ. Ha ezt beszerzem akkor fel kell hogy tüntessék? Amennyiben ebben az évben már nem sikerül a lomondó nyilatkozatot beszereznem akkor elesek az ez évre járó 2 napomtól?
Nandy!Most hivott épp a munkálatóm, ő azt mondta, hogy automatikusan én kapom a 2 napot, csak esetleg tőlem kellene a lemondó nyilatkozat amennyiben én mondok le a férjem javára. (ami nem valszinű) Amennyiben ez igy áll, és nincs feltüntetve akkor ugye nem esek el a 2 naptól, esetleg véletlenül nem irják rá a bérjegyzékemre? Vagy szóljak?
A másik dolog amivel nem vagyok tisztában: munkáltatóm szerint fizetés nélküli szabadságot kell igényelnem a gyed napjától? Ez valóban igy van?
Köszönöm a segitséget.
Segítséget szeretnék kérni a gyed-gyes utáni szabadságom kiszámításában, mert nem bízom abban, hogy jól számolják nekem, és én nem értek hozzá. 1968. febr.4-én születtem. 2005.ápr.19-én született a kisfiam, gyást kaptam, majd utána gyedet. Előtte nem voltam szabin, sem szülésin. Közben 2007.febr.13-án újabb kisfiam született, megint gyás, gyed, majd gyest kapok 2010. febr-ig. A gyerekek után járót a férjem kapja. Pedagógus vagyok, a pótszabik is járnak? Köszönöm a segítséget.
Sajnos nekem sem megy a pontos szabadság kiszámítása,pláne hogy akitől eddig kérdeztem mind mást mond…a munkáltatóm meg 24 napot mond amit nagyon keveslek.Én 1976-os születésű vagyok.
2006.09.01-től táppénz,de előtte kivettem az az évi szabimat.
2006.12.28-án szültem.
2007.01.22-TGYS
2007.06.25-Gyed és most fog letelni a Gyes December 28-án.Meg tudnátok mondani hogy akkor mennyi a mennyi?A férjem a pótszabadságot nem vette ki.Ráadásul a cég nem ohajt alkalmazni..amit fel tud ajánlani az havi 10 óra...amit nem tudok elfogadni.Szeretné kikerülni a végkielégítés megfizetését,de a szabadságomat sem akarja kifizetni.Viszont jó lenne tudni,hogy mennyi is pontosan az a szabadság?!
Előre is nagyon köszönöm.
reny:
2007. évre jár 23 nap,
2008. évre 12 nap.
Ez összesen 35 nap + a gyermek után járó évi 2 nap pótszabi.
Nandi nagyon köszönöm!
Szinte sejtettem hogy nem annyi.Bár a 24 napot sem akarja kifizetni,így a 41-et pláne.
Az előző beírásokban Zsanca kérdezett erről a fizetés nélküli szabadságról....és ahogy tegnap átnéztem a papírjaimat,az egészségügyi pénztár valóban küldött egy levelet mielőtt lejárt a TGYS,hogy ha GYED-et illetve GYES-t akarok igénybe venni,akkor arra az időre kérjek a munkáltatómtól fizetés nélküli szabadságot.Én ezt meg is tettem.Változtat ez valamit a szabadságom napjain?
Addig amíg jogilag nem tudom hogy mi illet meg és mi az ami engem véd sajnos nem tudok visszamenni beszélni vele,mert a buta emberrel mindent elhitetnek,hogy nekik igazuk van.
Köszönöm még egyszer és ha még valaki erre a fizetés nélküli dologra tudja a választ,azt nagyon megköszönöm.
Reni
A gyermeknevelés céljára kapott fizetés nélküli szabadság első évére jár a rendes szabi. Plusz a szülési szabadságra (tgyás), ami nem fizetés n. szabi. Tehát kb. másfél évre járó szabit kell számolni.
Mt.
130. § (1) A munkavállalót minden munkaviszonyban töltött naptári évben rendes szabadság illeti meg, amely alap- és pótszabadságból áll.
(2) A munkaviszony szünetelésének időtartamára a következő esetekben jár szabadság:
- a keresőképtelenséget okozó betegség tartamára;
b) a szülési szabadság tartamára;
- a gyermek gondozása vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság [138. § (5) bekezdés] első évére;
- a harminc napot meg nem haladó fizetés nélküli szabadság tartamára;
- a tartalékos katonai szolgálat idejére; és
- minden olyan munkában nem töltött időre, amelyre a munkavállaló távolléti díj-, illetve átlagkereset-fizetésben részesül.
Kedves Nandy!
Kérlek számold ki nekem is, mennyi szabim van. Ha pontosabb adatok kellenek, megpróbálom összeszedni. De mindent végig kaptam, gyást, amennyit lehet, gyedet, most gyest.
Köszi!!!
Sziasztok!
Már írtam de sajnos nem kaptam választ :(
Nagyon kérem a segítséget egyedül nevelem a kislányom és most a gyes lejárta után felmondtak nem tudok hova fordulni a bent maradt szabikat nem akarja kifizetni!! 1976-ban születtem. 2006.12.08-án szültem
a munkaviszonyom kezdete 2006.06.01.Táppénzre mentem 2006.10.12-12.05.Gyás 2206.12.06-12.31 Utána gyes gyed
a gyedem 2009.12.08-án járt le szabadságot nem vettem ki
Ha jól számoltam a szabadságaimat akkor
2006 13nap
2007 23nap
2008 21nap
Megkaptam a rendes felmondást 2009.12.09-én amiben a következő elszámolások szerepelnek:
Felmondási védelem:
felmondási védelmi szabi 2009.12.09-21ig 16nap
2010.01.01-08ig 6 nap
Felmondási és felmentési idő és szabadság elszámolás:
felmondási idő 2010.01.09-2010.02.12ig
ebből szabi 2009.01.09-25ig 11 nap
felmentés 2010.01.26-31ig 6 nap
felmentés 2010.02.01-12ig 12 nap
szabi tgyás+gyed 35 nap
ebből kiadott 33 nap /? nem vettem ki szabit már 2006-ban sem!!!/
Elszámolandó szab megváltás 2 nap
rend.szabi+2009 szab megváltás 2 nap
szabi 2010 évre szab megváltás 3 nap
beleírták, hogy a gyerek után nem vettem igénybe a szabikat! Erről meg sem kérdeztek!
valamint egy havi végkielégítést kaptam
Kérdésem hova lett az 57 nap szabadságom???? Valamint a bérszámfejtő lapon lévő nettó kifizetett összeg miért nem egyezik a jövedelemigazolás egészségbizt. ellás megállapításához lévő kifizetett jövedelemmel! Nagyon köszönöm előre is a segítségeteket!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02