Mennyi szabadság jár a gyes után?

manna30 # 2010.07.09. 13:59

Még mindig felmerült egy kérdés...

Amennyiben kérem a fizetés nélküli szabadságom megszüntetését, arra van valamilyen törvény, vagy bármi, hogy hány nappal előtte kell jeleznem (pl.: 15 nap)???
Vagy kérhetem akár egyik napról másikra?

Előre is köszi!

Lyonee # 2010.07.09. 14:27

manna30!
Ne add a szót a munkáltatód szájába!
Ok nélkül nem mondhatnak fel, ha valahogy mégis kisakkoznak, - pl. megszüntetik a munkakörödet- akkor is 2 hónap a felmondási idő. De egy 17 éve ott dolgozó esetében nem biztos, hogy ezt meglépik.
Gondolj arra is, hogy 2-3 éves kisgyerekkel nem lesz könnyű munkát találni. Elkezdődnek a 3 hónapos szerződések, és/vagy a próbaidő alatti elküldések.

manna30 # 2010.07.09. 17:18

Lyonee!

Köszönöm a reagálásodat. :)

Most az a helyzet, hogy tulajdonképpen valószínű, hogy a munkaköröm megszűnt. Helyzet a következő: három fővel "üzemelt" az iroda (egy nagy cég munkaegysége), mikor eljöttem, mindhárman véglegesített dolgozók voltunk. Én eljöttem, mivel vártam második gyerkőcömet. Időközben az egyik munkatársamat mondvacsinált indokkal, ami szerintem (és mint kiderült jogilag sem volt szabályos)nem volt etikus, 14 évi munkaviszony után simán kiraktak úgy, hogy köpni-nyelni nem tudott. Értsd: orra alá dugták a közös megegyezéses felmondást, hogy még véletlenül se járjon neki semmi...
Ezek után az irodát a közelmúltban teljesen átalakították "egyszemélyesre". Kérdés: mi a logikus? Marad az, aki azóta is viszi (szintén régi dolgozó, bár nem annyira mint én), vagy visszaveszik a gyesről visszaérkező "analfabétát", akit (bizonyos változások miatt) újra be kell tanítani? Szóval ez a dolog most olyan "hegylakós": CSAK EGY MARADHAT.

Te mit javasolsz? Szerinted egyszerűen csak indítsam el a szabimat hamarabb (azt mindenképpen szeretném, bevallom főleg anyagi okai vannak) és a témát jegeljem, hogy fel akarnak-e mondani?
Lehet, hogy igazad van, egyébként, szeptember végéig biztonságban vagyok... Csak nem szeretem a meglepiket. :(

nandy # 2010.07.10. 08:48

Nem kell megkérdezni tőlük, hogy fel akarnak-e mondani...

Egyszerűen csak közölni kell velük (írásban), hogy x naptól megszünteted a fizetés nélküli szabadságot, adják ki az előző évekről benn maradt szabikat, és utána munkába állnál, tehát foglalkoztassanak.

Így alőbb-utóbb kénytelenek lesznek eldönteni, hogy mi legyen a sorsod.

manna30 # 2010.07.12. 08:00

Köszönöm a tanácsokat!

Akkor közlöm velük, hogy indítsák el a szabimat és slussz. :)

Ha gondom van, még jövök... :)

lulusaca # 2010.07.12. 09:22

Kedves szakértő!
A segítségedet szeretném kérni abban az ügyben, hogy mennyi szabi is jár nekem.
1978-ban születtem, első gyermekem 2002. szeptemberében született, a második 2006. október 2-án.
2006. februárjában már el kellett jönnöm táppénzre, mert előzőleg voltak eü problémák a terhességemmel. Tehát 2006.10.02-án megszületett a 2. gyerek. Utána a szokásos tgyás, gyed, majd 2008.10.03-2010.07.03. között gyes, mert tartós beteg volt a kicsi.
Amikor kiszámolta a munkáltatóm a szabimat, akkor 37 napot állapított meg, de tavaly egy bérszámfejtős papíron 50 plusz 6 nap szerepelt, amit reálisabbnak tartanék, mert 2006.jan-ban vettem ki 4 nap szabit.
Válaszodat előre is köszönöm!

magellan28 # 2010.07.12. 10:28

Tisztelt Válaszadók!

Gyed-en vagyok, a munkáltatómtól kértem munkáltatói igazolást, de ő nem ad arra hivatkozva, hogy megszüntette a munkakörömet. Valóban nem köteles munkáltatóit adni? Nem írtam alá semmilyen papírt, megteheti ezt a beleegyezésem nélkül? Mikor lett volna köteles erről értesíteni? 2011 júniusáig szól a gyedem, utána Gyesre mennék 3 hónapig utána visszamennék dolgozni. Kötelessége vissza venni? A szabadságaimat így kiadja?

magellan

nandy # 2010.07.12. 10:30

A munkakör megszűnése önmagában nem jelenti automatikusan a munkaviszony megszűnését is. GYED, GYES alatt pedig nem mondhatja fel a munkaviszonyod, tehát az még fennáll.

