Mennyi szabadság jár a gyes után?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.12.16. 07:51

A gyermeknevelés céljára biztosított fizetés nélküli szabadságnak csak az első évére jár szabadság, a továbbiakra már nem.

benevar # 2009.12.16. 08:42

Alda:

Előbb Gyed, utána Gyes van, most a Gyes járt le.

Szabadság jár:

• munkavégzés időszakára (2006.),
  • betegszabadság dőszakára (2006.),
  • táppénz időszakára (2006.),
  • Tgyás időszakára (2006., 2007.,),
  • Gyed (fizetés nélküli szabadság) első évére (2007., 2008. évben a Gyed első évének leteltéig),
  • szabadság időszakára(2009-2010 felmentési időig),
  • felmentési időre (2010 - munkaviszony megszűnésének napjáig).

A végleges szám függ az életkorodtól és 2006-ban mennyi szabit vettél ki. A gyerekek után járó pótszabiról neked kellett volna nyilatkozni.

A jövedelemigazolás egészségbiztosítás megállapításához lapon bruttó jövedelmet (nem nettó) tüntet fel a munkáltató és abból is csak azt amiből egyéni pénzbeli egészségbiztosítási járulékot (2%) köteles vonni. Ennek megfelelően nem tartalmazza a szabadság megváltás és a végkielégítés összegét.

Alda # 2009.12.16. 08:51

Benevar
Köszönöm a gyors válaszod!
2006-ban nem vettem ki szabit az az évi bérszámfejtő lapon is szerepel ez!
Egyedülállóként nevelem a gyereket amit tud a munkáltató akkor is nyilatkoznom kellett volna? Kevertem a gyest és a gyedet bocsi de már belegabalyodtam. A jövedelem igazoláson az összeg tartalmazza a végkielégítést és a szabimegváltás összegét is. Miért nem váltotta meg a bent lévő szabadságomat? Úgy tudom erre jogszabály kötelezi!?

benevar # 2009.12.16. 09:15

Szabadsággal kapcsolatban próbálj meg személyesen egyeztetni a munkáltatóddal, valóban jogszabály kötelezi. A pótszabadsággal kapcsolatban a 2009 és 2010. éviről nyilatkozni még nem elveszett dolog, a felmondást még azelőtt megfogalmazták, mielőtt nyilatkozhattál volna erről.

Alda # 2009.12.16. 09:48

Benevar!
Köszi az email megkaptam :)
Nem tudok vele egyezkedni mert közölte hogy örüljek annak amit kifizetett! Sajnos itt tartunk fontolgatom, hogy felszólítom levélben az elmaradt szabadságmegváltásra, ha nem válaszol 8 napon belül (ezt a jogpontban tanácsolták) akkor munkaügyi pert indítok ellene.

gabi77 # 2009.12.18. 08:46

Tisztelt Válaszadó!
Azt szeretném megtudni, hogy a tgyás és a gyed alatt összegyűlt szabadságomat kivehetem-e a gyes folyósításának ideje alatt, illetve azt, hogy mennyi szabadság jár.
33 éves vagyok,három évet dolgoztam határozatlan idejű szerződéssel tanárként.2008 jú­lius 29-én született az első gyermekem, vele tgyáson és gyeden voltam, majd 2008. május 8-án megszületett második gyermekem.Utána is kaptam tgyást és 2010 május 8-ig gyedet folyósítanak.Utána szeretném a gyes mellett kivenni az összegyűlt szabadságomat vagy visszamenni félállásba dolgozni. Mindkettő lehetséges? Esetleg félállásban is ki lehet venni az összegyűlt szabit?
Kérhetek e kérdésekkel kapcsolatban hivatalos állásfoglalást is és ha igen, pontosan honnan? És még egy kérdés: mikor kell jelezni az iskola felé munkába állási szándékomat?

Válaszukat köszönöm.

