Személyes adatokkal való visszaélés


physis # 2010.06.19. 11:16

Kedves Lucky13 (2010.05.31. 14:55-ra válasz)

Megpróbálok néhány konkrét példát írni, csak annak aláfestésére, hogy mennyi minden függ a részletektől.

Például, a csibefasz nevű oldalt egy sima ügyvédi felszólítással is be lehet ijeszteni. Próbáltam már, bejött. Arra kell ügyelni, hogy az ügyvédi felszólítást igazi ügyvéd írja, nem szabad laikusnak saját kezűleg szimulálnia, mert úgyis rájönnek, és akkor fordítva sül el a dolog.

Ha nincs meg az oldal elérhetősége, akor a tárhelyszolgálatató elérhetőségére lehet kiküldeni a levelet. Én is azt tettem a csibefasz esetében, tulajdonképpen én nem is vesződtem azzal, hogy a csibefasznak írjak, mindjárt egyenesen a tárhelyszolgálatóhoz fordultam. Szerencsére óvatos voltam, bizalmatlan vele szemben is, ez később helyesnek is bizonyult (törölte a képet, de nem válaszolt, és későbbi zavart magatartásából kiderült, hogy ő is benne van a dreckben).

Igen, sajnos, az efféle ügyekben óvatósságra is szükség van, ugyanis sokszor maguk a tárhelyszolgáltatók is könyékig sárosak. A csibefasznak eddig az öszes tárhelyszolgáltatója fenn volt a ,,spamwiki'' nevű spammer-feketelistán. Egyetlen konkrét példa (alul-közepe felé):

http://hu.spam.wikia.com/…webxclub.com

De a saját levelezésemből is az a benyomás jött le, hogy ezek a ,,tárhelyszolgáltatók''afféle spamkirályok, szóval bulletproof hosting cégek, maguk is az illegalitás talaján állnak, és sokszor egyéb ügyekben is benne vannak (spam, warez):

http://hu.spam.wikia.com/…roof_hosting

Sajnos a csibefasz még könnyű falat volt, társai még rosszabbak. Összes ismertebb társai az amerikai Sharktech-től bérelnek szervert (napiszar, netszar, és azt hiszem, a puruttya is kiment oda egy szerzői/személyiségi jogi botrány miatt). A költözés oka általában: ügyvédi felszólítások, polgári perek, (esetleg hatósági eljárás is?). Mivel azonban ezeknek az oldalaknak a tevékenysége a Sharktech bérleti szerződését is megsérti, meg mellesleg az amerikai szerzői jogi törvényt is, ezért elvileg ez még önmagában nem biztosít teljes sebezhetetlenséget ezeknek az oldalaknak. Nagyobb baj, hogy a Harmadik Világ (Kína, Oroszország) tele van illegális szolgáltatókkal, szóval ,,van hova menniük'':

http://www.sg.hu/…relo_oldalak

Az internetszolgáltató nem mindig egyezik meg a tárhelyszolgáltatóval, és a tárhelyzolgáltatóval ellentétben, az sokszor előfordul, hogy az internetszolgáltató teljesen jóhiszemű, és nem is tud arról, mire használják az ő szolgáltatását. A csibefasz internetszolgálatója pl. sokáig a Magyar Telekom volt. Míg a csibefasz tárhelyszolgálatójának rosszhiszeműsége nagyon valószínű, ugyanakkor a Telekom jóhszműségében biztos vagyok. Meg is próbáltam, hogy kíváncsiságból bejelentettem a csibefaszt a Telekom abuse csoportjánál. Az eredmény: egy hét döglődés (szerverkarbantartás?), aztán egy hét múlva szolgálatatót váltott a csibefasz.

A Te esetedben érintett pornóoldal esetén is jó lenne utánanézni a részleteknek. Internethez, hálózatokhoz értő ismerős segíthet, vagy ha rászánod, szakértőt is felkérhetsz (talán ez a legjobb). Én kapásból csak annyit tudok javasolni elindulásképp, hogy kereshetsz egy olyan gépet, ahol Linux van (ha személyes ismerőseidnek nincsen ilyen, akkor internetcaféban, egyetemen talán ilyet is találsz). No és most már lehet terminálablakot nyitni, és ott a terminálablak parancssorába begépelni (csibefasz példáján írom le):

whois csibefasz.com

ezt begépelve, a gép íme válaszol is:

csibefasz.com has address 94.199.182.148

most még egy kérdést érdemes beírni, a fent kiadott IP-cím alapján:

whois -B 94.199.182.148

máris válaszol a gép: a csibefasz szolgáltatója a Szervernet Kft. Ha rákeres az ember a cég nevére a google-val (esetleg célzottan spam-jelentésekre is keresve), akkor nem túl biztató híreket kap:

http://www.google.hu/#…

De lehet egyből a Spamwiki keresőjében is keresgélni:

http://hu.spam.wikia.com/…ervernet_Kft.

No persze most konkrétan a csibefasz és a napiszar hátterét fejtettem ki, a Te esetedben nem tudjuk a pornóoldal mibenlétét, tehát rengeteg részlet lehet (ki a tárhelyszolgáltató, illegális-e az is, ki az internetszolgálató, rosszhiszemű-e az is). Az ördög a részletekben lakozik, szóval ha nem világos a helyzet, akkor itt is érdemes lehet szakértőt kérni, tehát nemcsak az ügyvédi részhez (ügyvédet), hanem még előzetesen külön az informatikai háttérhez is (informatikus szakértőt).