Kérdés, hogy mihez szeretnéd a munkáltatói igazolást?

magellan28 # 2010.07.12. 10:41

Szia Nandy!

Köszönöm a gyors választ. A munkáltatói a bölcsődei be iratáshoz kellene. Még egy kérdésem lenne, azt mondta a főnököm, mivelhogy megszűnt a munkaköröm, így nem köteles visszavenni. Megteheti ezt?

magellan

Titi28 # 2010.07.12. 13:17

Kedves szakértő. 1981ben születtem. Fiam 2007. november 9.én született. November 9től vagyok tgyáson, majd 2008. április 25től gyeden. 2007ben nem vettem ki 4 nap szabadságomat. 2009.09.09.én született második fiam, folyamatosan gyeden voltam 2009.szeptember 30ig, majd tgyáson a 2. fiammal 2010. február 23.-ig, azóta gyeden vagyok. a férjem 2007, 2008, 2009 és 2010 években igénybe vette/veszi a gyerekek után járó pótnapokat, illetve 2011ben is ő fogja igénybe venni. Nekem 2011 szeptemberében kell munkába állnom, pedagógus vagyok. Azaz augusztus 20.a körültől mennem kellene. Előtte szeretném kivenni a szabadságaimat. Idei évtől a kollégáknak jár 25 nap pótszabadság, ebből 15tel rendelkeznek ők, 10zel a munkáltató. Külön munkaszerződés-módosítás nem volt emiatt. Mi a szabadság kivételének menete illetve körülbelül mennyi szabadságom lesz, amit ki kell venni, figyelembe véve a 25 nap pótszabadságot is 2010 és 2011 évben is illetve ilyenkor a megemelt bér alapján kapom e a szabadságpénzt, lehet e egyben kifizetni a szabadságot, illetve ha szabadságomat veszem ki, jár e nekem a havi 9600 ft-os étkezési jegy, amit azóta vezettek be, mióta gyeden vagyok? A szerződésem határozatlan idejű. köszönettel Titi28

nandy # 2010.07.12. 14:35

azt mondta a főnököm, mivelhogy megszűnt a munkaköröm, így nem köteles visszavenni.

Hát ezt nagyon rosszul tudja!

lulusaca # 2010.07.13. 09:07

Kedves nandy!
Tegnap írtam ide egy kérdést, nagyon fontos lenne, hogy megtudjam, hogy valójában mennyi szabi jár nekem.
Kérlek szépen segíts!

magellan28 # 2010.07.13. 10:19

Kedves Nandy!

Tegnap már írtam neked, köszönöm a választ. Most az lenne a kérdésem, hogyha csődöt jelent a cég, és megszüntette a munkakörömet az hogy érint engem? ki fizeti pl a szabijaimat? meddig tart egy ilyen csődeljárás? ha még folyamatban van az eljárás, vissza kell hogy vegyen? Sajnos nem akarnak konkrét választ adni a kérdéseimre, csak kertelnek.

magellan

nandy # 2010.07.13. 10:33

Te a bölcsihez kérnél munkáltatói igazolást arról, hogy dolgozol.
Ez nem fog összejönni, mert a jelek szerint a munkáltató nem tud foglalkoztatni. Az más kérdés, hogy így az állásidőre bért kell fizetnie.

Csőd helyett nem felszámolást akartál írni?

magellan28 # 2010.07.13. 11:01

Szia Nandy!

Sajnos nem tudom pontosan, hogy felszámolás e, vagy csőd, mert nem mondanak semmi konkrétumot. Nem tudom ez miért jó nekik?!

magellan

nandy # 2010.07.13. 11:17

Nézd meg a www.cegjegyzek.hu oldalon. Ha felszámolás alatt állnak, akkor látod majd a felszámoló nevét és elérhetőségét, jelentkezz nála sürgősen!

magellan28 # 2010.07.13. 16:30

szia Nandy!

Köszönöm az infót. Megnéztem, sem csődeljárás alatt nincs a cég, sem felszámolás alatt.

magellan

ferkonya # 2010.07.14. 14:42

Szerbusztok!
Egy kicsit meg akadtunk a párommal.Kérlek segítsetek! Ő gyes-en van és szeretne vissza menni dolgozni.
A kérdéseim:
1.2011.jan.25 -én 3 éves lesz a kisfiam.Ha 2010 őszétől visszamennék dolgozni az eredeti munkahelyemre akkor a felgyülemlett szabadságaim mikor vegyem ki.Annak kifizetése kire hárul?
2.Azt miként biztosíthatom magamnak,hogy ne küldjenek el?
3.Gyes alatt menjek vissza dolgozni vagy gyermek 3 éves kora után?
4.Milyen esetben nem veszítem el (anyagilag) a szabadságomat?
5.Mennyi időre köteles vissza venni az eredeti munkáltató szülés után?
6.A pótszabadság mikortól jár a kisfiam után?
Segítséget előre is köszönöm!
üdv: Ferkonya

nandy # 2010.07.15. 11:24

Sokszor leírtuk már, hogy

1. Rögtön a szabadságok kiadásával kell kezdeni.
  2. gyes alatt, a gyermek hároméves koráig nem lehet felmondani.
  3. ezt nem mi döntjük el.
  4. Szabadságot nem lehet elveszíteni.
  5. A gyes lejártáig + 30 napig nem mondhat fel, tehát foglalkoztatási kötelezettsége van.
  6. Először a születése évétől, ha kéred.
ferkonya # 2010.07.15. 13:28

