Mennyi szabadság jár a gyes után?

ildi57 # 2010.06.21. 09:26

Kedves nandy!

Köszönöm a választ. A munkaviszony megszűnés vonatkozik arra is ha a Ő mond fel? Mert, hogy még a GYES tart szeptember 5-ig.
Vagy megszünteti a GYES-t, visszamegy "dolgozni" és akkor ki kell adni a szabadságot? És arra természetesen bér jár igaz? Amennyiben a munkáltató ezt nem akarja akkor viszont ha jól értem ki kell fizetni a 3 évi szabadságot és búcsúznak egymástól.
Bocs a sok kérdésért, de igazán nem vagyok én se otthon a kérdésben és a menyem se.

Köszönöm a segítséget

nandy # 2010.06.21. 15:59

A munkáltató nem mondhat fel neki, mert gyes-en van (a gyermek 3 éves koráig...).

Addig nem érdemes a munkavállalónak sem felmondania, míg nem talál másik állást - szerintem. Kezdje el kivenni a felhalmozott szabikat, arra az időszakra kapni fogja a bérét, és közben kereshet másikat.

fulekid # 2010.06.27. 15:22

Szeretnék segítséget kérni a következőkben. 2 gyermekem van, a kisfiam 2008.09.16-án. született. Mivel szept-től kivenném a 2008-2009-2010 évi szabijaimat, kiszámoltattam a cégemmel a szabik összegét, amivel nincs is baj, kivéve, hogy azt állítják sajnos 2008 és 2009 évi gyerekek után járó szabikat sajnos nem áll módjukban rendezni, mivel én erről nem nyilatkoztam. Valóban nem nyilatkoztam, mivel nem kaptam ezzel kapcsolatban semmiféle nyomtatványt. ( Én úgy tudom, hogy az ezzel kapcsolatos nyomtatványt mindig a nő munkáltatója postázza még akkor is ha a család végül úgy dönt a férfi veszi igénybe ). Van erre valami jogi szabály?

scheni72 # 2010.06.28. 04:35

Tisztelt válaszadók!
Már írtam a fórumban, de eddig nem lehetett tudni, hogy mi lesz a céggel ahol dolgozom, de mára tiszta vizet öntöttek a pohárba. Szóval, még Gyesen vagyok 2010-07-23-ig. A céget ahol dolgoztam az elmúlt 10 évben, eladták, úgy, hogy én maradtam egyedül alkalmazottként. A cégnév maradt, csak a tulajdonosok cserélődtek le. A kérdéseim: az új cégvezetők ugyanúgy kell eljárjanak mint a régiek? azaz, ha visszamegyek dolgozni a bennmaradt szabadságaimat ki kell adják?és muszáj munkát adniuk? Ha azt mondják, hogy nem tudnak vissszavenni, mert nincs munka, én mit tudok tenni? Mit tudok követelni? A munkába való visszatérést írásban kell-e jelezni, avagy elég, a telefonos megkeresés?
Válaszukat előre is köszönöm.
üdv.

nandy # 2010.06.28. 14:20

fulekid: törvény szerint annak jár a pótszabi, aki a gyermek nevelésében nagyobb szerepet vállal. A nyilatkozatot utólag is le lehet adni, ez nem lehet akadály!

Egyetlen probléma lehetne, ha 3 évvel később kérnéd a szabikat (pl. most a 2006. évit), mert a szabadságigény 3 év alatt évül el.

nandy # 2010.06.28. 14:23

scheni72:

A cég eladása nem érinti a te munkaviszonyodat! A cégnek továbbra is foglalkoztatási kötelezettsége van, a szabadságod, végkielégítésed sem veszett el.

De tekintettel arra, hogy a gyes-ed hamarosan lejár, utána már felmondhatnak neked, azaz legkorábban 2010.08.22-én már kezdődhet a felmondási időd.
Így igazából a foglalkoztatási kötelezettségnek sincs jelentősége, mert a 30 napos védelem alatt majd kiadja a szabadságaidat, a felmondási idő felére szintén, a másik felére pedig köteles felmenteni a munkavégzés alól. :)

nandy # 2010.06.28. 14:26

A munkába való visszatérést írásban kell-e jelezni, avagy elég, a telefonos megkeresés?