Azért ne keseredj el, egyes esetekben, konkrét képeknél sokszor be lehet ijeszteni ezeket az oldalakat, és meg lehet egyezni, néha akár sima ügyvédi felszólítás is elég. Sajnos itt sok függ a részletektől, mert sajnos vannak olyan oldalak is, ahol azért komoly mentális problémák vannak a szerkesztőkkel, beszámíthatatlan emberekkel nehéz, nomeg néhány oldal már elég keményen beágyazta magát az ilegalitásba. Majd a szakértők elmondják Neked a részleteket. Sok sikert kívánok Neked.

physis # 2010.06.19. 11:40

Törött link javítása:

http://hu.spam.wikia.com/…ervernet_Kft.

physis # 2010.06.19. 11:52

Valamiért a bonyolultabb linkek törve ágyazódnak be, mindegy, akit érdekel, a Spamwiki keresőjében közvetlen is rá tud keresni. Esettanulmányként jó, annak aláfestésére, milyen gazdag részletek lehetségesek ebben a szektorban. Minden eset más.

physis # 2010.06.20. 01:36

Még egy gépelési hiba javítása:

Szolgáltatók adatainak megtekintése (első közelítésben, csibefasz példáján):
Vastag betű: amit Te gépelsz be a terminálablakba (parancssor)
Normál betű: amit a gép ír ki (a promptjelet is ideértve, itt user@user-desktop nevű felhasználót feltételezve)

user@user-desktop:~$ host csibefasz.com
csibefasz.com has address 94.199.182.148
csibefasz.com mail is handled by 10 mail.csibefasz.com.
user@user-desktop:~$ whois -B 94.199.182.148
% This is the RIPE Database query service.
...
(ezután írja ki a gép az érdekes adatokat)

physis # 2010.06.20. 14:36

Ha nem alkalmatos most Linux gépet keríteni, megpróbálok kényelmesebb megoldást mutatni:

http://www.websitetrafficspy.com

itt a keresőbe kel beírni a pornóoldal nevéz (http és www előtag nélkül, de .com, .org, .hu stb. kiterjesztéssel együtt)

Két konkrét példa:
napiszar.com-ra rákeresve:
http://www.websitetrafficspy.com/napiszar.com

csibefasz.com-ra rákeresve:
http://www.websitetrafficspy.com/csibefasz.com

a Téged érdeklő eredmény alul van, ahol a szolgáltató nevét és a szerver helyét írja ki.

A Linuxos megoldás esetleg többet nyújt, úgyhogy azt is érdemes előbb-utóbb megnézni (pl. megadja az internetszolgáltató nevét is, nemcsak a tárhelyszolgáltatóét).

Előbb-utóbb a legjobb lehet szakembert keresni, hszen a részletek nagyon változatosak (vannak sebezhetőbb és kevésbé sebezhető esetek, különböző mértékig tudnak az illegalitásba ,,bebetonozódni''. Pl. a csibefasz szerintem könnyebben sebezhető, a napiszar kevésbé.)

Pompadur # 2010.06.21. 16:14

Tegyük fel, hogy:

  • tudom egy ismerősöm mailfiókjának jelszavát
  • belépek vele, és a levelezéseit továbbítom több ismerősének is egy levélben, kiadva azt, amit ő biztosan nem szeretne

Ez minek számít?
És ha feljelentést is tesz ismeretlen tettes ellen, a rendőrség hogyan deríti ki, hogy én voltam? Mondjuk mindezt egy kamerázatlan hotspot-os, ingyen wifi-s helyről teszem. Engem a felderítés és bizonyítás része is érdekel, illetve hol vannak esettanulmányok hasonló interneten elkövetett esetekről??

Silent Hunter # 2010.08.15. 20:12

Songo: én pont ma találkoztam egy weboldallal, konkrétabban egy gyomorforgató weboldallal, amely kapcsolatban van az általad említett puruttya.hu oldallal, az excsajok.hu -ról van szó. Habár én egy ismerősömet sem találtam meg itt, mégis rendkívül sértőnek találom az oldalt, a feltöltött képek azon kívül, hogy ízléstelenek több mint valószínű, hogy súlyosan sértik a rajta szereplők személyiségi jogait. Hogyen lehet fellépni az ilyen oldalak ellen?

A fent említett oldalak regisztrátora egyébként az Anonim Domainregisztráció Kft., amely igen érdekes szolgáltatást kínál...

Vendeg :-) # 2010.08.19. 07:37

Hello.

Domain használó:
Anonim Domainregisztráció Kft.
Szvorenyi út 12.
3300 Eger
Mobil: 06 30 316 12 21

Tegyél rendőrségi feljelentést személyes adatokkal való visszaélés miatt. A domain regisztrátor rendőrségi megkeresésre már köteles kiadni a regisztráló nevét, elérhetőségét, s a rendőrségi eljárásban az adatokat a sértett megismerheti.

Regisztrátor:
1B Telecom Hungary Zrt.
Petőfi tér 14.
2191 Bag
Fax: +36 28 408404
Telefon: +36 1 7692513

Első lépésben ennyit tudok segíteni az elinduláshoz.

