Személyes adatokkal való visszaélés


Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.08. 09:10

Kristálytiszta tényállás...

raptor1990 (törölt felhasználó) # 2011.05.14. 18:39

sziasztok olyan kérdésem lenne, hogy ha netes játékon kizártak, mert olyat irtam amit nem kellet volna, de közben pénzért (telefonon)rendeltem magamnak a játékra adott dolgott jogos, hogy véglegesen kizártak? előre is köszi a választ

kuiesu # 2011.05.21. 09:55

Tegnap este ellopták buliba a telefonom... és ami a lényeg telefonomban volt egy jó pár személyi és lakcim fénykép köztük a sajátom is, mert ugye pókerre regisztráltam be magam... remélem, hogy a fényképekkel nem tudnak visszaélni... vagy mégis? mert a telefon mindent külön memórakártyára mentett, szóval aki ellopta az betekintést nyerhet az összes adatba. köszönöm előre is a válaszokat

Vendeg :-) # 2011.06.06. 16:11

Szerintem nem fognak visszaélni vele, hanem egyszerűen eladják a telefont. Amit tehetsz: feljelentés a rendőrségen, hátha egyszer alapon... A másik, a szolgáltatónál letiltatod a számot, h a kontódra ne tudjanak telefonálni. Harmadik, küldesz egy sms-t a számra, h visszavásárolnád (hátha beugrik), s szólsz a zsaruknak közben, ha érkezik vmi reakció.

huncut Inci # 2011.06.07. 00:40

Kuiesu

De igen, visszaélhetnek vele. A mobilszámokkal, e-mail cimekkel. A képeket nem lehet sok mindenre használni. Azokat valószinűleg csak érdekességnek mentik el.
A telefon lehet hogy többet nem lesz meg, mert azt valószinűleg hogy eladják de a tolvaj még könnyen megfogható. Mivel nyilván átnézi az üziket és a jófej, kedves ismijeidnek mind kimásolja, megszerzi a telefonszámát és e-mail cimét ha benne van a telóba és a születési dátumát hogy majd jó benyomást keltsen a szülinapi üdvözletekkel a barátaidnál. Egyszerűen figyelni kell hogy a barátaidnál ki az uj idegen aki többeknél próbálkozik, ki akar megismerkedni velük. Ha többen szólnak akikkel te rendszeresen sms-eztél akkor megvan a tettes.
Bizti hogy a tolvaj nem fog ellenállni a sok lopott telefonszámnak és barátnak.
Igy pár évvel ezelőtt már én is tettem szert uj ismerősökre. Csak avval a nagy különbséggel hogy nem loptam hanem vettem egy használt telefont.
Helybeli volt az is aki eladta és az is aki árulta a telókat, ugyhogy jóljártam vele. Telefonhoz barátokat is kaptam.:)

Thyssen01 # 2011.06.21. 07:33

Kedves Hozzáértők!

19 éves lányom kapott egy idézést, miszerint számítástechnikai adatokkal élt vissza, ezért kihallgatásra behívták. Nagyon kétségbe vagyok esve e miatt, mert utánaolvastam azt írják, hogy börtönbüntetés várhat rá. Ő azt mondja nem tett ilyet, de gondolom, ha meg van nekik a számítógép ip címe, akkor csak az ő laptoját használták valamihez.

Kérdéseim:

  • ha meg van nekik az ip cím, az már bizonyító erejű, vagy szükséges hozzá a vallomás vagy bármi más is?
  • hogyan tudják ezt maradéktalanul bizonyítani?
  • látom, hogy mi lehet a büntetőtétel, de az életben hogyan szokott zajlani egy ilyen és általában mi a kimenetele, büntetése ha bizonyították vagy vallomás alapján kiderült?

Köszönöm a válaszukat előre is,

Z.

buba # 2011.06.22. 11:09

Kedves Thyssen01 !

Attól függ mit tett? Milyen adatokkal?

kea4 # 2011.06.24. 23:17

Keves Thyssen01!

Nem biztos, hogy hozzáértő vagyok, és biztos, hogy nem vagyok jogász.

Kérdésed szerintem kissé alulhatározott, talán pontatlan is, tehát még tippelni is nehéz.

Lányodat tanúként vagy gyanúsítottként idézték?

Egy naplózott IP cím önmagában (!) semmit nem bizonyít. Esetleg hamisítható, de ha nem, akkor is kérdéses, hogy ki használta az adott IP című gépet az adott időszakban.