Gabi

kovacs.nora # 2009.12.18. 18:20

Tisztelt Válaszadó!
Két gyermekem utáni -a gyed idejére járó - szabadságom kiszámításában szeretném a segítségét kérni. 1976.december 23-án születtem. 2002 január 28-án született a kislányom. 2001-ről 14 nap ki nem vett szabadságom maradt.
2002.01.01.-01.09 táppénz,
2002.01.10.-06.26. Gyás,
2002.06.27.-2004.01.28. GYed-en voltam, majd
2005. 07.01.-12.15. THGYS kisfiam után,
2007.07.11-ig Gyeden voltam a fiammal. Jelenleg is állományban vagyok ennél a munkáltatónál, munkaviszonyom nincs megszüntetve, de munkábaba még a mai napig nem tudtam állni, mert első gyermekemmel 2010. május 31 -ig GYesen maradhatok. Tisztelettel kérem a segítségét a számolásban.

nandy # 2009.12.18. 21:39

2001-ről maradt 14 nap.
2002-re jár 21 nap
2003.06.25-ig jár 10 nap
2004-ben 11 nap
2005-ben 21 nap

Ez összesen 77 nap.

nandy # 2009.12.18. 21:43

Gabi77:
Igen, gyes alatt is ki lehet venni a szabit, feltéve, hogy "munkába állsz". Ezen szándékodat célszerű írásban közölni a munkáltatóval, persze tartható időt megjelölni a munkakezdésre.
Ez kb. 7-15 nap legyen, figyelemmel a posta lassúságára.
A "munkába állásod" napján rendezni kell a béredet is, ha a munkáltatónál időközben volt bérfejlesztés. A szabadságot pedig ezzel az emelt bérrel kell számfejteni.
De ha már előre kéred, hogy részmunkaidőben foglalkoztassanak, akkor annak megfelelően fogják a szabikat is fizetni.
Fontos tudni, hogy a munkaidő változásához a munkáltató beleegyezése is kell.

Lyonee # 2009.12.19. 10:00

Gabi77!
Magyar Közlöny 171 szám.
2009. évi CXXVI. törvény Egyes munkaügyi tárgyú tör vények módosításáról
2010 jan. 1-től hatályos a 6.§.
"6. § A Kjt. a következő 23/B. §-sal egészül ki:"

"23/B. § (1) A teljes munkaidőben foglalkoztatott közalkalmazott írásbeli kérelmére a munkáltató köteles a kinevezésben

1. heti húsz óra,
  2. készenléti jellegű munkakörben a kinevezés szerinti munkaidő mértéke felének megfelelő tartamú

részmunkaidőt kikötni, ha a közalkalmazott a kérelem benyújtásakor a Munka Törvénykönyve 138. §-a (5) bekezdésének a) pontja szerinti fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe.

(2) A munkáltató a közalkalmazottnak a munkaidő egyenlőtlen beosztására vonatkozó kérelmét csak abban az esetben tagadhatja meg, ha az számára lényegesen nagyobb munkaszervezési terhet jelentene. A munkáltató köteles írásban megindokolni a kérelem megtagadását.

(3) A részmunkaidő kikötése

1. a fizetés nélküli szabadság megszűnését követő naptól,
  2. ha a közalkalmazottnak a Munka Törvénykönyve 134. §-a (3) bekezdésének b) pontja alapján ki kell adni rendes szabadságát, a szabadság leteltét követő naptól

hatályos. A b) pontban foglaltak alkalmazása esetén - a felek eltérő megállapodása hiányában - a rendes szabadság kiadását a fizetés nélküli szabadság lejártát követő első munkanapon meg kell kezdeni. Eltérő megállapodás esetén a rendes szabadság kiadását a fizetés nélküli szabadság lejártát követő harminc napon belül meg kell kezdeni.

