Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


ügyvédi munkadíj

Szőlőtőke # e-mail 2014.01.30. 20:18

Sziasztok, udv ujra!

Egy kis kollegialitasi, szokasjogi kerdesben kernem a kedves segitsegeteket, ugyanis vagy mi elunk kulfoldon alomvilagban, vagy tenyleg ennyire inkorrekt volt az ugyvedkollega, akihez fordultunk.
Biztos lesz olyan, aki ezt a kerdest cikinek erzi, de engem nem zavar, par eve vagyok a szakmaban kulfoldon (a jogasz karrierben mar irtam errol) es ugy nez ki, valami mashogy mukodik kint, mint otthon.

Volt egy helyi (tehat kulfoldi) erdeklodonk, aki tolunk kert segitseget, hogy magyar ugyvedi irodat szerezzunk neki egy bizonyos orszagreszen, ahol egy vallalkozast inditana.
Az egyik kollegam javasolt egy irodat, es mondvan, hogy en vagyok a magyar, vegyem fel veluk a kapcsolatkt, megtettem.
A magyar kolleganak megirtam, hogy volna 1 kerdezonk aki igenybevenne esetlegesen a szolgaltatasaikat, ez es ez es ez lenne a kerdese, milyen feltetelekkel es mennyi idokvotaban tudna vallalni a megbizast VELE.

Kerdesekre erre irt par sornyit tv.hiv. visszakerdezest a magyar kollega, es hogy ilyen es ilyen koltsegekkel tudnak vallalni, valamint hogy ezek az adatok most arra a kerdeskorre vonatkoznak, amiket irtam neki.

Kifejezett keres nelkul valaszolt nekem a kerdesekre, amire nem lett volna koteles, onhatalmulag dontotte el - mi a kerdeseket kozvetitettuk, hogy tudja, mirol van szo.

A kerdesekre adott valaszai (par sor) egyebekben tulzottan altalanosak ahhoz, hogy komolyabb jogaszi munkat igenyeltek volna, viszont ahhoz, hogy a megbizo eldontse, egyaltalan akar megbizast adni, muszaj volt kozolni vele - amire nem lett volna koteles valaszolni egyebkent meg ilyen formaban sem.

Arra vonatkozoan, hogy esetlegesen ezt velunk, "kozvetitovel" (akik lenyegeben neki akartunk egy kis uzletet hozni) fizetteti ki, semmifele utalast nem irt, se szobeli, se irasbeli informaciot a koltsegeinek felallitasarol, oradij, atalany, elszamolas alap, barmi, akarmi, nem adott.

Nem talaltam a magyar jog vonatkozo szabalyaiban olyan rendelkezest, amely kimondana, hogy ilyen esetben is dij illetne a kollegat, megbizasnak pedig egy kotetlen erdeklodes nem minosul.

En tovabbitottam az arajanlatat a mi kerdezonknek, majd irtam a magyar kolleganak is, hogy tovabbitottam, es hogy majd jelezzen, ha megbizta a kerdezonk.

Meg annyit kertem tole, egy tudomanyos publikaciommal kapcsolatos ugyben, hogy kollegialisan segitsen nekem annyit, hogy ha esetleg van hozzaferesuk bizonyos magyar torvenytarhoz, amihez nekunk nincs, kuldjon at nekem onnan egy torvenyt. Ezt megtette.

A kerdezorol kereses ellenere nem hallottunk tobbet, a magyar kolleganal ugyancsak nem jelentkezett.

A magyar kollega pedig ket ev utan most az en nevemre kuldott egy szamlat az ugyvedi irodankba...nem erjuk el es, nem tudjuk, mire fel koveteli.

Ti mindezt hogy ertekelitek?

Nem adtam neki megbizast.
Az eset felvazolasahoz, hogy megitelhesse, mirol van szo, muszaj volt neki leirnom, amilyen kerdesei voltak a kerdezonek.
Hiszen enelkul hogy valaszolhatott volna arra a kerdesre, hogy elvallalna a megbizast?
Milyen alapon vette megbizasnak, hogy erdeklodtunk?
Van erre valami iratlan szabaly amit nem ismeruk?