Egy hasonlattal élve: az általad leírtakból annyit tudunk, hogy egy bankrabló sikeresen elmenekült egy olyan kocsival a helyszínről, amelynek színe, típusa és rendszám aznos a lányod kocsijáéval.

Üdv:
KEA.

slyer1 # 2011.07.15. 22:50

Üdvözletem!
Elkeseredetten írok most. Van egy 16 éves lányom és a faceebok fiójáról valahogy elloptak 25 fotóját, a születési idejét és a nevét felhasználva csináltak faceebookon egy kamu fiókot. Szeretném megkérdezni ha rendőrségi feljelentést teszünk intézkedni is fognak?
1600 ismerősel rendelkezik a kamufiók és az ő nevében fogalmunk sincs miket teszenk.
A segitségüket előre is köszönöm !

huncut Inci # 2011.07.21. 00:03

Kérjétek meg a szintén facebookal rendelkező ismerőseiteket hogy segítsenek ezt jelenteni a facebooknak. Vagyis hogy a kamuoldalt jelentsék. Ha elég sokan jelentitek akkor a face letiltsa a kamufiókot.
Sajnos a face nem olyan mint az iwiw hogy emberek ellenőrizzék. Ott csak számítógépek vannak és el kell hogy érjenek egy bizonyos számú jelentést mind különböző felhasználóktól az ilyen esetek. De azt hiszem működik.

Evvii # 2011.08.15. 09:42

Üdvözletem!
Segítséget szeretnék kérni!
Egyik ismerősöm csinált az egyik oldalon egy hamis álnevet, hogy kideríthessen valamit.Közben mással is beszélgetésbe merült.Másnap kiderült, hogy hamis az a bizonyos adatlap és hogy akivel erre rájött.
Azzal "fenyegetőzött", hogy feljelenti ha nem mond el mindent (honnan van a kép,ki találta ki a nevet...stb) Azt mondta ha mindent el őszintén bevall nem lesz semmi.Közben azzal is fenyegette, hogy ha nem lesz őszinte ír egy szép levelet a pasijának. Ő elmondott mindent de nem nagyon akarta elhinni.

Kérdésem az lenne, hogy lenne-e értelme hogy feljenetse? Hiszen azon az oldalon 1000+1 hamis álneves létezik.
Lehet belőle komolyabb ügy?

Előre is köszönöm!

londonier # 2011.08.24. 09:50

Kedves Hozzáértők! Azt szeretném megkérdezni, hogy szerintetek a Btk. 178/A.§(1)bek.d) pontja, azaz "Aki magántitok jogosulatlan megismerése céljából hírközlő berendezés útján, illetőleg számítástechnikai rendszeren másnak továbbított közleményt, adatot kifürkész, és az észlelteket technikai eszközzel rögzíti,bűntettet követ el, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő" rendelkezése ráhúzható-e arra az esetre, ha a főnököm a megkérdezésem és tudtom nélkül az irodai számítógépemre keylogger programot telepít fel. Ezt véletlenül vettem észre, megjelent a neve, hogy belépett a gépre és telepítette a programot, amíg én szabin voltam. Azóta sem szólt egy szót sem erről, én meg először jogilag szeretnék kicsit tudakozódni. Köszönöm a segítséget előre is!

giggino # 2011.08.31. 14:01

Maximális Tiszteletem!

Visszaolvasgattam a fórumban, hasonló témát találtam, de azért pontosan nem egyezik meg a mi problémánkkal.

Egy kispályás focicsapat weblapját pofozgatjuk.
A csapatunk egy tömegsport jellegű városi bajnokságban szerepel.
A mérkőzéseinket a település sportközpontjában játsszuk.
A mérkőzésekről képes beszámolókat teszünk közzé a weblapon.
A képeken meccsjelenetek vannak.
Az egyik ellenfél csapat játékosa fenyegetett meg, hogy feljelent bennünket, ha azokat a képeket amin ő is rajta van, nem töröljük az oldalról.

Jogos a kifogása? Hogyan szabályoz ilyen esetekben az idevonatkozó törvény?

Segítségüket előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Giggimo

egyetemista90 # 2011.09.11. 17:29

Üdvözlök Mindenkit!

