Tartozik,nem fizet!


napersze # 2011.01.25. 13:20

Tényleg nem spilázom tovább már a témát, eddig is sokat segítettetek, de a tények:

  1. a végrehajtó nem kereste meg az adóst
  2. ezáltal az adós nem mondhatott neki olyant hogy van neki egy nyitott követelése a Zrt-nél, hiszen nem is övé a cég, mert csak alkalmazott
  3. Rendben van, hogy a Zrt hibázott, hogy elismerte a vh-nak amit nem kellett volna

Most akkor mégis mit teygek ? Hogyan jutok a pénzemhez ?
A Zrt álláspontját már leírtam. Ők mossák kezeiket,hisz azt mondják, hogy a vh felé nyújtsak be kifogást, amelyre hajlanék is, hisz azért a vh is utánanézhetett volna, hogy milyen cég pénzét foglalja le...

Tehát, akkor mi is teendőm pontosan ?
Kinek írjak felszólítást, és mire hivatkozzak ?

Hálásan köszönöm!

végrehajtó1 # 2011.01.25. 19:01

Jó akkor próbélj elszakadni az egész témától.

Ha neked van követelésed a ZRT. felé és az bármilyen ürüggyel nem akar fizetni akkor kérj ellene fizetési meghagyást.
Ha nem mond ellent akkor oké.
Ha ellent mond akkor a bíróságon bizonyíthatod hogy neked tartozik.

zsolt_monostori # 2011.04.28. 14:57

Ez volt az egyik lentebbi hozzaszolasban

"
Ha bármikor is belefutsz egy rutinellenőrzésbe, és nem tudod igazolni a lakás-tartózkodási helyedet, a rendőr akár elő is állíthat - külön meg majd a szabálysértési pénzbírság.
"

Mi a helyzet azzal ha kulfoldon laksz? Hogy kell ezt igazolni?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.04.29. 07:30

Ez már eredetileg is hülyeség volt.

lovasAnna # 2020.05.15. 15:39

Sziasztok!

Van egy magánszemély vevőnk, aki nem fizet. 3 rendezettlen számlája van tavaly október óta, a teljesítés bizonyított, átvette az árut, megvan róla a szállítólevél, a rendelés írásban történt, a tartozását nem tagadja. Novemberben kért haladékot, mivel pénzügyi gondja akadtak. Bizományba szállítottuk neki kedvezményért cserébe, ő átadja a környékbelieknek az árut, havonta elszámolunk és a fogyás alapján számlázok. Hónapok óta nem tesz eleget a kötelezettségének, az elszámolásokat sem küldi el. Hazudozik, húzza az időt. Tértivevényes levél is visszajött tőle, kézbesítés akadályozott címen. Az ügyvédünk, kb lerázott, azt mondta, hogy az eljárás vagy bármi indításához, tudnunk kellene legalább az anyja nevét, szültési dátumát. Ez mennyire életszerű? Minden vevőmtől kérjem el a személyes adatait? Szerintem ilyet nem is tárolhatok. Naív voltam, sose volt még ilyennel dolgom. A számlák értéke 600.000 Ft, ráadásul az áfát is befizettük utána. Olyan tanácsot is kaptam, hogy forduljak egyből végrehajtó irodához.
Mi ilyenkor a teendő?

Köszönöm előre is!

Szomorú örökös # 2020.05.15. 16:25

lovasAnna

Ez mennyire életszerű? Minden vevőmtől kérjem el a személyes adatait?

Hát azért egy ilyen, viszonylag állandó partnernél nem ártana:

Bizományba szállítottuk neki kedvezményért cserébe, ő átadja a környékbelieknek az árut, havonta elszámolunk és a fogyás alapján számlázok.

drbjozsef # 2020.05.15. 16:47

Bizományba szállítottuk neki kedvezményért cserébe,

Ez feltételezne valamilyen írott szerződést, abban bizony lennének adatok.

Végrehajtóhoz nem fordulhatsz közvetlenül. Kell egy végrehajtható okirat. Esetedben célszerűen és leggyorsabban egy fizetési meghagyással tehetnél szert erre, de ehhez is kellenének adatok.

Csuklósbusz # 2020.05.15. 19:36

Napra pontosan kellenek adatok?