1b TElecom Zrt # 2010.08.21. 19:17

Kedves Vendég!

Nem kell feljelentést tenni, mert a domain regisztrátor a nélkül is kiadja a domain tulajdonosának adatait.
Hisz ez nyilvános:

Anonim Domainregisztráció Kft.
Szvorenyi út 12.
3300 Eger
Mobil: 06 30 316 12 21

Nem is értem, itt a regisztráló cég neve, címe, telefonszáma!!! ???

Vendeg :-) # 2010.08.22. 06:43

Majdnem biztos vagyok benne, h a cég mások megbízásából regisztrál domain neveket, vagyis aligha ők állnak ténylegesen a honlap mögött... Ezért szükséges a feljelentés.

Az a baj, h az eset nem egyedi, amennyire tudom, sok embernek vannak gondjai az oldalon megjelent információkkal kapcsolatban, de valszeg még senki nem jutott el a feljelentésig.

Arról nem is beszélve, h mivel nem Mo-on van a szerver, legalábbis az IP alapján így elsőre, így nincs is kit felszólítani arra, hogy bizonyos tartalmakat töröljön.

1b TElecom Zrt # 2010.08.22. 08:39

Kedves Vendég!

Lehet nem teljesen világos a dolog, a regisztrációs lapon az Anonim Domainregisztráció Kft. van. Ö rendelte meg a domain nevet. Mi köze a regisztrátornak bármi máshoz is?

Vendeg :-) # 2010.08.22. 18:10

Bocs, én fogalmaztam félreérthetően.
Az Anonim Domainregisztrátor Kft. is vélhetően egy olyan cég, amely megbízásból regisztrál és üzemeltet? domain címeket. Tőle kellene megtudni, h vajon ténylegesen ki üzemelteti az adott domaint, hol a szerver, milyen módon lehet a jogsértő tartalmat eltávolíttatni, stb.

physis # 2010.09.01. 13:33

Google: "Itt a vége fuss el véle puruttya UPDATE". Linket is adok, remélem, látszani fog:

http://blog.puruttya.hu/…fuss_el_vele

Ezt persze csak afféle háttérinfoként, mi minden is állhat a puruttya hátterében.

Nagyon keveset tudok a témáról, de a legutóbb történt néhány eset, ami arra látszik utalni, hogy a napiszar akár sima ügyvédi felszólításra is hajlandó teljes posztot törölni. Erről keveset tudni. Egyetlenegyszer sikerült csak rávennem napiszar-áldozatot arra, hogy ügyvédhez forduljon, és pár óra múlva már el is tűnt az áldozat posztja. Mivel pár óra alatt szerintem legfeljebb egy ügyvédi felszólítást lehet csak összehozni, ezért azt gondolom, hogy ez állhatott a háttérben.

Hasonló történetet a csibefaszon is elsütöttem egyszer, ott is pár óra leforgása alatt tűnt el a poszt.

Esetleg Te is próbálkozhatsz be ügyvédi felszólítással. Nem tudom, mennyibe kerül, de nem lehet olyan sok, végül is az még önmagában nem per (persze aztán el lehet vinni olyan irányba is).

Nem szabad utánozni, imitálni az ügyvédi stílust, mert arra a napszarosok, csibefaszosok rájönnek. Olyan gyakorlottak ezen a téren, hogy egy pszichopata szimatával szűrik ki a kamu ügyvédi felszólításokat. Szóval mindenképp IGAZI ügyvédi felszólítás kell minimum, sajátkezű trükkök visszaüthetnek.

Az ügyvédnek érdemes megmutatni az idevágó előzményeket (bírói ítélet, más ügy, de idevág):

http://index.hu/…_el_a_hvg-t/

http://www.fn.hu/…ek_egy_iwiw/

Elvileg előfordulhat, hogy az ügyvédi felszólításra sem engedelmeskedik a puruttya, esetleg még ,,plusszban'' is bosszút állnak (újra kiteszik az adatokat). Állítólag az USA-ban volt is ilyen eset. Magyarországon viszont nem tudok ilyen esetről (ettől még persze lehet, csak nem híresült el). A szerkesztők mentálisan beteg emberek (legalábbis , nekem ez az érzésem egy éves tanulmányozás után), szóval akármi lehetséges. Persze lehet, hogy a szerkesztők egy része egyszerűen ,,csak'' KEGYETLEN, minden különösebb ezen felül való mentális sérülés nélkül. Állítólag a népesség kb. 1%-a pszichopata, a szerkesztők között esetleg felülreprezentáltak, de ez csak az én ideiglenes sejtésem, és nem is szükségszerűen igaz (puszta csoportlélektani tényezők is indíthatnak embereket kegyetlenségre).

Azért gondolom hogy mégis eredményes lehet a jogi út, mert esetleg az amerikai tárhelyszolgáltatót (Sharktech) egy szakértői véleménnyel is rá lehet venni a szerződésbontásra. Ez még nem lenne végzetes a napiszar számára (van elég törvénytelen szolgáltató másutt is), de szerintem macerás lenne számukra a váratlan költözés, ezért úgy sejtem, hogy akkor inkább már hajlandóak egyéni kéréseket teljesíteni.