Mindenképpen írásban, mert annak nyoma van. Azt is kérd, hogy 07.24 (26)-től kezdjék el kiadni a szabadságaidat, és nyilatkozzanak a további szándékukról.

scheni72 # 2010.06.28. 17:12

nandy!!Köszönöm a gyors választ. Ma beszéltem az új vezetővel, és ő azt mondta, hogy nem tudja, de valahogy meg kell beszélnünk, hogy mi lesz, mert ő nem is akar itt Pesten irodát működtetni, mert vidéken vannak a munkák.(itt én feltételezek mellébeszélést, azért, hogy ne kelljen visszavennie és inkább azt mondja, hogy pl. Debrecenbe lesz az iroda, hogy én mondjam azt, hogy köszi de azt nem). És új munkaszerződésről is tett említést. Itt mire kell figyelnem? .....ha netán végre sikerül(mert folyton próbálkozunk) és mondjuk legkésőbb a felmodási időben teherbe esek, ez jelentheti azt, hogy nem mondhat fel mégse? (az biztos, hogy veszélyeztett terhesség miatt táppénzre vesznek rögtön. az eddigi vetélések miatt is).
üdv.

scheni72 # 2010.06.28. 17:50

plusz még eszembe jutott valami...ha munkabért is módosít 2010-07-24-től, ezzel kell kiszámolja a felhalmozott szabadságaimat, vagy a régi bér lesz az alap? Az előző belyegyzéshez: megnéztem a szerződésemben a munkavégzés helye: változó.
üdv. és köszönöm

nandy # 2010.06.29. 09:17

Mint már írtam, nem szükséges a te kedvedért Pesten irodát nyitnia... Felmond, kiadja a szabikat, és kész. Nincs munkavégzés.

Ha a szerződésedben a munkavégzés helye Budapest, akkor nem kötelezhet Debrecenben történő munkavégzésre. De ha te nem tudod vállalni, akkor az jogszerű felmondásra adhat alapot.

Ha a felmondási idő alatt (pontosabban: a felmondás közlését követően!) esel teherbe, akkor már nem állsz védelem alatt.

bettina76 # 2010.07.01. 20:54

kedves fórumozók!

több gondom, bajom is akad, nem is biztos, hogy mind erre a fórumra tartozik, de szerintem egyben kerek a történet, és nagyon remélem, hogy lesz, aki jó tanácsokkal tud ellátni, előre is köszönöm.

• gyes-ről mennék vissza dolgozni, de a munkáltató elég rendesen alulszámolta a nekem járó szabadságot, arra hivatkozva, hogy ő már anno kiadta az összes 2007-re járó szabadságomat, a tgyás idejére járót is. sajnos, nem emlékszem, hogy mielőtt táppénzre mentem volna, mennyi szabadságot írtam alá, de ugye jól gondolom, hogy előre nem lehet letöltetni a szabikat? ugye, most mindenképp a fél év+2 gyerek + 1 év+2 gyerekre járó szabadságot tölthetem le? és ha esetleg tényleg több nap szabadságot vetetett ki velem 3 éve, mint kellett volna, akkor azt neki kell bizonyítania, hogy túlfizetés történt? visszakövetelheti-e /levonhatja-e az ezután következő kifizetésekből a pluszba kapott pénzt, vagy erre is vonatkozik a három év elévülési idő? ha tud valaki pontos paragrafusszámokkal is segíteni, az nagyon jól jönne.
  • a tgyás és a gyed első évében 23 nap járt évente + a kölkök után 4, azóta viszont megöregedtem, 24 lett az alap. ilyenkor a kevesebbel illik számolni?
  • a munkáltató több, nyilvánvalóan hazug, de nem bizonyítható kifogásra hivatkozva nem szeretne tovább alkalmazni, de hogy ki tudjon bújni a járulékfizetési-kötelezettségei alól, arra kért, menjek bele a közös megegyezésbe, megígérve, hogy megadja azt az összeget, ami járna rendes felmondás estén. szerinte 9 évnyi minimálbér után összesen még 200000 ft sem jár nekem. azért én is megpróbáltam utána nézni, mire számíthatok, és arra jutottam, hogy jár 43 nap szabi + 30+20 nap felmondás + 2 hónap végkielégítés, hivatalosan, adózva, nyugodt lelkiismerettel nettó 390000. erről az összegről azonban hallani sem akar, hiszen közös megegyezés esetén nincs a felmondásra járó 50 nap, ezért azt nem akarja kifizetni se feketén, se hivatalosan. akkor inkább megtartana, ”legfeljebb egy év múlva egy hónappal több végkielégítést kell fizetnem.” ez egy olyan munkahely (benzinkút), ahol nagyon könnyen rá tudnak kényszeríteni, hogy magamtól mondjak fel. kismamaként sem kíméltek, ezután sem várhatok sok jót, így persze nem szeretnék maradni. lenne esetleg valakinek ötlete, hogyan lehetne rábírnom, hogy ha már a-t mondott, legyen belőle b is?
  • ha maradni kényszerülök:

*meg lehet-e tagadni a pénztárgép kezelését, az áru átvételét, a raktárban végzendő egyéb bármilyen munkát leltárfelelősségi-megállapodás hiánya miatt?

*kényszeríthető vagyok-e nem megfelelő minőségű (használt) és mennyiségű (pl 2 db póló) munkaruha hordására, megtehetem-e, hogy a műszak kezdetekor ezekre hivatkozva nem kezdem meg a munkát?

*megkérhet-e arra a t. munkáltató, hogy szabadság ideje alatt menjek be munkaruhát rendelni, és mi van akkor, ha rossz méretet adok meg, mert próbálni nincs lehetőségem?

*lehet-e beleszólásom a műszakbeosztás megírásába?

*eddig sosem kaptam, de tényleg nem is létezik útiköltség-hozzájárulás a bejárósoknak?

az igazsághoz hozzá tartozik, hogy egyébként sem volt kedvem már oda visszamenni, de ő ezt nem tudhatta, ha hazugságok nélkül próbált volna meg egyezkedni, lehet már rég el is felejthettük volna egymást.
hát, ennyi lenne, örülnék minden válasznak, ha lehet minél hamarabb, mert holnap lesz a Kicsim 3 éves, vagyis letelik a gyes, és bár úgy néz ki, táppénzzel kezdek, jó lenne már magam mögött tudni ezt az egészet. köszi a figyelmet és a tanácsokat előre is

nandy # 2010.07.02. 11:37

1. A szabikat akár előre is ki lehet adni, semmi nem tiltja (az mondjuk életszerűtlen, ha több évi szabit adnak ki előre, de a tárgyévit ki szokták adni, főleg ha ismert a későbbi szülés, távollét ténye). Ha te másképp emlékszel, kérd el a kérdéses időszak szabadságnyilvántartását, esetleg az általad aláírt jelenléti íveket, abból majd kiderül, hogy kinek van igaza.

A szabadságnyilvántartásból egyértelműen ki kell derülni, hogy mikor milyen időszakra járó szabadságot adott ki.
(ezeket a munkaügyi iratokat egyébként korlátlan ideig meg kell őrizni, tehát nem mondhatja azt a munkáltató, hogy már nincsenek meg.)

2. A hosszabb szabadság attól az évtől jár (nem arányosítva, azaz pl. júniustól!), amikor a munkavállaló az adott életkort betölti. Kevesebb szabit nem számolhatnak el jogszerűen.