Én nyertem pert ezek nélkül csak név meg lakcím alapján, de ott ellentmondott, perre ment a dolog, ott meg ugye ezek kiderülnek.

De tulajdoni lapon van születési év és anyja neve, a facebookjáról meg lehet kiderül a többi...

De ha tényleg csak nevet, címet tudok, évszámot, de hónapot, napot nem, akkor hiába lesz jogerős nem lehet majd behajtatni?

Csuklósbusz # 2020.05.15. 19:36

Napra pontosan kellenek adatok?

Én nyertem pert ezek nélkül csak név meg lakcím alapján, de ott ellentmondott, perre ment a dolog, ott meg ugye ezek kiderülnek.

De tulajdoni lapon van születési év és anyja neve, a facebookjáról meg lehet kiderül a többi...

De ha tényleg csak nevet, címet tudok, évszámot, de hónapot, napot nem, akkor hiába lesz jogerős nem lehet majd behajtatni?

drbjozsef # 2020.05.16. 07:09

gerbera317,

Ha már beírtad az összeget, adok egy másik számlaszámot. Oda bátran küüldheted... :D

Montoya77 # 2020.11.12. 08:14

Tisztelt Fórumozók!

Kezdem az elején dolgoztam egy Kft-nél és kiadtam árú egy magánszemélynek . Mivel a magánszemély elismerte a tartozást, de hogy a kft biztosítva legyen ezért velem aláírattak egy kezességi szerződést hogy ha a magánszemély nem fizetné ki a
tartózást akkor tőlem vonná le a Kft a tartozást .Mit lehet olyankor tenni ha a magánszemély nem akar fizetni és , hogyan tudom törvényesn rávenni hogy fizessen ?

Köszönettel:

rigoz # 2020.11.12. 08:22

Montoya77: Ha igazolhatóan tényleges kifizette a cég felé ezt az összeget, akkor fizetési meghagyást bocsátasson ki szerződésen kívül okozott kár címén az illetővel szemben. Ha ellent mond, per lesz belőle. Ilyen viszonylag egyszerű az egész.

Montoya77 # 2020.11.12. 08:28

rigoz: Köszönöm a gyors választ. Még nem fizettem ki csak nem szeretném helyette kifizetni az Ő tartozását . De csak hiteget engem is és a kft is .

rigoz # 2020.11.12. 08:29

Az a baj, hogy mást nem tehet... A kezesség átka...

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.12. 09:40

velem aláírattak egy kezességi szerződést
Ezt helyesen úgy mondjuk: "aláírtam egy kezességi szerződést". És nem a jogi szaknyelv miatt.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.12. 09:41

szerződésen kívül okozott kár címén
A fizetési meghagyás nyomtatvány türelmes, elbírja ezt is...

NaivLány # 2020.11.12. 14:17

Tisztelt Fórumozók!
Rólam annyit, hogy 20 éves egyetemista lány vagyok, Bp-en élek és igen naív.(voltam) Februárban regisztráltam a Tinderre, ahol beszélgetni kezdtem egy fiúval írásban, telefonon, személyesen nem. Rövidesen előadta, hogy jó kapcsolatai vannak és szerencsejátékon a befizetett összeg 4x-esét adja vissza hamar. Igen, bedőltem. 2 részletben utaltam 350e ftot a számlájára. Hamarosan nyilvánvalóvá vált, hogy ez hazugság. Kértem, hogy utalja vissza a pénzem, de akkor már összevissza beszélt. Sajnos jogi kérdésekben nagyon képben van. Üzeneteket küld, nyilatkozatokat ír hogy majd ekkor-akkor , saját maga által megadott időpontokig visszafizeti a pénzem, így folyamatosan fenntartja a fizetési szándékot, látszólag. 1x utalt is 50e forintot. Az utolsó egyoldalú nyilatkozata szerint dec.15ig mindent visszafizet.Októberben azt tanácsolták, hogy indítsak közjegyzővel fizetési meghagyást. Megtettem, a nyilatkozatára hivatkozva ellent mondott. Automatikusan polgári perré alakult a dolog.
Most van 15 napom, hogy benyújtsam a keresetet a kecskeméti bíróságra, mert ő ott él. Kérdezni szeretném, hogy van egyáltalán esélyem ellene? Egy ilyen ügy perköltségei, hogyan alakulnak kb? Nincs jövedelmem és a szüleimnek is teher lenne, főleg ha elveszítem valami miatt. Igazából nem remélem már, hogy megkahaptom a pénzem. Teljesen tanácstalan vagyok :( Időközben kiderült, hogy nem én vagyok az egyetlen "áldozata", és a másik lány sem jutott a rendőrségen eredményre. Egy fiú pedig el sem meri mondani a szüleinek sem. Én is a feljelentéssel kezdtem, és engem is elutasítottak mert ez nem bűncselekmény. Javasolt ilyenkor ügyvédet fogadni? Minden tanácsot nagyon megköszönök