A napiszar megsérti a szerzői jogot is, ami az USA-ban nagyjából ugyanaz, mit nálunk, hiszen mindkét ország szerzői jogi törvénye nemzetközi szerződéshez igazodik.

http://en.wikipedia.org/…tistic_Works

Formálisan ez talán elégséges ok lehet a napszar tárhelyszolgáltatójának, a Sharktech-nek arra, hogy szerződést pontoson a napiszarral:

Acceptable Use Policy
The following are considered violations of SHARKTECH AUP (Acceptable Use Policy):
...

11. Copyright or trademark infringement: Use of the SHARKTECH service to transmit any material (by e-mail, uploading, posting or otherwise) that infringes any copyright, trademark, patent, trade secret or other proprietary rights of any third party, including, but not limited to, the unauthorized copying of copyrighted material, the digitization and distribution of photographs from magazines, books, or other copyrighted sources, and the unauthorized transmittal of copyrighted software.

http://www.sharktech.net/index.php?…

Ha a Sharktech tudatosan törvénysértő (ún. "bulletproof hosting") cég (nem tudjuk), akkor persze ezek a szép szavak nem sokat jelentenek, de az is lehetséges, hogy a napiszar csak egy jellegtelen noname ügyfél a Sharktech sokezer ügyfele között, és a Sharktech különösebben nem törné magát, hogy falazzon a napszar számára, hanem igenis szerződést bontana vele.

Ilyen esetről nem tudok. Próbálok egy hasonlót mutatni:

http://www.sg.hu/…t_csuktak_be

itt a külföldi szolgáltató együttműködő volt a jogi kéréssel. Persze az eset ideillő volta vitatható, és az eseti részletek is lehetnek nagyon mások.

Iwiw képek nem számítanak közkincsnek, még akkor sem, ha (látszólag) publikusan megtekinthetőek. Egyrészt az iwiw jelszóvédett (meghívásalapú), másrészt a felhasználói szabályzata nem értelmezhető automatikusan szabad újraközlési belegyezésként. Erre utal is a Fővárosi Bíróság ítélete az előbb említett más, de összevethető ügyben.

Puruttyáról nem tudok semmit, de úgy sejtem, olyasféle lehet a helyzete, mit a napiszaré (ezért is tettem be a hozzászólásom legelején a puruttya főszerkesztőjének a saját tulajdon szavait), szóval ezért mertem a napiszaros eseteket felemlíteni a kérdésre válaszként.

Itt mentálisan be nem számítható emberekről, vagy patologikusan kegyetlen alkatú emberekről lévén szó, elvileg előfordulhat. hogy jogi út esetén is megtagadják az együttműködést, bosszúhadjáratba kezdenek stb., de eddig még nem tudok ilyen példáról Magyarországon (bár ettől mg lehetett) , mindenesetre eddigi ismereteim az USA-ban volt állítólag ilyen eset egy ottani efféle bűnöző honlapon.

physis # 2010.09.01. 19:43

Hozzá kell tennem, hogy nem vagyok szakértő sem a jogban, sem az informatikában, sem más idevonatkozó területen. Szóval nem akarok megtéveszteni senkit, csak a szakértők szava a hiteles, az enyém nem több egy laikusénál.

Csupán dilettáns érdeklődésből figyelem egy éve mindkét nagy (számomra bűnöző) oldalt, lényegében puszta egyszerű szociálpszichológiai érdeklődésből: érdekel, milyen tömeglélektani háttere van a demokrácia fokozatos lebontásának és a fasizmus kialakulásának. (Ilyen nagy klasszikus szociálpszichológiai kísérletekre gondolok, mint a The Wave féle iskolai kísérlet, meg a Milgram-féle engedelmességi kísérlet, meg a Zimbardo-ék stanfordi börtönkísérlete). A 30-as évek dokumentumaiban nem vagyok jártas, de a napiszar, csibefasz és társai ,,kicsiben'' megismétlik ezeket a klasszikus szociálpszichológiai kísérleteket:

(németül a Die Welle keresés jön be)

Érdekes még a kamaszok gondolatvilága is, ami egyben azt is megmutatja, miért is olyan sebezhetőek a kamaszok egyes rétegei az internetes bűnözés eme új ágai felé: heteronóm erkölcs (az autonóm erkölcs hiánya), és a következményetika (a bűn fogalmát nem az értékrendszer definiálja e különös világban, hanem közvetlenül maga a következmény).

A dolog tudományos értéke ellenére sem kívánom a ,,kísérletek'' továbbélését, mert amit ezek a (számomra bűnöző) honlapok csinálnak, azok afféle Mengele-kísérletek: nemcsak etikátlanok, hanem közvetlenül is életveszélyesek. Az USA-ban kiberzaklatás miatt legalább négy öngyilkosság bizonyítottnak tekinthető. Ezek közül a Hope Witsell eset nagyon tipikus napiszar-jellegű (sexting-kiberzaklatás, amely az iskolaközösségben fizikai abúzusként folytatódott). Esetleg még a Ryan Halligan-féle öngyilkosság-ügyben is érzékelhetők kínos párhuzamok a napszarral. A Megan Meier eset viszont eléggé más jellegű volt.