Vagy arra fel kuldott szamlat, hogy megkertem, kollegialisan kuldjon at nekem egy torvenyt?

Magyarorszagon a kollegialitas nem azt jelenti, hogy kisegitjuk egymast ilyenekkel?

Kerlek, szoljatok hozza.

Udvok,
Szolotoke

monalisa1 #   2013.12.01. 14:46

Akkor ez továbbra is groszfaternek szíves olvasatra...

kaméleon # e-mail 2013.12.01. 14:36

Ezen már tényleg csak nevetni lehet. Hülyeség. Aztán, a fórumozással töltött idő alatt miért is tanultál volna arról, hogy nuku „ügyfél”? Már pl. a hsz-ek beírásakor, a keret alatt megjelenő figyelmeztető szöveg végén ezt látod: „Ügyvédek számára megkereséseket közvetlenül az "Ügyfél keres ügyvédet" oldalon küldhet. ” :))

monalisa1 #   2013.12.01. 14:11

groszfater, többek közt azért is szép a magyar nyelv mert ugyanazt többféle szóval is ki lehet fejezni., ha én elmegyek egy ügyvédhez én továbbra is "ügyfél" leszek nála.

kaméleon # e-mail 2013.12.01. 13:25

megtanulhattad-volna, hogy az ügyvédnek nincs ügyfele
Nahát, a kákán is. Aki ezen fennakad, az meg is érdemli.

groszfater@gmail.com # e-mail 2013.12.01. 13:08

Azért írtam, hogy akit mint ügyfél érdekel a dolog keresgéljen
Miklós !
Már vagy hét éve itt esz a fene a fórumon, már megtanulhattad-volna, hogy az ügyvédnek nincs ügyfele,
vagy megbízója vagy meghatalmazója van !
Az Ügyvédi Törvény még véletlenül sem említ ügyfelet.
Az ügyfél fogalmát rendelet szabályozza !

monalisa1 #   2013.12.01. 12:37

Ott van csak bökkj rá.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.12.01. 12:29

A konkrét cikket kértem volna. A neten illik belinkelni, ha egy netes forrásra hivatkozol.

www.kbs-ugyved.hu

monalisa1 #   2013.12.01. 12:12

Kedves KBS! Lentebb kérdezted sikerdíjjal kapcsolatban linkelni tudok-e. Nos egyet mindenképp: egy soproni ügyvédnő, akinek a honlapján a fénykép alatt többek közt a következő olvasható:
"A megbízásaimat sikerdíj ellenében vállalom, ami annyit tesz, hogy a közreműködésemmel kiharcolt kártérítési összeg meghatározott %-a a tiszteletdíj."

http://www.balesetijogasz.hu/…nysegem.html

Bizonyára vannak ügyvédek akik pl. válóperes ügyben is vállalnak sikerdíjért képviseletet.

Azért írtam, hogy akit mint ügyfél érdekel a dolog keresgéljen pl. a guglin az "ügyvédi sikerdíj" kifejezés alatt - közel 100 találat jelenik meg. Ezen kívül ezen fórum keresője is "ontja" az ezen találatokat.

Üdv.

Immaculata (törölt felhasználó) #   2013.11.30. 19:23

Ismerem a tervezőket. Minden szakmánál magasabbra értékelik a sajátjukat.

A tervezői tevékenységhez nagyon sok jogszabályi ismeret szükséges, mert azok a jogszabályok gyorsan változnak. A gyakorlat az, hogy nem ismerik ... és még csak nem is zavarja őket.:)

Sherlock # e-mail 2013.11.30. 19:22

Nem mai cikk, hanem két évvel ezelőtti. Nem Drovucc, hanem Drávucz. Nem Hidassy, hanem Hidasi.

