Személyes adatokkal való visszaélés


_kutya_ # 2010.11.22. 03:26

és szeretném még hozzáfűzni, hogy a napiszarral ellentétben (nem akarom őket védeni) itt (a purittya 2 blogján) az illető emberekről / gyerekekről minden személyes információt közzétesznek - amit csak meg tudnak szerezni.
szóval én úgy gondolom, hogy sokkal súlyosabb dolog, ami ott folyik.

physis # 2010.11.29. 10:18

Sajnos az elmúlt félévben eléggé kiestem a képből, nem sokat tudok a fejleményekről, a joghoz pedig korább sem értettem. Sok sikert és erőt kívánok a munkádhoz.

Az adatvédelmi biztosról ennyit gyűjtöttem még annak idején:

A témához sajnos végső soron nem értek, amit az is jelez, hogy még csak azt sem tudom, hogy az USA miért is nem lép fel nemzetbiztonsági eszközökkel az ,,ottani napiszar'', a 4chan ellen.

http://en.wikipedia.org/wiki/4chan

A kiskamaszok elleni sebészi precizitással véghezvitt és ördögi gondossággal megtervezett anonim 4chan-támadások szerintem már a terrorizmus témakörébe vágnak (azokra gondolok, amelyek szélsőségbe fordultak), és arrafelé hajlik a kiadók honlapjai elleni összehangolt sikeres 4chan-támadás is. Szerintem ezek a jelenségek már egy új korszak nyitányát képezik: a kiberzaklatás (ami az 1990-es években ismeretlen volt, a kora 2000-s években meg csak bosszúság), a 2010 években össze fog fonódni a terrorizmussal.

http://www.sg.hu/kereso.php?…

A WikiLeaks szerintem belefér a civil létbe, a 4chan szerintem már nem.

A kiskamaszok elleni (sajnos sikeres) 4chan-támadások ügyében meg az zavar leginkább, hogy ,,ha őellenük lehetett, akkor már bárki más ellen is lehet'', és ez már szerintem olyan kérdéseket feszeget, amikbe nem merek belemenni, mert egyáltalán nem értek hozzájuk (erőszak monopóliuma, hatalmi ágak szétválasztása, fékek és ellensúlyok rendszere)

http://en.wikipedia.org/…on_of_powers#…

Az USA hozzáállását nem ismerem, szerencsére ott legalább maga a téma nem tabu. Érdekes kérdéseket feszeget a korábbi magyar videó is: a szolgáltatók felelőssége. Szerintem elképzelhető lehetne a felősségi körök egyfajta ,,rétegzett'' megosztása: a felhasználó a tetteiért felel, az oldal azért, hogy ne alakuljanak ki szélsőségesen patologikus szociálpszichológiai élethelyzetek, a szolgáltatótól és az azt pénzelő hirdetőktől pedig csak a rosszhiszeműség hiánya lenne elvárható (az viszont igen, és jól körülhatároltan betartatva).

A 4chan üzemeltetési rendszere nyilvánvalóan tudatos szociálpszichológiai elemeket tartalmaz, amelyek kedveznek ,,terrorakciók'' kialakulásának (a részleteket érdemes Elliot Aronson: A társas lény c. könyvében végignézni). Érdekes lenne végiggondolni, hogy ez lefordítható-e a jog nyelvére, és kiegyensúlyozható-e civil keretek között.

Az USA-ban néhány törvény eléggé különösen hangzik hazai szemmel, pl. állítólag a pedofilia elleni harc részeként előfordult, hogy éppen magukat a saját magukról képet feltöltő kiscsajokat piszkálták hatóságilag, miközben pedig a pedofil oldalak bezáratásával meg gondok vannak. A kiberzaklatásnál is úgy sejtem, hogy az egyes megvezetett, megtévesztett gyerekelkövetők büntetése mellett sokkal inkább a felelősségi körök rétegezett felosztására lenne szükség, a szolgáltatói láncon felfelé haladva arányosan szétterítve (oldal, reklámhirdetők, tárhelyszolgáltató, internetszolgáltató). A téma jelenlegi állapotát nem ismerem:

http://www.google.com/search?…

itt fontos lehet az is, hogy a kiberzaklatásnak, mint Magad is írtad, sok fajtája van, az eseti ügyektől a szervezettebb (napszar jellegű) alakzatokon át egészen a (szerintem már) terrorizmusba hajló, nagy port felkavart 4chan-támadásokig.

physis # 2010.11.29. 10:20

A videót külön teszem be, mert ha nagy hozzászólásba teszem, akkor a környező szöveg egy rész eltűnik:

helikaon # 2010.12.04. 12:29

Kedves hozzáértők,

A következőben szeretnék segítséget kérni: ha A személy valamilyen módon megszerzi B személy emailfiókjának jelszavát, majd az illető nevében egy harmadik C személynek emailt küld - és bizonyítható, hogy az adott időpontban B személy nem küldhette az emailt, ill. C személy nevével emailfiókot hoz létre, és így B személynek ír leveleket, az milyen jogsértést követ el?