http://en.wikipedia.org/…ber-bullying

http://en.wikipedia.org/…ber-bullying#…

A leginkább idevonatkozó Hope Witsell esetről magyarul is több cikk jelent meg:

http://cotcot.hu/…xkep-az-elet

http://velvet.hu/…_torkollhat/

ezek közül az első, a Cotcot cikk különösen érdekes, mert a hozzászólások különösen jó keresztmetszetet adnak a magyar társadalom moralizáló-szemhunyó hozzáállásáról. A napiszar erre épül rá (tudatosan): enélkül a társadalmi beágyazottság nélkül a napiszar sokkal marginalizáltabb lenne, nem pedig Magyarország 31-ik leglátogatottabb weboldala:

http://www.alexa.com/…napiszar.com

a felnőtt társadalom csúnyán alákibicel, még ha esetleg nem is szándékosan teszi (tipikus, hogy a gyerekek a szüleiknek nem merik elmondani, sajnos sokszor jó okkal, de így éppen az egyetlen számomra ismert gyors és hatékony megoldás, az ügyvédi felszólítás esélyétől esik el a család). A családon belüli bizalomhiány szerintem általánosnak tekinthető.

physis # 2010.09.01. 19:46

Valamiért lenyelte a fórummotor a szociálpszichológiai klasszikusok linkjeit:

http://hu.wikipedia.org/…Ds%C3%A9rlet

http://hu.wikipedia.org/…Ds%C3%A9rlet

http://en.wikipedia.org/…e_Third_Wave

prometheusz # 2010.09.03. 19:18

szia!
érdekel ez kérdés, az utolsó 3 hozzászólásra gondolok, ami elsőre felmerül bennem az az, hogy jó jo ha jogilag fellépünk ez ellen, de vajon ez megoldja e a problémát?

ha töröltetjuk a weblapot, nem csak annyit érünk el vele, hogy máshol éled ujjá?

mi lehet ennek a jelenségnek a gyökere s mi lehet az igazi megoldás?

Monic # 2010.09.04. 08:21

Segítséget szeretnék kérni!
Mit tehetek, ha valaki az én személyes adataim (név, pontos cím, telefonszám) megadásával hirdetést ad fel - a hirdetés szerint minden holmim ingyen elvihető azonnal - és bár pontosan tudom ki az illető, a rendőrség szerint erre nem vonatkozik a Btk. 177/A §-a. Ha ez nem vonatkozik rá, akkor mely jogszabályhely alapján lehet az illetőt büntetőeljárás alá vonatni?
Bár a hirdetést feladó ezt ellenem tette, de igazából a sok érdeklődővel szúrt ki, hiszen nekik telefonköltséget generál a valótlan hirdetés iránti érdeklődés.

prometheusz # 2010.09.04. 10:17

Első körben javaslom a blöfföt.
Adj fel egy hirdetést ugyanott, melyben a hirdetését idézed, egyben leirod hogy mi történt, elnézést kérsz a nevében azoktól aki hiába hivtak fel, s a legvégén irod hogy a rendőrségi intézkedés megtörtént.
Ez igaz is. Azt nem kell tudnia hogy a rendörség nem reagált.

Ha szerencséd van, az illető megszeppen s nem ad fel több ilyen hirdetést.
Ugyanakkor közben lehet valaki tud adni itt igazi jogi tanácsot a részemről ez csak egy tipp, illetve láttam már ilyen hirdetést.

physis # 2010.09.04. 16:30

Kedves Prométheusz,

Az ügyvédi felszólítás hatékonynak bizonyult az általam eddig ismert esetekben (igaz, csak két bizonyított esetet ismerek, ezek viszont tényleg szinte szemem láttára bontakoztak ki).

Be kell vallanom: egyáltalán nem tudom, mitől is hatékony ez a megoldás. Elvileg ezek a honlapok amerikai tárhelyszolgáltatónál bérlenek szervert, és ezért nemigen lehet őket jogilag közvetlenül megfenyegetni. Tulajdonképpen nem is tudom, miért is engedelmeskednek ennek ellenére is az ügyvédi felszólításnak.

Az a sejtésem, hogy azért, mert az ügyvédi felszólítás többnyire komoly és profi szándékot sugall, ez pedig az amerikai tárhelyszolgáltató értesítésével is együttjárhat, márpedig a napiszar — feltehetőleg — nem szeretné, hogy a Sharktech Internet Services tárhelyszolgáltató cég szerződést bontson vele: egyszóval, nem szeretne egy váratlan költözködési procedúrát.

Ahogy írtad: ilyen módon nem lehet bezáratni ezeket az oldalakat, hiszen végső esetben egyszerűen átköltöznek egy másik szolgáltatóhoz. Törvénytelen, ún. bulletproof hosting cégből sajnos elég sok van:

Tehát az a sejtésem, hogy az ügyvédi felszólítás révén tulajdonképpen kimondatlanul is egy ,,alkut'' köt a sértett a bűnöző honlappal:

  • A honlap letörli azt az egyetlenegy posztot (és semmi mást).
  • Cserébe a sértett lényegében szemet huny afelett, hogy elvileg az összes többi posztot is törölni kéne.

Részletesebben kifejtve, ez a sejtésem:

  • A sértett haszna az, hogy az ő posztja (és semmi más) eltűnik,
  • a honlap haszna pedig az, hogy a sértett így megelégedve, nem készíttet hiteles szakvéleményt , és nem küldi be azt a Sharktech abuse értesítési címére, így aztán a napiszarnak nem kell a tárhelyszolgáltató szerződésbontása okán váratlanul költözködnie (ez önmagában még nem lenne végzetes számára, de kényelmetlen).