(4) A kérelmet az (1) bekezdés szerinti fizetés nélküli szabadság igénybevételének megszűnése előtt legalább hatvan nappal kell a munkáltatóval közölni. A kérelemben a közalkalmazott köteles tájékoztatni a munkáltatót

1. a fizetés nélküli szabadság igénybevételére jogosító gyermeke harmadik életéve betöltésének időpontjáról, továbbá
  2. ha egyenlőtlen munkaidő-beosztásban kíván dolgozni, a munkaidő-beosztásra vonatkozó javaslatáról.

(5) A (4) bekezdésben foglaltaktól eltérően a nevelési-oktatási intézményben pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak esetében a kérelmet a fizetés nélküli szabadság tartama alatt, a tanév szorgalmi időszakának befejezését, illetve az első félév befejezését megelőző hatvan nappal korábban kell a munkáltatóval közölni.

(6) A (3) bekezdés szerinti időponttól a közalkalmazotti jogviszony alapján közvetlenül vagy közvetve nyújtott pénzbeli vagy természetbeni juttatás tekintetében e törvény erejénél fogva az időarányosság elve alkalmazandó, ha a juttatásra való jogosultság a munkaidő mértékével összefügg.

(7) Az (1) bekezdés szerinti kérelem alapján kikötött részmunkaidőben a munkáltató a közalkalmazottat

1. a kérelem szerinti időpontig, de
  2. legfeljebb a gyermek hároméves koráig

köteles foglalkoztatni. Ezt követően a közalkalmazott munkaidejét a kérelem benyújtása előtti mérték szerint, illetményét az időarányosság elvének megfelelő alkalmazásával kell megállapítani.

(8) Az (1)-(7) bekezdés nem alkalmazható a kinevezett és a megbízott magasabb vezető és a vezető tekintetében.”

szm76 # 2009.12.21. 13:36

Tisztelt Válaszadó!

Szabadság kiszámításában kérem a segítségét. 1976-ban születtem és pedagógusként dolgozom. 2007. január 22-étől táppénzen voltam, fiam 2007. június 27-én született. Előtte egy hónapig a szülési szabadságomat töltöttem. Szülés után 2007. december 27-ig kaptam a GYÁS-t, 2009. június 27-ig pedig GYED-et. 2010. június 27-én lejár a GYES folyósítása. Hány nap szabadságom gyűlt össze ebben az időszakban? Természetesen a 2010/2011-es tanévben már újra megyek dolgozni. Válaszát előre is köszönöm, Mariann

lori69 # 2009.12.23. 02:35

Tisztelt Válaszadó!

40 éves vagyok, és 11év után szeretnék visszamenni dolgozni.
Pedagógus vagyok.
Az első gyermekem 1998 dec. 1-én született előtte 3 hónapig táppénzen, és szülési szabadságon voltam.
2001 jun 10-én született a második gyermekem.
2003. március 5-én született a harmadik gyermekem.
2005 március 5-ig GYeden voltam (a második gyermek születése előtt 4 hónapig betegszabadságon voltam), majd egészen idáig GYes-en.(az egyik gyermekem tartós betegsége miatt)
Szabadságot eddig nem vettem ki.
A gyermekek után járó pótszabadságokat nem én veszem ki.
Pedagógusként mennyi szabadságom gyűlt össze?
Pedagógusoknak 31+15 szabadság jár évente?
A 15nap visszamenőleg nekem is jár?
Kérem segítsenek a szabdság kiszámításában!
Lori

Móser # 2009.12.28. 12:51

Érdeklődnék, hogy hány nap szabadság jár nekem, ha:
1977-ben születtem,
1998 óta vagyok közalkalmazotti munkaviszonyban.
2004. 07.08-án szültem, előtte betegállományban voltam. 2006 07.08-án járt lke a GYED-em, de ismét betegállományban voltam újabb terhességgel. 2006.12.31-én szültem. 2 év GYED után most jár le a GYES-em 2008 12.31-én.
Hány nap szabira számithatok?