Köszönöm előre is!

kea4 # 2010.12.07. 19:03

Helikaon,

BTK:
"300/C. § (1) Aki számítástechnikai rendszerbe a számítástechnikai rendszer védelmét szolgáló intézkedés megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép, vagy a belépési jogosultsága kereteit túllépve, illetőleg azt megsértve bent marad, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

Hogy ezen kívül még más egyebet megvalósít(ott)-e, az külön kérdés.

Üdv:
KEA.

helikaon # 2010.12.12. 12:36

Köszönöm szépen!

retro_242 # 2011.01.02. 22:50

Sziasztok!
Májusban ért a váratlan hír, hogy fent vagyok egy társkereső, valamit szexpartner kereső oldalon, persze nem én regisztráltam magam. Természetesen meg is tettük a feljelentést, ám az ügyet lezárták, mert nem történt személyes adattal való visszaélés. Nagyon feldühített az ügy, hiszen a párom ismerőse talált rám az oldalon, felismert, tehát nem értettem a dolgot. Júniusba viszont újra jött egy papír, hogy mégis folyik a nyomozás, végül december 22-én kézhez is kaptam ki tette. A volt barátom testvérének a felesége, akinek szerintem semmi oka nem volt rá.
Nemsokára mennem kell a bíróságra, mit tehetek? További feljelentés is tehető, de meg is lehet egyezni ha jól tudom. Mit lehet tenni ilyen esetben?

Köszönöm előre is!

Walpurgis # 2011.01.03. 22:37

tisztelt fórum!

kérdésem a következő. egy hölgy a fejébe vette hogy én törtem fel a facebookját. állítólag feljelentést is tett ellenem, kérdésem hogy ha csak a nevemet és a telefonszámomat tudja, mi alapján kezdenek el utánam nyomozni? se bizonyítéka, se log-ja, se semmilye nincs ellenem, ráadásul nem tudom ÉN feljelenthetem e ŐT rágalmazásért. Mit tesz a rendőrség ilyen esetben? Csak úgy ideállítanak és megnézik a gépemet? Nekem ezt kötelező hagynom főleg hogy nem követtem el semmit?

Köszönettel!

_kutya_ # 2011.01.10. 00:40

Walpurgis
"Csak úgy ideállítanak és megnézik a gépemet?"
ha TÉNYLEG nem csináltál semmit, akkor MITŐL FÉLSZ?

Monic # 2011.01.16. 00:08

Hello Walpurgis!

Előttem szóló "kutya" nicknevű fórumozó társammal egyetértve pár dologgak kieégszítem azért ezt a gondolatmenetet:
Nem tudom milyen szinten vagy jártas az informatikában, feltételezem hogy nem vagy hacker szinten. E feltételezést alapulvéve bizonyára hallottál már arról, hogy a számítógép naplóz. Ebből nyilvánvaló, hogy a szerver is naplóz, az internetkapocsolatodon is és a meglátogatott oldalon is. A napló egyértelműen tudja bizonyítani, hogy a te gépedre kiosztott IP címről az adott időben mely oldalak lettek látogatva, úgy mint a látogatott oldal szerverén is pontosan másodpercnyi pontossággal naplózva van, hogy az adott felhasználói fiók mely IP címről lett lett meglátogatva. Mindezt még fokozom: ha a saját e-mailfiókodból írsz e-mailt mondjuk otthonról, utána megnyitod ugyanazt az e-emailfiókodat egy másik helyről - mondjuk átmentél a barátodhoz, és az ő gépéről, vagy a munkahelyedről, és onnan is küldesz egy e-mailt, az e-mail nemcsak az általad írottakat fogja tartalmazni, hanem azt is, hogy mely IP címről küldted.
Tehát visszatérve "kutya" hozzászólásához, ha nem csináltál semmit, nincs mitől tartanod. Ha pedig tettél valamit, hát azt nem tudod eltüntetni még egy teljes merevlemez gyaluval sem, mert az interneten történő ténykedések nem csak helyben naplózódnak, mint fentebb írtam. Bízzunk benne, hogy nem tettél semmit, mert akkor nincs mitől félned.

Vendeg :-) # 2011.01.16. 08:07

Olvass vissza picit (-2), ott leírtam már, mit kell tenned.

bartokgery # 2011.01.17. 16:39

Tisztelt fórumozók!
Sajnálattal értesültem arról hogy valaki az én nevemben csinált egy e.mail címet és msn-en az én nevemben írogat és állítólag az én képem is van neki kitéve!
A segítségeteket szeretném kérni hogyesetleg a rendörség tud-e vele valamit csinálni mert sajnos fogalmam sincs róla hogy kiaz.