3. A közös megegyezésbe azt írnak bele a felek, amiben meg tudnak egyezni. Ha úgy állapodnak meg, hogy jár a felmondási időre járó bér, akkor az jár. Ha nem írják bele, akkor nem jár. A végkielégítés szintén.

nandy # 2010.07.02. 11:43

A többi kérdésedre a válasz:

Ha a munkaköröd, munkaköri leírásod szerint köteles vagy kezelni a pénztárgépet, átvenni az árut stb., akkor azt nem tagadhatod meg jogszerűen.
Egyébként neked jobb is lenne, ha nem írnának csop. leltárfelelősségi megállapodást, mert akkor legalább más hibájáért nem kell felelned.

A munkaruhával kapcsolatban úgy érzem, hogy kissé túl érzékenyen reagálsz.

Szabadság alatt nem lehet munkavégzést elrendelni. Ha mégis megteszi, ahhoz nyomós indok kell, és köteles megtéríteni az ebből eredő esetleges károdat is (pl. előre befizetett utazást kell lemondani stb.).

A műszak beosztása a munkaadó feladata, sok beleszólásod nincsen. Annyi védelem illet meg téged, hogy ha egyedül neveled a 4 éven aluli gyermekedet, akkor csak a te beleegyezéseddel oszthat be éjszakai műszakba.

Törvény szerint akkor jár utazási költségtérítés (86% busz vagy vonat), ha más településen van a munkahelyed és a lakóhelyed.

bettina76 # 2010.07.02. 22:45

kedves nandy és aki még elolvas

köszönöm a válaszod, bár sajnos nem az érkezett, mint amit reméltem. egy-két dologban lehet, nem voltam elég konkrét a segítségkérő levelemben, engedd meg, hogy most pontosítsak, illetve van, ami számomra még mindig zavaros, íme:

1. az előre kiadható szabadságról: úgy gondolom, feltűnt volna, ha túl sok szabit kapok, de ezt a munkáltatónak kell igazolnia, ez érthető. viszont, még a fórum előtt megkérdeztem egy könyvelőt és egy főkönyvelőt is erről, akik egybehangzóan azt állították, ilyen nincs, előre nem lehet kiadni a szabadságot, most mindenképp jár a másfél évre szóló, a túlfizetést esetleg visszatarthatja a pénzemből. nem szeretném senki hozzáértését megkérdőjelezni, de honnan tudhatom, kinek van igaza? ezért kértem volna pontos paragrafusszámot, ha lehet olyat kérni…
  2. „A hosszabb szabadság attól az évtől jár (nem arányosítva, azaz pl. júniustól!), amikor a munkavállaló az adott életkort betölti.” jó, de amikor kiérdemeltem az egy évnyi szabadságot (gyed első éve), akkor 31 voltam (23 nap), most, amikor letölthetem, 34 vagyok (24 nap járna). egy napon nem akarok vitatkozni, csak úgy érdekelne, ilyenkor melyik számít?
  3. a közös megegyezésről: az ő ajánlata egészen pontosan az volt, hogy papíron csak a szabadságomat fizetné ki, minden mást pedig, ami járna még rendes felmondás esetén, ideadja feketén, zsebbe. tudtam, ez csak neki lenne üzlet, mert megúszna egy halom járulékbefizetést, de ismerem, ő az a jellegzetes „két forint meg a kecske” típusú ember, így még ez az ajánlat is nagylelkűen hangzott a szájából. egy héttel később beszélt pontos összegről, ekkor meg is ajánlotta a már említett kétszázezret. a felmondási időre járó pénz lemaradt, hiszen „közös megegyezésnél az nem járna”. miután az enyhének nem mondható logikai és számolási hibáira felhívtam a figyelmét, gyakorlatilag az volt a válasz, hogy vagy elfogadom ezt, vagy pedig maradok, és majd később leszek elküldve. az majdnem reménykeltő is lenne, ha nem kellene attól tartanom, hogy ezek után minden eszközzel azt próbálják majd elérni, hogy magamtól meneküljek el. a próbálják többes száma azért van, mert van a munkáltató mellett egy régi kedvenc munkatársam, a helyettese, aki nyíltan megzsarolta, hogy ha engem visszaenged dolgozni, akkor ő felmond. továbbá van egy vezető a nagymulti részéről, aki nem munkáltató, de ő mond véleményt az egyes kutakról, tehát számít a szava, és ő még a köszönésemet sem fogadta, attól kezdve, hogy kismama lettem. illetve van egy régi történet, amikor a párom egykori munkaadóját - a szomszéd benzinkút üzemeltetőjét - bepereltük jogtalan felmondásért, és pert nyertünk ellene. szóval, szerintem már az első műszakbeosztás kézhezvételénél otthagynám az egészet, mert ha velem tolnak ki, az csak nekem fáj, de van két gyerekem is. ezért kérdeztem, hogy lenne-e esetleg valakinek ötlete, hogyan lehetne rábírnom, hogy ha már a-t mondott, legyen belőle b is? és gondolom, így már érthető, hogy az utolsó részében a levelemnek miért csupa gonosz ötletekkel foglalkoztam? nem tagadom, az a szándékom, csokorba gyűjtöm azokat a kisebb-nagyobb bosszúságokat, amiket én okozhatok neki, mielőtt ő okozna nekem még nagyobbakat, remélve azt, hogy jobb belátásra bírhatom, és felmond szabályosan.
  4. gonoszkodásaimról:
  • pénztárgép kezelésének megtagadása: bármennyire is szereted a munkád ezt a részét is, ez olyan, mint egy ketrec, csak akkor jöhetsz ki, ha kiengednek (akkor mentem el táppénzre, egyébként jogosan, miután öt és fél hónapos kismamaként se enni, se pisilni nem váltottak le egy teljes műszak alatt, mert véletlenül mindig kaptak a munkatársaim vm igen fontos, de mindenképp hosszúra nyúló feladatot a t. munkáltatótól)
  • a munkaruhával kapcsolatos túl érzékeny reagálásom onnan ered, hogy én már lapátoltam olvadó jeges havat olyan cipőben, amiből kilátszott a zoknim. nem a cipő száránál, hanem az egyik a lábujjamnál, a másik a talpán. ugyanazt a két vagy három pólót hordtuk hat éven keresztül, és mivel a mi hibánkból fakult ki, mert nem színkímélő mosószerrel mostuk heti átlag kétszer, ezért nem kaptunk újakat. és az újonnan érkező munkatársak mindig a távozók sokéves levetett ruháit kellett, hogy hordják, ha kicsi volt rájuk, ha nagy.
  • a munkaruha megrendelése: ha ő eddig nem rendelt nekem ruhát, és nincs a méretemben női egyenruhája, felszólíthat-e arra, hogy bemenjek szabadság alatt, vagy ezt már neki eddig kellett volna intéznie? és nem hülyeségből kérdezem, mi van, ha nem jó méretet rendelek, mert nincs lehetőségem próbálni? ez egy kis magyarázatra szorul: valamikor 55 kg voltam, de kismamaként beteg lettem, most 80 körül vagyok, az alakom totál amorf, ha valami derékban jó lenne, az nem biztos, hogy fel is jön addig, pólóméretem általában xl, de az majdnem térdig ér. írásban kérjem tőle az egyedi méret megrendelését, különben kifizettetheti velem, és mi van, ha nem hajlandó csak konfekció méretet rendelni?
  • útiköltség-hozzájárulás: kötelező megadnia? más a település, viszont már ott dolgoztam, mikor elköltöztünk, így mindig arra hivatkozott, hogy én akartam bejárós lenni, ezért sosem fizetett. ha kötelező is adnia, gondolom, utólag nem követelhetem, vagy ha igen, hogyan? és mit tehetek, ha a továbbiakban sem akarja kifizetni?
  • és egy pótkérdés: igaz, hogy gyes után rögtön nem lehet elmenni táppénzre? ha eltörik a lábam, akkor sem?

ennyi voltam, rengeteg elnézést kérek, amiért hosszúra nyúlt ez a levelem is, és külön bocs a számtalan panaszért, tudom, sokan ennél sokkal rosszabb körülmények között dolgoznak.