Előre is köszönöm:
Móser Ágnes

smile81 # 2009.12.28. 16:42

kedves válaszadó
érdeklődni szeretnék mennyi szabi jár nekem.1981-ben születtem 2007,02-26-tol táppénzen voltam2007.09.17ig.2007.09.18-tol2008.03.03-ig gyáson majd gyeden 2008-03-04-től 2009.
10-19-ig. ja 2007,10,19-én szuletett a kislányunk.jelenleg pedig gyesen vagyok.szerettem volna visszamenni,de nem alkalmaz.közben mehetnék máshová melozni ,de fel kéne mondanom.a fönököm nemigazán akarja kifizetni a szabikat.meg azt monja 20 napom van,szerintem meg több. a választ előre is köszönöm

nandy # 2009.12.30. 10:54

Mt. 130. § (1) A munkavállalót minden munkaviszonyban töltött naptári évben rendes szabadság illeti meg, amely alap- és pótszabadságból áll.
(2) A munkaviszony szünetelésének időtartamára a következő esetekben jár szabadság:

1. a szülési szabadság tartamára; (TGYÁS)
  2. a gyermek gondozása vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság [138. § (5) bekezdés] első évére; (GYED)

/Szabadság jár még a táppénz idejére is/

131. § (1) Az alapszabadság mértéke húsz munkanap.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabadság a munkavállaló

1. huszonötödik életévétől huszonegy;
  2. huszonnyolcadik életévétől huszonkettő;
  3. harmincegyedik életévétől huszonhárom;
  4. harmincharmadik életévétől huszonnégy;
  5. harmincötödik életévétől huszonöt;
  6. harminchetedik életévétől huszonhat;
  7. harminckilencedik életévétől huszonhét;
  8. negyvenegyedik életévétől huszonnyolc;
  9. negyvenharmadik életévétől huszonkilenc;
  10. negyvenötödik életévétől harminc

munkanapra emelkedik.
(3) A hosszabb tartamú szabadság abban az évben illeti meg először a munkavállalót, amelyben a (2) bekezdésben meghatározott életkort betölti.

132. § (2) A szülők döntése alapján gyermeke nevelésében nagyobb szerepet vállaló munkavállalót vagy a gyermekét egyedül nevelő szülőt évenként a tizenhat évnél fiatalabb

1. egy gyermeke után kettő,
  2. két gyermeke után négy,
  3. kettőnél több gyermeke után összesen hét

munkanap pótszabadság illeti meg. A pótszabadság szempontjából a gyermeket először a születésének évében, utoljára pedig abban az évben kell figyelembe venni, amelyben a tizenhatodik életévét betölti.

Majola # 2010.01.04. 10:43

Kedves Válaszadó!
Tanácsot szeretnék kérni a felgyűlt szabadságom kiszámitásában. A munkahelyemen 45 napot számolnak, érzésem szerint jóval több.
2005 szeptember 9-én született az első lányom. Ekkor 35 éves voltam. Előtte táppénzen voltam május 18-tól , és arra az évre 6 napot nem vettem ki a szabadságomból. 2005. augusztus 3-től Tgyást kaptam. Második lányom 2006. december 31-én született, vele Tgyást, Gyedet, majd Gyest kaptam 2009 december 31-ig.
A gyermekek utáni szabadságot is én kapom meg.
Valójában azt nem értem, miért számolja a munkáltató csak a Gyedet, illeteve összesen egy évnyi szabadságot számol Tgyás és Gyed idejére. Ez igy jogos lenne?
Jövő hétfőn kell bemennem megbeszélni, nagyon jó lenne, ha addig kaphatnék választ!
Köszönettel,
Zsuzsa

Tina22 # 2010.01.04. 11:20

Tisztelt Válaszadók!