Jogi tanácsot szeretnék kérni. Számomra ciki és gyerekes az ügy,viszont teljesen megkeseríti az életemet.
Az egyik egyetem hallgatója voltam,és van egy úgynevezett közös e-mail fiókunk,ahova bárki beléphet.Nekem van egy haragosom,aki néha úgy 2-3 havonta írogat a teljes nevemet felhasználva leveleket az én életemről.Az egy dolog,hogy valótlanságok vannak benne,de a jó híremet is sérti úgy érzem.Persze bizonyítani nem tudom,mert 5 percenként új IP cím lép be,így követhetetlen,de én postosan tudom,hogy ki ő.A privát e-mail elérhetőségeimet is beleírta az egyik levélbe,hogy ott lehet jelentkezni,mert korrepetálásra szorulok.Most iskolát váltottam,de a legutolsó levél 2 napja volt.És eldiskurál a nevemben,közben pedig nem túl jó színben tüntet fel,mintha magamról beszélnék.Mit lehet ilyenkor tenni?Gondolom a jó hírnévhez való jogom nekem is megvan magánszemélyként,és a nevemmel is visszaél,de az internet "névtelensége" kissé gondolom bonyolítja a dolgot,illetve,hogy valószínűleg 200-300 ember használja azt a postafiókot.

Előre is köszönöm a válaszokat.
Üdvözlettel
egyetemista90

naeznincs # 2011.09.11. 20:55

giggino:
a foci nem nyílvános szereplés ? Mert azon úgy tudom készülhet felvétel , és nem szükséges hozzájárulás a közléshez.
Nem tanultam jogot !!

egyetemista90:
Szerintem első körben keresd meg a levelező lista adminisztrátorát , és mondd el ( írd meg ) neki mi történt. A folytatásnak ő tud elébe menni, bár jogilag nem tudja rendezni a dolgot ,de a betyárkodás abbamarad. Majd beállítja a megfelelő szűrőt - esetleg a nevedre szűr. E-mail címet ugyanis cserélhet,és ott folytatja ahol abbahagyta a nevedet viszont rendszeresen felhasználja a leveleiben.
Ugye nem a te E-mail fiókodból írogat? Ha igen, akkor változtasd meg a jelszavad erősre, és nézz be a továbbítás ( forwarders) fiókba is, hátha ki kell törölni onnan egy érdekes e-mail címet.
(Publikus helyen sok e-mail fiók válik nyitott kapuvá, csak mert elfelejtettek kilépni a rendszerből az emberek. Felelőtlenség!)

Ip cím; aki ért hozzá egy kicsit, az tudja mit csináljon hogy ne ezen bukjon el. Aki viszont csinál valamit, az hibázik is.
Nem tanultam jogot !!

Blint # 2011.09.27. 13:27

Az lenne a problémám, hogy 2008 júliusában ellopták az irataimat és visszaéltek vele. Különböző személygépkocsikra licitáltak NAV elektronikus árverésen és különböző NAV régiókból kaptam leveleket, amivel mentem a 9. kerületi rendőrségre feljelentést tenni 2008 augusztusában. A NAV régióknak elküldtem a rendőrségi jegyzőkönyvet és levelet csatoltam hozzá, melyben leírtam, hogy visszaélés történt. A 10. kerületi rendőrkapitányságnak adták át az ügyet, ahol közigazgatási eljárást indítottak és le is zárták az ügyet ismeretlen tettes hiányában. Egyedül a miskolci NAV régió követelte a különbözetet, 505 ezer forintot, de nyomozást nem rendeltetett el visszaélés ügyében. Az ügyvédem fellebbezéseit, kérelmeit elutasította a NAV és a felkeresett szervek sem tudtak segítséget nyújtani neki. 2010 májusában a bíróság meghozta az ítéletet, hogy fizessem be a NAV követelését, és a 10. kerületi ügyészség által elrendelt nyomozást nem volt hajlandó megvárni. A NAV-nak elektronikus bizonnyítéka van csak, semilyen aláírással, fényképes igazolvánnyal nem tudta alátámasztani a vádjait. Tudtommal a NAV-nak kára nem keletkezett, emiatt is a követelésük jogtalan. Megkaptam a végzésüket, de a felülvizsgálati kérelemhez való levelet nem, mert nem kaptam meg róla az értesítőt, és úgy vették, mivel visszaérkezett hozzájuk, hogy átvettem. A végzésben emiatt az szerepelt, hogy a döntés végleges, fellebbezésnek helye nincs, amit írtam kézbesítési vélelelmet azt elutasították. A jogi segítségnyújtós ügyvédem nem írt felülvizsgálati kérelmet, mert nem látott esélyt és a jogi segítségnyújtó szolgálat sem rendelt ki új ügyvédet. A nyomozást tettes hiányában felfüggesztették, a panasz benyújtási határidőből kicsúsztam, mert az ügyvédem azt se írta meg. Elmentem a 10. kerületi ügyészségre és ők tanácsolták írjak levelet pl. tanúk, akik velem voltak az eltűnés napján, vagy ami előrelépés lehet a nyomozás folytatásában. Jelenleg a válaszukat várom. Sajnos nem vagyok fizetőképes, emiatt csak sikerdíjas ügyvéd elérhetősége kellene nekem.