Az ,,alku'' tárgya tehát nem elég súlyos ahhoz, hogy a napiszar hajlandó legyen az összes posztot törölni, de — úgy tűnik — elég súlyos ahhoz, hogy egyetlenegy, a konkrét szóbanforgó posztot hajlandó legyen törölni.

Legalábbis ez az én sejtésem, szóval szerintem egy egyszerű, klasszikus közgazdasági, afféle játékelméleti kereslet-kínálat alku történt a sikeres töröltetési esetekben. Bizonyosat azonban nem tudok a dologról, és szakértő sem vagyok semmilyen idevonatkozó témában.

Ha sikerül töröltetni egy-egy posztot, a kommentelők időnként dühöngenek:

  • ,,― Micsoda disznóság ez a kivételezés!''
  • ,,― Vagy mindet, vagy egyiket se!''

Valószínűleg a napiszar eredetileg valami igazságosztó image-t hitetett el magáról, de szerintem valójában, mint bűnöző oldal, egyszerű közgazdasági racionalitás alapján működik. Soros György említett írása ízelítőt adhat mindebből:

Hogyan lehetne a probléma gyökerét kezelni? Noha a napiszarban lényegében egy, a demokrácia lebontásával és a fasizmus tömeglélektanával kapcsolatos, ingen veszélyes és etikátlan szociálpszichológiai kísérletet látok, mégis, anélkül hogy védeni akarnám, azt kell mondjam, hogy a napiszar csak a felszíne a dolognak, és valójában nagyon mélyen bele van ágyazódva a társadalom szövetének egészébe. Ezek a honlapok azért élnek, mert a teljes társadalom kibicel nekik, összekacsint velük. A legtöbb téma tabu (különösen az ún. sexting-ügyek),

és a kitett gyerekek problémái előtt szemlesütő módon fordítják félre a fejüket a környező felnőttek. Nagyon jellemző a kollektív hallgatás és az áldozathibáztatás is. Mindez jól látszik az említett cotcot cikk kommentjeiből:

az általános hozzáállás az áldozathibáztatás, meg a bűnözők mosdatása, meg az értetlenség. Nomeg az a ,,― Megérdemli!'', nem is tudom, ki mit ért ezen.

Nem csoda, hogy a legtöbb sértett gyerek már eleve bizalmatlan a környező felnőttekkel szemben. Egyszer egy érintett gyereknek felajánlottam, hogy kifizetem az ügyvédi felszólítást, ügyvédet segítek keresni, a szüleivel együtt elintézzük. Ekkor még új voltam, és nagyon meglepett a gyerek válasza: a gyerek legjobban épp a saját szülei elől kívánta titokban tartani a dolgot. Második ötletem az volt, hogy a TASZ jogsegélyszolgálatára írunk levelet. Ebbe meg azonnal belement. Inkább mert írni egy vadidegen ügyvédnek, mint saját szüleinek szólni.

Eleinte nem értettem ennek az okát, de később megértettem, amikor egy nemritka szülői gyakorlatról olvastam:

,,― Katit felpofozták. Két hét szobafogságra ítélték, fél évig este hatig kapott kimenőt. És aztán? Hogyan tovább?''

,,― Pár anyai pofon minimum. mi lesz a következő? felad egy szexhirdetést?''

Mondanom sem kell, hogy mindezzel a szülő éppen hogy a bűnözők keze alá játszik, egyben megnövelve a jelenség látenciáját is. Erre egyébként a napiszar tudatosan épít: a szerkesztők és a kommentelők nyíltan meg is mondják a panaszkodó sértetteknek: ,,úgysem mersz a szüleidnek szólni, mert ők először is téged fognak felpofozni/megszégyeníteni''. Úgy hangzik ez, mint egy morbid vicc, lidércálom, de úgy tűnik, tényleg ilyen primitív sémák szerint működik a mindennapok gyakorlata, és ezek a honlapok épp erre építenek.

A napiszar szerintem lényegében egy ,,szociálpszichológiai bomba''. Olyan, a társadalomban és a mindennapok gyakorlatában mélyen bennelévő szociálpszichológiai mechanizmusokat használ fel, amelyek külön-külön is veszélyesek, így együtt, ebben az ördögien szellemes kombinációban pedig egész egyszerűen védhetetlenek a kamaszok számára (sőt, sok szülő számára is).

Összefoglalásul: szóval a magánember leginkább ügyvédi felszólítással tudja elérni, hogy gyorsan és csendben eltűnjék a róla kitett poszt.