Monic # 2011.01.18. 10:41

RE: bartokgery

Olvasd el a 2011.01.16. 01:08 -i hozzászólásom, a te esetedre is válasz! Üdv.

Monic # 2011.01.18. 10:44

RE: bartokgery - az előbb lemaradt: valamit azért csak tudsz róla, hiszen tudomást szereztél az általa a te adataiddal létrehozott e-mailcímről és msn-ről. Ahonnan ezek az infók hozzád eljutottak, azon a szálon kell visszafejteni :) azaz szűkíteni a potenciálisan szóba jöhető személyek körét. Üdv.

ElvenSpirit # 2011.01.30. 13:35

Kedves fórumozók!
Regisztrálva vagyok egy társkereső oldalon, fotókkal - amik sajnos letöltés ellen nincsenek védve. Nemrégiben kapcsolatba lépett velem egy másik regisztrált felhasználó, aki nemcsak ezt az egy oldalt látogatja, hanem más hasonló és specifikus oldalakat is. Tőle értesültem arról, hogy nemrégiben egy szado-mazo oldalon megismerkedett egy "hölggyel", majd miután email címet cseréltek, az illető az én fotóimat küldte el neki a sajátjaként.
Mit lehet ilyenkor csinálni? Birtokomban van az illető által használt email cím, valamint felhasználóneve azon a bizonyos szado-mazo oldalon. Ennél többet azonban nem tudok. Lehet ilyen esetben feljelentést tenni?

Vendeg :-) # 2011.01.30. 15:19

Lehet.

ElvenSpirit # 2011.01.30. 15:37

És érdemes is, vagy majd csak egy újabb porosodó akta lesz a rendőrségi nyilvántartásban?

lindaa # 2011.02.01. 00:21

Porosodó akta lesz, de arról a szadómazós oldalról tiltasd le a képed,de jobban kár belemenni ezer ilyen van volt és lesz is,egy barátnömnek is mondták a rendörök hogy mivel azt önként tette ki ismerkedési portálra igy a képe nyilvános helyről hozzáférhető volt,egy másiknak is képei keringtek mindenféle cseteken levelekben ilyennel nem tudnak foglalkozni.

Zsusska1 # 2011.02.01. 04:49

Nem érdemes,másrészt az illető is mondhat akármit hogy,ö is a sima neten találta a képeket stb vagy akár csak véletlen küldte el azokat de lehet,hogy akár 12en is voltak egy gépre(népes család:)aztán lehet keresgélni,sajna az ismerkedös oldalaknak ez(is)a hátránya,és még ha valamennyire foglalkoznának is vele,egy biztos,nem éri meg az egész procedurát!

Adamm50 # 2011.02.01. 15:05

T.ElvenSpirit,Ilyenért nem érdemes,de sok olyan is van ahol közérdekü nyilvános oldalakra az illető pontos adataival képeivel tesznek fel mást még médiaszemélyiségeket is,ezekre a netes dolgokra nincs apparátus,ez "ad acta"

Tincia # 2011.02.01. 17:49

Én azt kérdezném,hogy főbérlöként kiadom a berendezett lakásom és vele a sz.gépet és az internet használatot is,és történik valami amit a cserélödö albérlök okoznak,akkor én leszek a felelős ezért?

darwinervin # 2011.02.01. 18:22

Kedves Tincia.Elsősorban igen a szolgáltatóval szerzödő felet veszik elő,hiszen az ő gépéröl ment ki a forgalom,és ha már nem azok laknak ott akik használták,és Te nem tudod bizonyitani,hogy nem Te irtál róla hanem más ami elég nehéz ügy még teljesen ártatlanul is Te kerülhetsz bajba emiatt.

darwinervin # 2011.02.01. 18:58

Még annyit javaslatként,hogy igaz elég macerás de mindig új szerzödéseket kell köttetni a bentlakókkal.

darwinervin # 2011.02.01. 19:05

Kedves ElvenSpirit.Kérdezhetné,hogy a szimpla fotókon kivül,más adataidat is megadta az illető?Értem ezalatt a neved lakcímed emailed telefonszámod vagy bármilyen elérhetöségedet is? Mert vélemémyem szerint és már ilyen esetek hallottából,amennyiben nem akkor valóban nem érdemes ezt generálni,mert nagyon sok kibúvót lehet találni egy pár kép elküldése okán.Egyébként legjobb vizjellel ellátni a nyilvános fotókat,és nem is bonyolult.Üdv.

Tincia # 2011.02.01. 19:55

darwinervin.Értelek igazad van,mert megnemtudnám találni a kiköltözött albérlöket sehol és én lennék a felelöse ajvé. Köszönöm,a segitséged!