gyakorlatilag bárkinek bármilyen ötlete, javaslata érdekelne, ami adu, esetleg adu ász vagy sok adu ász lehetne a kezemben. köszönöm

ancsa06 # 2010.07.03. 04:44

Bettina
csak az első ponthoz szólnék hozzá: én tuti, hogy szintén előre megkaptam az az azévi szabimat szülés előtt, hogy ne táppénzre kelljen mennem, mert az úgy kevesebb pénz lett volna. "Paragrafust" nem tudok, de a mi cégünk tuti a jogszabályoknak megfelelően jár el.
ancsa06

bettina76 # 2010.07.03. 10:22

ancsa06,
igen, közben az éjjel megpróbáltam még átrágni magam az idevonatkozó törvényeken, erről a 134.§-ban olvastam talán valahol: "(3) A szabadságot esedékességének évében kell kiadni". tehát nem tiltja, hogy előre le legyen töltve. de köszi a hozzászólásodat.

nandy # 2010.07.05. 08:13

bettina:

Azt azért tudomásul kellene venni, hogy a könyvelő az nem jogász, főleg nem munkaügyi jogász!!
(Bár tudom, hogy inkább a könyvelőt kérdezi mindenki, mert az kényelmesebb és ingyen van...)

tehát nem tiltja, hogy előre le legyen töltve.

Így van, amit nem tilt kifejezetten a Munka Törvénykönyve, azt lehet :))

egy napon nem akarok vitatkozni, csak úgy érdekelne, ilyenkor melyik számít?

A szabinál mindig a jogosultság évében betöltött életkor számít, nem az, hogy mikor veszed ki valójában.

A többiről, hogy neked elég-e egy szóbeli ígéret arról, hogy feketén megkapod... hát te tudod, neked kell eldöntened, hogy mennyire bízol meg benne.

igaz, hogy gyes után rögtön nem lehet elmenni táppénzre?

Ha lesz még munkaviszonyod, akkor igen.

A végére egy jótanács: máskor próbálj meg rövidebben írni, mert így elég nehéz kihámozni a lényeget...

bettina76 # 2010.07.05. 12:29

nandy,
röviden: köszönöm:)

manna30 # 2010.07.08. 14:40

Kedves szakértő!

Kérdésem a következő:

1974-ben születtem, 2007. 09. 04-én született második kisfiam. Alapszabadságomból (24 nap) 2007-ben 4 napot vettem igénybe (ebben a pótszabik nincsenek benne, mert nem tudom, hogy kettő vagy négy nap jár-e erre az évre).

2007. márciusától fiam születéséig táppénzen voltam, majd tgyás, gyed, gyes következett.

Nagyobbik fiam 2000-ben született, ezt a pótszabik miatt tartom fontosnak megemlíteni.

Tehát: 2007. 03. 04-től táppénzen voltam
2007. 09. 04-től 2008. február (19?) tgyás
2008. 02. 19?-2009. 09. 04-ig gyed
2009. 09. 05- jelenleg is gyes

Szeretném, ha segítene kiszámolni, hogy vajon hány nap szabadságom halmozódott fel...

Segítségét köszönöm!

nandy # 2010.07.08. 14:48

A teljes 2007. és 2008. évre, valamint 2009.01.01-2009.02.18. időszakra jár szabadság, 24+25+3 nap az alap, és ehhez jön még 4+4 nap pótszabi, összesen 60 nap, ebből 4 napot vettél ki 2007-ben.

manna30 # 2010.07.08. 15:27

Köszönöm szépen a gyors választ!

Lenne még egy kérdésem:

ha esetleg úgy döntenék, hogy a felhalmozódott szabadságom letöltését nem a gyes lejárta után (2010. 09. 05-től), hanem előbb, mondjuk augusztus 1-jétől (még gyes mellett) szeretném megkezdeni, akkor azt a munkáltatóm megtagadhatja-e.
Írásban kell-e kérnem, ha ilyen jellegű igényem van?