Látom nagyon sokan tanácstalanok a gyes utáni szabadság kiszámolásában, én csak azt nem tudom, hogy pedagógusként, a 25 nap pótszabadság jár-e a TGyÁs, és a GYED idejére? Vagy csak adható, vagy még az sem? A jövő hónapban kezdenék, de nekem ezt nem adták meg, más ismerősöknek pedig igen. Nagyon hamar szükségem lenne a válaszra.
Köszönöm: Krisztina

Lyonee # 2010.01.04. 21:17

kjt. 57.§
"(3) A bölcsődékben, a csecsemőotthonokban, az óvodákban, továbbá az alsó-, közép- és felsőfokú oktatás keretében, valamint az egészségügyi ágazatban az oktató, nevelő munkát végző közalkalmazottakat évi huszonöt munkanap pótszabadság illeti meg, amelyből legfeljebb tizenöt munkanapot a munkáltató oktató, nevelő, illetőleg az oktatással, neveléssel összefüggő munkára igénybe vehet. Az oktatással és neveléssel kapcsolatos munkák körét végrehajtási rendelet állapítja meg."

138/1992 végrehajtási rendelet
"10. § (1) Közoktatási intézményekben a rendelet mellékletében felsorolt pedagógus-munkakörökben foglalkoztatottak jogosultak az oktató és nevelő munkát végzőket megillető pótszabadságra.
(2) A pedagógust a tárgyévi pótszabadsága idejéből kötelező munkavégzésre - legfeljebb tizenöt munkanapra - a következő esetekben lehet igénybe venni:

1. továbbképzés, foglalkoztatást elősegítő képzés;
  2. a nevelési-oktatási intézmény működési körébe tartozó nevelés, oktatás;
  3. ha a pedagógus szabadságát részben vagy egészben a szorgalmi időben, óvónő esetében - a június 1-jétől augusztus 31-ig tartó időszak kivételével - a nevelési évben adják ki."

Szerintem jár a 25 nap pótszabadság teljes egészében, hisz nem tudtak 15 napra igénybe venni a fenti feladatokra!

Tina22 # 2010.01.05. 10:57

Köszönöm a gyors választ, egyébként ezt én is így értelmeztem, de van aki azt mondta, hogy ez csak adható (ami a jóindulaton múlik, vagy a pénzen), de nem tudom ezt miből olvasta ki.
Tehát a TGYÁS és GYED idejére (másfél év) még 37 nap járna. Ez azért nem mindegy. Csak hogy tudom ezt érvényesíteni a munkáltatómmal??? Ez a nagy kérdés?
Krisztina

Tina22 # 2010.01.05. 11:00

A munkahelyemen azt mondják, hogy csak akkor jár a pótszabi, ha dolgozom. Tehát a gyed idejére nem.

Lyonee # 2010.01.05. 21:30

Nem igaz. A szabadság alap és pótszabadságból áll. A jogszabály egyértelmű.

kiszacsek # 2010.01.16. 19:35

KÉREM SEGITSENEK KISZÁMOLNI MENNYI SZABADSÁG JÁR A GYES UTÁN.2003.JUNIUS 23.TOL ÁLLOK MUNKAVISZONYBAN.2003 DECEMBERBEN SZÜLETETT A FIAM.ELÖSZÖR THGYS-EN VOLTAM,UTÁNA GYEDEN,UTÁNA GYESEN.MIELÖTT LEJÁRT VOLNA A GYES,MEGSZÜLTEM A KISLÁNYT 2006 ÁPRILIS 10-ÉN.MEGINT THGYS,UTÁNA GYED, UTÁNA MEGINT SZÜLTEM 2007.AUGUSZTUS 17-ÉN.THGYS, UTÁNA GYED,UTÁNA GYES,AMI MOST FOG LEJÁRNI JUNIUS 23-ÁN.UGY SZERETNÉM CSINÁLNI,HOGY A GYEST ÁTIRATOM A FÉRJEM NEVÉRE,ÉN PEDIG LESZÁMOLOK,HOGY KIFIZESSÉK A SZABADSÁGAIMAT.HA ESETLEG GYESEN MARADNÉK JUNIUS 23-IG,AKKOR IS LETUDOK SZÁMOLNI?4 GYEREKRE IS JÁR A POTSZABADSÁG 2003-TOL FOLYAMATOSSAN.SOHA NEM NYILATKOZTAM,HOGY KÉREM-E,MERT NEM KÜLDTEK ILYEN PAPIRT.MOST 27 ÉVES VAGYOK.MENNYI SZABADSÁG JÁR NEKEM 2003-TOL IDÁIG?HA ESETLEG VISSZAMENNÉK DOLGOZNI,ÉS NEM TUDNAK VISSZAVENNI,MERT NINCS MUNKA,AKKOR JÁR NEKEM VÉGKIELÉGITÉS?MEGKELL VÁRNOM A GYES LEJÁRTÁT HOGY VISSZAVEGYENEK?NEMIGAZÁN TUDOK VISSZAMENNI 4 GYEREKTÖL,DE UGY HALLOTTAM,HA ÖK NEMTUDNAK VISSZAVENNI VÉGKIELÉGITÉST KELL FIZETNIÜK.VÁROM VÁLASZUKAT.KÖSZÖNÖM