Veronika81 # 2011.10.27. 21:27

Üdvözlöm önöket

Van egy sulyos problémám .
Májusba elkövettem azt a hibát ,hogy a fönökömet
Puruttya.hu -belöl a gyűlölöm.comra feltettem kényképpel együtt meg még 3 embert is akikkel haragban voltam
azóta változott a helyzet és napok óta probálom levetetni a képeket mivel az állásom függ töle
irogatom az imaileket hogy tüntessék el a képeket és nem tudom töröltetni ,nem akarnak válaszolni.
Sürgös tanácsot kérek ,Mit tegyek ?

Kopaka # 2011.10.28. 12:05

Tanácsra lenne szükségem

Az a problémám hogy a munkahelyemen használtam egy mobil internetet laptoppal, amikor nekem elfoglaltságom volt ezt a pihenőben hagytam hogy azok a kolégák akik a pihenő idejüket töltik használni tudják / 6fő / használták is. Valamelyik koléga a szolgálatvezetőt feltette egy meleg oldalra össze vissza adatokkal csak a tel szám volt valódi, a kisérlet sikeres volt hívogatták rendszeresen. Nagyon idegesítette és feljelentést tett. Ennek hatására a rendőrség kiderítette az én mobil netem ip címét házkutatást tartottak nálam és lefoglalták a számítógépeimet és a gyerekeimét is, összesen három darabot.
A lefoglalásról semmiféle papírt nem adtak engem gyanúsítottként kihalgattak és azt mondták hogy a gépeket elküldik szakértőhöz utána visszakapom.
Ennek már hat hete de semmi nem történik telefonos érdeklődésre azt mondják ez így rendben van és lehet hogy akár a tárgyalásig ha lesz sem kapom vissza a gépeket. Önök szerint van e mód a gépek visszakapására,és attól hogy nem én vagyok az elkövető el e marasztalhatnak valamiféle okkal.

Veronika81 # 2011.10.28. 18:30

üdvözlet ujra most levettek két képet de irtam hogy a másik 3 at szedjék le de azokat nem hajlandóak
4 álnevü szerkesztö csinálja a hirességek nevét használva
Szellö István Liptai Caligua és Vuits Trytko
ezeket és leégetnek embereket akikkel nincs jóba
én sajnos idegességem miatt csináltam sajnos nem voltam tisztába a következményekre és 6x probáltam imailt irni és nem voltak hajlandó levenni a képeket
most 2 ö tünt el ugy hogy ez a puruttya meg a blogjai
egy nagyon gátlástalan banda dolgai

Csipkebokor # 2011.11.20. 10:35

Ha valaki ilyen honlapokkal foglalkozik (purittya, gyűlölöm, ...), akkor magára vessen! Én meg sem tudnám, ha visszaélnének ezek a nevemmel, fényképeimmel, mert az ismerőseim sem nézik.
Most a fórum miatt felmentem, persze nem regisztráltam, de micsoda ocsmány oldalak!

Csipkebokor # 2011.11.20. 11:49

Bocs' azóta rájöttem, hogy nem ilyen egyszerű a probléma.
Nem látok általános megoldást.
Igaz, ha nincs kompromittáló fénykép (sehol), akkor nem lehet vele visszaélni. De hírdetést (neten) sokan feladhatnak a nevemben, még jó, ha nem-fizetőst. Az emailcímemet, telefonszámomat is sokan megtudhatják és zaklathatnak. Nem látom, hogyan lehet ezek ellen védekezni. Ha valaki egy debillel vagy pszichopatával kapcsolatba kerül és az megtudja valami "kapcsolatát", akkor nehéz szabadulni tőle.
A net hátrányai.
Egyébként azokat is hibáztatom, akik ilyen oldalakat néznek és elhiszik, amit ott találnak, sőt az alapján ítélnek meg embereket, gyerekeket. Ha ezekkel senki sem törődne, akkor talajukat vesztenék.