Ami meg a társadalmat illeti: én azt tenném, hogy öt-hat szakebert, de legalább egy gyerekpszichológust (vagy pedagógust) ráállítanék a dologra. Ennyit könnyen meg lehetne fizetni kormányzati pénzből, hiszen, elvileg ,,költséghatékony lenne a dolog'': a kiberzaklatást a bántalmazás egyik igen súlyos formájának tartja az amerikai szakirodalom, márpedig az abúzusok kezelésére amúgy is kell pénzt költeni, ehhez képest ez csekély összeg. A korábban említett linkek:

Szóval társadalmi értelemben talán úgy lehetne a legtöbb eredményt elérni, ha megfizetne a társadalom öt-hat szakembert (gyerekpszichológus stb.), akik a kommentelők közé ,,téglaként'' elegyedve-beépülve, őket szakszerűen és empatikusan megszólítva, visszafordítanák a kiberzaklatás irányát (,,a fagyi visszanyal''). Erre jó esély van, mert a napiszar-szerkesztők társadalmi műveltsége elképesztően lapos és sematikus, az érzelmi intelligenciájuk pedig eleve deficites. A kommentelők pedig tulajdonképpen maguk is áldozatok: tulajdonképpen a napiszar őket éppúgy eszközként használja el, mint magukat a kitett embereket: a kitett embereket megalázza, a kommentelőket pedig megvezeti. Erre egyébként néha a kommentelők rá is jönnek, ilyenkor nekiesnek a szerkesztőknek, de ez többnyire csak rövid fellángolás.

Monic # 2010.09.06. 00:18

Kedves Prometheus!

Bár le tudtam szedetni a hirdetési portállal már két hirdetést, de továbbra sem nyugszik, újra és újra felteszi, s vasárnap délutántól ezidáig közel 350-en nézték meg. A portálon nem tudom teljesen letiltani az adataimat, mert nem tudják, hogy milyen tagolással teszi fel a telefonszámot, és akkor más tagolással már ismét megjelenne a hirdetés. Ha eredményes lenne ezen a portálon a letiltás, akkor várható, hogy más ingyenes hirdetési portálokra teszi fel.

A tanácsod köszönöm, még gondolkozom rajta, hogy felfedjem-e előtte, hogy rendőrségi eljárás van folyamatban.

(Az elkövető személye felől semmi kétség /100%/- és a rendőrség előtt is bizonyítottam) A bajban szerencsémre nem egy számítógépzseni, így a szétszórt információkat és nyomokat a neten össze tudtam gyűjteni utána, amelyek felérnek egy betörőnek a helyszínen hátrahagyott személyi igazolványával.

Annyit tudtam még tenni, hogy az okostelefonomon csak az ismerőseim tudnak csörgetni, az idegen számokat ha ki is írja a telefon némán fogadja. Ez sajnos csak félmegoldás, mert nem nyugszanak bele, többször is próbálkoznak az érdeklődők. Így sajnos van aki neheztel ezért, és durva SMS-t küld, pedig én is éppoly áldozata vagyok az egésznek mint ő. Az pedig, hogy olyan softwert letöltsek a telefonra, ami nem csak némán fogadja, de még le is játssza a hangüzenetemet a hívóknak, sajnos olyan plusz költség,amit most nem tudom fölvállalni.

Abban reménykedem még, hogy esetleg ez a Btk. 176/A -ba sorolhatóan zaklatás vétsége, és akkor az hasonló büntetési tétellel büntetendő, mint a személyes adatokkal visszaélés.

A zaklatás fogalmát annyiban is kimeríti, hogy aggodalmat vált ki belőlünk, hogy esetleg más jellegű, és súlyosabb bűncselekmény károsultjai leszünk a hirdetései miatt.

physis # 2010.09.06. 06:48

Kedves Monic,

Sajnálom hogy ezt kellett átélned. Én nem értek a joghoz, ezért csak azért írok, mert hátha nagyon sürgős Neked az ügy. Szóval én azt tenném, hogy kiküldenék egy ügyvédi felszólítást az illetőnek. Ez persze a ,,tettes'' lelkialkatától is függ, mennyire jön be rögtön ez a módszer, de néhány esetben elég hatékony tud lenni. (A napiszarosok aztán igazán gátlástalanok meg lélektelenek, és lám, még az ő esetükben is bejön ez az út, a Te zaklatódat pedig mégcsak a névtelenség sem védi, szóval ő még sebezhetőbb is.)

Nem tudom, mennyibe kerül, de nem lehet egetverő összeg (önmagában ez még nem per, csak egy levél), és az a fő előnye, hogy ha bejön a dolog, akkor nagyon gyors eredményt érhetsz el.

Remélem kapsz választ igazi hozzáértőtől is, én csak azért írtam, hogy ha az van, hogy már minden óra számít Neked, szóval ha úgy eldurvult már a dolog, akkor én ezt próbálnám. Remélem, jól beijeszthető lelkialkatúnak bizonyul majd az illető.

Ferenc39 # 2010.09.06. 16:07

El tudom képzelni, milyen dühitő ez, Monic! Én csak annyit tudok hozzátenni, hogy arra vigyázz, Te magad hirtelen felindulásból ne kövess el törvénytelenséget. Vagyis ha lépsz valamit, elötte tájékozódj, nem ütközik e törvénybe. Pl. láttam már olyasmit, valaki hasonló helyzetben kiirta az illető nevét, cimét, ép itt ebben a fórumban. Az opok hamar leszedték, viszont ezzel a lépéssel az áldozat büncslekményt követett el, s "feljelenthetővé" vált. Az ügy fejleményeit nem ismerem, de azt tudom, áldozat nem csak nagyobb áldozattá, de vádlottá is válhat...

Monic # 2010.10.25. 21:37

Kedves Mindannyian!