rigoz # 2020.11.12. 14:44

@NaivLány: Mivel bankszámlára utalt, tehát nyoma van, szerintem kölcsönként lazán megnyerheti a pert.

Illetve az is Ön mellett szól, hogy a kötelezett - mégha nem is közjegyzői okiratba foglaltan, ámde - több tartozását elismerő nyilatkozatot tett írásos formában, tehát kaputfát rúgott magának valójában..

De arra készüljön fel, hogy a bíróságon lehet éri a bírótól egy-két személyeskedő megjegyzés.

A perköltség az úgy alakul, hogy az fmh. díjára rá kell fizetni. Úgy, hogy 21.000Ft legyen azzal együtt, amit lerótt.

De kérheti személyes költségmentesség engedélyezését is. Ehhez a feltételek igazolására rendszeresített nyomtatványt kitöltve be kell nyújtani a bíróságra, 3 hónapra a kérelem előterjesztéséhez képest

Ez a nyomtatvány bármely bíróságon kérhető díjtalanul.

A költségmentesség mentesíti - pervesztése esetén az ellenfél javára megítélt perköltségen kívül - valamennyi költség előlegezése és viselése alól, ideértve a kereset (kiegészítő) illetéket is.

Nem árthat "ügyvédet" fogadni, de javaslom, hogy ezt úgy tegye, hogy először költségmentességet kér, majd az azt engedélyező végzéssel bebattyog a lakhelye szerinti megyei kormányhivatal Igazságügyi Osztályához és ott - az erre rendszeresített nyomtatvány kitöltésével - pártfogó ügyvédi képviselet engedélyezését és ügyvéd kirendelését kéri.

Sok sikert! :)

drbjozsef # 2020.11.12. 14:49

NaivLány,

Ha már lemondtál az összegről, akkor az a helyes tanács, hogy engedd el, tanulópénz, lépj tovább, ne perelj.

Ha azért megpróbálnád a pert, akkor neked kell tudnod, hogy mennyire tudod alátámasztani a követelésedet. Mi ezt innen látatlanban nem tudhatjuk. Van elég üzeneted, esetleg iratod, amiben elismerte a tartozást? Ha utaltál neki pénzt, arról van bizonylatod, az eleve törvényi vélelem, hogy kölcsön, szóval nem állsz rosszul.

Ami a probléma : a pert megnyerheted. Valszeg. A kérdés : mire mész vele? Ha nincs jövedelme, vagyona, csak sok tartozása, akkor hiába nyersz, nem lesz mit végrehajtani. Ez az igazi kockázat. De ezt meg végképp nem tudhatjuk.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.12. 18:06

(Én nem feltétlenül értek azzal egyet, hogy ez nem bűncselekmény. Különösen, ha több sértett is van.)

drbjozsef # 2020.11.12. 18:29

Visszautalt 50ezer forintot. Az, hogy nem is akarta megadni, ezzel eléggé megdőlni látszik...

rigoz # 2020.11.12. 18:35

(Én sem, Béla! :))

@drbjozsef: A kísérlet is büntethető...

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.12. 18:38

(A csalással okozott kár megtérítése nem teszi a bűncselekményt meg nem történtté. Az a károokozással már befejezetté vált.)

rigoz # 2020.11.12. 19:08

Úgy van Béla! Sőt, még be se kell következzen, a kísérleti szakhoz.. :)

drbjozsef # 2020.11.12. 19:21

Így van. De miért lenne csalás egy rosszul végződő befektetés? Ha szándékában sem lett volna visszafizetni, az csalás. De anélkül ez nehezebben áll meg.