rencsi78 # 2010.01.19. 12:40

Tisztelt Szerkesztő! Kedves fórumozók!

Látom, hogy nagyon otthon vagytok a témában, ezért kérném én is a segítségeteket a szabadságom kiszámításában.

1978-ban születtem. Pedagógusként dolgoztam. 2008. szeptember 1-től táppénzen voltam (eddig kivettem a szabadságokat, amiket a munkáltató adott ki). Kisfiam 2008. november 27-én született meg. Ettől a naptól kezdve voltam TGYÁS-on. Ezt követően 2009. május 13-tól kapom a GYED-et. A gyermek után járó pótszabadságot én veszem igénybe. A 2010/2011-es tanévben szeretnék visszamenni dolgozni (tehát 2010. szeptemberben) és addig ki kell vennem a szabit, csak azt nem tudom mennyi jár.

Segítségüket előre is köszönöm.

saciheni # 2010.01.19. 15:02

Kedves fórumozók!
Szabadsággal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.1979.11.30-án születtem és 2007.jún.23-án született kisfiam.Voltam Tgyás-on, aztán Gyed-en,most Gyesen vagyok.Júni.-ban letelik a gyes,és az érdekelne mennyi szabadság járna nekem.Munkahelyemen azt mondták 21nap.
2006.dec-ben már táppénzen voltam,de ebben az évben szabadságot is vettem ki,még mielőtt kismama lettem volna.Egészen szülésig táppénzen voltam.
Szeretném tudni mennyi szabadság járna nekem,mert attól félek,hogy átvágnak és nem is kapok annyit amennyi járna.
Azt olvastam,hogy szabadság jár még táppénz idejére is.Arra az időre is jár szabi amíg itthon voltam nagy pocakkal?
Ha tudnának nekem mielőbbi választ adni,akkor felkészülve tudnék menni a munkahelyemre ennek megbeszélésével kapcsolatban.
Válaszukat előre is köszönöm!saciheni

noemi1207 # 2010.01.28. 08:58

Kedves Nandy!
Munkáltatóm már most jelezte,hogy nem tud tovább foglalkoztatni.Sajnos az előző fiamnál sem fizette ki a szabijaimat rendesen,ezért szeretném a segítségedet kérni. 1965-ben születtem,2 kiskorú gyerekem van.2006-ban bentmaradt 18 nap szabim.2007 május 11-én született a fiam,kaptam tgyást,gyedet,gyesen vagyok jelenleg.Nagyjából azt tudom,hogy ez időre mennyi nap jár,csak azt nem,hogy 2010 május 12-től hogy alakul a szabim és a felmondási időm.1998 július 1-től van itt munkaviszonyom.Gondolom a végkielégítés is 2 havi bér.
Előre is köszönöm a válaszodat! Noémi