Szeptember elején kétségbe esve írtam, hogy visszaéltek az adataimmal, és hirdetést adtak fel a nevemben, stb. stb. Aki ezt tette, most személyesen hívogat éjszakánként rapszódikus időközönként, de pechjére meg tudtam oldani ezt a problémát, s most azért is teszem közzé, hogy hasonló helyzetben mit lehet tenni:
Bár vannak olyan telefonkészülékek, hogy alapból tudják, de én inkább letöltöttem egy programot rá, az a neve hogy advanced call manager. Ezen be tudom állítani, hogy ha hív valaki, aki nincs a telefonomban,akkor az milyen kimenő üzenetet halljon - jelen esetben rádióállomást kereső recsegés van beállítva, de van elkészítve már csak teljes csend, és van egy szöveges üzenet is, melyet akkor állítok be, ha megint ez az eszement ötlete támadna, hogy megint hirdetést adjon fel. A telefon rögzíti a hívást, de engem megkímél a zavarástól, zaklatástól. A rendőrség pedig teszi a dolgát, mert a zaklatás ténye attól még fennáll, hogy ő hívogat, nem enyhítő körülmény számára, hogy szoftver veszi a hívását és nem én.

zoltan01 # 2010.10.26. 13:39

Tisztelt Ügyvéd! Fórumozók!

Érdeklődnék,hogy "ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS" mennyire jogszerű és hivatalos ha az egy, "rajzprogrammal" készült és úgy lett beillesztve az adott hivatalos-dokumentumba?

Válaszukat köszönöm előre is!
Zoltán

_kutya_ # 2010.11.22. 03:05

EXCSAJOK
A személyes adatok törlését kérte Dr. Jóri András adatvédelmi biztos... szeptemberben feljelentést tett az internetes oldal üzemeltetői ellen...levélben kérte a szerver üzemeltetőit az adatok törlésére, mivel azok közzététele a magyar jogszabályok szerint bűncselekmény. A biztos hangsúlyozta, hogy nem elegendő a tartalmak eltávolítása, a megoldást az elkövetők azonosítása és felelősségre vonása jelenti.

örülök, hogy az adatvédelmi biztos is aktivizálta magát. kérdés az, hogy ez vajon mennyire fogja meghatni az üzemeltetőket. már november vége felé vagyunk de még nem történt semmi, újabb képek (állítólag) csak azért nincsenek, mert nem küld be senki. - jelzem nem vagyok érintett, de gusztustalan ami ott megy.

és szeretnék nektek még egy érdekességet is mutatni - PEDÓMACI (szintén puruttya) ilyen álszent szöveget azt hiszem én még életemben nem láttam. -
  • ugyanaz mint az excsajok, csak gyerekekkel

http://pedomaci.net/…uzik_reszere#…

A weboldalra olyan képek kerülnek fel, melyeket a lányok saját maguk készítettek, és töltöttek fel, nyílt közösségi oldalakra... ha a mi pedofil oldal vagyunk, akkor az iwiw és a myvip is az. Vagy ha ők nem azok, akkor mi sem vagyunk az. Ez ilyen egyszerű.
Miért jött létre a PEDOMACI oldal?...hogy harcoljunk a pedofilok ellen.

(remélem egyébként, hogy mindezt majd valamelyik bíróságon is lesz alkalmuk a kedves szerkesztőknek előadni)

a képgép szintén levette (jó sokára persze) a képeket. a nevek, kommentek, elérhetőségek ott vannak.

azt hiszem már itt is volt róla szó (meg amúgy is evidens) hogy a közösségi oldalakon (ahova én pl nem is vagyok regisztrálva) csak ismerős kisgyerekek láthatják ezeket a képeket. (ja meg persze azok a pedofilok, akik őket barátnak jelölik - természetesen valami ártatlan, hazug profillal - és akik aztán ezeket a képeket szépen csokorba gyűjtik a nagyközönségnek) nekem a legfurább, hogy ehhez még egy ilyen erkölcsi maszlagot és nevelői célzatot is körítenek, amit tán maguk is elhisznek... (!)

az első áldozat (egy 14 éves lány) 2010. május 16. 22:10- kor került fel a blogra. kb 2 hete, hogy nincsenek képek. --
  • FÉL ÉVIG üzemelt a blog.

azt szeretném megkérdezni, hogy miért tartanak ilyen sokáig ezek a dolgok. értem én, hogy a jogi procedúrák hosszan elhúzódnak, de azt hiszem ezekben az esetekben minden perc drága. (és ha jól tudom, a pedofilgyanús ügyekben a rendőrség sem szokott viccelni, meg teketóriázni)
nem értem, hogy Jóri András biztosúr miért csak az excsajokkal foglalkozott, ezzel az oldallal pedig nem.

lehet, hogy ezek a kislányok nem mernek feljelentést tenni, nehogy a szülők megtudják a dolgot - akkor ezt így büntetlenül lehet csinálni?

egy 13-14 éves lánynak szerintem fogalma sincs, hogy az ilyen képek mit jelentenek, hogy szexuális tartalmat hordozhatnak, meg egyáltalán mi fán terem a szexualitás - szerintem.

--
  • én (vagy bárki, akinek "köze nincs hozzá") nem tudnék feljelentést tenni? ----

másik kérdésem: Jóri András úr "excsajos levelét" el lehet valahol olvasni neten?

bocsánat hogy kisregényt írtam, de ez nagyon "bennem volt"