Veronika81 # 2011.11.27. 18:54

üdvözlök mindenkit ujra
a Puruttya szerkesztöi álnevet használnak
a gyülölöm.com nél is
és nem lehet törölni a regisztrációt se a nevemet se
jó sajnos hibát követtem el hogy ország világ elött véleményt irtam azok rol akikkel volt problémám
de rájöttem hogy ronda dolog volt minden eröfeszitésem hogy levegyék a képeket irtam már 20 imailt is ennek ellenére nem veszik le ilyenkor hova lehet fordulni hogy levegyék azokat a posztokat akiket kiraktam
mert semmi elérhetöség nincs a gyülölöm.com oldalon

Dr.Attika # 2011.11.27. 20:36

Tisztelt Uram!
A felvázolt helyzet "elsőkörben" nem bűncselekmény és még nem is jogellenes cselekmény.

Tételezzük fel, hogy megtalálják az IP címet és a rosszakarót. Ő védekezhet úgy, hogy az ön feleségének megbízásából tette ezt. Ekkor vizsgálni kell, hogy ez a megbízás létrejött-e. Ez egy polgári jogi huzavona. Nos, ha bebizonyosodik, hogy nem volt ilyen megbízás, akkor belép az álképviselet és annak polgári jogi következménye.

Második körben a felesége vagy ön büntető feljelentést tesz ismert vagy ismeretlen tettes ellen. A feleségét beidézik tanúvallomás tételre. Ott azt mondja, hogy ő erre nem adott megbízást. Ha ismert az elkövető szembesítés. Az vagy eredményes vagy nem. Többnyire nem. A nyomozó hatóságnak ezutánvizsgálódni kell. Valószínűleg nem lehet annyi bizonyítékot beszerezni, hogy vádjavaslat, vádemelés legyen az ügyből. Bírósági bűnösséget kimondó ítélet valószínűsége nagyon csekély.

Ezen kell elgondolkodni.

LonelyMaster # 2011.12.18. 17:37

Sziasztok!
Tanácsra lenne szükségem. A neten egy kolumbiai őrült közzétette több anti-pedofil blog-ján (wordpress.com és blogspot.com) a valódi, teljes, teljesen egyedi, azonnal beazonosítható nevemet, és ezt a nevet tartalmazó email-címemet olyan kontextusban, hogy én egy child molester és child predator vagyok (vagyis egy gyerekmolesztáló). Ami a legnagyobb gond, hogy a Google is egyből rátalál ezekre az oldalakra (elsők között van a találat), ha a nevemre vagy az email-címemre rákeresnek. A blog írójának hiába írok, a blog szolgáltatóknak szintén hiába írok, nem törlik... Ez egy elég csúnya visszaélés a személyes adataimmal, de feljelenteni illetve hivatalos szervhez fordulni mégse nagyon szeretnék, mivel egyrészt nincs pénzem ügyvédre, másrészt pedig akkora a hisztéria és a boszorkányüldözés a pedofília területén, hogy biztosan az én körmömre is ránéznének úgymond... Nem azért lenne ez baj, mert bármi rejtegetnivalóm, félnivalóm lenne, mert nincs semmi, felőlem nyugodtan utánam is nézhetnének, csak a szüleim mit szólnának (szüleimmel lakok...), ha mondjuk megjelennének itt a házunknál a rendőrnyomozók kutakodni... Az lenne a kérdésem, hogy kihez fordulhatnék esetleg mégis anélkül, hogy magamra terelném a gyanút, létezik e ilyen, vagy törődjek bele, hogy most már örökre ott fog maradni a nevem, és állandóan félhetek, hogy egyszer majd valaki rákeres vagy rátalál? Ami a helyzetet nehezíti, hogy pszichiátriai betegségekben szenvedek, többek között paranoiás OCD-ben is, és ez az ügy nem éppen a gyógyulásomat segíti e téren...

geebor # 2011.12.26. 14:35

Tisztelt Ügyvéd Úr, és Fórumozók!

A következő problémával fordulnék önökhöz/hozzátok:
A párom nővérének képeit feltették a pu...tya.hu oldalra.(direkt nem reklámoznám az oldalt)
Ezzel még nem is volna akkora probléma mert ez manapság már (sajnos) mindennapos. Az igazi gond az hogy egy "kedves hozzászóló" így kommentálta a képeket:
"ismerem a hugát,a csajt ugy hivják ............ amugy románok,de pesten laknak 18kerületben a ........ utcában. pénzéhes ringyó,munka büdös neki,100ien képe van iwiwen"

Na ez volna a probléma. A hozzászólásban a teljes neve és címe fent van. Ez szerintem már a személyes adatokkal való visszaélés, és rágalmazás/becsületsértés kategória. Ebben szeretném a segítségüket/segítségeteket kérni hogy lehet-e valami módon tenni ez ellen, illetve annak érdekében hogy a felelősöket effektíve felelősségre lehessen vonni.
A válaszokat előre is köszöm!