Köszönöm a választ nandy!
Bocsánat az ismétlésért!!
üdv: ferkonya

scheni72 # 2010.07.16. 06:58

Kedves Válaszadók!
Újra kérdeznék....azaz segítséget kérek. Lejár a Gyes-em és visszatérnék dolgozni, de nem tudom, hogy mennyi szabadság járna. Leírom az adataimat, hátha valaki ki tudja számolni, hogy pontosan hány szabinap jár.
1972 ben születtem
2007-07-23-án született meg a gyermekem. Ebben az évben nem használtam el a szabinapjaimat. 13 napom kiadatlan maradt.
2010-07-23-án lejár a Gyes-em.
A gyermek után járó pótszabadságot a férjem vette igénybe.
Kérelek benneteket segítsetek, ha tudtok!!
Hálás köszönet.

Mono76 # 2010.07.20. 19:53

Kedves Nandy!
34 éves vagyok. 2007. júliusban szültem, és 2007 janúártól-júliusig táppénzen voltam. Most jár le a gyesem. Már 2007-ben sem vettem ki szabadságot. Szépen sorba megjártam mindent tgyás, gyed, gyes, ami most fog lejárni. Az lenne a kérdésem mennyi szabadságomnak kell lenni? Munkáltatóm szerint 20 nap, szerintem ez kevés. Másik kérdésem: hogy tudok elmenni passszív táppénzre,és az hány nap? Ha már leszámoltam és a papírjaim a kezembe vannak, vagy ha még nem szünt meg a munkaviszonyom.
Köszönöm válaszát!
Mono

nandy # 2010.07.21. 17:02

A 20 nap az valóban kevés.

Szabadság jár a teljes 2007. évre (táppénz + TGYÁS ideje), és nagyjából a teljes 2008. évre is (GYEd első éve).
Ez nagyjából 23 + 23 nap, plusz a gyermek után járó 2 + 2 nap pótszabi (ha kéred, és a másik szülő nem vette igénybe).

Megjegyzem, hogy az évi 20 nap egyébként is kevés, mert ez az alap, ami 24 éves korig jár, utána 2-3 évente emelkedik.

"Passzív" táppénzre az jogosult, aki a biztosítási jogviszony megszűnését követő 3 (naptári) napon belül válik keresőképtelenné, vagy ha táppénz ideje alatt szűnik meg a biztosítása.

A munkaviszony a felmondási idő lejártával szűnik meg, ill. közös megegyezés esetén azzal a nappal, ami a megegyezésben szerepel.
Ha jól sejtem, neked a gyes lejárta után rendes felmondással szüntették meg a munkaviszonyodat. Azt ne felejtsd el, hogy a felmondási idő csak a 30 napos védelmi idő lejártával kezdődhet el, kb. augusztusban, és onnan még 30-35 nap (felmondási idő tartama), mire megszűnik a munkaviszony.

A passzív táppénz időtartama 30 nap, mely egy alkalommal méltányosságból meghosszabbítható.

nandy # 2010.07.21. 17:06

hogy tudok elmenni passszív táppénzre,és az hány nap? Ha már leszámoltam és a papírjaim a kezembe vannak, vagy ha még nem szünt meg a munkaviszonyom.

Ha valóban keresőképtelen vagy, akár a munkaviszony fennállása alatt is elmehetsz táppénzre.
Sőt, ha beteg vagy, mindentől függetlenül el kell menni orvoshoz, hogy kezelhessen, és felírja a szükséges gyógyszereket... :)

Ha még tart a munkaviszonyod, akkor a keresőképtelenség első 15 munkanapjára nem is táppénz jár (60%), hanem betegszabadság (bér 70%-a), amit a munkáltató fizet. A betegszabi lejárta után indul a táppénz, és ha közben szűnik meg a munkaviszonyod, akkor átvált "passzív"-ra.

lujza1 # 2010.07.22. 06:02

Kedves nandy!
Érdeklődnék,hogy mennyi szabadság jár gyes után.
2007.03.26.tól voltam táppénzen,
2007.10.07.-én szültem és utánna tgyáson voltam,168 nap után gyeden,2009.10.07-töl gyesen vagyok.Ha jól emlékszem 2007-ben voltam 5 nap szabadságon.
1979.01.10-én születtem 31 éves vagyok 2 gyermekem van.
Válaszodat elöre is köszönöm
lujza1