Igaz-e, hogy Moszkvában... :D

www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/

kaméleon # e-mail 2013.11.30. 19:13

Nincs ok gúnyra. Ebben a kérdésben annak, akinek nem szakmája, dolga sem volt ilyesmivel, nem könnyű eligazodni. El kell ismerni, hogy a gyakorlat nem egységes, nem teljesen logikus, ráadásul az itt-ott található tájékoztatók, cikkek (a hivatkozott is) zöme sem úgy van kitalálva, hogy még véletlenül se legyenek félreértések.
A szakértői tevékenység és felelősség sem azonos a tervezőivel. A tervezői nem, de a szakértői tev. és felelősség, na meg díjazás ügyvédihez való hasonlítása azért nem volt annyira elvetélt ötlet.

Immaculata (törölt felhasználó) #   2013.11.30. 18:58

a tervezőt veszik elő akár évtizedek múltán is és az felel érte.

A tervezéstől számított 3 évig.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.11.30. 18:33

Anyám...
Nem mai cikk, hanem két évvel ezelőtti. Nem Drovucc, hanem Drávucz. Nem Hidassy, hanem Hidasi.

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.11.30. 18:25

Linkelni nem tudsz?

www.kbs-ugyved.hu

monalisa1 #   2013.11.30. 17:38

Akár az itteni keresőből is kiugrik egyből 8 oldal az "ügyvédi sikerdíj" címszó alapján.

monalisa1 #   2013.11.30. 17:19

Egyetlen ügyvédnek sem csínálok itt ingyen reklámot. A gugliba tessék beírni az "ügyvédi sikerdíj" kifejezést, a megjelenő több mint 10 oldalnyi találatból mindenki válassza ki magának a neki legjobban megfelelő ügyvédi ajánlatot.

Más. A ma napi (2013.nov.30.) Origo hu. "Gazdaság" rovatban dr. Drovucc Péter írása, melynek elején Dr. Hidassy Péter ügyvédtől idéz: "Ügyvédi munkadíjak, egy iroda nem alakulhat át damaszkuszi bazárrá."

Sherlock # e-mail 2013.11.30. 17:19

Halottról...
Ő különben is áldozat volt.

www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.11.30. 16:21
groszfater@gmail.com # e-mail 2013.11.30. 16:19

Tocsik

Sherlock # e-mail 2013.11.30. 16:03

Mutass mondjuk egyet (aki ezt be is tartja).

www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/

monalisa1 #   2013.11.30. 15:48

Nem egy ügyvédi honlapon az olvasható, hogy MINDEN benne foglaltatik a sikerdíjba.

kaméleon # e-mail 2013.11.30. 15:43

Én ekként tudom

Igen, látod, ilyesmi a gond(om). Sokan vannak, akiknek nincs valós tudásuk arról, hogy amit igénybe vesznek, az hogyan is működik pontosan. Saját logikából indulnak ki, és sokszor meg is hagyják őket a tévedésükben.
Csak sikerdíjért nem találsz ügyvédet. Ezt már sokszor itt is láthattad, hiszen többször volt ilyen kérés, kérdés. Ez nem is furcsa, nem is baj. Nem csupán rajta múlik a siker. Lehet, hogy rengeteget és sokáig kell dolgoznia az ügyön, nem lehet elvárni, hogy ingyen tegye. Olyan ügyfelek is vannak, akik végül nem akarják kifizetni, amiben megállapodtak. Tehát, jogos, hogy a munkát, időt közben meg kell fizetni akár nyerünk, akár nem. Ha valóban sok múlik azon, hogyan és mennyit tesz az ügyért, és teszi is, a plusz sikerdíjat is megérdemli, azon biztos nem lenne vita. (Hogy ne mindig a negatív tapasztalatokból induljunk ki.) A költségeket, így a szakértők díját is az üf. fizeti meg, az nincs a munka- vagy a sikerdíjban, de az nem is lenne logikus.

monalisa1 #   2013.11.30. 14:47

Az ügyvédi munkadíjon felül az esetleges, általa elvégeztetett szakértői díjak stb., tehát mindent betakar a sikerdíj. Többek közt azért is annyi %amennyi.... Ha túlságosan elhuzódik a per az ő baja, ha bukja a pert méginkább...

Én ekként tudom, ha rosszul bizonyára kijavítanak.

monalisa1 #   2013.11.30. 14:38

Tudomásom szerint a sikerdíjban MINDEN benne foglaltatik, azaz nincs munkadíji elem.