Illetve valahol olvastam a gyermekek után járó pótszabadságról, hogy a munkáltató nem akarta kiadni, valamilyen nyilatkozat hiányában.

Ha a családi pótlékot én kaptam végig (nyilatkozatra nem emlékszem ugyan), akkor jár minden további nélkül? Esetleg ha nálam is erre hivatkoznak, akkor utalhatok arra, hogy három éven belül igényelhetem törvény szerint, vagyis visszamenőleg 2007-2008 évre is akár?

Köszönöm a további segítséget!

manna30 # 2010.07.09. 11:23

Még egy dolog felvetődött időközben. Hallottam, hogy munkahelyemen több gyesről visszatérő anyukát már nem vettek vissza dolgozni.

Erre az eshetőségre is felkészülve eszembe jutott még egy-két dolog:

1. Mivel még van másfél hónapom a gyesből, érdeklődhetek-e munkahelyemen, hogy milyen terveik vannak velem a gyes lejárta után? Célszerű írásban tájékoztatást kérni? Köteles-e a munkáltatóm határozott és egyenes választ adni hivatalos megkeresésemre (akár már most is), az engem érintő várható dolgokról (alkalmaznak-e a továbbiakban vagy sem...)?

2. Ha mégsem vennének vissza, akkor mi az a járandóság, amit ki kell, hogy fizessenek számomra? (Amennyiben van kollektív szerződés, akkor pl. a végkielégítésnél az abban foglaltakat is figyelembe kell venniük?)
17 éve lenne októberben (1993-tól), hogy ott dolgozom.
Mikortól mondhatnak fel nekem? A gyes lejártáig biztosan nem, ezt tudom, de azután? Él még a 30 napos védettség a gyes után? Vagy onnan számít, ahonnan újra "állományban" (szabadság megkezdése) vagyok?
Ja, és még egy: a végkielégítést mi alapján számolják általában - a gyes után rendezett bérből, vagy mit vesznek figyelembe?

Várom szíves válaszát!

nandy # 2010.07.09. 12:26

hanem előbb, mondjuk augusztus 1-jétől (még gyes mellett) szeretném megkezdeni, akkor azt a munkáltatóm megtagadhatja-e.

Ez azt jelenti, hogy előbb szünteted meg a fizetés nélküli szabit. Minden további nélkül lehet, csak írásban kell kérni, hogy későbbi vita esetén nyoma legyen.

A pótszabadság igénybevételéhez olyan nyilatkozat kell, mely szerint a másik szülő nem vette igénybe a saját munkahelyén (még jobb, ha az apuka munkahelye ad ki ilyen igazolást, bár nem kötelező).

A munkaviszonyból eredő követelések - és így a szabadság is - 3 év alatt évülnek el, így a 2007. évit még nyugodtan kérheted.

nandy # 2010.07.09. 12:29

A munkáltató szándékáről akár kérhetsz írásos tájékoztatást is, de ha fel akar mondani neked, előbb-utóbb úgyis értesítenie kell.
A felmondási idő csak a gyes lejárta + 30 nap után kezdődhet el, de a felmondás tényét akár ma is közölheti veled. Ennek azért van jelentősége, mert a közlés után időszakban bekövetkezett táppénz, terhesség már nem hosszabbítja meg a felmondási védelmet.

Ha a munkáltató mond fel rendes felmondással, akkor jár a felmondási időre járó bér, végkielégítés + KSZ-ben meghatározott plusz juttatások. Ezeket a gyes utáni rendezett bérből számolják.

manna30 # 2010.07.09. 12:44

Köszönöm szépen a válaszokat!

Hm... valószínűleg írásban keresem meg a munkáltatómat, mert jobb az esetleges felmondásra előbb, mint utóbb felkészülni. Amúgy is híve vagyok a "szó elszáll, az írás megmarad" elvnek. :) Szülni már nem akarok, táppénzre sem szeretnék menni, akkor bizony új melót kell keresnem. :)

Ha még kérdésem lesz, akkor jövök! :)