Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


ügyvédi munkadíj

edusho #   2005.06.27. 15:19

Köszönöm a véleményét, bár egy-két dologban nem értek Önnel egyet.
„Sem Magyarországon, sem a világ más részén nem igen működik úgy ügyvédi iroda, hogy előleg nélkül kezdjen dolgozni, pláne akkor, ha a megbízó külföldről adja a megbízást”
Nem tudom, hogy ezt mire alapozza, ugyanis mind a szakmámból kifolyólag, s mind magánügyben rengeteg dolgom volt ügyvédekkel angol és spanyol nyelvű országokban az elmúlt tíz év alatt - sehol senki nem kért még előleget. Mindig számlára (vagy hosszú eset esetén havonta) fizetünk.

A magyar ügyvéd (akinek nem én vagyok az ügyfele hanem az édesapám) azok után kért el 100 00 FT-ot, hogy csupán kihívott egy közjegyzőt – az kissé túlzás, hogy „már csomó mindent tett az ügyben”. Azóta, illetve összesen maximum 4-5 órát dolgozhatott az ügyben. Kétlem, hogy ez százezer forintot érne! Erre csak van valami jogszabály - ha nincs magyar, akkor viszont az európai szabályok érvényesek, nem így van?

mikud # e-mail 2005.06.27. 13:52

Csak az ügyvédi munkadíj részéhez szólok hozzá, a többi kérdése tekintetében ismerni kellene az ügyet.
Magyarországon az ügyvédi munkadíj szabad megállapodás tárgya, tehát az ügyvéd annyit kér, amennyit jónak lát.
Mindez vonatkozik a peres és a peren kívüli ügyekre is. Van egy jogszabály a peres ügyek során megállapítható ügyvédi munkadíj nagyságáról, de ez csak akkor irányadó, ha a feleknek nincsen külön megállapodása, illetve ha a megállapodást a bíróság eltúlzottnak találná.

Ha ingatlanok vagy akár egy ingatlan a jogvita tárgya, akkor nem igen hiszem, hogy a 250.000,- Ft. összegű peren kívüli munkadíj eltúlzott volna. Mi több, ha az ügyvéd kollega rögtön azzal kezdte, hogy elment Önnel egy közjegyzőhöz és egy csomó mindent már tett az ügyben, akkor kifejezetten méltányos, hogy csak 100.000 Ft. összeget kér előre.

Sem Magyarországon, sem a világ más részén nem igen működik úgy ügyvédi iroda, hogy előleg nélkül kezdjen dolgozni, pláne akkor, ha a megbízó külföldről adja a megbízást.

Az óradíj, mint fizetési forma nem igen általános. Főleg a nagyobb irodák, jobb nevű ügyvédek alkalmaznak ilyet. Higgye el kedves hölgyem/uram, óradíj felszámításával nem 250.000 Ft-ot kellene fizetnie, hanem ennek minimum a dupláját. Egy szokás óradíj egy magyar nyelvű ügyben mondjuk 25.000 Ft – ÁFA összegtől indul, de elfogadott a 35-40 ezer forint is. Abból amit elmondott, arra következtetek, hogy az ügyben már dolgozott a kollega jó néhány órát. A kért 100.000 Ft. tehát tulajdonképpen még csak előlegnek sem nevezhető.

Úgy gondolom tehát, hogy nem érdemes sokallnia a kollega által kért 250.000 Ft. összeget, hiszen az nagyon is méltányos. Én inkább arra számolnék, hogy további költségek merülhetnek fel.

Üdvözlettel,

Dr. Udvarhelyi Miklós
Ügyvéd

edusho #   2005.06.26. 15:01

Már lassan húsz éve külföldön élek, így nem igazán ismerem a Magyar törvényeket. Néhány héttel ezelőtt ügyvédre volt szükségem Mo-on egy polgári ügyben (rájöttem arra, hogy a drága húgom átírattatta a mozgássérült édesapám összes vagyonát a saját nevére – a tudtom és az apukám tudta nélkül!) Keresnem kellet sürgősen egy repülőjegyet és egy magyar ügyvédet… Barátok ajánlottak néhány elismert ügyvédet, el is mentem kettőhöz. A második ügyvéd kihívatott egy közjegyzőt, aki előtt elmondta az édesapám, hogy ő tudtával nem írt alá semmiféle szerződést az ingatlanjaival kapcsolatban. Ekkor fizetnem kellett a közjegyzőnek 30000FT-ot, és az ügyvéd félrehívott és megkért arra, hogy vigyek be az irodájába 100 000FT-ot. Nem értettem, hogy miért, de egy hét idegesség, alvatlanság és ügyvédek/barátok/bölcsek tanácsai után, teljes pánikban és agyilag megzavarodva elvittem neki a kért összeget. Megkérdeztem tőle, hogy miért kér előre pénzt – azt mondta, hogy Mo-on ez így szokás, különben nem fizetne nekik senki. Utána kiderült, hogy ezt csak előlegnek gondolta, 250 000FT-ot szeretne, ha megállapodunk a húgommal bírásági beavatkozás nélkül. Ezt nem fogadtam el, hiszen ez egy rengeteg összeg egy- két levél, okirat megírásához. Teljesen felháborodott azon, hogy meg mertem kérdőjelezni a munkadíját (nálunk órabérben dolgoznak az ügyvédek, és nem kérhetnek el előre pénzt). Így a száz ezernél maradtunk, azzal a céllal, hogy az ügy ne kerüljön bíróságra, és ebben ez összegben benne lesz a tulajdonlapok visszaírásának a díja is (plusz illeték). Azóta nem sok történt. Írt a húgomnak egy levelet, amelyről állítólag „nem talál” másolatot. Megint megsértődött azon, hogy én erről másolatot kértem (nálunk köteles egy ügyvéd az ügyfelének másolat küldeni minden okiratról és kommunikációról), és úgy érzem, hogy nem igazán törődik az üggyel, továbbá bírósági pert akar megegyezés helyett. Azt hiszem, hogy át szeretnék menni egy másik ügyvédhez. A kérdésem az, hogy visszakérhetem-e a pénzemet? Ha igen, mennyit és hogyan? Továbbá, nem hiszem el, hogy a magyar ügyvédeknek nincsen óradíjuk, hanem csak hasra ütve mondhatnak egy összeget!? Mennyi a reális óradíj egy ilyen ügyben? Mi erre a magyar és/vagy európai jogszabály? Továbbá kinél lehet panaszt tenni a Magyar Ügyvédi Kamaránál csalásban résztvevő ügyvédekről? Szeretném feljelenteni azt az ügyvédet, aki előtt apukám elvileg a szerződéseket aláírta – apukám nem tud tíz éve olvasni, továbbá a szerződésben olyan dolgok vannak felsorolva, amelyeket az ügyvéd (ha valóban előtte lett aláírva) egyértelműen láthatott a saját szemeivel, hogy hazugságok voltak. Mit tehetek?